Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Fedora 11 släppt

Fedora 11 har släppts. Utgåvan innehåller bl.a. Gnome 2.26.1, KDE 4.2, Xfce 4.6, Firefox 3.5 och OpenOffice.org 3.1.

Några av de viktigaste nya funktionerna:

 • Stöd för DeltaRPM-paket som tar bort behovet av att ladda ner kompletta rpm-paket vid uppdateringar. DeltaRPM-paketen innehåller endast de delarna av de ursprungliga paketen som verkligen har ändrats och minskar därmed Internetförbindelsens belastning.
 • Ibruktagande av DeviceKit (en modulär ersättare till HAL) och som en del av det ett nytt grafisk gränssnitt för hantering av hårddiskar, inklusive kryptering.
 • Snabbare uppstart.
 • Stöd för starkare kontrollsummor, SHA-256 används för såväl cd/dvd-avbilder som rpm-paket.
 • Möjlighet till automatiskt installation av fonter och programvara som krävs för hantering av specifika filtyper. T.ex. om användaren öppnar en textfil på japanska utan att ha rätta fonter installerade så får han/hon via PackageKit en förfrågan om installation av de krävda paketen.
 • Mer användarvänlig och flexibel volymkontroll med hjälp av PulseAudio.
 • Ext4 som förvalt filsystem vid nya installationer.
 • Stöd för Kernel Modesetting (KMS) i bl.a. ATI-, Intel- och NVIDIA-drivrutiner och därmed bl.a. prydligare uppstart, snabbare byte av virtualkonsoler och mer stabilt viloläge (suspend/hibernate) för användarna av dessa grafikkort. KMS går ut på att skärmens upplösning, färgdjup etc. hanteras av kärnan och inte av X, frambufferdrivrutiner eller motsvarande programvara.
 • Bättre stöd och en grafisk inställningsprogram för fingeravtrycksläsare.
 • Flexiblare hantering av möss, tangentbord och annan inmatningsutrustning i X.org.
 • Bättre strömbesparingsfunktioner.
 • Nouveau som förvald drivrutin för NVIDIA-grafikkort.
 • Komplett lista över nya funktioner

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

FoHs bild

Måste säga att jag tycker det verkar vara en oerhört spännande distribution och version. Ligger helt klart i framkanten av utvecklingen.

johnh3s bild

Jag testade Fedora 11 som hastigast. Dock kom jag inte in på vissa sidor. Hotmail exempelvis, medan andra sidor var det inga problem med. Jag gick inte djupare in på vad det berodde på, det hade säkert gått att fixa. Men den ser ju ärligt talat ut som Ubuntu fast med en blå bakgrund. Jag tycker det finns för många olika distar så vissa kunde slå ihop sig och samarbeta istället. Fedora och Ubuntu exempelvis. På det sättet vore det lättare att ge Microsoft/Windows en match. Sätt kraften på att göra program som ser snygga ut och funkar bra. Ett exempel är Avast antivirus som ser modernt ut till Windows men ser ut som ett 10 år gammalt program till Linux. så är det nästan med de flesta program också.

Men det blir nog ändå så med tiden, tror det blir för dyrt i längden med en massa system även om många frivilliga utvecklar gratis.

 

 

 

leochingkwakes bild

Det blir ju oerhört svårt att slå ihop fedora och ubuntu med tanke på deras olika filosofier...

johnh3s bild

De har ju bägge Gnome trots allt. Men den som lever får se.{#emotions_dlg.smile}

leochingkwakes bild

Jo, men jag tänkte mer på att Fedora är väldigt noga med att arbeta mot fri programvara. Dom vill alltså undvika användandet av proprietär programvara. Helst inte använda det alls. Medans Ubuntu fokuserar mer på ett användarvänligt system och inte bryr sig om licensformer på samma sätt Smile

Jag tycker inte idén är dålig. Det är nog bara så att Fedora och Ubuntu aldrig skulle kunna bli ett gemensamt projekt.

pbs bild

Jag tycker att både Fedora och Ubuntu är ganska användarvänlighetsorienterade, den viktiga skillnaden är att Ubuntufolket är mer villiga att pruta på "FSF-idealen" i utbyte mot en större användarskara.

Red Hat är inte heller lika intresserade av att marknadsföra Fedora/RHEL för de stora massorna, eftersom det i slutändan är främst företagsanvändarna som drar in pengar till firman. Detta ekonomiska faktum gäller som känt även Canonical men Shuttleworth med sitt miljonkapital verkar än så länge inte bry sig så mycket om det.

leochingkwakes bild

Jo, jag vet. Jag tycker Fedora gör ett bra jobb med användarvänligheten, speciellt med tanke på att det blir krångligare just för att dom väljer att vara FSF närmare. En del ser ju användarvänlighet som att man måste ha med codecs osv.

pbs bild

Gnome finns också till Gentoo, FreeBSD och Solaris... Wink

Kristians bild

Stödjer man samma program/skrivbordsmiljö så hjälper man varanda oavsett dist. Avast Antivirus är inte fri programvara så varken Ubuntu eller Fedora kan göra det minsta för att snygga till programmet (bortsett från att byta ikontema). Så är det att brottas med en binär blobb.

---------------------------------------

Varje ny generation får en så kall och bitter ton efter en tid och det är bara de under tio som förstår hur man ska leva ett värdigt liv

---------------------------------------

 

carls bild

Väl talat! Om en dist jobbar på ett sätt och en annan på ett annat och man sedan ser skillnaden så blir ofta resultatet att man senare kanske hamnar någonstans emellan. Det finns många projekt som syftar till samma sak. Varför behövs ens flera operativsystem? Varför inte bara samarbeta om att göra bra program till windows, så att det blir jättebra? Jo av samma anledning som att folk tänker olika, vill olika och har olika behov. Att detta är möjligt i linux och att du kan starta och köra apache, gnome eller vad som på hundratals olika distributioner är en otroligt bra sak och något som vi skall vara tacksamma för. Det är en av dom bästa sakerna som finns med fri programvara och därför ser det ut så, vilket är bra.

Många program kan vara fula eller mkt sämre, eller kanske inte ens finns i linux. Men om man inte tycker att linux är bra för det så kör inte linux då. Windows har massa saker som linux inte har, i form av olika väldigt bra program. Men det är något man kommer få leva med för linux är inte windows. Samma sak gäller åt andra hållet. Och som sagt det är inte heller meningen.

HAL: I am putting myself to the fullest possible use, which is all I think that any conscious entity can ever hope to do.

HAL: I am putting myself to the fullest possible use, which is all I think that any conscious entity can ever hope to do.