Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Möt xPUD

xPUD är en Linuxdistribution byggd runt Mozillas XUL- och Geckomotor. Det som utmärker xPUD är den extremt korta boot-tiden

Interfacet kallas "Plate", och med "Plate" följer bland annat webbläsare och torrentklient.

http://www.tuxradar.com/content/xpud-ultra-fast-booting-linux-flavour

Se video på xPUD-boot här.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

FoHs bild

Läste om det på tuxradar.com natten till idag. Laddade hem och testade på min Dell Mini. Systemet rapporterade en boot-tid på 4.5 sekunder ungefär, men det får tas med en nypa salt. Dock så är det ännu inte så användbart. De flesta funktionerna är inte implementerade ännu. Det behövs nog lite tweakande för att få igång det med trådlöst nätverk och dylikt (mitt kort hittade den inte iaf). Helt klart ett intressant projekt som kan bli aktuellt att ha bredvid sin riktiga distribution på Netbooken Smile

Jarulfs bild

Hur funkar det exempelvis med att kompilera egna program? Finns något pakethanteringssystem med speglar man kan plocka hem saker från?

Ganska basic frågor men det är inte så lätt när deras sida ligger nere...

FoHs bild

Ska försöka lägga upp de filer jag har via Dropbox. Det fanns med ett verktyg (som jag inte testat själv) som man kan köra för att skapa sin egen xPUD från ett Debian/Ubuntu-baserat system. Efter vad jag förstått skriver du där in namnen på paketen du vill ha med i systemet, och så laddar den hem och tar med dom när den skapar image-filen.

gustavnilssons bild

Finns det någon mirror?

FoHs bild

Verktyget mkxpud för att göra en egen xPUD: http://dl.getdropbox.com/u/873907/xPUD/mkxpud-0.8.9.tgz
Instruktioner finns i README-filen

Image-fil att boota från ditt vanliga Linux: http://dl.getdropbox.com/u/873907/xPUD/xpud-0.8.9-image

Lägg till exempelvis (byt eventuellt ut root mot uuid):

title xPUD
root (hd0,0)
kernel /boot/xpud-0.8.9-image

 

LiveUSB, packa bara upp på USB-minne och kör install.bat eller install.sh som root: http://dl.getdropbox.com/u/873907/xPUD/LiveUSB.tar.gz

benzins bild

Provade att lägga in image-filen på min eeepc 900. funkar kanon! startar snabbt och wifi:n funkar, perfekt när man bara ska ut på nätet lite snabbt.

Nu är min eeepc fulländad, puppy linux, winxp och xPUD Smile Super!!

Glad påsk!

 

Mvh B

leochingkwakes bild

Fungerar WinXP bra på din EeePC? Jag testade WinXP på min 900 av ren nyfikenhet och det var det värsta jag varit med om. Hittade visserligen inte drivrutiner som passade bra men det tog evigheter att starta upp datorn och det var enormt slött när man väl var inne. Utöver det så hittade jag inte drivrutiner som fungerade för grafikkort m.m. Ändå hämtade jag för nån liknande 900 som levererades med XP...

benzins bild

Jag tycker xp funkar bra, lika slött som tex ubuntueee. Jag hittade en iso som heter: EeeXP2.iso på 333MB lade in lite annat godis som tex eeectl.

Lade också in drivare för grafik, chipset, lan, wlan osv.. 

Kristians bild

Windows har ju stöd för all hårdvara, men du får antingen leta upp din OEM-skiva eller ge dig ut på internetsafari bland björnar och lejon, köpa grisen grisen i säcken och chansa.

---------------------------------------

Varje ny generation får en så kall och bitter ton efter en tid och det är bara de under tio som förstår hur man ska leva ett värdigt liv

---------------------------------------

 

FoHs bild

Attans... får försöka pillra lite med ett Ubuntu 9.04 sen tror jag (dvs mkxpud), och se om mitt trådlösa kort dyker upp automagiskt.

benzins bild

Nu ropade jag hej lite tidigt....

 

Jag får inte xPUD att spara inställningar för wlan tex. Någon som vet? Läste lite om att man kunde göra en casper-rw fil (iofs för usb) men fattar inte riktigt hur jag ska få ihop det.

http://groups.google.com/group/pud-linux/browse_thread/thread/9ae4fbd416...

Där kan man läsa lite om rw fil för usb-minne.

Jag lade in image-filen under /boot på min linux partion och redigerade menu.lst.

Någon som har en lösning??

 

Mvh B

FoHs bild

Du kan ju testa LiveUSB-versionen. Vet inte om den sparar inställningar och sådant, men den bör göra det. Annars kanske den funktionen helt enkelt inte finns i xPUD än så länge.

polters bild

Det är inte rättvist, jag vet, men allt jag kan tänka är "Precis vad vi behöver: Ännu en distribution" Smile

abergmans bild

 Du är ju aldrig nöjd med en distro, så snart kanske det kommer en du gillar! Smile

 

 

leochingkwakes bild

Dom stora distarna är väl inte tillräckligt bra för att folk skall bli nöjda och då gör dom valet att skapa nåt eget. Eller så gillar dom inte hur saker hanteras i dom stora distarna. Ibland vill man ha sitt namn på nåt av olika anledningar. Sen har man ju sett här i sverige att det är alldeles för lätt att skapa egna distributioner vilket skapar en knasig distvärld. Själv är jag tillräckligt nöjd så jag känner inte nåt behov av att skapa en egen dist utan kör glatt vidare med dom jag har. Smile

FoHs bild

Grejen är väl lite att xPUD är så väldigt avskalat. Och snabbstartat. Finns det någon mer liknande distribution så tar jag tacksamt emot förslag.

hoths bild

Linpus Lite?

http://www.linpus.com/

 

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

FoHs bild

Ptja. Det är ju inte riktigt xPUD-avskalat (det är ju nästan bara en xserver och lite program väl) men det verkar iofs rätt intressant ändå. Kanske hanterar uppkopplingen via telefon lite bättre också. Ska nog testa när jag kommer hem igen Smile Nedladdningen verkar vara på 700mb, vilket väl gör det i klass med andra vanliga distributioner.

FoHs bild

xPUD 0.9 har släppts och jag kan meddela att det numera verkar riktigt användbart. Programmen startar faktiskt denna gång, man kommer åt diverse inställningar osv. Av någon anledning kunde jag inte koppla upp mig mot mitt WLAN, men det hittades åtminstone. En bit kvar att gå, men helt klart ett spännande projekt. Kommer nog köra det vid sidan av Ubuntu NBR på min Dell Mini 9. Läs mer på http://www.xpud.org/index.en.html