Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Ny version av det ultimata linuxsystemet

Version 7 av ExTiX LiveDVD, som bygger på det schweiziska linuxsystemet paldo i version stable är nu klar för gratis hämtning. Jag har bl a bytt kernel till 2.6.30 med stöd för "all" ny hårdvara och installerat nya Vlc 1.0.0.

Varför är ExTiX/paldo det "ultimata" linuxsystemet?
Det finns inget eller få livesystem som har lika bra hårdvarustöd och autokonfigurering (enligt min erfarenhet). Systemet kan köras på alla "normala" datorer utan att några särskilda inställningar behöver göras. Allt autokonfigureras under uppstarten av systemet. D v s grafikkortet, ljudkortet och din trådbundna internetuppkoppling m m. F ö: Systemet är synnerligen stabilt.

Språkstöd
I paldo finns inte stöd för svenska språket, men väl för ett flertal andra språk. I ExTiX v7.0 finns bara stöd för engelska och svenska. Standardspråk är engelska. Du kan vid uppstarten från skivan välja svenska.

Se en skärmdump av skrivbordet HÄR. Läs mera HÄR.

Hämtning
ExTiX
ligger också numera på SourceForge.net - the world's largest Open Source software development web site. Det finns 13 olika servers/mirrors att välja på. Hämtningen tar ca 10 min med "normalt" bredband. Hämtning sker via EXTIX.SE eller direkt på/från SourceForge.net. Du kan också hämta ExTiX på/från Svenska Linuxföreningens server.

md5sum för ExTiX v7.0

Tillägg 090710
Jag har nu rättat de upptäckta svårartade felen - se nedan. ExTiX 7 (090709) kan nu hämtas. Till tux-sven vill jag säga att jag lagt till instruktioner för installation av skrivare på INFO-sidan på LINUX.EXTON.NET. Det hela fungerar perfekt med hjälp av Cups. Även vad gäller nätverksskrivare.

F ö: ExTiX v7 kan enkelt installeras till USB-sticka direkt under körning från skiva. Läs gärna mitt blogginlägg härom.

Tillägg 090724
Läs gärna engelska recensioner/reviews av ExTiX 7 HÄR och HÄR.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

tux-svens bild

Jaha så har jag laddat ner ExTIX då.   Det ser snyggt och trevligt ut.  {#emotions_dlg.smile} (blått)

Jag checkade MD5, brände skivan med K3b (favvon) och lät den verifiera resultatet som var OK. Kör Live. Kan starta vissa applikationer men går bet på t.ex.OpenOffice och printerinstallationen.  Då låser sig hela systemet.  Jag kan inte se att minnet tar slut eller att processorbelastingen blir orimligt hög i system-monitorn.  Det bara låser sig och endast den STOORA knappen hjälper. {#emotions_dlg.frown}  Det var synd för det såg trevligt ut och hade varit spännande att prova mera.

Jag tänkte DVD-läsaren kanske har fått spunk, men så stoppade jag in denna Linux Mint 5 KDE - DVD - liveskiva som jag använder för ögonblicket - och den fungerar....   Nån idé?  Hur verifierar jag smidigast den brända skivan ännu en gång?

EDIT:  Nu hittade jag det:  md5sum /dev/sr0  Yes, resultatet är korrekt.

---

Linux Mint - när Linux smakar som bäst!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

extons bild

Det var tråkigt att höra. Inga felmeddelanden eller så? Om du startar upp en en terminal och ger kommandot swriter. Ser då några felmeddelanden då?

Vad menar du med att du kan starta "vissa" applikationer? Är det alltså annat än OpenOffice som krånglar för dig?

Hur mycket RAM har du i aktuell dator?

Jag ska senare idag själv närmare testa OpenOffice 3.1 i ExTiX. Till saken hör att paldo stable innehåller OpenOffice 3.0. Jag har alltså själv installerat OpenOffice 3.1. Det var något av en pärs p g a alla beroendeprogram. Möjligen har jag ändå missat något.


LINUX.EXTON.NET

1951s bild

Jag får samma problem som tux-sven

Min dator är visserligen en gammal P3:a med 1GB RAM, men jag kör

Ubuntu 9.04, LinuxMint 7, Pardus 2009 RC, PCLinuxOS 2009.2 KDE utan problem.

Med viss möda kör jag också Sabayon 4.2 GNOME så det borde gå att köra ExTiX.

tux-svens bild

Jag kör en P4 (2,8 GHz)   1 G RAM...   Sitter med en annan dator just nu, men kan prova mer senare.  Muspekaren gick att flytta, men det gick inte att göra något mer, när den hängde sig. Kunde ej se att processorn eller RAM-et var överbelastat i systemmonitorn.

---

Linux Mint - när Linux smakar som bäst!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

extons bild

tux-sven och 1951!

Jag har testat lite mera. Det är inte ett "RAM-problem". Jag har tyvärr misslyckats med att installera OpenOffice 3.1 fullständigt/korrekt. Vissa libs saknas. En snabbfix är att nergradera till version 3.0.1-2 stable. Gör i så fall så här. (Kan göras även under körning från skiva. Hela proceduren tar ca 5 min).

1. Kör kommandot rm -rf /opt/openoffice.org  /opt/openoffice.org3
2. Kör kommandot upkg-reinstall OpenOffice.org
3. Starta menyredigeraren Alacarte och ändra startkommando från swriter till oowriter osv.

Jag "måste" nu lägga ut en ny version av ExTiX. Det är ju meningen att systemet ska vara "synnerligen" stabilt.

Tack för att ni testade ExTiX och rapporterade aktuella fel.

Jag har tillfälligt stoppat nerladdningen av ExTiX. Rättelser pågår.


LINUX.EXTON.NET

extons bild

Mina rättelser av ExTiX är nu klara. Såvitt jag kunnat konstatera fungerar allt nu "perfekt". D v s inga "frysningar" och krascher förekommer. Jag "tvingades" återgå till paldo stable.

Under rekonstruktionen passade jag på att installera nya Vlc 1.0.0. (Inget ont som inte för något gott med sig).

Till tux-sven vill jag också säga att jag lagt till instruktioner för installation av skrivare på INFO-sidan på LINUX.EXTON.NET. Gäller även nätverksskrivare.


 

LINUX.EXTON.NET