Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Test av Portable Ubuntu 8.10 sv exton

Exton som är känd för att leverera re-mastrade linuxdistributioner snabbare än vi hinner byta underkläder släppte nyligen en försvenskad version av Portable Ubuntu 8.04. Den baseras på coLinux och med Portable Ubuntu kan man alltså köra Ubuntu i Windows (XP/Vista). Detta tyckte vi verkade lite häftigt, så vi provade. Här kommer vårt omdöme.

Vi laddade ner installationsfilen från ftp.se.linux.org, den är 902 MiB stor och första gången vi försökte ladda ner den avbröts nedladdningen. Servern verkade vara långsam, men vi gav oss inte utan provade igen några timmar senare. Det visade sig att filen är komprimerad med RAR som inte är fri. Problem uppstod genast i Windows XP som inte klarar av RAR-filer. WinRAR hade vi hört talas om, så vi googlade upp det. Visst fanns det en 40-dagars provversion av WinRAR. Vi laddade ner version 3.80 från rarlab.com, men det kändes fel. Behöva ett stängt program för att packa upp fri programvara som är komprimerad med ett stängt komprimeringsformat. Uppackningen tog ett par minuter och under tiden passade vi på att leta efter ett fritt program för Windows som kan packa upp RAR-filer.

Det fanns! 7-zip är öppen- och fri programvara (LGPL-licensierad) och klarar av att packa upp RAR-filer. När vi läste lite nogrannare så visade det sig att 7-zip använder icke fri kod för just RAR-uppackning. Det fick duga för oss, WinRAR åkte ut när Extons paket var uppackat. Ett tips till Exton skulle vara att paketera distributionen i ZIP-format, som Windows stödjer direkt med ett högerklick på filen.

Arkivet packades upp till mappen Portable_Ubuntu_810_sv_exton på skrivbordet. Vi öppnade mappen och dubbelklickade på filen run_portable_ubuntu. Vi fick tre frågor från Windows brandvägg om vi ville fortsätta att blockera, eller häva blockeringen av programmen pulseaudio, Xming X och coLinux. Vi hävde blockeringen av dem alla tre och nere vid systemklockan hamnade en grön pil som pekar snett nedåt fram. När vi klickade på den kom en konsoll fram där vi kunde skriva linuxkommandon. Det verkade vara BASH som kördes, något som bekräftades när vi körde kommandot ps i konsollen.

Högst upp på skärmen dök en gnome-panel upp med Ubuntus vanliga menyer. En snabb genomgång av menyerna visade att vi hittade program som F-spot, Transmission, Pidgin, Firefox, Abiword, Gnumeric, Totem, Rhythmbox och några fler. Spelen som följer med GNOME är installerade och systemet körs sömlöst i XP-miljön med undantaget av de små grafiska skillnaderna i programmen mot de riktiga windowsapplikationerna. Vi blir lite förvånade över att det faktiskt går att surfa på nätet med Firefox i denna ubuntumiljö.

Exton verkar valt Abiword och Gnumeric som kontorsprogram istället för OpenOffice.org som vi föredrar. Vi vill installera OpenOffice.org i denna miljö. Vi startar Program -> Lägg till/Ta bort.. och väljer att installera OpenOffice.org. Installationen fungerar och vi har OpenOffice.org 2.4.1 installerat. I menyn Program -> Kontor finns de olika delarna av OpenOffice.org lätt åtkomliga. Med kommandot df -h noterar vi att vi har runt 2 GiB ledigt att lagra data på. De program vi installerar i miljön finns kvar efter att vi startat om den, vilket är imponerade.
Portable Linux körs på Windows XP SP3, klicka för större bild

Systemet känns inte jättesnabbt, ofta när vi ändrar storlek på fönster hamnar uppdateringen av fönstret efter. Trots detta rekommenderas Portable Ubuntu till de som sitter i Windows och vill prova på hur linuxprogrammen fungerar utan att installera Ubuntu på datorn. En stor fördel är att Exton lagt till svenskt språkstöd!

Läs mer om Extons Portable Ubuntu på linux.exton.net

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Lasps bild

Bra beskrivning och kul att ni lyckades. Jag klarade inte av det i ett par försök, men jag använde Win7 som bas.

Kommer att göra ytterligare försök men det var något med .bat filerna som inte kändes rätt i Win7 miljön.

Som sagt jag kommer att testa, provade även SverEx som inte ville alls med partitioneringarna så det blir att testa igen med ny disk , skam den som ger sig sa flickan.

extons bild

lasp!

Jag  t r o r  att du få mycket svårt att få igång coLinux/Portable_Ubuntu i Windows 7. coLinux fungerar bäst i Win XP. I Vista måste man (normalt) ändra på säkerhetsfunktionerna. Hur man gör framgår på min INFO-sida. Vista (mycket mindre Win 7) nämns inte ens på coLinux hemsida.

Jag vet att coLinux inte fungerar i 64bit Windows. (Upplysning till de som ev. försöker få igång det hela i nyssnämnd miljö).


LINUX.EXTON.NET

Lasps bild

Tack för informationen, jo visst kör jag 64 bitars OS.
Skall finna någon anledning att köra 32 bitars!  Stod det i din uppdaterade information?

extons bild

lasp!

Nej, jag har "glömt" att skriva om det. Ska genast redigera min INFO-sida.


 

LINUX.EXTON.NET

frilas bild

Tekniskt kul, men vad är vitsen med att köra Linuxprogram i Windows? {#emotions_dlg.undecided}

hoths bild

- Få folk att testa Linux, lika enkelt som att installera vad program som helst?

- Få folk att inse att Linux inte är så främmande, trorts allt?

- Minska tröskeln för nya Linux-användare?

Behövs fler skäl? Någon som vill lägga till något?

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

Lasps bild

En viktig anledning, eller två är att snabbt kunna prova om exempelvis ett dokumentformat fungerar både i Offoce och i Office. Den andra är att kolla att utvecklade program i Real Basic eller QT fungerar som det förväntas.

extons bild

frila!

Det är roligt. Räcker inte det?


 

LINUX.EXTON.NET

frilas bild

Visst tusan gör det {#emotions_dlg.laughing}, tänkte inte på de'...

johns bild

....snabbare än vi hinner byta underkläder släp.....
nja, om du menar oss med vi, så är vi några som känner oss förödmjukade(läs träffade), fördomar om myten av den hygieniskanördstämplen bland Linux användare(ta ut satsdelarna så hittar ni vad jag menar) behöver knappast mer gössel. Men det kan förstås kanske vara menat som en metafor för herr Extons höga produktivitet.

Finns det kanske en liknande windows variant man kan prova under linux utan att instalera windows, så att vi som är skeptiska till kommersiella hemligheter och en massa virus, skulle få slicka lite på windows glassen för att se om den smakar så illa som vi tror.

Missionerar för redan frälsta
/john

extons bild

Jonas!

Tack för uppmärksamheten och särskilt påpekandet om RAR-formatet. (Jag "tänkte inte på" problemet med uppackningen). Jag har lagt till en länk till 7-zip på min INFO-sida.

Snabbheten: På mina datorer går det snabbt. Jag har testat på tre olika "Vista-datorer". Jag växlar helt problemfritt mellan ubuntu- och windowsprogram. Ingen skillnad i hastighet märks.

Programval: Jag nöjde mig med att utöka systemets storlek. I min variant har man alltså ca 2,2 GB utrymme för programinstallationer m m. I originalet bara ca 500 MB. (Dessutom uppgraderade jag alltså Ubuntu från version 8.04 till 8.10).


LINUX.EXTON.NET

b-berskis bild

Hej Exton!

Tack för ett utmärkt remixad program.
Tänkte bara tala om två saker som man bör påpeka.

1. Att din variant går INTE ha på en Fat32 Usb, .img filen överstiger 4 gb, (alla vill inte formatera om usb minnet till Ntfs)
2. Tänk på att man måste ändra rättigheter på användarna i XP, en vanlig användare kan inte köra Portable_Ubuntu.

Fortsätt att utveckla, har testat många av dina special distron.

Mvh B-Berski

extons bild

Tack för dina påpekanden. Jag har själv bara testat i Vista. Jag ska lägga till en notering om körningen i XP på min INFO-sida.


 

LINUX.EXTON.NET

extons bild

Min variant av Portable_Ubuntu kan nu lätt uppdateras till Jaunty Jackalope. Allt fungerar perfekt.

Läs mera HÄR.


 

LINUX.EXTON.NET

ein.anderssons bild

Synd att du inte la ner tid på att läsa på om (Win)rar när du ändå googlade.
Licensen säger att det bara är för att packa filen du behöver använda en icke fri mjukvara. Unrar är opensource och det finns många GPL licensierade mjukvaror för det


2. The UnRAR sources may be used in any software to handle RAR
archives without limitations free of charge, but cannot be used
to re-create the RAR compression algorithm, which is proprietary.
Distribution of modified UnRAR sources in separate form or as a
part of other software is permitted, provided that it is clearly
stated in the documentation and source comments that the code may
not be used to develop a RAR (WinRAR) compatible archiver.

Så om 7z använder sig av icke fri mjukvara för det, känns väldigt skumt. När koden finns att ladda ner på rarlabshemsida och lätt går att implementera själv i sin egna produkt.
--
QuadMotion AB - Allt för ditt elfordon
Sveriges största nyhetskälla om elfordon!

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig

jonasbjorks bild

Synd att du och jag tolkar den texten olika. Jag tolkar det som att koden som finns med i 7z inte får användas för att skapa en arkiverare och då frågar jag mig - frihet?

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

Kristians bild

Ah, titta men inte röra - "öppen" kod. Den som tar hem och studerar koden är förbjuden att skapa en ihoppackare. Det luktar väldigt mycket "Shared Source"

---------------------------------------

Varje ny generation får en så kall och bitter ton efter en tid och det är bara de under tio som förstår hur man ska leva ett värdigt liv

---------------------------------------

 

ein.anderssons bild

Jag tolkar koden som att du får göra vad du vill med den. Så länge du inte använder den för reverseenegenering av rar pckatet. Jag skulle nog vilja påstå att den är fri. Undantaget är inte där för att begränsa koden, utan för att skydda deras icke fria mjukvara.

Det står att du får ta koden och göra vad du vill med, fritt och utan begräsningar. Står inte ens att den licenskoden jag postade ovan var tvungen att vara med.

Så om jag tar koden/specifikationerna från rarlabs skapar mig en egen GPL licenseriad kod för att packa upp rar dokument. Står det ingen stans i licensen att min GPL kod inte får användas för att reversa rar algoritmen.

--
QuadMotion AB - Allt för ditt elfordon
Sveriges största nyhetskälla om elfordon!

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig

mindlights bild

Min erfarenhet är att unrar (den fria) inte klarar alla rar-filer. Speciellt inte rar-filer som är uppdelade i flera filer för att kunna läggas på flera disketter eller liknande.

När jag undersökte orsaken kom jag fram till att det hela verkade bero på att uppdelade arkiv tillhörde en senare specifikation av RAR-formatet som inte unrar klarade.

Huruvida detta är 100% kan jag inte säga. Jag använder WinRar i de fall jag måste, annars är det 7-zip som gäller (dock gråter jag över att det inte finns någon vettig motsvarighet till 7-zip i Ubuntu).

 

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

jeffs bild

"dock gråter jag över att det inte finns någon vettig motsvarighet till 7-zip i Ubuntu"

Wtf? Det ar val bara att installera 7zip sa snappar val gnomerullaren eller ark eller vad du nu lirar, att 7zip finns och kabloohie, sa har du magiskt fatt 7zip-stod. Eeeeller?

______________________________________
Maniacs of Noise - For your listening pleasure.
SOASC=

------

mindlights bild

Sorry... du kan inte jämföra det där med 7-zips grafiska "7zFM.exe".

 

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

jeffs bild

Nu har jag ingen som helst aning om hur 7zFM.exe ser ut, men att hogerklicka pa ett 7z-arkiv och valja packa upp och se hur ark packar upp arkivet duger gott for mig. Vad ar det for superhajpade megafunktioner som du maste ha i ett bloatat, superkrangligt och alldeles, alldeles underbart gui?

______________________________________
Maniacs of Noise - For your listening pleasure.
SOASC=

------

mindlights bild

"Nu har jag ingen som helst aning om hur 7zFM.exe ser ut..."

"...i ett bloatat, superkrangligt och alldeles, alldeles underbart gui?"

Kan du bestämma dig... vet du något om 7zFM eller inte? Smile

Det är inte 7zFM jag vill åt egentligen. Vad jag vill ha är problemfri uppackning av de format jag stöter på. Den ska kunna följa en arkivkedja (ett arkiv över flera filer). Den ska kunna ge mig alternativet att packa upp samtliga markerade filer i varsin mapp döpt efter filnamnet på varje fil. Den ska kunna packa zip och 7-zip. Den senare ska jag ha möjligheten att skruva på komprimeringen, antal CPUer och ge mig möjlighet till tung kryptering om jag vill.

Default-komprimeraren är ett skämt. Den är lika bright som XPs zip-stöd (som är en katastrof!). Du har ju inte möjlighet att ställa in något i princip.

Helt ärligt... Den enda som ger mig kontroll och informerar mig vad som händer på Linux är Xarchiver... den reggar sig inte så det är fortfarande lite off...men den ger mig en del av det jag är van vid i Windows med WinZip, WinRAR och 7-Zip.

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

jeffs bild

"Kan du bestämma dig... vet du något om 7zFM eller inte? :)"

Min kommentar var snarare en pik till folk som strangt maste ha enorma GUIn till allting for att oht kunna gora nagot. Inget illa ment. Smile

______________________________________
Maniacs of Noise - For your listening pleasure.
SOASC=

------

mindlights bild

Egentligen är det inte GUIt jag är ute efter.

När du installerar 7-zip i Ubuntu så kallar alltså ett GUI på en textkommando som inte är avsett att presentera datat grafiskt. Det ofta händer i denna situationen är att textprogrammet jobbar på och kanske t o m visar en progress-bar medans den grafiska tillämpningen / bryggan inte stödjer uppdatering av progress och du har bara där ett svart hål i informationsflödet ("Vad håller den på med?" "Har den dött?").

Det 7-zip på Windows gör är att installera text-utilitiet, grafisk filemanager (ditt hatade GUI Wink ) och dll-er... och det är de senare som verkar vara magin...

Markerar du 3 filer och högerklickar så kan du välja att packa upp alla i samma mapp, i varsin mapp eller annat... När de körs kommuniceras allt på skärmen. Du VET att det som händer visas till skillnad från många grafiska frontends som typ utför allt och i slutet rapporterar om saker o ting gick bra eller inte (i vissa fall sker inte ens det).... men jag, och många med mig, vill gärna veta vad som händer, om saker o ting går framåt eller så... där är problemet... Smile

 

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

jeffs bild

Nar jag lirar KDE sa hogerklickar jag pa arkivfiler, valjer att packa upp dem till separata kataloger, en specifik katalog, eller katalogen jag star i, mha ark. I ark flyger en liten progressbar runt som visar att ark arbetar. Ar det tillrackligt eller maste det vara gnome-specifikt?

______________________________________
Maniacs of Noise - For your listening pleasure.
SOASC=

------

Kristians bild

Det är lite som att betrakta en fyllehund stappla fram och tillbaka i en bar, kontra att se en man ta raska steg från punkt A till B.

---------------------------------------

Varje ny generation får en så kall och bitter ton efter en tid och det är bara de under tio som förstår hur man ska leva ett värdigt liv

---------------------------------------

 

FoHs bild

Håller med. Hatar sådana förloppsindikatorer, som inte är någon förloppsindikator egentligen Smile Jag gjorde en egen variant med hjälp av ett bash-script och zenity. Det fungerar så som jag vill ha det.

Vad är kabloohie?

Har du en länk till projektet och källkoden?

jeffs bild

Kabloohie var menat som en ljudeffekt. Som kaboom. Jag menade att min erfarenhet var att de vanligaste arkivhanterarna automagiskt fick stod for att packa upp/till 7zip bara 7zip var installerat pa systemet.

______________________________________
Maniacs of Noise - For your listening pleasure.
SOASC=

------

fredentofts bild

http://tombuntu.com/index.php/2008/07/21/add-7z-7-zip-file-archive-suppo... ?

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Argumentera aldrig med idioter. De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

Kristians bild

Installera unrar-nonfree så får du stöd i både ark och file-roller

---------------------------------------

Varje ny generation får en så kall och bitter ton efter en tid och det är bara de under tio som förstår hur man ska leva ett värdigt liv

---------------------------------------

 

Den fria och den ofria är väl kompilerad med samma källkod? (uppackningsbinären)

Jag trodde det var förmågan att skapa rar arkiv som var skillnaden. (unrar har samma versionsnummer)

Jag har hört folk påstå att det finns arkiv som den fria inte ska klara av men jag har aldrig sett ett sådant själv, du vet inte var man kan ladda ner en som inte fungerar och testa?

leochingkwakes bild

Har inga exempelfiler men jag har varit med om det vid ett flertal tillfällen. Att den fria unrar inte klarat av att packa upp vissa rarfiler. Så jag installerar alltid unrar-nonfree...

Men det är ju samma binär i dom för att packa upp filer.

Kolla vilket versionsnummer du har i din non-free.

För mig visar unrar från rarlinux tarbollen "UNRAR 3.80 freeware      Copyright (c) 1993-2008 Alexander Roshal" (detta är den stängda, och den innehåller även rar binären för att skapa rar filer)

Och den öppna/fria visar "UNRAR 3.80 freeware      Copyright (c) 1993-2008 Alexander Roshal"

Så det jag menar är att det är samma källkod för att packa upp rar filer i både den fria och den stängda, det enda som skilljer mellan dessa är att den stängda innehåller en binär för att skapa rar arkiv.

*edit*

Ser nu att ubuntu använder https://gna.org/projects/unrar som den fria och inte rarlabs källkod utan rarlabs kallar dom nonfree.

Så unrar i ubuntu bygger på den gamla unrarlib som inte utvecklas sedan 2004.