Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Mission possible - uppföljning av besparing efter val av öppen mjukvara istället för stängd

Kul att de gjorde en uppföljning som visar på fördelarna med öppen mjukvara.

http://computersweden.idg.se/2.2683/1.228648/mission-possible

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

tux-svens bild

Precis sådana kul artiklar vill jag läsa till morgonkaffet! {#emotions_dlg.smile}

Hoppas det bjuds på ett pärlband av sådana framöver...{#emotions_dlg.laughing}

---

Öppen källkod kommer att slå igenom, det är lika ofrånkomligt som att droppen sakta men säkert urholkar stenen!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

Lasps bild

Det är helt klart att det finns många sådana fall.

Men det är alltid roligare (mer reklamintäkter) om man skriver om kommersiella framgångar.

Det blir ju ingen moms på fri programvara!

mikehers bild

Trevligt...

Men det krävs nog RedHat eller Novell Suse för sådant här om det ska fungera i företag/myndigheter med Open Source.

valdermans bild

Intressant synpunkt. Kan du utveckla? Varför skulle andra system, t ex OpenSolaris, CentOS eller Debian (de två sista med supportavtal från tredje part,) inte vara lämpade? Debian är ju bevisligen bra nog för München, Boeing och Europarådet, så ditt uttalande ter sig tämligen märkligt.

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

elwiss bild

Inte för att stjäla någon annans svar, men de kunder jag har kontakt med är väldigt noga med leverantören. De känner till RedHat, de känner till Novell, man kan kolla deras financial info närhelst man vill. Om en lika stor leverantör kan garantera 24/7 support på svenska så fungerar säkert det också, fördelen med de ovannämnda är väl som sagt att de är kända så att de har större chans att komma vidare till nästa gallring.

Leverantören är oftare viktigare än en tekniskt mer kompetent plattform/lösning, de som fattar besluten brukar sällan vara särskilt tekniskt bevandrade.

mikehers bild

1. sen när hade debian support för företag?

2. Hur många utanför RedHat jobbar med exempelvis JBoss?

Men OpenSolaris är förståss också ett alternativ då jag antar att Sun forfarande "styr utvecklingen" av det.

Vad jag menar är att det krävs ett OSS företag bak med "support" för att OpenSource ska kunna funka inom företag/offentlig sektor.

Likaså krävs det standarder och det är där Sun, Novell och RedHat kommer in. De kan vad företagen behöver.

Det finns säkerligen nån mer Linux företag som klarar det lika bra, men Arch, Canonical eller Debian räknar jag inte som seriösa alternativ för företag. Dessa distar är för geeks. Eller Canonical även på hemmaskrivbordet för "vanligt folk" förståss. Men Dessa distar har helt enkelt inte tillräckligt kunnande hur de ska funka i företag/myndigheter. Canonical har visserligen målats upp som ett seriöst alternativ i media, men jag är skeptiskt till deras kunnande i jämförelse med RH och Novell vad gäller serversidan.

Möjligen hade Canonical, Debian funkat på en litet företag/förening där man har en "lokal" linuxadministratör som sköter en liten hemsida och  lokala nätverket på företaget. För dem e det kanske inte lika förödande om systemet går ner för att administratören gjort bort sig när han uppgradera från glibc till eglibc eller liknande...

 

 

Marcuss bild

Hur du kan säga att debian är något som bara "företag/föreningar där man har en "lokal" linuxadministratör" kör med. Jag tror snarare att det är företagen som inte har en jävla aning om vad linux är köper red hat eller suse. De som har koll kör nog hellre debian.

En uppgradering från glibc till eglibc borde inte vara svår, speciellt eftersom eglibc är binärkompatibel med glibc.

elwiss bild

Fast det beror på, vad erbjuder debian mer än ett serverOS? Både RH och Novell kan erbjuda så mycket mer, vilket nog gör dem lite mer intressanta som leverantör.

mikehers bild

Hur du kan säga att debian är något som bara "företag/föreningar där
man har en "lokal" linuxadministratör" kör med. Jag tror snarare att
det är företagen som inte har en jävla aning om vad linux är köper red
hat eller suse. De som har koll kör nog hellre debian.

Vad jag menar var naturligvis att det var en lokal linux geek som KAN linux och därmed kan  en "geek" dist funka. Exempelvis administrerar jag en ubuntuserver på mitt jobb där vi e två anställda än så länge men i förlängningen lär ju inte jag ha tid att fippla med det och då är det kanske bättre att anlita "experter" på RH, Novell.

Men framförallt i stora företag tror jag mer på RH eller Novell. Sen det där med att ha en "jävla aning om linux" är ju just min poäng, företagen ska inte kunna det heller!

De har fullt upp med att jobba med sitt eget. Därmed krävs det Support från leverentören. Därmed faller oftast Debian och andra geek distar bort  som alternativ.

 

Marcuss bild

Det är väll klart att företagen som har en server måste ha kunskap om vad det är som körs! Ivf IT-avdelningen.

Desktop kan jag förstås hålla med om att RH/Suse är bättre från grund (som desktopsystem), men it-avdelningen kan ju göra ghostdiskar med just de konfigurationen som behövs. Alternativt ett paket som berättar vad som skall installeras (inte helt olikt ubuntu-desktop, kubuntu-desktop osv). Något jag kan tycka en IT-avdelning skall klara av (om de inte är helsingborgs kommuns IT-avdelning förstås).

Hur många datorer skall det gå åt innan debian är uteslutet i dina ögon? 10+? 100? 500? 700?

Undrar inte snäsvist, är bara intresserad!. Inläggen har sett lite sura ut ikväll såg jag..

valdermans bild

1. Vet du vad tredjepart betyder?

2. Se svaret på fråga ett.

Att Arch och Canonical inte är särskilt seriösa håller jag med om, men att påstå att Debian är en oseriös dist enbart för nördar (eller småföretag) när både Europarådet och Boeing använder sig av det framställer inte precis dina researchskills i särskilt god dager.

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

mikehers bild

Oseriös är kanske fel ordval.

Jag är fullt medveten om att Debian har X antal duktiga kodare. Säkerligen fler än Canonical som exempel. Men ändå support behövs.

Du nämner 3rdparty, funkar säkert ibland för små företag det kan jag väl hålla med om. Men då krävs det ändå lite kunskaper om Linux internt i företaget så det vet var de ska vända sig för att få support.

Tid är pengar framförallt för företag. De väljer hellre etablerade leverantörer än små sen kan man förståss diskutera om det alltid är rätt men...

 

 

 

abergmans bild

Hur många företag känner du till som ringer direkt till Microsoft när deras Win2k3 server strular?

Det är inte konstigare att antlita ett 3e parts bolag för supporten på debian, än att anlita ett bolag som arbetar med Microsoftprodukter.

Dock så kan jag hålla med om delar av ditt resonemang kring RH och novell, men det är för möjligheten att teckna serviceavtal med dem, precis som man kan göra med cisco om man vill vara säker på att ens grejer ska lira ordentligt. Vilket man saknar när man kör debian eller en communitydist, men det betyder inte att debian är sämre lämpat än RH eller novells grejer. Men det finns en klar säkerhet i att kunna öppna case och kunna ställa krav på leverantören.

EDIT: Svarade på felinlägg, men det får ligga kvar ändå även om det makes no sense haha.

 

 

 

hoths bild

(Antar att det är mitt inlägg du ville svara på.)

**Hands Up!**

Vi har supportkontrakt med Microsoft. Naturligtvis. Självklart. Vem annars? Fungerar inte deras program som tänkt så blir det ett supportärende och vi kräver en lösning. De är de enda som kan fixa problemen i deras program.

På samma sätt så har vi supportavtal med samtliga andra leverantörer av mjukvara som vi använder. Stillestånd blir snabbt dyrare än att ha ett supportavtal. Dessa avtal har vi direkt med leverantören och inte med någon oberoende 3:e parts konsult.

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

cryingfreemans bild

Men om/när ni ringer in konsulter så är de väl inte från Microsoft i första hand?

_______________________________________

Software Freedom Day | 19 september 2009

http://softwarefreedomday.se

_______________________________________

linuxnyheter.se

hoths bild

Jo.

(Beror ju givetvis på vilket problem eller funktion det handlar om.)

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

abergmans bild

Min tanke var mer att det är väl inte jättevanligt att man kontaktar leverantören för den dagliga driften, självklart att man gör det om det är en bugg eller liknande.

Självklart så öppnar man ett supportärende när det är buggar i deras produkt, den valmöjligheten tar man bort när man väljer en communitydist som debian, visst möjligheten att laga felet själv finns ju. Men kan man inte koda och inte är maintainer eller liknande så är det inte jättelätt. Av den anledningen så kan jag tycka att debian är ett dumt val, visst man slipper licenskostnader, men det finns inte en leverantör att kräva något av.

 

 

valdermans bild

Och trots det tenderar Debian att svara fortare på säkerhetshål (andra buggar har jag ingen statistik för) än både Red Hat och Novell.

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

elwiss bild

Må så vara men "bättre" är som sagt oftast ointressant i styrelserummet där besluten fattas

abergmans bild

 Ja det är mycket möjligt, men den dagen då Debian-communityn får för sig att inte rätta något, eller man verkligen behöver något åtgärdat, som kanske inte klassas som högprio av communityn så är det skönt att ha ett serviceavtal.

 

 

valdermans bild

...vilket också många företag erbjuder. Du kanske hört talas om Canonical? Köper du ett supportavtal på serverbuntu är det i princip Debian unstable (...vilket kanske inte är den bästa grunden för en stabil dist) + serviceavtal + lite extra proprietära paket som Canonical avtalat till sig från här och var du får.

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

elwiss bild

Hur stora är canonical egentligen? Hur många anställda är de? Har de ett sverigekontor man kan vända sig till? Att ubuntu är ibland de mest populära råder det inget tvivel om men hur finansiellt stabilt är företaget bakom, någon som vet? 

Marcuss bild

Rätt finansiellt stabila är de nog med Shuttleworth i ryggen.

http://en.wikipedia.org/wiki/Canonical_Ltd.

elwiss bild

Men inte går de med vinst tydligen? Än så länge hänger det på hans välvilja alltså?

FoHs bild

De börjar närma sig, sa Shuttleworth i nån podcast/videointervju för nån månad sedan. Tydligen så följer företaget den affärsplan som han satt upp, fattade jag det som.

mindlights bild

En fungerande affärsverksamhet lever inte på riskkapital.

...och innan folk går till angrepp, det finns massor av exempel på företag som har en sund verksamhet och ekonomi idag och som aldrig kommit dit de är idag utan riskkapital en masse... men tro mig när jag säger att det finns 10 gånger fler exempel på företag som aldrig kom längre än till "risk" i "riskkapital".

 

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

valdermans bild

Canonical var huvudsakligen ett exempel, gillar du inte dem (vilket låter ganska vist i mina öron) kan du ju vända dig till något av de andra 782 registrerade företag som ägnar sig åt den typen av verksamhet.

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

elwiss bild

Naturligtvis, det fanns 18 st i sverige. Frågan är bara om någon av dem uppfyller kraven på omsättning, antal anställda osv. Många större företag har sådana krav på sina leverantörer och det kan vara ett skäl till att det är enklare att välja RedHat eller Novell. (RH har 2600 anställda sist jag kollade)

Därmed inte sagt, som nämnts, att Debian skulle vara en sämre dist eller att någon av dessa konsultfirmor skulle vara sämre.

valdermans bild

Tja, det är mycket möjligt att storföretag hellre väljer att göra affärer med andra storföretag. Det betyder dock inte, som vissa påstått, att dessa stora Linuxleverantörer är nödvändiga, bättre, eller ens mer lämpade för sagda storföretag, annat än för att hålla direktörerna lugna i sin lilla lekstuga.

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

elwiss bild

Mer lämpade är de sannolikt, skulle du satsa 15 miljoner i en infrasturktur som är helt beroende av ett tvåmansföretag när dessa herra dagen efter omkommer i en bilolycka? Bättre behöver de dock inte alls vara, nödvändiga jo om man vill ha spridning på opensource.

Ordvalet "lekstuga" får stå för dina erfarenheter av styrlserummen Wink

valdermans bild

Mer lämpade är de sannolikt, skulle du satsa 15 miljoner i en
infrasturktur som är helt beroende av ett tvåmansföretag när dessa
herra dagen efter omkommer i en bilolycka?

Nej, däremot skulle jag inte ha något emot att betala för varje månad de håller sig vid liv, och därefter langa vidare deras jobb till en av de andra 781 tillgängliga konsulterna. Välkommen till open source, du måste vara ny här.

nödvändiga jo om man vill ha spridning på opensource.

Jag förmodar det är därför Linux överhuvudtaget inte används inbäddat?

Ordvalet "lekstuga" får stå för dina erfarenheter av styrlserummen Wink

Nej, du har rätt, en plats där man klantar bort miljardbelopp, fifflar till sig pensionsavtal värda tiotals miljoner och därefter till sist får en saftig bonus som tack för att man kört företaget i botten och gjort tusentals människor arbetslösa är onekligen ingen lekstuga. Dårhus, kanske är ett bättre ord.

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

elwiss bild

"Nej, däremot skulle jag inte ha något emot att betala för varje månad de håller sig vid liv, och därefter langa vidare deras jobb till en av de andra 781 tillgängliga konsulterna. Välkommen till open source, du måste vara ny här."

Nja, jag har nog hållit på längre ände flesta, sedan 94 närmare bestämt. Men jag har också arbetat i verkliga livet länge nog för att veta att ingen kan sätta sig in i någon annans lösning på en dag. Skall systemet stå still medan de väntar?

"Jag förmodar det är därför Linux överhuvudtaget inte används inbäddat?"

Nej vist gör det, och visst är det massor av företag som bidrar, inte sant?

"Nej, du har rätt, en plats där man klantar bort miljardbelopp, fifflar till sig pensionsavtal värda tiotals miljoner och därefter till sist får en saftig bonus som tack för att man kört företaget i botten och gjort tusentals människor arbetslösa är onekligen ingen lekstuga. Dårhus, kanske är ett bättre ord."

VM i generalisering? Döm alla efter något scoop i expressen? Du har egentligen ingen erfarenhet ifrån ett styrelserum, eller företagsledning alls, inte sant?

 

valdermans bild

 

VM i generalisering? Döm alla efter något scoop i expressen? Du har
egentligen ingen erfarenhet ifrån ett styrelserum, eller
företagsledning alls, inte sant?

Ken Lay?! Jag trodde du var död!

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

elwiss bild

Inte alls, och du är ett tydligt tecken på att byfånen har sin plats även i det digitaliserade samhället. Visst är det bra Smile

mindlights bild

Någon mer än jag som reflekterat över hur svårt det kan vara att se att detta bara handlar om ett affärsmässigt beslut och inte ett IT-strategiskt...

Därför känns kommentaren om styrelserum extra träffande Smile

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

elwiss bild

Svårt att hitta läsare till ett PR utskick om att "XXX ingått partneravtal med Gnesta-Kalles IT" kanske Wink

Men sedan är det strategiskt mer komplicerat än så förstås, även om Gnesta Kalles två anställda säkert kan garantera driften av en Debian server jättebra kan de ha svårt att samtidigt garantera att Gernoimo/Synapse/Alfresco etc etc rullar felfritt på den dygnet runt...

Den orsaken jag kan tänka mig är certifiering av programvara som kan vara ett krav.

Men rent supportmässigt så kan ett annat företag ta på sig hela ansvaret för support.

Angående jboss som stod någonstans i denna tråden så finns det svenska företag som har support på det oavsett dist samt övrig öppenkällkodsprogramvara.

elwiss bild

Ja, JBoss är nog Red Hats största fördel, det köpet å¨ngrar de nog inte. De erbjuder väldigt mycket i middleware segmentet och har bakat in allt i Developer Studio. Därför är det nog lätt för många att välja RH eftersom man får support på hela stacken. 

 

hoths bild

Ja, företag som använder Linux i verksamheten kräver support av ett annat företag som tar hela ansvaret för disten. Därför krävs distar som RedHat eller Suse Enterprise. Stabilt, säkert och garanterad uppmärksamhet vid problem. Stillestånd som omfattar hundratals-användare är dyrt, då vill man ha någon att ringa och skrika "fixa!" till.

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!