Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Mobiltelefonoperatören 3 blir först med Android

Idag rapporterar idg.se att mobiltelefonoperatören 3 kommer släppa mobiltelefonen HTC Magic snart. Det stora med telefonen är att den kör Googles operativsystem Android som är öppen programvara.

3.2 tums touchscreen, 3.2 megapixels kamera, stöd för trådlöst nätverk (Wifi), GPS, accelerator, bluetooth, 512 megabyte inbyggt minne och ett minneskort på två (2) gigabyte är några av specifikationerna.

tre.se kan man se bilder, läsa specifikationer och beställa telefonen. Prislappen är satt till 5495 SEK om man köper den med 3's kontantkort 3kontant och blir naturligtvis billigare om man tecknar ett abbonemang. Till exempel med abbonemanget 3Pott 499 i 24 månader ingår 3Mobil Surf Turbo.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

polters bild

Jag vill gärna ha en Android-telefon, men att bara ha touchscreen är inte ett alternativ för mig. Att den dessutom ligger hos Tre med dess inte alls så flexibla abonnemangsalternativ lockar inte heller. Nej, det var trist. Det är förstås roligt att Android äntligen har kommit hit, men jag väntar till Telenor eller Tele2 plockar in den.

ein.anderssons bild

HTC Tytn II kan lira android, eller valfri htc-linux (med varierande resultat, så rekomenderar inte det skarpt).

--
QuadMotion AB - Allt för ditt elfordon
Sveriges största nyhetskälla om elfordon!

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig

FoHs bild

Jag har varit lite intresserad av HTC Magic, men intresset svalnade ganska snabbt med tanke på prislappen. Väntar nog tills marknaden sett några fler Android-telefoner. Bananformen på Magic känns ju lite tveksam också.

danjeels bild

Nice nice, dock är jag bunden till min HTC Touch Pro ett år till.. En sak har jag lärt mig, aldrig mer en mobil med windows mobile.. Blir lätt Android nästa sommar.

Marcuss bild

Inte nöjd?

Jag var rätt så nöjd med min första diamond (som jag iofs bara hade 3 veckor innan den blev stulen), förtuom att den emellanåt kunde kännas lite seg. Förra månaden köpte jag mig Diamond 2, och är supernöjd. Windows mobile är väll rätt så bra, ifall man tar bort "windows" i sigsjälv, eller hur idg nu sa Smile..

Vad är det som är så kaess på din?

danjeels bild

Den är seg, ALLTID en fördröjning på 2-3 för varje bokstav jag skriver i SMS, Ibland krashar den och startar om, andra gånger bara krashar den o skärmen blir svart, o jag måste soft resetta eller dra ur batteriet. Ibland håller batteriet i 12 timmar, andra gånger kan det hålla i 2-3 dagar. Men aldrig mer än så.

Typ det jag stör mig mest på. Telefonen skulle annars vara kanon om det var annat operativ i den. Får hoppas på att Android blir funktionsdugligt på denna mobil snart. http://htc-android.com

ein.anderssons bild

Låter som du tyvär fick ett måndags exemplar, eller så är just den modellen buggad. Jag har haft några olika WM mobiler och inte stött på problemen du nämner.

--
QuadMotion AB - Allt för ditt elfordon
Sveriges största nyhetskälla om elfordon!

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig

FoHs bild

Om du inte stött på buggar i Windows Mobile är du förmodligen gudabenådad Laughing out loud Jag känner att jag inte har någon som helst koll på vad operativsystemet gör i bakgrunden. Konstiga batteritider kan jag skriver under på jag också. Nej, något mobiltelefon-OS är det definitivt inte. Det är föråldrat, anpassat för gamla handdatorer känner jag.

Vet någon förresten om det är möjligt att komma åt GPS:en via USB-kabel från en dator? Eller blockerar WM den på något vis?

ein.anderssons bild

Självklart säger jag inte att den är buggfri (visserligen inte stött på någon mobil som är). Därimot så är min upplevelse rena motsatsen Windows mobile är det första mobiltelefons operativsystem som jag känner att jag har 100% kontroll över. Finns inte en enda binär som man inte kan byta ut själv om man inte gillar någon funktionalitet.

Du kan komma åt GPS:n över bluetooh, i menyn står det att det fungerar över kabel men aldrig testet (mobilens gps blir då en serial enhet på datorn). Jag rekomenderar dock att du lägger 400kr på att köpa en riktig gps med SiRF III då de flesta modeler från HTC har en "värdelös".

--
QuadMotion AB - Allt för ditt elfordon
Sveriges största nyhetskälla om elfordon!

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig

FoHs bild

Ptja, jag tycker tvärtom att jag inte har någon riktigt kontroll över telefonen. Visst kan jag installera en massa tredjepartsmjukvara, utbudet är enormt, men det känns inte som att de ersätter WM6 utan mer som att de lägger sig som en tung smet ovanpå.

Vilken meny är du i när du pratar om GPS:en? Är det programmet External GPS under Inställningar -> System? Här hittar jag inget om bluetooth-delning av GPS. Tycker instruktionerna är allmänt dåliga i Windows Mobile, måhända beror det på att de är skrivna på svenska.

  • Fliken Program säger att jag kan välja COM-port som program ska använda för att få GPS-data. I vilken scenario undrar jag, är det för de interna programmen på WM-enheten eller ska det dyka upp portar på den datorn som jag ansluter telefonen till? Det är väl underförstått Windows som måste snurra på den burken isf.
  • Fliken Maskinvara är väl för externa GPS:er?

Det är är ganska sannolikt att jag inte har en riktig BT-koppling mellan telefon och dator också. Jag vet inte. Windows Mobile ger ingen som helst hjälp iaf.

ein.anderssons bild

GPS->Bluetooh fungerar utmärkt i linux också telefonen blir en rcfcom enhet (stavning?) dvs en virtuel serialport.
Kanske skiljer sig åt mellan olika modeller som tex HTC Tytn inte som default har stöd för UMS. I min telefon kommer GPS iaf upp som en serialport både i linux och windows.
--
QuadMotion AB - Allt för ditt elfordon
Sveriges största nyhetskälla om elfordon!

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig

FoHs bild

En rfcomm-enhet kan jag skapa, den använder jag t.ex. för att koppla upp mig via telefonen från datorn och Gnome-PPP. Jag använder Bluetooth Manager för att få fram den porten, men då sägs det vara för "Dialup Services". Jag är osäker på om det är Bluetooth Manager som allt för starkt specifierar vad man kan göra med porten, eller om det finns olika sätt att skapa serieportarna. Hur gör du för att skapa kopplingen mellan telefon och dator när du använder Linux? Drar du bara igång gpsd med alternativen "-b /dev/rfcomm0" sen? När jag testar hamnar jag i havet straxt utanför Afrika...

holmens bild

Ringde och snackade med kundservice precis och mobiltelefonen kommer inte säljas med kontantkort, endast abonnemang gäller.

jonasbjorks bild

Det var märkligt, för den går att beställa från http://www.tre.se/templates/MobileList.aspx?id=27088&prepaid=p med kontantkort. Telefonen finns längst ned i listan..

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

valdermans bild

"blir naturligtvis billigare om man tecknar ett abbonemang."

Nja, med tanke på att telefoner överlag blir åtminstone 50% dyrare om man tar dem på avbetalning (nej, de är varken gratis eller billigare för att du tar dem med abonnemang; du får en månatlig pålaga på räkningen för det medföljande abonnemanget,) vet jag inte riktigt om jag håller med om "naturligtvis"-biten.

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

ein.anderssons bild

Beror helt och hållet på hur när man tecknar avtalet.

Tex i början på sommaren är det guld att teckna mobiltbredband. Köpte min laptop för 200kr/mån Sedan 125kr/mån för internet (tog företags abb, vanligt vis 99kr så har man obegränsad data hos telia)200x24 = 4 800kr

125x24 = 3 125kr

Totalpris: 7 925KrDen dagen jag köpte min dator kostade den som billigast 10.000kr och dyrast 13.000 på pricerunner. Nu räknar jag inte ens med mobiltbredband igentligen eftersom det hade jag köpt oavsätt. Hade jag i stället köpt datorn och mobiltbredband så hade priset blivit 13 125kr om man går på läste prisetMin mobiltelefon en HTC tytn II var nypris på 6000kr när jag köpte den. Tecknade den med ett fastpris abb (499kr/mån) vilket jag hade köpt oavsätt jag köpt ny telefon eller inte. Min Tytn gav mig en förhöjd månads avgift på 100kr/mån vilket blir 1200kr som jag betalar för den.499x12 = 5 988Kr

100x12 = 1 200Kr

Totalt = 7 188KrOm jag köpt utan subventionering så hade total priset för samma tjänst vart 11 988Kr

Här är det förstås en fråga på vad man anser att telefonikostnaden får ligga. Men med denna beräktning skulle jag nog ändå vilja säga att det är rejält korkat att inte köpa av operatören. (Säg gärna till om någon kan få det billigare utan för då kan jag självklart ge mig)

--
QuadMotion AB - Allt för ditt elfordon
Sveriges största nyhetskälla om elfordon!

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig

ein.anderssons bild

Just det, räkna fel på 1kr vardera på respektive, då både datorn och mobilen kostade 1Kr kontant när jag köpte dom.
--
QuadMotion AB - Allt för ditt elfordon
Sveriges största nyhetskälla om elfordon!

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig

fredentofts bild

Du varken svarar på eller motsäger valdermans påstående ju.

Att det i specialfall går att hitta "paketlösningar" som blir billigare gör ju inte att det naturligtvis blir billigare på det sättet.

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Argumentera aldrig med idioter. De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

ein.anderssons bild

Tanken var väl mest att jag uppfattade valdermans påstånde som att det alltid är dyrare. Så tänkte bara upplysa att om man är en vaksam kund så kan man få rejält fina erbjudande. Som man ibland undrar hur operatörerna går med vinst på.
--
QuadMotion AB - Allt för ditt elfordon
Sveriges största nyhetskälla om elfordon!

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig

fredentofts bild

överlag != alltid

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Argumentera aldrig med idioter. De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-