Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

MiniEX :: Ett fullfjädrat linuxsystem på 36 MB!!!

MiniEX Linux LiveCD är en svensk remaster av det franska mini-linuxsystemet SliTaz 2.0. Om SliTaz: The system is quick and responsive, clean and robust. SliTaz is simple and intuitive, providing a lightweight, elegant desktop, detailed documentation and easy to use configuration tools.

Jag har bl a lagt till nya Firefox 3.5.1. Trots sin minimala storlek (36 MB) innehåller MiniEX i princip allt en "normalanvändare" behöver. Förutom då (givetvis) OpenOffice. Det förtjänar (kanske) att nämnas att SliTaz i original inte har svenskt språkstöd och inte heller svensk tangentbordslayout. Man kan heller inte (utan visst besvär) installera sådant stöd.

MiniEX kan installeras till hårddisk och/eller USB-sticka. Du kan också (relativt) enkelt skapa egna versioner av SliTaz och/eller MiniEX.

Efter uppstart från skivan kan du ta bort densamma. Systemet körs i RAM-minnet.

Jämförelse med andra Linux-minisystem
SliTaz 2.0 i original är på 29 MB. MiniEX är på 36 MB p g a att jag lagt till fullt svenskt språkstöd, uppgraderat Firefox 3.0.8 till version 3.5.1 och installerat flash i Firefox. Två andra kända minisystem DSL och Puppy Linux är på 50 MB resp. 100 MB. Även nu nämnda system kan köras i RAM. Frågan är nu vilket system som är "bäst"?

Se en skärmdump av MiniEX-skrivbordet HÄR. Läs mera HÄR.

Hämtning

ISO-filen hämtas på Svenska Linuxföreningens server.

md5sum för MiniEX

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

leochingkwakes bild

Kul, jag läste nyligen om hur man fått ner ett enkelt Linuxsystem på 8mb och man anser att man kan få ner det ännu mer. Detta var dock serverinriktat. Att man fått ner ett skrivbordsystem till 29 MB är häftigt.

Lasps bild

extons bild

Ja, självklart. SliTaz/MiniEX (liksom alla andra "extondistar") förtjänar uppmärksamhet.


 

LINUX.EXTON.NET

polters bild

Ska du inte ta dig an TinyCore Linux också? 10 MB. Smile

extons bild

Jo, kanske. Jag har inte hunnit kolla upp det systemet ännu. Tycker du själv att det är "bra"? (Jämfört med t. ex. SliTaz).

Tillägg lite senare
Jag tittade snabbt på TinyCore 2.1. Tyvärr är det nog inte så användbart jämfört med t. ex. DSL, Puppy och SliTaz. TinyCore har inte ens en webbläsare. SliTaz/MiniEX är ett fullt brukbart skrivbordssystem. Det enda en "normalanvändare" kan tänkas sakna är möjligheten att öppna officedokument. Det kan dock lätt avhjälpas med kommandot tazpkg get abiword. Eller hämta och installera AbiWord med SliTaz programhanterare. (Tar ca 10 sek). Det nyssnämnda kan göras även under körning från skiva.

En annan stor nackdel med TinyCore är att kerneln inte har stöd för trådlösa nätverk.


LINUX.EXTON.NET

polters bild

Jag har själv inte tittat på TinyCore, men jag tycker det är ett imponerande åstadkommande, att faktiskt få igång ett Linux-system på 10 MB.

extons bild

Jag tittade lite närmare nu på TinyCore. Det ser faktiskt ut som om det är fråga om en remaster av SliTaz. Samma "uppbyggnad". Ytterligare ett skäl isf för mig att inte göra något med TinyCore. Jag brukar inte göra en remaster av en remaster.

Lite senare
Ja, efter ytterligare tester vet jag nu med nära 100% säkerhet att TinyCore bygger på SliTaz. Jag kanske själv skulle satsa på en "medelminidist". Banta ner MiniEX till under 20 MB och ändå försöka behålla användbarheten. Det skulle kunna gå om jag byter ut Firefox mot Dillo och tar bort några andra program.


LINUX.EXTON.NET

1951s bild

När man kör SliTaz Installer får man felmeddelande:

Unable to find rootfs.gz

extons bild

1951!

Ja, Slitaz Installer fungerar inte på alla datorer. (Varför vet jag inte). Jag har därför på INFO-sidan om MiniEX redogjort för en mera manuell installationsmetod. Prova den! Jag har själv installerat SliTaz till hårddisk på det sättet.


 

LINUX.EXTON.NET

Lasps bild

Bara väntade på att det skulle lysa "uppdaterad" i skarpt rött när jag loggade in på LP!

Bra jobbat, och tjatigt ;-(

extons bild

Lasp!

Jag hittade ett skrivfel i texten i morse. Det stod svensk istället för svenskt. Skulle jag ha lämnat det orättat menar du?


 

LINUX.EXTON.NET

valdermans bild

Du är fanimej värre än killen bakom NoScript när det gäller att hitta på dåliga ursäkter för att promota dina prylar. Undrar vilka andra likheter som finns... Smyger du också med malware i din mjukvara? Wink

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

extons bild

valderman!

"Promota/malware"? Vilka sjuka fantasier! (Du är snäppet värre än Lasp).


 

LINUX.EXTON.NET

valdermans bild

Kom igen nu, tror du verkligen på fullt allvar att folk inte inser att ditt ständiga uppdaterande bara är rent uppmärksamhetssökeri?

Och nej, jag tror inte du bakar in malware i ditt krafs, däremot riskerar din attityd till säkerhet och rootkonton att oavsiktligen göra hela distar till något liknande malware.

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

extons bild

valderman!

Nej, jag tror inte att någon normal person kan tro det.

Rootkonton: I alla linuxdistar kan man bli root. Vet du inte det? Jag har f ö aldrig rekommenderat någon att köra som root. (Jag har bara sagt att jag alltid gör det).


LINUX.EXTON.NET

marremuss bild

Hej Exton,

Störtcoolt, tycker jag.

Otroligt att man kan få in detta på under 50M. Låter som Saj-Fi. Jag skall testa detta så snart jag hittar en ledig dator.

Jag är imponerad.

 

MM

 

 

Ora et Labora

 

Ora et Labora

pemas bild

Exton. Du gör ett utmärkt arbete. Kan inte du fixa till stödet för usbserial i slitaz så slz kan användas med mobila bredbandsmodem, just nu jäkligt krångligt i slz och frassarna missar det hela tiden i sina nya releaser. Slz långt ifrån lika färdigt som slax.

extons bild

Nej, tyvärr. SliTaz använder en väldigt speciell slimmad kernel. Den kan jag inte byta ut. Slitaz/MiniEX vore då inte SliTaz/MiniEX.


 

LINUX.EXTON.NET