Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

SverEX Linux v5 med nya OpenOffice 3.1 och ett fungerande installationsprogram

En femte version av SverEX Linux byggd från "ingenting" (av mig) är nu klar för gratis hämtning. SverEX innehåller bl a nya OpenOffice 3.1, GNU Emacs 22.3.1, Firefox 3.0.11, Opera 9.64, Thunderbird 2.0.0.17, aMule 2.2.2 (fildelning), aMSN 0.97.2, gFTP 2.0.18, GParted 0.3.9, Thunar 0.9.3 (filhanterare), Apache 1.3.41 (webbserver), Cups 1.3.8 (skrivarhantering - med stöd för "alla" skrivare), Samba 3.2.4 med SWAT (webbadministration), Wicd 1.6.0 (nätverkshantering), Gimp 2.6.6 (senaste version av photoshopdödaren?), Vlc 0.9.6 (universell mediaspelare), SMPlayer 0.6.5.1 (spelar upp bl a AVI-filer) och Trolltechs Qt 4.4.3 Open Source Edition (för utveckling av öppen-källkodsprogram). Läs nedan om 16 fördelar med SverEX jämfört med de flesta andra Linux live-system.

Förändringar i version 5 av SverEX Linux
Version 5 innehåller skrivbordsmiljön Xfce i senaste version. D v s version 4.6.1, som släpptes den 19.4.2009. Version 4 av SverEX innehöll Xfce 4.6. Jag har också installerat nya OpenOffice.org 3.1. Jag har dessutom rättat div. småfel, som t. ex. felaktiga programlänkar och saknade ikoner i menyerna. Ny kernel: 2.6.29.4-exton.net med stöd för "all" ny hårdvara. Den största förändringen/förbättringen är dock att det fr o m denna version (v5) finns ett väl fungerande installationsprogram.

Fördelar med SverEX jämfört med andra Linux livesystem
Nedan listar jag vad som finns i SverEX, som inte finns i de flesta andra Linux live-system.
1. Apache – delvis konfigurerat och körklart. I v5 startas också Apache i samband med uppstart av systemet
2. Samba – körklart
3. Swat (konfigurering av Samba via webben) – körklart
3. Alla kompileringsprogram – saknas i alla andra Linux livesystem
4. Alla codecs för t. ex. Mp3 och AVI – saknas i de flesta andra Linux livesystem
5. Sudo
6. NTFS-3g
7. RPM – fast SverEX inte är en s k rpm-baserad dist
8. Wicd – de flesta linuxdistar saknar detta oumbärliga verktyg
9. Alsa – många Linux livesystem saknar t o m det
10. Cups – konfigurerat och klart med tillgång till nästan alla drivrutiner
11. Nvidias egen grafikdriver installerad – finns inte i något annat live linuxsystem (förutom då i Sabayon Linux). Ianspråktas genom att du kör kommandot Xorg -configure följt av nvidia-xconfig innan du går in i X/Xfce4. Inte så svårt
12. Trolltechs Qt4
13. Stöd för java i Firefox, Opera och OpenOffice. (Saknas i många live-system).
14. SverEX är - som namnet antyder - en svensk linuxdistribution. D v s systemspråket och så gott som alla ingående program är på svenska. Det finns bara tre andra svenska Linux live-skivor att tillgå på annat håll. Nämligen ett par Ubuntu-varianter och en gammal KNOPPIX-remaster. Inte ens CRUX, som ändå är utvecklat i Sverige finns att tillgå i form av en live-skiva på svenska. I original menar jag då. Jag har själv gjort två svenska remasters av CRUX - EXTON-CR-KDE4 LiveDVD och EXTON-CR LXDE 2009 LiveCD
15. SverEX Linux innehåller alltså senaste OpenOffice.org (3.1) på svenska. Såvitt jag vet finns det ingen annan live-skiva som har det med
16. En ny kernel (2.6.29.4-exton.net) med stöd för "all" ny hårdvara
17. SverEX Linux v5 kan installeras till USB-sticka. Det är då fråga om en "riktig" installation, som innebär att förändringar av systemet sparas direkt på stickan.

Se en skärmdump av skrivbordet HÄR. Läs mera om SverEX (v5) HÄR.

Hämtning

SverEX v5 Linux LiveDVD hämtas på Svenska Linuxföreningens server. ISO-filen är på 1570 MB.

md5sum för SverEX v5

OBSERVERA: Jag har idag (090613) bytt ut version 090607 mot version 090612 av SverEX v5 Linux. Detta p g a att jag upptäckte ett väsentligt fel i installationsprogrammet SverEX Installer.

Tillägg 090614

Jag har nu "upptäckt" ett perfekt sätt att installera SverEX på en USB-sticka. Metoden går förmodligen också att använda för installation av andra linuxsystem. Läs mera på INFO-sidan under rubriken Installera SverEX Linux på en USB-sticka.

Tillägg 090616
Jag har nu "upptäckt" att installationsprogrammet SverEX Installer kan användas även vid installation till USB-sticka. Läs mera på INFO-sidan under rubriken Installera SverEX Linux på en USB-sticka.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

leochingkwakes bild

Läste igenom din beskrivning och har fått en del funderingar som du kanske kan ge svar på.

Först så undrar man ju var för typ av användare du riktar dig mot. SverEX känns ju inte så användarvänlig om man jämför med andra distar. Och det finns ingen känd användarbas som skulle göra det intressant för nybörjare. Sen för mer avancerade användare så känns disten alldeles för bloatad.

Och vad menar du med att alla kompileringsprogram finns med? Har du lagt till möjligheter för alla programmeringsspråk som använder ett kompileringsprogram? Bara där känns det i så fall som att det är alldeles för mycket för att disten skall vara intressant.

Rent spontant så känns det som att du bara plockat in det som du anser vara dom mest använda programmen. En vanlig användare använder ju sällan Apache och det skulle ju inte vara så rekommenderat att ha den startad i ett sådant läge. Speciellt inte om man kör som root hela tiden.

Sånt som Apache, Samba, Swat m.m. känns ju inte så nödvändigt att ha med från start.

extons bild

leochingwake!

Jag svarar dig med ett citat (igen): Vad du kallar "bloat" är relativt. Vissa kallar allt för bloat som de inte gillar eller tycker är onödigt. Windows är bloatad, FF är bloatad, IE är bloatad, Linux är bloatad. Makes no sense...

F ö: Om du hade orkat läsa hela min INFO-sida hade du kanske sett rubriken Tankar bakom tillkomsten av SverEX Linux. Där finns svar på dina övriga funderingar.


LINUX.EXTON.NET

leochingkwakes bild

Jag brukar sällan använda ordet bloat. Dock tyckte jag det var för mycket grejer medplockade för att jag skulle se SverEX som ett alternativ. Jag vill inte sitta och plocka bort en massa efter installation.

Det handlar inte om att orka utan om att jag förväntade mig att du gav all nödvändig information här. Och nu har jag läst på sidan och frågan kvarstår om hur SverEX skall locka avancerade användare. Avancerade användare för mig är sådana som installerar ett minimalt system och sen bygger vidare på detta. Och det gör man för att slippa en massa onödiga filer/program.

Hur är då möjligheterna att "strippa" systemet efter installation?

Jag säger inte att din dist är dålig. Jag har bara svårt att se vilken inriktning den har trots att jag nu läst både här och på din sida.

Sen har jag fortfarande inte läst något som berättar vad du menar med det om kompileringsprogram...

extons bild

leochingwake!

Det finns ingen direkt anledning att "strippa ner" SverEX. D v s du vinner inget på det. Snabbhet eller annat. Om man vill ha ett minimalt system är det bättre att satsa på t. ex. CRUX (i original).

Med "alla kompileringsprogram" menar jag väl egentligen bara sådana som installeras i t. ex. Ubuntu med kommandot apt-get install build-essential. För att sedan verkligen kunna installera större program (t. ex. Gimp och Vlc) från källa fordras dock - som du vet - massor med "beroendeprogram". I SverEX är de flesta sådana redan installerade.

"Avancerade" användare: SverEX kan möjligen locka de som har ont om tid. (Antagligen en rätt stor "målgrupp"). D v s dessa linuxanvändare slipper massor med tidsödande problem vid kompilering m m.


LINUX.EXTON.NET

leochingkwakes bild

Strippningen för mig handlar mer om att jag tycker det är onödigt att ha program installerade som man inte använder. Speciellt på en dator med ytterst begränsat utrymme.

Tack i alla fall för att du tog dig tid och svarade...

Kristians bild

Du skojar, är det en 486:a du kommer dragandes med Wink

---------------------------------------

Varje ny generation får en så kall och bitter ton efter en tid och det är bara de under tio som förstår hur man ska leva ett värdigt liv

---------------------------------------

 

leochingkwakes bild

Ne, men jag gillar ändå inte att det finns en massa onödigt installerat. Jag har 18GB totalt på den datorn jag tänker på. Och det är den jag sitter vid mest och jag vill ha så mycket utrymme som möjligt till mina e-böcker osv Smile

extons bild

leochingwake!

Om du bara har 18 GB så ska du nog inte satsa på SverEX. I vart fall inte om du vill ha något "extra" OS (läs Windows) på datorn. Bara själva installationen av SverEX tar upp 6 GB. Jag rekommenderar därför en installationspartition på minst 8 GB.


 

LINUX.EXTON.NET

abergmans bild

 Jag förstår inte varför en avancerad användare skulle vara dum och slösa bort en massa tid på ett installera minimalt system, bara för att han just är en avancerad användare. Jag anser mig vara en avancerad användare, men inte fan installerar jag gentoo "bara för att", installerar jag gentoo (eller annat litet system) så är det för att det fyller ett syfte, inte för att jag tvunget vill bli av med en massa "onödigt" "bloat".

Är det ett krav att köra onödigt omständiga distar om man är "avancerad användare"(vad det nu innebär, jag använder inte min dator till annat än ssh, spotify och msn samt FF, det är inte så avancerat)? Noteras ska också att jag kör Ubuntu, för att jag inte orkar pilla en massa, min dator ska bara fungera.(man kan ju inte ta betalt för att pimpa sin egen dator, bättre att lägga tiden på sådant man kan fakturera för:) ).   

Nu är det inte sagt att alla tänker som jag. Och ovan utgår jag bara från mig själv, ingen annan. Ni  andra "avancerade användare" får framföra er egen åsikt, det är inget som jag tänker, eller har intentionen att göra.

 

 

leochingkwakes bild

Vem fan har sagt nåt om gentoo?

För mig handlar det om att få ett bra system på alla typer av datorer. Ubuntu "suger" rejält på äldre hårdvara. Det ligger i samma klass som Windows XP.

Sen med avancerad så är det just det som jag tänker på. Användare som vet vad dom vill ha och väljer dist efter det. Jag väljer Debian för den är avsevärt bättre än Ubuntu, den är enkel att installera och allt jag behöver fungerar från start precis som med Ubuntu. Med Debian så får jag ett stabilt system, ett snabbt system som jag kan arbeta med. Det kan inte Ubuntu erbjuda.  En annan fördel med Debian är att den har en bättre installer än den goofy som finns i Ubuntu. Debian installer ger en fler valmöjligheter beroende på vad man vill ha.

abergmans bild

 Gentoo var ett exempel, den omständigaste disten jag kunde komma på:)

"Sen med avancerad så är det just det som jag tänker på. Användare som vet vad dom vill ha och väljer dist efter det."

Du räknar ju ut Extons dist som en dist som en "avancerad användare" inte skulle använda, det kanske finns avancerade användare som vill ha just det som Extons erbjuder ovan? Det är ju inte alltid fel med apache installerat lokalt om man vill labba med egna moduler eller något annat som är utöver det som ett webhotell erbjuder.

 

 

 

leochingkwakes bild

LFS? eller den kanske inte är lika krånglig? Wink

Jag är väl oldschool men jag utgår oftast ifrån att mer kunniga användare kör Debian, Slackware osv. Eller i alla fall väljer en dist som ger en installer med fler möjligheter och inte en som säger att du är för korkad att installera så du får bara några enstaka steg att genomföra och sen lägger vi in det som vi känner för Smile

Annars vet jag inte vad jag skall säga. Jag är väl allmänt irriterad över det nya där det skall plockas in en massa i en dist och där dom flesta användare kanske använder 10-20% av det som finns installerat. Men dom flesta sitter väl med 500GB hdds så det spelar ingen roll vad som är installerat. Ej heller om det innebär nån säkerhetsrisk med att det finns servrar osv aktiverade från start.

För nåt år sedan så hängde jag i en IRC-kanal och där tävlades det ständigt om vem som kunde få det minsta installerade systemet utan att man var utan det man behövde. Jag fick ner min installation då till 100 MB och kunde göra det jag ville göra. Nu när man installerar en dist så verkar man inte kunna få en installation som fyller under 3.5GB.

Annars så ville jag väl bara ha lite argument från Exton...

abergmans bild

 Jag vet inte om jag vill räkna LFS som en dist, de gör ju inget med paketen! Smile LFS är väl snarare en vägledning, lite som en tolvstegsmodell till hur man kompilerar sitt eget system.

Jag skulle faktiskt inte vilja räkna ut Ubuntu, openSUSE och de andra "enkla" distarna hos professionella användare. Mitt främsta argument har jag redan framför. "Man tjänar inget på att pimpa sig egen dator". Rent layoutmässigt så kan jag köpa att man vill anpassa det så man känner sig som hemma. Byta WM menyer etc. Men jag kan inte se att man skulle tjäna så mycket på att göra en onödigt liten install och för att sedan lägga på en massa i efterhand. Det tar 20 min att installera ett fullt fungerande ubuntu. Jag vet inte vad det kan ta att installera en netinst av Debian. Men säg att det tar 2h från början tills man har igång gnome och en ssh-session. Det är 1h 40 min mindre man kan lägga på att ta betalt, eller producera något för det företag man arbetar för. Som du själv säger så sitter nog de flesta med en 500Gb hdd och behöver inte bry sig. Vad gäller ubuntus installer så har jag inte så mycket att säga, den installerar systemet och får igång det. Jag har inte sett att partitioneringen skulle vara åt helvete, den gör ju vad den ska och jag kan utan problem lagra min lagligt inköpta porr.

Man bör nog skilja på vilken målgrupp en dist är riktad till, ubuntu är riktad till alla. Men för att gemene man ska kunna använda det, så måste man även sänka tröskeln för att börja använda systemet, det är enklare att sänka sin nivå, än att höja den.

Jag vill passa på att slå ett slag för Ubuntu Server Edition, den är långt över förväntan, och installationen var väldigt straight forward och lät mig ändra det jag ville.
Att argumentera med Exton är som att försöka stånga en betongvägg, det är ingen mening och det är slöseri med tid och energi.

 

 

leochingkwakes bild

Jag gjorde en netinstall med debian i helgen och det tog max 40 minuter från det jag hämtade isofilen tills jag satt inne i Gnome. Då har Debian redan under installationen konfigurerat mitt trådlösa nät, aktiverat övrig hårdvara och då sitter jag sen med dom grundläggande programmen.

Det ända jag gjorde efter installationen av Debian var att lägga till min specifika .vimrc. Plus några program som jag behöver som inte Ubuntu heller har med från start.

Det låter som du inte kört Debian på många år. För så lång tid och krångligt har jag inte sett en debianinstallation vara så långt tillbaka jag kan minnas.

Debianinstallationen innehåller fler steg men gör det inte krångligare på nåt sätt. Partitioneringen kan man lämna helt till installern om man inte vill pilla manuellt.

Kristians bild

Är det här en nyhet? Det känns mer som reklam och bör i så fall placeras som en blogg

---------------------------------------

Varje ny generation får en så kall och bitter ton efter en tid och det är bara de under tio som förstår hur man ska leva ett värdigt liv

---------------------------------------

 

extons bild

Reklam??? Motiv för placering på nyhetsplats är att förändringarna i SverEX v5 är relativt stora. (Ny kernel, nya OpenOffice och ett fungerande installationsprogram m m).


 

LINUX.EXTON.NET

tobiers bild

Det enda exton sysslar med här är ju att spamma nyhetssidan med sina "distar", och det är bara reklam och ingen nyhet. Men det har vi vetat sedan länge Smile

extons bild

tobier!

Framför dina klagomål till högre ort eller gå med i föreningen VSIGEOHD (Vi som inte gillar exton och hans distar).


 

LINUX.EXTON.NET

ein.anderssons bild

Eftersom du lägger ut reklam för eget intresse, Dvs det är ren och skär reklam och inte någon nyhet hoppas jag att du gör rätt för dig och ger LP kraftigt med donationer varje månad?

Annars ser inte några problem med att administratörerna här börjar plocka bort din reklam.
--
QuadMotion - bringing you torque
Sveriges största nyhetskälla om elfordon!

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig

extons bild

ein.andersson!

Reklam gör man definitionsmässigt för något man tjänar pengar på. SverEX Linux är gratis och ska så förbli.

F ö: Om "administratörerna" tar bort mina nyhetsinlägg så lär jag inte kunna göra så mycket åt det.


 

LINUX.EXTON.NET

mindlights bild

Nope.

Reklam behöver inte alls vara att man marknadsför något man tjänar pengar på.

Snott från Svenska akademiens ordbok:

Reklam

1)
(tryckt) meddelande (t. ex. tidningsnotis, annons, broschyr) l.
teckning l. skylt l. plakat l. flim l. radioutsändning o. d. som har
till
upp­gift att (gm framhävande av en varas o. d.
förtjänster) rikta allmänhetens uppmärksamhet på en vara l. ett
affärsföretag l. en konstnär l. en konstnärlig föreställning l. ett
konstvärk, en bok, en film o. d.; numera vanl. koll.; äv. i ut­vidgad
l. bildl. anv., särsk. om en vara l. ett före­mål l. en person o. d.
som värkar ss. en reklam
l. som gör reklam (i bet. 2); stundom icke klartskilt från 2.

2)
om arbete l. värksamhet (gm använd­ning av de under 1
nämnda medlen) för att stimulera allmänhetens köplust för en viss vara
l. för att skapa intresse för l. rekommen­dera ett affärsföretag l. en
konstnär l. en konst­närlig föreställning l. ett konstvärk o. d.; äv. i
utvidgad l. bildl. anv., särsk. om en persons l. en organisations o. d.
värksamhet för att sprida kännedom om sig själv l. sina idéer o. d. (o.
därigm uppnå ekonomiska l. andra fördelar); ofta i uttr. göra reklam (för, förr äv. av ngt).

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

extons bild

mindlight!

Jag undrade just var du höll hus. Värksamhet? Konstvärk?


 

LINUX.EXTON.NET

mindlights bild

Som sagt... "Snott från Svenska Akademiens ordbok". Reflekterade också över deras stavning men då ordboken sätter standarden i svenska språket så...

Se: http://g3.spraakdata.gu.se/saob/show.phtml?filenr=1/209/53379.html

 

 

Men oavsett stavningar o dyl så är det fortfarande så att rättelsen är berättigad.

 

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

FoHs bild

Det är faktiskt Svenska Akademiens Ordlista som är rättesnöret för stavningen av svenska språket. Ordboken ska mer ses som ett försök att förteckna det svenska språket, nutida som dåtida språkbruk. Den är ju inte ens färdig (och kommer iofs aldrig bli det heller), den är väl på T eller U just nu.

Edit: Av nyfikenhet slog jag upp vad Wikipedia hade att säga om saken, och lustigt nog så tas bland annat det här med "verk vs värk" upp i deras artikel om SAOB.

extons bild

Ja, det är nog världens sista tider.


 

LINUX.EXTON.NET

mindlights bild

Precis.

Och om jag inte missminner mig så är skillnaden den att SAOB visar språkets förändring genom tiderna genom att ange betydelsen av ordet och dess förändring vid varje utgåva av SAOL.

Då det är SOAL som är grunddatat och då det i detta fallet inte verkar finnas någon förändrig av just ordet "Reklam" sen 1800-talet" kände jag att jag (som vanligt) hade rätt.

 

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

extons bild

mindlight!

J a g  tycker nog inte att du har rätt (denna gång). Reklam gör man för att uppnå ekonomiska fördelar. (Framgår bl a av de citat du lyft fram). Mitt nyhetsinlägg om SverEX Linux v5 har inte det syftet.


 

LINUX.EXTON.NET

mindlights bild

[ironi] Oj. Du håller inte med om att du hade fel. Otippat. [/ironi]

I varje fall... såhär tolkar jag stycke 1 och stycke 2:

1: meddelande som har till upp­gift att (gm framhävande av en varas o. d. förtjänster) rikta allmänhetens uppmärksamhet på en vara.

2: värksamhet för att skapa intresse för (o. därigm uppnå andra fördelar)

Således tolkar jag det som att din "värksamhet" faller under SAOBs definition av ordet "Reklam".

Kan du förklara din tolkning av SAOBs förklaring?

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

jonasbjorks bild

"Intresse finns bara om man kan sätta vinst på det och några nollor efter. Medmänsklighet rimmar illa med vinstintressen. Jag är ledsen." (Promoe - Några nollor efter)

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

extons bild

mindlight!

Du gör mig lite trött, men jag vill hänvisa till vanligt bondförnuft och inlägget av FoH nedan. Duger det?


 

LINUX.EXTON.NET

FoHs bild

SAOL är inte grunddata till SAOB, vill jag påstå. Är du intresserad av hur SAOL framställs kan du läsa lite om detta på SAs SAOL-sida har jag för mig (samma som förord och inledning till den tryckta ordlistan). Grunddata för båda är det faktiskt språkbruket, dvs sådant man ser bland annat i tidningar. SAOL är dessutom ingen definitionsordlista, utan mer en stavningsordlista. Med andra ord finns det väldigt lite data där för att bestämma betydelsen mellan utgåvor (endast stavning).

För övrigt är det självklart att ordet "reklam" fått en betydelseförändring sedan 1800-talet, mest för att det tillkommit en hel del reklamkanaler och att samhällets konsumtion ökat/ändrats (på 1800-talet var det nog bara ett mindre antal rikare personer som hade köpkraft). Nu påstår jag inte att du har fel i att ordet även kan användas om ren informationssyfte, så långt vill jag inte gå. Men det har definitivt skjutits över på att ha mer av sälj-syfte i vanligt språkbruk. För orddefinitioner bör NEs Ordbok användas. Och har man inte tillgång till den kan man ju alltid luta sig mot Wikipedia.

Lasps bild

OK

Jag gör ett nytt försök, laddade ner och brände utan att observera att du hade ändrat på versionen.

Nu är det dags igen säger Lasp Wink

extons bild

Ok, Lasp, men missförstå mig nu rätt: Följ mina instruktioner på INFO-sidan exakt om du ska installera SverEX till hårddisk eller USB-sticka.

D v s minsta lilla fel och allt blir fel...


 

LINUX.EXTON.NET

Kristians bild

Lasp är ofelbar Smile

---------------------------------------

Varje ny generation får en så kall och bitter ton efter en tid och det är bara de under tio som förstår hur man ska leva ett värdigt liv

---------------------------------------

 

Lasps bild

Nu har jag testat lite igen! Personligen tror jag inte att Linux värvar några anhängare efter att ha kört en Exton distribution.

Här kommer lite av mina erfarenheter, och jag är rätt säker på att jag kan upprepa dem om någon vill ha bevis på att det är så här det fungerar, heter det FUD?

Nu har det kommit en ny version av SverEX v5 090607

Så här kommer några funderingar och felsteg (mina alltsammans).

 

Tankade ner och brände den på en DVD Inga problem.

 

Så nu tänkte jag notera lite av mina tankar om detta med en "färdig" svensk distribution.

Skall vi få flera att köra Linux måste det vara Säkert, Enkelt och Tryggt. SET alltså.

Så att folk i allmänhet kan testa Linux, jag kallar dem "Min vän".

 

När man startar upp skivan finns SverEx Linux - svensk version som ett val med massor av engelsk text runt ikring!

Inte en rad på svenska. GNU GRUB 

Om man låtertiden ticka så behöver man inte bry sig, men visst är det konfundersamt!

 

Så rasslar det bildlikt ett antal kommandon på skärmen som måste skrämma livet ur varje användare som inte har gjort en disributionsinstallation 

 

tidigare.

Varför måste det vara så? En del andra distributioner har "Verbose" som val, inte default.

Så stannar den länge på NET: "Registered protocol family 17" i flera minuter(nåja 62 sek känns så Wink), så kommer det IP nummer.

PING 192.168.2.1

 

Sedan har jag inte klart för mig vad som händer, men det ser ut som inloggning mot en IP adress med slutet 6.29.4-exton.net

 

 

Nu är jag:

Velcome to SverEx Linux! med följande text:

Please login as root or linux whit password: stocksund

1) configure X with command: Xorg -configure

2) Run command: mv xorg.conf.new /etc/X11/xorg.conf

3) Start X and Xfce4 with command: startx

 

sverex login:

 

Då väljer jag linux samt stocksund som password, för det står så, jag har ju läst att root är farligt att använda!

Får då upp en rad sky2 eth0 disabling interface

skriver då in xorg -configure missar att det skall vara Versal på X så påt igen Xorg -configure

The '-configure' option kan only be used by root.

Så hur vet jag nu vad jag skall göra?

Logout kanske! (jag vet att man kan göra så men inte min vän!

OK Loggar in igen, nu med root, rätt förvillande att det inte visas stjärnor vid Passwordinskrivning!

Kör kommandot Xorg -configure 

Så får jag upp ett nytt kommando om att testa min Xorg config  Följer rådet på skärmen

Kör kommandot och då visas NVIDI loggan och en stund eferåt får upp jag en gråprickig skärm där jag kan röra krysset med muspekaren!

Sedan då?

Ifrån detta läge kommer jag bara genom att trycka på Reset på min maskin

 

Nu startar vi om igen, nytt försök så hoppar jag över den testen.

Loggar in som root och kör det angivna kommandot

Skärmen bläddrar till svart så jag kan inte läsa det jag skall göra som andra altrenativ men jag har det nedskrivet så det ordnar sig.

Så kör jag startx och får Fatal server error:  Överst på den sidan står det Windows System Version 7.2.0 

connection reset by peer (errno 104).

Efter ett tag kommer det upp i promtraden "sky2 eth0: dissabling interface

 

Nu stänger jag ner maskinen och kopplar bort alla diskar utom en fedora 11 disk och startar om det hela.

 

Kör sedan 1,2,3 och startx. NVidia loggan gråprickig skärm och Vips har jag en Xfce4 råtta på skärmen.

Nu har jag en bra bild med vikta drakar.

 

Så skulle jag kolla installationsanvisningarna och såg att Exton hade lagt upp en ny avbildning (.iso)  Bara att tanka ner och bränna igen!

GNU GRUB 0.97

Den här gången stannar den inte vid Family 17.  Fast när jag gör en omstart igen så blir den där i över en minut, kanske fel hos mig!

Jag kan också logga in som user "linux" utan problem och utan att köra de 3 stegen

När jag loggar in som root, vilket är nödvändigt för det första kommandot. så kör jag de tre stegen. samma fel om jag lyder instruktionerna på skärmen.

Hur skall "Min vän" veta?  

 

Nu är Live CD uppe och jag kommer åt nätet.

När jag läser De nya instruktionerna har det tillkommit en rad i dessa, men inte i installatinsprogrammet

3) nvidia-xconfig (om du har ett nyare Nvidia-grafikkort i datorn) 

Den gamla 3 har då flyttats till 4.

 

När jag är inloggad som root, vilket Gud och många andra förbjuder, så finns även QT programmen i menybaren.

Jag väljer då att köra SverEX installer och får nöja mig med ett antal valrutor på ren Engelska

 

Jag väljer att rensa hela disken så att den är tom med hjälp av GParted.

Sedan klickar jag återigen på SverEX installation och får upp ett antal rutor på Engelska igen!

När jag har gjort alla val så formatteras disken och Installationen ger mig en ruta Failed.

Men detta är helt mitt fel Jag ahr valt mig själv som user och inte linux.

Så gör vi om det Och se det går mycket bättre nu kommer rutan "Failed to mount... " vilket skall vara rätt enligt instruktionerna.Häpp!

 

9. Efter en stund får du ett felmeddelande om att installationspartitionen inte har kunnat monteras. Avsluta då SverEX Installer

10. Montera installationspartitionen med kommandot mkir /mnt/sda7 följt av mount /dev/sda7 /mnt/sda7 

 

Så kör man kommandot mkir enligt instruktion  Tror Ni att det finns? Nej skall vara mkdir då går det bättre.

Då kör man mount kommandot och när man förstår att det skall hänga samman går det bra.

 

Så kör man om den engelska installationsförfarandet med "Linux User" så tuffar det på till hårddisken.

Tills det dyker upp en text "Installation succesfull.

Bra och snabbt gick det va?  Det var lite ironi Wink

 

Startar om datorn och tar ut skivan.

Så nu får vi se vad som händer.

 

Javisst samma GNU GRUB på ren engelska med SverEX som enda val

Dock ingen tid som tickar och det är mitt fel igen

Jag kollade aldrig  munu.lst Men jag trycker glatt Enter och väntar minst en minut vid NET: Registered protocol family 17 igen!

Så loggar jag in och när det är färdigt på skärmen finns ett felmeddelande  Could not connect to wicd´s D-Bus interface ...

I den övre menyraden finns Exton installer nu för möjlighet till USB sticka men inga QT grejor när jagg kör som Linux. Men de finns ändå under den vanliga menyn.

Ingen av webbläsarna tar mig ut, trots att de fungerade bra i Live CD rollen.

Det står säkert något i instruktionerna om hur man skall göra.

Men det är lite av detta som jag vill ha fram när det gäller instruktioner och installationer.

Varför skall det inte kunna fungera lika bra eller bättre när det är installerat på hårddisk än på Live-CD?

 

Jag ser att de allra mesta är på svenska och jag kan nog leva med att det står "Click here to find out more" när jag klickar på Extonloggon!

Jag kommer ju ändå inte ut.

 

Nu tror jag inte att jag orkar mera för idag. Utan lägger in fedora11 igen. Kanske jag kör en tur med QT, nej visst, jag kommer ju inte ut!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

jonasbjorks bild

Tack för den tacklingen (FUD) Wink . Det du har gjort här är ... helt underbart! Du har gått igenom installationen och försökt att vara "min vän" som saknar linuxerfarenhet och skriver ner vad du upplever under installationen. Kommer Exton och gnäller över ditt inlägg lovar jag dig att han skall få sig en känga likt den du gav mig Smile

Själv tänker jag inte testa SverEX alls, jag tror inte att den distributionen fyller något av mina behov som jag inte kan uträtta i SUSE eller Ubuntu. Det är inte för att vara elak mot Exton jag inte tänker testa, jag ser helt enkelt inte nyttan med SverEX för mitt personliga bruk. Jag fokuserar hellre på de saker jag håller på med.

Lasp, bra jobbat! Bra rapport!

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

extons bild

Lasp!

Du har inte läst min instruktion/INFO-sida riktigt verkar det som. Då har jag ändå senast idag bett dig göra det.

Min "målgrupp" vad gäller SverEX Linux är inte rena nybörjare. Så här skriver jag på INFO-sidan: SverEX kan komma att passa den lite mera avancerade linuxanvändaren eller "nybörjare" som inte är rädda för att inhämta nya kunskaper. Dessutom hittade jag nyligen en ny målgrupp, nämligen "avancerade linuxanvändare med tidsbrist". (De slipper tidsödande problem vid programkompileringar).

Din rapport är lite svåröverskådlig, men jag ska försöka svara på det mesta.

1. "Färdig" är SverEX inte. Har jag heller aldrig påstått.
2. Uppstarten är på engelska i de allra flesta linuxdistar. I Fedora kan du få den på svenska.
3. "Skrämma livet ur". Tror jag väl ändå inte.
4. NET: Om du har ett trådbundet nätverk så konfigureras det på 20 - 60 sek. Om du har trådlöst så tar det ungefär lika lång tid innan SverEX "förstår" det och går vidare med uppstarten.
5. När du loggar in som linux måste du lägga till ett sudo framför alla kommandon. Det framgår klart och tydligt på INFO-sidan. Det blir alltså bl a sudo Xorg -configure.
6. NVIDIA-loggan: Lite tålamod måste man ha. Den visas ju bara någon sekund. Dessutom är ju det positivt. D v s att den visas visar ju att allt gått bra så långt.
7. Jag har aldrig sagt att du behöver köra testet av X. Bara direkt flytta xorg.conf.new till /etc/X11 och byta namn på den till xorg.conf. D v s köra kommandot mv xorg.conf.new /etc/X11/xorg.conf.
8. Du kunde bara ha kört kommandot startx direkt efter inloggning som linux eller root. Då hade du fått se råttan direkt.
9. Du kom alltså åt nätet direkt. Är inte det fantastiskt?
10. nvidia-xconfig: Ja, jag kom på att jag borde lägga till det. Inte nödvändigt, men...
11. Ja, SverEX Installer är på engelska. Å andra sidan skriver jag ju exakt på INFO-sidan på ren svenska hur man ska göra.
12. Felmeddelandet m m när du kör SverEX Installer stämmer alltså helt med mina instruktioner. Bra.
13. mkdir/mdir är två helt skilda saker. Inte ens i Windows kan man "stava fel" på kommandon.
14. Installation successful: Det var väl härligt? Installationstid: Ja, det tar lite tid, bl a på grund av att SverEX är ett så pass stort linuxsystem.
15. Fel på Wicd: Konstigt fel. Har jag själv inte upplevt på någon av mina datorer. Kör kommadot dhcpcd eth0 så lär du ändå komma ut på nätet.
16. Du har rätt i att allt ska fungera lika bra eller bättre efter en hårddiskinstallation.

Tack för din rapport. Det mesta fungerade ju trots allt.


 

LINUX.EXTON.NET

Lasps bild

Vad försökte mig på var att lägga in systemet dels på egen hand dels enligt dina instruktioner.

Jag kan hålla med om att de kunde ha varit mer strukturerade. Jag vill bara lyfta fram att det är omöjligt för en (1) icke insatt att köra din diist.

Stavfelet som du lyfter fram i din punkt 13 står du helt själv för. Det är klippt från din instruktion.

Så min uppmaning är fortfarande! Vi behöver en helsvensk distribution, men den skall inte se ut som din Arne Exton. Det är mitt budskap.

extons bild

Ok, Lasp, tack för påpekandet om stavfelet. Rättat nu.

"Omöjligt" att köra SverEX var det väl ändå inte. Du lyckades ju (i princip)!

F ö: Den "helsvenska" linuxdistribution du efterlyser lär du få vänta länge på.


LINUX.EXTON.NET

Lasps bild

Jag lyckades. Det håller jag med om. Men "min vän" hade inte klarat av det. Och det är det som är min punkt i detta test.

Allt är enkelt när man kan det, och det kan vara så att du, Arne Exton, kan så mycket, vet vad det skall stå osv. att du förbiser att alla, speciellt inte "min vän" som vill köra Linux klarar av det.

Jag har länge efterlyst detta med svenska, jag vet att det inte är ditt fel att allt inte är översatt.

Vad jag ville peka på idag var at det är omöjligt att följa dina instruktioner på ren svenska.

Då går det säkert mycket bättre med en ren fedora 11 eller en Ubuntu.

Du vet ju om att du inte är särskilt tacksam (ödmjuk) för påpekande så jag tror att du kan ta var på din "talang" bättre än att köra med SverEX.  ;-)

extons bild

Lasp!

Saken är den att vare sig min sajt LINUX.EXTON.NET eller "mina" distar riktar sig till den som vare sig kan eller vill ta till sig information. Krav: Är man en "ren nybörjare" (vad gäller Linux) måste man ha en viss inlärningsförmåga och ett intresse av att lära sig nya saker. Annars blir det hela verkligen "omöjligt".

Tröskeleffekter finns det väl f ö inom flera områden än datorer/Linux?

"Din vän": Han bör satsa på Ubuntu 9.04. Det är det mest "nybörjarvänliga" systemet. Tror jag. D v s för att köra Ubuntu (som normalanvändare) behöver man (egentligen) inga "linuxkunskaper" alls.

NÅGRA KLARGÖRANDEN
Någon (eller några) som läser din rapport kan ev. få för sig att SverEX är ett oerhört svårbemästrat linuxsystem. Så är nu inte fallet. Autokonfigureringen av hårdvara m m är bra i version 5. Om du har ett Nvidia- eller ATI-kort i datorn är det bara att sätta in skivan, logga in som root eller linux och köra kommandot startx. Svårt? (Väldigt många har Nvidia- eller ATI-kort). Om man sedan vill göra något mer i ett linuxsystem än att surfa på Internet och använda OpenOffice så vill jag hävda att SverEX v5 i många avseenden är lättare att komma igång med än de flesta andra linuxsystem. V g läs ovan om de 17 fördelarna med SverEX. Vad gäller "svenskheten" så är SverEX så svenskt ett linuxsystem kan bli för närvarande. D v s alla program är ännu inte översatta till svenska. Det ligger alltså utanför min kontroll, eftersom jag inte sysslar med översättningar.

INSTALLATION AV SVEREX TILL HÅRDDISK OCH/ELLER USB-STICKA
Den som följer mina punktvisa instruktioner på INFO-sidan kan inte göra fel. Särskilt om mitt råd att kopiera och klistra in aktuella kommandon följs. (Ja, jag vet att det fanns ett stavfel i instruktionen).

LINUX.EXTON.NET

valdermans bild

Jo, för jag tror verkligen folk lyssnar mer på dig när du hävdar att "allting funkar mycket bra" än på Lasp som faktiskt suttit och plågat sig igenom ditt bevisligen skraltiga hemmabygge...

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

extons bild

 Ja, det tror jag också.

(Det är inte större fel på SverEX. De "fel" som finns är kända och "dokumenterade" på INFO-sidan om SverEX).


 

LINUX.EXTON.NET

jonasbjorks bild

Lasp, om du vill och hinner med hade jag gärna sett ett liknande test av Daniel Nylanders Ubuntu Remix, han skriver "med fullständigt språkstöd". Hade varit kul att läsa vad du tycker om den. Mer info om Nylanders remix finns på http://www.danielnylander.se/2009/04/23/ubuntu-904-jaunty-nordic-remix-e... och nedladdningen hittar du på http://home.danielnylander.se/ubuntu/9.04/ .

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

extons bild

Jonas!

Jag vet inte om Lasps rapport var så "bra/underbar" precis, men det var i alla fall en rapport! Jag är som vanligt tacksam för alla synpunkter jag kan få in. Vad gäller SverEX alltså.


 

LINUX.EXTON.NET

jonasbjorks bild

Jag tycker den var bra. Kanske inte "bra" som i "bra omdöme" men bra ur den synpunkten att han redogjorde för hur installationen har gått till och vilka brister han hittade i det. Det, om något, är mycket värdefullt för någon som vill förbättra sin produkt.

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

extons bild

Jonas!

Ok, det är bara det att det inte finns några egentliga "brister". (Det fanns iosf ett mindre stavfel i min installationsinstruktion - mkir istället för korrekta mkdir). Det finns bara en förutsättning för att man ska lyckas installera SverEX v5 till hårddisk/USB-sticka: Man måste kunna läsa innantill.


 

LINUX.EXTON.NET

valdermans bild

Sluta larva dig, din "jag är felfri, allting jag gör är perfekt"-attityd är precis vad som gör dina distar till undermåliga lekprojekt istället för värdefulla bidrag.

Är din dokumentation på samma nivå som Archs eller Gentoos wikis och installationshandböcker? I annat fall tycker jag du ska knipa igen och återvända till ritbordet, för då har din dokumentation brister.

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

extons bild

 valderman!

Är det något du inte förstått i min "dokumentation"? Tala isf om vad så ska jag gärna förklara.


 

LINUX.EXTON.NET

valdermans bild

Jag har inte läst den, jag ber dig bara rannsaka dig själv lite; är din dokumentation verkligen helt och hållet perfekt, eller är det bara ditt ego som bestiger talarstolen?

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん