Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Om IBM köper SUN. Mysql, Open Office, Java, Solaris

Kanske få som undgått rykten om att IBM ska var ute efter att köpa Sun Microsystems. Verkar som att samtalen  går framåt och att priset skulle hamna på ungefär 7 miljarder dollar. Frågan är vad som kommer att hända då. Sun förvaltar idag flera intressanta produkter nämnda ovan. Frågan är vad som exempelvis sker med Mysql, som då bytt ägare två gånger på ganska kort tid, och som då hamnar i händerna på de som har db2. Eller solaris som hamnar i händerna på de som har AIX. En del har skrivits om Sun och deras oförmåga att förvalta java, samt misslyckandet i att göra något förnuftigt av sitt övertagande av Mysql ( vilket gjorde att flera betydande personer valde att lämna företaget ).

Att påstå att man vet var detta skall leda är nog minst sagt dumt. Personligen så tror jag oavsett om sun misskött sig att det är bättre med flera mindre spelare för programvarans utveckling, vilket är det som främst intresserar mig ( och dom flesta som läser saker här antar jag ). Sen är det ju även en fråga om vilken filosofi ett företag har som förvaltar en mjukvara, viktigt inte minst FOSS-världen. IBM är en spelare på många områden och inte minst linux, men även stordatorer och som sagt AIX. Frågan är också då vad som ska hända av de intressanta teknologier som man mest hör i samband med Solaris. Som dtrace zfs mm. Kommer man att öppna upp dessa och göra det möjligt för linux att dra nytta av detta eller... Om detta vet jag alldeles för lite, men jag tror att beslutet kommer att hamna där man anser att det gynnar företagets ekonomi bäst. Vilket inte alla gånger är det som är bäst för tekniken dessvärre.

Funderingar, funderingar men inga svar, hoppas dessa kommer snart dock.

Och helt klart är det inte heller.

cnet

 

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Ja detta kan man bara spekulera i.

Men jag tror att Openoffice skulle få en uppsving i utveckling samt sattsning på att sälja in det till företag.

Mysql vet jag inte riktigt men tror den kommer klassas som en lågpris produkt till mindre databaser eller företag.

Men solaris där ser jag 2 alternativ antingen så tynar den bort eller så ersätter den Linux i IBMs satsningar.

ZFS kanske kan få en licensändring men då IBM hjälp till med satsningar på andra filsystem som ska fungera istället för ZFS så vet man aldrig.

Men spekulera vad som händer det kan man göra men vi får vänta och se.

mindlights bild

1. OpenOffice skulle få uppsving? Varför då? Den konkurrerar ju med IBMs Lotus Symphony. OOo är open source så IBM behöver inte äga produkten för att de ska leverera patchar, features m m.

2. Mysql är en budgetprodukt jämfört med Microsoft SQL, Oracle och DB2. Däremot fyller den, precis som OOo, 90% av den stora massans behov. Mysql kommer, om IBM inte gör som de brukar göra, komplettera DB2 i produktportföljen.

3.Tynar bort. Helt klart. IBM har AIX i samma segment som Solaris ligger. Dock kan inte IBM bara lägga ner Solaris då det säkert ligger avtal med storkunder som pressar Sun / IBM att fortsätta med utveckling av Solaris de närmsta 10 åren. Förutsatt att IBM inte gör som Novell gjort med Netware... utvecklar Netwaretjänsterna för Linux och Viola! Inget netware behövs.... Linux med Sine (Solaris is not an emulator)..... givet! Smile

4. Zfs. IBM har pengar nog att lägga på Zfs om de ser en marknad för det.

 

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

polters bild

Vad jag vet så säljer redan IBM Solaris på vissa av sina servrar. De brukade göra det i alla fall, men det kan väl ha ändrats.

fedors bild

jag tror det kan bli bra .  Vissa produkter kommer att tvingats fassas ut på sikt.  Men kommer förhoppningsvis leda till att open soruce sortimentet blir mindre fragmenterat  .  Annas är IBM ett häftigt företag då det använder många olika sorters tekniker både egna och andras. Riksken är att IBM blir lite väl stort/dominant om jag inte missminner mig så äger det delar av både Red Hat och Novell också.  

elwiss bild

Det är nog ingen alltför riskabel gissning att förespå att netbeans och glassfish hamnar i malpåse dock, betvivlar att IBM vill plöja ner pengar på två produkter som konkurrerar med deras eclipse & websphere.

Jag är tveksam till om det kommer att vara bra för konsumenten. SUN har förvisso haft svårt att lyckas bra med sina satsningar de sista åren, MySQL mådde inte särdeles bra av att hamna i deras ägo uppenbarligen och hur många kan rabbla upp några stora siter som kör JavaFX som ändå tydligen varit främsta fokus ifrån dem sista tiden. Frågan är också hur intresserade en jätte som IBM är av en "budgetmarknad", är det där de har sina kunder?

Men den som lever får se

FoHs bild

Varför skulle IBM betala 7 miljarder dollar för att köpa upp Sun och sedan sluta sälja deras produkter? Om IBM tycker att Suns produkter är sämre än sina egna så skulle de väl inte försöka slå ut konkurrensen genom att betala 7 miljarder dollar. Enda anledningen att man betalar så mycket pengar måste vara för att man vill åt produkterna, och göra något med dom. Eller? Smile

elwiss bild

Kompetens. Man köper oftast resurser som man sedan lägger på det man vill sälja, inom IT är det vad bolag som inte jobbar explicit med hårdvara består av. Det är väldigt vanligt att man köper upp bolag och avyttrar produkterna.

Sen är det väl så att SUN består av lite mer än netbeans och glassfish, det där är knappast vad de betalar för och ville åt, de sastsar som sagt själva på eclipse som bekant.

mindlights bild

Fast IBM satsar ju rätt hårt på Java så allt runt Java är det IBM är ute efter att inneha och äga. Sen är ju andra produkter som OOo och MySQL helt rätt för IBMs engagemang i OpenSource.

 

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

FoHs bild

Det där kan jag delvis köpa. Jag tycker att summan 7 miljarder dollar är lite väl för en kompetens som känns en aning flyktig. Dels är Suns produkter öppen källkod, så kompetensen finns ju så att säga på papper, och dels finns det väl inga garantier för att kompetensen stannar kvar i företaget (dvs människorna som arbetar där)? Jag skulle bli förvånad om man lägger ner de mer välkända produkterna, inklusive NetBeans (känns inte som att Eclipse och NetBeans riktigt konkurrerar med varandra).

Nåja. Det är ju öppen källkod så det blir väl nån fork om det skulle komma till det.

elwiss bild

Nu sägs det iofs att det inte blir någon affär av, vilket jag tror är bra.

Om SUN drar undan sina utvecklare tror jag tyvärr att utvecklingen blir lidande väldigt fort. Öppen källkod i all ära, men den flesta koden i större projekt kommer trots allt ifrån betalda utvecklare. Hur det förhåller sig specifikt med Netbeans kan jag dock inte uttala mig om.

Hmm hur en pluginbaserad utvecklingsplattform INTE kan konkurrera med an annan pluginbaserad utvecklingsplattform förstår jag inte riktigt Wink

FoHs bild

Ptja, för att ta ett (kanske) dåligt exempel: Firefox och Opera Mini. Förenklar man så långt det går så är båda naturligtvis webbläsare och följdaktligen måste de ju konkurrera. Ser man lite nyanserat på det så konkurrerar de naturligtvis inte om samma saker, då den ena är för skrivbordsdatorer och den andra för mobila enheter Smile Eller för den delen, alla IDE:er är ju till för att knacka kod, så då måste de ju konkurrera med varandra.

Det är min högst personliga uppfattning om Eclipse och Netbeans som gör att jag inte tycker att de är riktigt lika. Jag har dock inte så mycket kött på benen eftersom jag inte använt båda i någon större utsträckning. För mig framstår Eclipse som väldigt "luddig" och klumpig, medan NetBeans är enklare, smidigare och kodfokuserad. Om det är en felaktig uppfattning rent objektivt sett så beror min "indoktrinering" säkert på att jag med Eclipse inte dragit nytta av att den är modulbaserad och inte klätt av den ner till dess kärna. Eller så gjorde jag det, jag kommer inte ihåg Smile NetBeans har jag för det mesta tankat ned ett specifikt paket (exempelvis NetBeans med PHP-stöd).

jonasbjorks bild

Jag hoppades lite, eftersom IBM är ett mycket open source vänligt företag. Sen såg jag http://www.realtid.se/ArticlePages/200904/06/20090406105539_Realtid310/2... och det var ju inte så skoj.

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

FoHs bild

Om kursen rasar borde de ju nu kunna bjuda 8 dollar per aktie istället Laughing out loud Håhåjaja, hoppas det går i lås. Gillar inte HPs datorer så IBM får gärna sno lite marknadsandelar av dom Wink

hoths bild

IBM har varit en god vän av Liinux och bidragit med en hel del så jag tror inte det binnebör några stora problem. Kan vara en fördel med en spelare med gott om pengar.

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!