Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Mono-nyheter

Miguel Icaza bloggar om en ny release av Mono (2.4.2) som för första gången inkluderar Microsofts öppnade (open sourced) ASP.NET
MVC. (http://weblogs.asp.net/mikaelsoderstrom/archive/2009/04/02/kom-ig-229-ng...). I samma bloggpost finns nyheter kring en samling intressanta mjukvaror baserade på Mono.

En annan nyhet är M/Invoke. Numera kan man köra en mycket stor del av de applikation som skrivs för .NET i Windows på Linux. Det blir dock problem ifall en applikation gör direkta anrop till lågnivåfunktioner i Windows (dvs inte bara använder de funktioner som finns i .NET) som inte finns i Linux. I det fallet kraschar programmet ifall det körs under Linux. M/Invoke är en lösning på problemet som låter en programmerare "kroka" sig in och fånga sådana anrop och tillhandahålla en egen implementation av de funktioner som saknas. Om det bara rör sig om ett fåtal anrop är det här en smidig lösning för att få ett program att köra i Linux.

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

polters bild

Tufft! Jag är en stor fan av Mono och det är alltid lika imponerande att läsa om deras bedrifter.

mindlights bild

Själv är jag ett stort fan av Kristian och hans lika imponerande rapportering från Mono-träsket... faktiskt... Smile

 

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

FoHs bild

Det är en sån passande titel på den här nyhetsposten, så jag skriver informationen här istället för att skapa ett nytt {#emotions_dlg.smile}

Microsoft har utannonserat att de två standarderna för C# och CLI ska gå under det sk Community Promise. Detta är ett lagligt bindande löfte som innebär att Microsoft inte kommer hävda några patent eller andra rättigheter mot implementationer av dessa två standarder. Vad detta innebär är att kärnan av Mono är helt riskfritt att använda. Däremot finns det idag ytterligare komponenter (exempelvis implementationer av ASP.NET, ADO.NET, WinForms mfl) som ännu inte är riskfria. Därför meddelar Miguel de Icaza att projektet kommer delas upp i två delar, en med de delar som är riskfria och en med de andra delarna. Han säger också att detta kan vara något som redan är gjort hos de som använder sig av Mono.

Ni kan läsa mer i de engelska posterna på H Online och Miguel de Icazas blogg.