Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Richard Stallman om GNU GPL och Piratpartiet

Richard Stallman ger sin syn på hur Piratpartiets förslag på 5 års upphovsrätt påverkar program under GNU GPL och hur det eventuellt kan lösas. http://www.gnu.org/philosophy/pirate-party.html

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

fnurrs bild

Kommentar av Christian Engström i en tråd på Piratpartietsforum.

http://forum.piratpartiet.se/FindPost62691.aspx

/Fnurr

Lasps bild

Intressant läsning. Det ä'r säkert inte lätt, detta med rättigheter (och skyldigheter).

Hur man än vänder sig så ...

polters bild

Äh, gubben är inte relevant.

leochingkwakes bild

-1

 

(Personligen så tycker jag det är trist när betydelselösa människor hela tiden försöker "sänka" en person som åstakommit mer under en dag än vad dessa troligen kommer åstakomma under hela deras liv)

FoHs bild

Håller inte med om att polter är betydelselös. Han är värdefull för LP Smile

Det ligger naturligtvis i RMS natur att vara överdrivet kritisk mot allt som inte är perfekt för öppen källkod. Han förtjänar naturligtvis att få utstå kritik också, och det är inte sällan oberättigat. Lite mer substans kanske man dock kan efterfråga Smile

Är det här en nyhet förresten? Datumen på PPs forum var väldigt gamla, så jag vet inte riktigt hur jag ska tolka det. Det var iofs en nyhet för mig oavsett...

fnurrs bild

Jag tror att Stallmans blog är ny, men innehåller ungefär samma sak som diskuteras på PP's forum fast där är källan ett svar på en förfrågan till Stallman. Så kommentaren är ädre än det den "kommenterar".

/Fnurr

FoHs bild

Ah, då förstår jag Smile

leochingkwakes bild

Jo, konstruktiv kritik är alltid bra. Men det har varit så mycket skit mot Stallman på senare tid. Kanske han själv har skapat det. Men det är ganska troligt att vi inte hade suttit här med Linux om det inte varit för Stallman. Varför ser man sällan negativa kommentarer om Theo som har en förmåga att komma med mer idioti än Stallman.

FoHs bild

Personligen tycker jag inte att man kan leva på gamla meriter. Nu säger jag inte att Stallman inte gör något för FOSS idag, men det är ju väldigt tydligt att det finns flera vägar att gå. Stallman är inte den som kompromissar, och då ser jag ingen anledning att följa hans väg bara för något bra han gjort förut. Det känns mer som blind idoldyrkan än att faktiskt tro på det han säger. Den kritik Stallman får för sin ståndpunkt idag reflekterar inte på det väldigt bra jobb han gjort med GNU. Det är helt enkelt två vitt skilda saker.

Stallman är ju något av en frontman för FOSS så jag tror inte det är så konstigt att han får utstå mest kritik. Sen handlar det säkert om vem som får mest publicitet, och det är väl Stallman?

leochingkwakes bild

Jag har inte sagt att man skall gå på gamla meriter. Ej heller att det handlar om idoldyrkan, i alla fall inte från mitt håll. Dock tycker jag att det finns saker som Stallman gör än idag som jag ser som positivt. Men jag kan samtidigt tycka att det kommer en del tokigheter från FSF och Stallman. Jag kanske ser saker i ett bredare perspektiv än andra.

Det tråkiga med Stallman är väl att han inte verkar koda mycket längre. I alla fall inte så det syns...

Om man bara skall fokusera på det negativa i vad personer gör så ligger ju dom flesta risigt till (om inte alla) och detta inkluderar Torvalds, Theo, Stallman, Raymond etc etc etc...

Jag är inte nåt fanboy av något här i världen. Jag kör 4 olika operativsystem. Jag kodar i 3 olika programmeringsspråk. Jag använder aldrig bara ett program av nån sort. Jag använder det som passar bra för stunden och för det jag skall göra. Jag finner dom flesta personligheter inom "FOSS" att vara allmänt knäppa och ointressanta, dock gillar jag lite av det dom gjort...

FoHs bild

Ok, då är jag med på vad du menar. Kändes bara som att du tyckte att kritik mot RMS var lite "off limits" när du uttryckte det som att vi inte skulle sitta här med Linux om det inte vore för honom (det skulle vi iofs förmodligen inte, inte på samma sätt iaf, men som sagt så anser jag inte att gamla meriter ger något skydd mot kritik idag).

Gemensamt för de fyra du nämner är väl att de kan vara väldigt odiplomatiska och burdusa i sitt sätt. Torvalds har väl fått utstå ett och annat för det också.

leochingkwakes bild

När jag var nere i tvättstugan så kom jag på en sak som jag i alla fall tycker är bra med Stallman och det är att han skapar debatter. Även om man kanske ogillar det mesta han säger så kan hans skriverier få fram kommentarer från andra människor som man kan ta till sig och tycka är bra.

Så oavsett vad man tycker om Stallman så gör han ju i alla fall lite gott. För varenda gång han har en åsikt om nåt så kommer det alltid andra och skall motbevisa honom etc. I alla fall när det kommer människor som har nåt intelligent att säga. Man kanske får räkna med att det finns människor som bara kan "rapa" ut förolämpningar istället för att kritisera det som sägs?

polters bild

Lägg av. Han säger samma saker idag som han gjorde för 1,2,3,10, 15 år sedan. Bara för att han vänder sig mot C# idag (och säkerligen något annat imorgon) denna gången så blir det inte nytt och intressant för den saken. Inte heller består hans datoranvändande av något liknande medelsvensson. Han hämtar enskilda websidor via wget över en demon. DET gör honom irrelevant.

Att slänga sig med påståenden om att jag, eller andra kritiker, är betydelselösa, är inget annat än korkat. För det första så buntar du ihop mig med alla kritiker du har stött på. Det är ett ganska allvarligt misstag att göra i en debatt/diskussion. Det påbjuder inte heller god stämning. Du har inte heller något slags förmåga att förutse mina utsikter för ett självuppfyllande liv.

leochingkwakes bild

Tänk om du lagt samma energi på att ge en kommentar om artikeln istället för att komma med en totalt ointressant och onödig kommentar.

polters bild

Är du på riktigt? Väx upp. Du lade ganska hårda ord på mig, och när jag ändå svarar artigt, så får jag en kommentar som denna?

valdermans bild

Ursäkta, men på vilket vis är hans datorvanor relevanta för huruvida han är irrelevant eller ej? Kritisera gärna det RMS säger, men gör det sakligt och utförligt, och håll personangreppen (vilka tenderar att utgöra en stor del av "kritiken" mot RMS) borta. Allt annat får dig att framstå som barnslig, fanatisk och oförmögen att föra en diskussion.

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

polters bild

Han uttalar sig om IT-relaterade ämnen, alltså är hans datorvanor ofta relevanta. Jag ser inte problemet.

För övrigt, var är personangreppen i mitt inlägg?

jnylins bild

Vilka datorvanor ska man ha för att få uttala sig? {#emotions_dlg.undecided}

valdermans bild

Så om Gordon Ramsey skulle råka tycka om att äta sin äggröra med marmelad och lakritsglass skulle han vara irrelevant i matlagningssammanhang?

Vad sägs om att tala om vilka program du själv använder för olika uppgifter, så vi kan få en uppfattning om ifall någonting du postar på LP är relevant?

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

polters bild

För mig är det självklart att vetskapen att Gordon Ramsay skulle uppskatta så bisarra smaker skulle påverka mitt förtroende till hans förmåga att bedömma just smak. Tar du själv moderåd från någon du tycker klär sig illa?

jnylins bild

Något urspårad diskussion, men Stallman har ju inte uttalat sig om hur du ska använda din dator. Hade Stallman sagt att man borde läsa webben på samma sätt som han gör; då hade ditt resonemang varit på sin plats. Det dock är långt dit.

jonasbjorks bild

En gång till du snackar illa om Gordon Ramsey kommer jag och jagar dig med en Windows Millenium licens! Wink

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

valdermans bild

Om RMS är irrelevant, vad är då du? Existerar du ens? Man kunde ju hoppas på att få slippa just den här typen av ogenomtänkta, ofyndiga, förståndshandikappade troll på LP, men icke.

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

abergmans bild

Jag trodde att förståndshandikappade troll var det som LP var byggt på.

 

 

jeffs bild

Då borde RMS känna sig som hemma här!

______________________________________
Maniacs of Noise - For your listening pleasure.
SOASC=

------

leochingkwakes bild

Intressant att se att LP har kommit ner på samma nivå som IDG...

Kristians bild

"Senior Ed Bloom: I don't know if you're aware of this, Josephine, but African parrots, in their native home of the Congo, they speak only French.
Josephine: Really?
Senior Ed Bloom: You're lucky to get four words out of them in English, but if you were to walk through the jungle, you'd hear them speaking the most elaborate French. Those parrots talk about everything. Politics, movies, fashion. Everything but religion.
Will Bloom: Why not religion, Dad?
Senior Ed Bloom: It's rude to talk about religion. You never know who you're gonna offend.
Will Bloom: Josephine actually went to the Congo last year.
Senior Ed Bloom: Oh, so you know."

- from Tim Burtons "Big Bish"

"It's very hard to get a discussion about how to make a typesystem
for templates. Now if you discuss about how to write a for-loop, you'll
get a really splendid discussion. If you then start arguing about
whether you should have a space between the type and the star in a
pointer declaration - you'll get a REALLY active discussion!

People actually LOVE discussion those thing, because it so easy to have an opionion about things that don't matter."

- Bjarne Stroustrup, creator of C++

---------------------------------------

 

leochingkwakes bild

Det förra var bättre Wink

Kristians bild

Stallmans uttalande har visserligen betydelse men allt förstoras upp och får ovettiga proportioner. Man drar in allt om piratpartiet, upphovsrätt, Stallman, GNU, open source och fri programvara i en stor gittel, rör om och ut kommer en tjock brun gröt (ännu värre än Ubuntus färgtema) som i vanliga fall mestadels serveras på idg.se och slashdot.

---------------------------------------

Varje ny generation får en så kall och bitter ton efter en tid och det är bara de under tio som förstår hur man ska leva ett värdigt liv

---------------------------------------

 

leochingkwakes bild

Jag är inget fan av Stallman eller av vissa av hans idéer/tankar. Men det finns trots allt lite som jag håller med om och som jag tycker är bra. Det jag stör mig på är inte att folk angriper Stallman utan att man gör det på ett så dåligt sätt.

Om man inte kan/vill framföra kritik på ett genomtänkt sätt så kan man ju vara kreativ och göra det på andra sätt. Theo har ju valt fler sätt att framföra sina tankar om GNU och Stallman även om dom varierar mellan att vara roliga och smaklösa.

FoHs bild

Det här var faktiskt den första tråd på LP där jag tyckt det inte hade gjort något om den blev låst. Blev en väldigt otäck atmosfär mellan de annars så trevliga användarna här Smile Och naturligtvis så är det ju RMS' fel!! Wink

Kristians bild

Jag är lite sugen på att åter dra igång senap vs ketchup, vim vs emacs eller varför inte klassikern skosnören vs kardborre. LP blir lätt lite dött när det rör sig om kompileringsfel, problem med nvidia-drivrutiner eller hur man tuffar igång samba.

Många moderator drar sig från att bryta trådar, det känns som en sista utväg och kan i förlängningen piska upp en ännu värre stämning om det missbrukas. Det bästa sättet av tysta ner urspårade trådar är som vanligt att inte mata trollen, inte posta, inte ge respons.

---------------------------------------

Varje ny generation får en så kall och bitter ton efter en tid och det är bara de under tio som förstår hur man ska leva ett värdigt liv

---------------------------------------

 

leochingkwakes bild

Då gäller det väl att personen i fråga bryr sig om den får svar eller inte...

FoHs bild

Jag håller helt med dig om modereringen. Bara för att en livlig debatt uppstår på grund av vitt skilda åsikter så ska man inte låsa tråden. Det gör inget om folk trollar, men just personangreppen tycker jag man kan hålla sig borta ifrån. Här var det att folk var betydelselösa, irrelevanta, förståndhandikappade och jag vet inte vad Smile Men gärna mer diskussioner, sånt gillar ju jag (som många säkert märkt)!

pluckers bild

Om det stämmer att Piratpartiet enbart vill förkorta upphovsrätten till fem år utan några specifika krav på hur stängd programvara ska hanteras så håller jag med RMS att detta kommer skada fri programvara. Jag vill inte att de program jag har släppt som fri programvara under GPL ska kunna stängas in av ett företag efter fem år utan att någon kan få ta del av de ändringar som sedan görs. Om jag ansåg att det var OK så skulle jag släppa min kod under BSD-licensen.

Jag har fått uppleva hur fräcka företag kan vara när de försöker "stänga in" kod jag har varit med att utveckla; vid ett tillfälle så uttalades hot av karaktären "vi ska ruinera er om ni drar detta inför domstol" vilket snabbt ändrades till att källkoden lämnades ut när FSF kopplades in och helt utan kostnad gav oss advokathjälp Wink

När det gäller programvara så anser jag att det är viktigare med öppna standarder än kortare upphovsrätt. Då finns det i varje fall en möjlighet för fri programvara att interagera med ett stängt system.

Oavsett vilket så tror jag inte det är särskilt troligt att upphovsrätten kommer förkortas; snarare så kommer det nog bli värre med tanke på alla de (ekonomiska) krafter som lobbar för längre upphovsrätt.

/Micke

jnylins bild

När det gäller programvara så anser jag att det är viktigare med öppna standarder än kortare upphovsrätt. Då finns det i varje fall en möjlighet för fri programvara att interagera med ett stängt system.

Instämmer. Jag kan ibland fundera på om det verkligen är vettigt att ha "samma slags upphovsrätt" för en stråkkvartett, en roman och ett datorprogram. Förutsättningarna är väldigt olika!

valdermans bild

På vilket vis är detta en nyhet? RMS sade exakt samma sak när han gästföreläste på GU för mer än två år sedan.

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

jeffs bild

Rattelse: da uppmanade han till att pirata Windows, da sadana lagre former av mjukvara inte fortjanade annat.

______________________________________
Maniacs of Noise - For your listening pleasure.
SOASC=

------

fredentofts bild

Nja... Vad han sa var väl att om man hade välja på att vara elak mot Microsoft genom att hjälpa en vän som "behövde" Windows fixa en piratversion eller att vara elak mot vännen genom att inte fixa, så var det minst onda att vara "elak" mot ett stort företag.

Dessutom var det inte på GU, det var på biografen Draken.

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Argumentera aldrig med idioter. De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

valdermans bild

Det var GU han gästföreläste vid; föreläsningen förlades till Draken för att det kom så mycket folk.

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

Kristians bild

Företagets storlek spelar nog inte så stor roll för Stallman

---------------------------------------

Varje ny generation får en så kall och bitter ton efter en tid och det är bara de under tio som förstår hur man ska leva ett värdigt liv

---------------------------------------

 

fredentofts bild

Sant, jag borde nog skrivit proprietär programvara och företag istället för Windows och stort företag.

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Argumentera aldrig med idioter. De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

Mickets bild

Varför klagar folk på RMS? Exakt vad har han sagt nu som inte är sant? Inget.

Piratpartiet verkar ha glömt bort fri mjukvara. Upphovsrättslagen är det ENDA som skyddar öppen mjukvara (och fri musik, fri konst, fri.... vad du vill). Och stängd mjukvara kommer inte påverkas speciellt.

Finns gott om musiker som gör gratis musik. Om 5 år (eller kortare, om det nu fungerar retroaktivt) så kan Sony ta vilken musik de vill och sälja, utan att behöva ge något tillbaka till artisten.

Sedan är det otroligt mycket besvärliga gränsfall. Hur hanteras programuppdateringar? Är det nytt då? Räcker det med en buggfix för att förlänga? Vad händer om ett program infogar kod som är så gammal? Vart drar man gränsen mellan en ny programvara som ANVÄNDER kod från public domain, eller en utökning på kod som ligger i public domain.

5 år är inte i närheten av tillräckligt lång tid. De flesta fria mjukvaror har oftast ett par år mellan första release och produktionsklar release, så effektivt kan dessa 5 år kapas ner till kanske 1-2 år.

Detta skulle vara katastrofalt för fri mjukvara. 5 år är inte i närheten av tillräckligt lång tid när det gäller mjukvara. Många många fria program och bibliotek jag använder har över 20 år på nacken. Program är inte färskvara som popmusik och hollywood-filmer.

Kort och gott: Ett jättedumt förslag från Piratpartiet.

valdermans bild

Angående uppdateringar, så är det det uppdaterade verket som upphovsrätten gäller. Åtminstone om det är tillräckligt väsentligt ändrat; jag tvivlar på att nån enstaka buggfix skulle duga för att förlänga upphovsrätten för ett givet program.

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

Mickets bild

Så det blir en jävligt vag bedömningsfråga istället.

Mjukvara skiljer sig från andra upphovsskyddade verk. Grafisk konst och musik är väldigt sällan korrigerade med små små fixar och tillägg kontinuerligt en gång i månaden över en 10-årsperiod. En remix av en gammal låt kan ses som ett nytt verk, men att justera 0.1 sekunders fördröjning i början av en låt, icke. Hade det senare varit vanligt för musiker (kommersiella eller ej) så hade jag funnit samma problem där.

Jag gillar stallman och det han vill uppnå.

Det folk brukar klaga på om honom är just det jag gillar för om han inte varit såbestämd och orubblig i sina principer så hade han blivit överkörd av andra för länge sedan.

Om han velat lite så hade det används att vrida och vända på tills han hade framstått som byfåne.

Stallman är rätt man på rätt plats även om jag aldrig kan hålla med om precis allt.

Stallman gör nog mer även nu för tiden för fri mjukvara än vad folk tror.

5års upphovsrätt tycker jag är för kort tid och antagligen framtaget som en ide i ett annat sammanhang, tror inte ens att du kan hinna vinna en rättstvist mot ett företag på de tiden om dom bryter mot upphovsrätten och om den sedan faller så undrar jag vad som skulle hända.

Men att ändra upphovsrätten beroende på vad för något som avses skulle kunna vara något att titta närmare på.

Öppna standarder och nej till mjukvarupatent är viktigare än att korta upphovsrätten för mjukvara.

 

alberts bild

Stallman vet vad han pratar om och även Christian Engström höll ju med Stallman i PP-forumet. Det är kanonbra att någon så teoretiskt kunnig som Stallman ger konstruktiv feedback till PP.
Jag gillar personligen Stallman framför allt därför att han är så konsekvent. Se t.ex. på hans autoreply-meddelande. Där kan man prata om en person som hanterar sin e-post strukturerat {#emotions_dlg.smile}.

Lasps bild

Lite bakgrundskunskap!
Här kommer en länk till en aktuell person.
Kanske värt att läsa på lite:

 

http://www.simple-talk.com/opinion/geek-of-the-week/richard-stallman-gee...

leochingkwakes bild

Kul länk Lasp...

Dock var det kommentarerna som jag fann mer intressanta än intervjun. I alla fall om man ser till idioti vilket det fanns massor av bland kommentarerna till den intervjun. Två ord kom in i min skalle när jag läste några av kommentarerna och det var inkompentens och girighet.

Fascinerande att folk kan bli förbannade över det faktum att dom inte kan tjäna pengar på andras arbete.  Att dom tycker det är förjävligt att det finns licenser som försvårar för dom att tjäna pengar utan att själva behöva lägga ner arbete. Är väl kanske tur då för dessa människor att det finns licenser som ger dom den frihet som dom verkar behöva för att kunna överleva som utvecklare.

Sen undrar man om dessa personer kanske borde gå lite fler programmeringskurser om dom är så beroende av andras kod.

Tror det i nån av kommentarerna nämns det faktum att man inte kan använda gpl-licensierade zip-bibliotek. Om man nu inte vill koda detta själv och om man nu inte vill följa gpl-licensen så får man väl göra vad många har gjort tidigare. Köpa bibliotek från nån som säljer dessa för kommersiella applikationer. Svårare än så är det inte. Man kan ju inte förvänta sig att andra skall betala för ens arbete om man inte är villig att göra det själv.

Kristians bild

Vilka bibliotek refererar du till?

---------------------------------------

Varje ny generation får en så kall och bitter ton efter en tid och det är bara de under tio som förstår hur man ska leva ett värdigt liv

---------------------------------------