Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Google utvecklar nytt operativsystem - Chrome OS

Googles officiella blogg har det amerikanska företaget deklarerat sin avsikt att utveckla ett nytt operativsystem som kommer att gå under beteckningen Chrome OS - Google anser nämligen att operativsystemet är en naturlig utveckling av företagets webbläsare Chrome.

Chrome OS kommer att baseras på Linux-kärnan och kommer även att vara öppen källkod. Operativsystemet kan köras på x86 och ARM processorer och ska inledningsvis inrikta sig mot netbooks, men systemet ska även kunna köras på fullskaliga skrivbordssystem.

Snabbhet, säkerhet och enkelhet kommer att vara honnörsorden och operativsystemet kommer inte helt överraskande att kretsa kring webben - gränssnittet kommer att vara minimalt och webbläsaren ska istället bli den centrala skådeplatsen. Man avser även att grundligt modifiera operativsystemets säkerhetsfunktioner så att användare inte behöver oroa sig virus och andra elakartade program.

I grund och botten består operativsystemet av webbläsaren Chrome som körs i ett nytt fönstersystem ovanpå Linuxkärnan. Program till operativsystemet kommer att skrivas med redan existerande webbteknologier - program som skrivs för Chrome OS kommer därför att kunna fungera på alla andra operativsystem med en modern webbläsare.

Källkoden till operativsystemet kommer att släppas senare i år och de första netbook-datorerna med operativsystemet kommer att kunna köpas under den andra halvan av nästa år. Google hoppas på hjälp från öppen källkodsrörelsen och kommer att ge vidare information i höst.

Läs mer:

Official Google Blog

IDG.se

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

dfss bild

Verkar dessvärre som jag blev lite sen med nyheten...

Hur som helst är detta en intressant utveckling.

nows bild

Var inte många sekunder mellan där. Men eftersom min inte är lite utförlig så kan den raderas.

---

Nisse Wångstedt

---

Nisse Wångstedt - nisse.wangstedt.net

nows bild

FoHs bild

Jag tycker det är spännande med denna lösning. Man slipper helt enkelt problemet med att ladda ned program och hitta rätt fil för rätt operativsystem och distribution osv. Det här är något som vanliga dödliga också bör kunna ta till sig, så länge de greppar det här med molntjänster Smile

valdermans bild

Oturligt nog kommer du även att slippa saker som acceptabel prestanda och program som fungerar som de ska. Hoppar man på molntåget slipper man även onödiga saker som personlig integritet och praktisk åtkomst till sin egen data.

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

valdermans bild

Jag är skeptisk, med tanke på att netbooks i sitt originalsyfte känns som en ganska rejäl flopp.

Ja, en flopp. Folk köper inte netbooks som någon sorts "internet access device," de köper dem helt enkelt som en liten, smidig laptop. Gissa varför Linux fick stryk även på netbooks? Att mot de förutsättningarna lansera en netbook som inte kommer att kunna köra några program överhuvudtaget (annat än de "program" som går att köra i en webbläsare) låter inte som ett jättesmart drag. Apple kanske skulle kunnat klara av det, deras fanboys köper precis vad som helst, men Google? Jag vet inte.

Vad det ska innebära för andra än Google är svårt att säga, men desto intressantare. Förhoppningsvis är det nya fönstersystemet de pratar om byggt på Wayland, vilket i så fall sannolikt skulle hjälpa oss en bra bit påväg mot att bli av med X-skräpet. Om så är fallet kommer vi nog även att se ett gäng riktiga program dyka upp för Chrome OS i takt med att GTK och Qt får Wayland-kompatibla backends.

Om projektet faktiskt blir någorlunda välanvänt kommer det sannolikt att ha en direkt katastrofal inverkan på kvaliten på mjukvara överlag. "Your favourite web technologies," som nämns i inlägget, är helt enkelt pissdåliga. Allihop. Sannolikt skulle det dock leda till en bättre situation överlag, då det mer eller mindre skulle tvinga fram en utveckling av bättre verktyg (kompilatorer från diverse olika språk till JavaScript i stil med GWT, till exempel) och därmed ta webbapplikationer ut ur stenåldern.

Intressant, oavsett vilket.

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

FoHs bild

Håller med om att folk inte riktigt fattat grejen med netbooks. Vad jag inte förstår är hur man kan köpa en netbook för upp emot 4000 kr som ersättning för en vanlig laptop, när du kan få en sådan för ungefär samma pris. Men jag antar att användningen av rena "internetåtkomstenheter" kommer öka, om inte annat för att webbapplikationerna kommer bli bättre. Mitt antagande baseras helt enkelt på det faktum att nätet idag inte är tillräckligt för de användningscenarion som personer har (ta en sån sak som msn, som folk säkert använder mest på skrivbordet).

Oavsett så måste ju Chrome OS helt enkelt tvinga fram "rätt" användning. Återstår att se om det blir en kommersiell succé eller flopp.

valdermans bild

Jag tycker inte det är så svårt att se; kan man få en maskin som kan köra i princip allt utom spel från de senaste fyra åren eller en Xorg-omkompilering, som tuffar på i över sex timmar och som dessutom är smidig att bära med sig för 4000 spänn tycker jag det är alldeles lysande. Jag skulle betydligt hellre köpa en sådan än en "riktig" laptop i samma prisklass, som tenderar att vara 15"+ och ha <2h batteritid.

Jag är faktisk ganska skeptisk till hela konceptet med netbooks som det utformades från början, även om man skulle lösa problemet med batteritid, om de allihop kom med 3G-modem och om webbapplikationer var bättre. Vill man verkligen ha en pryl som endast används till att komma åt Internet, som är för klumpig att ha i fickan och som inte kan användas (utan stora svårigheter) stående? Jag tvivlar.

Vill jag komma åt Internet när jag är ute och springer använder jag min mobiltelefon. Den går ned i fickan, kan enkelt användas var jag än befinner mig, och kan dessutom ringa, skicka SMS och MMS, fotografera, tala om var jag befinner mig och agera portabel musikspelare och klarar sig minst 4-5 dagar utan att behöva laddas - till halva priset av vad en netbook kostar! Visst, skärmen på 240x320 pixlar är en aning liten och den har inget QWERTY-tangentbord, men så är det också en budgetmodell - släng på en tusenlapp så fixar du båda de sakerna.

Mobiltelefonen är helt enkelt en mycket mer naturligt MID än en dvärglaptop.

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

FoHs bild

Jo, om man använder en netbook på det viset du beskriver så har jag förståelse för prissättningen (vi kan ju t.ex. punga ut många tusenlappar för nya mobiler), men grejen är ju att väldigt många som köper en netbook i den prisklassen använder den precis som en vanlig laptop (dvs testar att spela på den osv). Men jag kanske är ensam om att tycka att mobilitetens fördelar inte överstiger nackdelarna som begränsningarna hos den lilla datorn innebär.

Det är möjligt att du har rätt att netbooken som komplicerad MID inte är lyckat. Jag tycker ju att mobiltelefonens internetupplevelse måste utvecklas ganska kraftigt innan den kan tävla med andra MIDs, men annars är den en väldigt bra vardagkomplement till surfburken. Samtidigt känns det inte som att "internet tablets" lyckats något vidare värst. Jag tillhör dom som hellre sitter med ett vanligt tangentbord på en surfenhet, så en billig netbook med Chrome OS känns intressant tycker jag. Det gäller ju dock att man lyckas integrera sina molntjänster som Docs och annat i enheten, för annars skulle det kännas för begränsande.

Hur man än vrider och vänder på enheterna är det svårt att bli nöjd. Om det gick skulle jag ha min skrivbordsdator i fickan Smile

johnh3s bild

Jag tycker dom är sent ute. Ännu senare än Open Solaris. Hade Google kommit ut med nån skarp version för 2 år sen så okej.

Ska dom köra en beta version lika länge som dom har gjort med G-mail också? Kort sagt jag är tveksam till hela idén som sådan.

valdermans bild

The Register har en ganska tänkvärd artikel om det hela.

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

alberts bild

IDG har också en artikel om det, även om man kan tycka att den är mindre lyckad.

http://www.idg.se/2.1085/1.238531/googles-os-hotar-linux

Googles OS hotar Linux... Men Chrome OS kommer att köra på Linuxkärnan. Därmed blir det varken mer elller mindre än ännu en Linuxdistribution och kan per definition inte "hota Linux" eftersom det är Linux.

valdermans bild

Därmed blir det varken mer elller mindre än ännu en Linuxdistribution och kan per definition inte "hota Linux" eftersom det är Linux.

Läste du alls Googlebloggen? Det verkar inte så, om du tror att Chrome OS är "ännu en Linuxdistribution." Med tanke på att det redan förklarats ett tiotal gånger eller så på LP under det senaste dygnet kan man ju tycka att folk ska börja greppa det vid det här laget...

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

rickards bild

Vissa hävdar ju fortfarande att kärnan är den centrala delen i linux, och inte fönsterhanteraren eller emacs.

Jag vet inte hur mycket kärnan de kommer använda skiljer sig från den ursprungliga, men säkert inte mer än att det går att kalla för linux.

alberts bild

Ja jag läste artikeln och det står att google chrome "os" inte är något annat än en ny fönsterhanterare som körs ovanpå Linuxkärnan. Precis som gnome, xfce eller evilwm. Därmed är det lika mycket Linux som Ubuntu eller Snapgear. Däremot förväxlar en del begreppet Linux med GNU/Linux som innebär ett GNU-system ovanpå Linuxkärnan. Ett mera korrekt begrepp för googles nya system vore Chrome/Linux.

valdermans bild

Vad sägs om att läsa artikeln igen isåfall? Kanske tre-fyra gånger eller så, tills du faktiskt förstått vad som skrivs?

Det rör sig inte om en fancy fönsterhanterare, utan om ett helt eget grafiskt subsystem. Kort sagt, Chrome OS har inte X, och saknar dessutom betydande delar av det userland som alla andra distributioner har gemensamt. Därtill har de enligt egen utsago pillat ganska rejält på den grundläggande säkerhetsarkitekturen. Kompatibiliteten med andra Linuxbaserade system är i praktiken noll. Det har betydligt mer gemensamt med Android, DD-WRT eller vad de nu kallar mjukvaran i en TiVo än med exempelvis Ubuntu, Arch eller Fedora.

Ditt ordval antyder en del förvirring kring de olika komponenterna, inte minst Linux, GNU, X och fönsterhanterare. Säg till om det är någonting du vill ha förklarat.

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

alberts bild

Android och DD-WRT är också Linuxdistributioner. Och med en distribution menar jag inte bara sådana som är avsedda för desktopmaskiner och servrar utan även sådana som är anpassade för olika typer av inbyggda system, som mobiltelefoner och routrar. Inte heller Android eller DD-WRT "hotar Linux" eftersom även dessa bygger på Linuxkärnan. I fallet med DD-WRT så har den även GNU-programvara (busybox) ovanpå Linuxkärnan. Android däremot har helt eget userspace men kör fortfarande Linux. Samma sak gäller Chrome.

valdermans bild

Jag har inte ifrågasatt att Chrome OS är en distribution, det är det onekligen. Det jag ifrågasatt är dina felinformerade påståenden om att det skulle röra sig om "varken mer eller mindre än ännu en distribution" och att det bara rör sig om en hembyggd fönsterhanterare.

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

FoHs bild

Kan det vara så att Chrome OS blir mer som ett komplement på netbooks och dylikt? Det kanske konkurrerar mer med de här "instant on"-operativsystemen? Det är ju öppen källkod och så. Personligen skulle jag inte ha något emot att installera det vid sidan av ett annat, fullfjädrat operativsystem.