Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

EXTON-PAR Live 2009 - en svensk remaster av Pardus 2009

EXTON-PAR LiveDVD 2009 är en svensk remaster av det förnämliga turkiska linuxsystemet Pardus 2009, som släpptes i onsdags. Min remaster är världsunik, eftersom det tidigare inte gjorts en live-skiva med nya Pardus vare sig på turkiska eller engelska. D v s per idag finns "bara" en installationsskiva att hämta på pardus.org.tr/en.

Så gott som alla program i EXTON-PAR är på svenska. (Översättarna har gjort ett mycket gott arbete). Bl a OpenOffice.org 3.1, Firefox 3.5.1, Gimp 2.6.6 och VLC 1.0. KDE 4.2.4 och kernel 2.6.30.1 används. Även denna version av EXTON-PAR kan installeras till hårddisk (av den som så vill).

Pardus autokonfigurering/hårdvaruigenkänning är utomordentligt bra. Fullt i klass med t. ex. Ubuntus. Pardus har också en mycket välfungerande egenutvecklad programhanterare - PiSi (Packages Installed Successfully, as Intended). PiSi är minst lika bra som t. ex. Apt/Synaptic. Vid nyinstallationer kontrolleras alla programberoenden automatiskt (och felfritt). Pardus lämpar sig därför särskilt bra för alla nybörjare. Jag tror själv att Pardus har potential att bli en riktigt stor linuxdistribution.

Åtkomst/nerladdning

ISO-filen hämtas på Svenska Linuxföreningens server.

md5sum för EXTON-PAR 2009


Körrapporter
och s k feedback
Jag efterlyser som vanligt körrapporter från alla intresserade. Fungerar allt? Systemets autokonfigurering av hårdvara m m under uppstart är enligt mina tester alldeles exceptionellt bra. D v s i klass med den i KNOPPIX/Ubuntu eller t o m ännu bättre. Linuxsystemet (Pardus) är f ö lika "bra"/intressant/lättanvänt/användbart som t. ex. Ubuntu, Fedora eller PCLinuxOS. Skriv något och dela med dig av dina erfarenheter. Finns det fog för mitt lovordande av Pardus? Skriv här eller på LINUX.EXTON.NET i aktuellt forum.

Tillägg 090726 :: Installation till USB-sticka
Jag har i en installationsanvisning redogjort för hur man kan installera EXTON-PAR 2009 till hårddisk under körning från skivan. Jag har nu upptäckt att det också går alldeles utmärkt att installera EXTON-PAR 2009 till en USB-sticka på minst 4 GB. Om du vill göra det ska du läsa mitt blogginlägg på LINUX.EXTON.NET. Det bästa med "min" installationsmetod är att alla ändringar av systemet sparas automatiskt direkt på stickan. Så är alltså inte fallet om du t. ex. använder programmet Unetbootin vid installation av ett linuxsystem till USB-sticka. Med EXTON-PAR på sticka blir du alltså riktigt portabel.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

jentins bild

Det beslutades idag på högsta Internetnivå, att ordet världsunik i fetstilt använts flest gånger på linuxportalen.se. Samtidigt upptäcktes det att det uteslutande använts av en och samma person.

Smile

Världsunik

-------------------------------------

I min värld .....

Lasps bild

Jag har idag testat original Pardus och Extons Världsunika Exton Par 2009.
Jag vill bo i en annan värld.
Jag inbjuder härmed oberoende observatörer till dubbla installationer av Pardus i min maskin.
Vi för protokoll och anslår resultaten ;-)  Så här skall det inte vara om vi vill ha bra Linuxvärld!

extons bild

Vad är det då som är fel på EXTON-PAR/Pardus menar linuxexperten Lasp?


 

LINUX.EXTON.NET

Lasps bild

Exton!  Vad är fel? Det är det som jag vill att några verkliga experter skall få avgöra. Att det är fel ser jag.

Jag har aldrig utgett mig för att vara Linuxexpert, så håll det för dig själv.  (Nu var det nästan påhopp, så det blir att pytsa in till till Linuxportalen enligt tidigare löfte!

Jag är en mycket erfaren datoranvändare, som ser datorn som ett verktyg där jag kan göra vad jag vill på mitt eget språk. Är det svårt att ta till sig?

Jag tycker inte att jag och Arne Exton skall ge oss in i en diskussion när våra kunskaper synas ligga långt från varandra.

Jag vill ha ett antal personer som ser att jag hanterar installationsmaterialet på ett korrekt sätt.

Vi har en träff planerad i slutet av augusti här i Helsingborg. Kommer att utlysas i förväg och alla är välkomna som vill att vi får bättre installationsmaterial för Linux världen.

extons bild

Lasp!

Är det då fel på Pardus installationsprogram menar du? Det är det inte kan jag isf meddela.

Eller är det fel på "min" speciella installationsmetod enligt ditt förmenande? Om du bara gör exakt som jag skriver i min installationsanvisning kan det inte bli fel. Kopiera och klistra in kommandona till undvikande av skrivfel.


LINUX.EXTON.NET

pluckers bild

Jag tycker det till viss del beror på vem du riktar dig till. Din instruktion duger möjligtvis för erfarna linuxanvändare, men du skrev att Pardus "lämpar sig särskilt bra för alla nybörjare" och det kan jag definitivt inte hålla med om.

Redan inledningsvis i installationsanvisningen så får man direktivet att skapa en ny partition och swap-utrymme. Hur många nybörjare tror du fixar det utan specifika instruktioner?

Efter 14 steg med, för en nybörjare kryptiska, kommando utan någon som helst förklaring till vad de gör, så förväntas man sedan manuellt ändra i sin GRUB-installation, dvs. om inte nybörjare redan har diskvalificerats så är det nog dags nu.

Installationsanvisningen får mig att minnas tidigt 90-tal när jag installerade Slackware för första gången vilket också krävde en hel del handpåläggning...

En grundförutsättning för att denna distribution ska kunna kvalificera sig som ett system för nybörjare är att först få till en mycket enklare installation. Det är inte som du påstår så enkelt som att bara "göra exakt som du skriver så kan inget gå fel". Installerar man på en annan partition eller disk än vad du använder i din beskrivning så blir det genast mer komplicerat när grub ska uppdateras manuellt.

/Micke

 

Lasps bild

Tack för ditt inlägg plucker. Jag har nu testat både original Pardus (som jag kör just nu) och den som Exton snabbade sig med att skjuta in tom i Pardus tråden.

Det är rent skit, men jag har redan pytsat till LP idag för mitt dåliga beteende.

Men nu vill jag att vi alla kollar vad det är Exton ställer ut till alla som vill testa Linux. Jag har två versioner, en från Turkiet som fungerar på klockren svenska och en som kommer från stocksund och är mycket trassligare, hur f..n kan den bli sämre!!.
Jag vill gärna att så många som möjligt tankar hem en dist från Exton och jämför vad ni får i Original. Det kostar Er en timme, men så vet vi vad som händer i den svenska Linuxvärlden i hela Universum

Nu sticker jag ut hakan, men detta står jag för!
Jag har aldrig sagt att jag är en Linuxexpert, men väl en erfaren användare. Något är skumt här!

 

extons bild

Nu får du nog ge dig Lasp!

Jag har sagt det förut, men det tål tydligen att upprepas (hur många gånger som helst): Det enda jag gör med/i mina remasters är att ändra system- och programspråk till svenska. Dessutom lägger jag till några mer eller mindre oumbärliga program. D v s om någon av mina remasters (t. ex. EXTON-PAR) är "dåligt" då är också originalsystemet dåligt.

Ibland händer det dock att jag "förbättrar" ett linuxsystem genom att t. ex. lägga till stöd för Ndiswrapper.

"Trasslig": Jag antar då att du syftar på "min" installationsmetod. Som jag antytt i mitt svar till plucker så behöver man kanske lite Linux- och/eller datorerfarenhet för att följa min installationsanvisning. Saken är dock den att inte ens Pardus-utvecklarna i Turkiet ännu har kommit ut med ett installationsprogram som fungerar på/i ett livesystem. Jag vill ändå påstå att utrymmet för misstag är lika stort/litet oavsett vilken intallationsmetod man väljer. Samtidigt vill jag också säga att jag inte precis uppmanat någon att installera EXTON-PAR 2009 till hårddisk. (Min installationsmetod är bara en möjlighet).

Du kan omöjligt ha mera stöd för svenska språket i Pardus 2009 än vad du har i EXTON-PAR 2009. (Språkfilerna är hämtade från samma resposities).

Erfaren användare: Jag får väl dra den där jämförelsen med golf igen. Vissa spelar alltid som nybörjare fast de hållit på i 30 år.

F ö: Du får sticka ut hakan hur mycket du vill. Vem bryr sig?


LINUX.EXTON.NET

jontes bild

Tur att jag är expert själv..  Jag tycker Exton(Stocksund är väl trevligt nere där) ska ha tummen upp för den tid han lägger ner å kommer med konstruktiva uppslag/distar. Annat är det m folk som gnäller mest..?

/JoDo

 

-> Allt söder om dalälven kallas för skåne Wink

-> Allt söder om dalälven kallas för skåne Wink

jonasbjorks bild

Och allt norr om hallandsåsen är norrland... så vad är det norr om dalälven? "Troligen bebott" ? Wink

Hälsningar från mig som numera är bosatt vid den södra sluttningen av Söderåsen..

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

extons bild

plucker!

Du har missat något väldigt väsentligt. EXTON-PAR är ett livesystem. Du behöver alltså inte installera det till hårddisk. Jag har inte skrivit att EXTON-PAR särskilt lämpar sig för nybörjare. Jag skrev att Pardus lämpar sig för nybörjare. Å andra sidan torde vem som helst kunna köra EXTON-PAR live. (Bara man kan bränna en ISO-fil och ställa om i datorns BIOS).

F ö: Vissa förklaringar till vissa kommandon finns det väl i installationsanvisningen? De övriga har jag kanske ansett vara självklara.

Installera på annan partition: Så svårt är det väl inte att byta ut t. ex. /dev/sdb5 mot /dev/sda4?


LINUX.EXTON.NET

pluckers bild

Jag tycker inte att jag har missat något. Jag är fullt medveten om att det är ett livesystem och att man inte behöver installera något, men du påstår trots allt att det *kan* installeras till hårddisk och, enligt dig själv, att installationen fungerar *perfekt*. Om man använder sig av ett ord som perfekt så får man nog allt se till att leva upp till det också.

Eftersom du själv blandar Pardus och EXTON-PAR i var och varannan mening i din beskrivning av EXTON-PAR, så kan jag enbart tolka det som att du anser dem vara relativt likvärdiga, dvs. när du anser att Pardus lämpar sig för nybörjare så gäller detta även EXTON-PAR.

Jag tycker du tar lite för lätt på hur komplext grub kan uppfattas av någon som aldrig har behövt gå nära dessa filer tidigare. Det är inte så enkelt som att bara "byta ut t.ex. /dev/sdb5 mot /dev/sda4"

Jag skulle inte rekommendera EXTON-PAR till en nybörjare eftersom de med största sannolikhet vill installera till hårddisken, men som livesystem fungerar det alldeles utmärkt (om man gillar KDE).  Plasma kraschade nästan omedelbart för mig men det tänker jag inte lasta dig för Wink

/Micke

extons bild

plucker!

"Likvärdiga" är de, sånär som på att EXTON-PAR saknar ett installationsprogram. Det beror alltså på att ett sådant ännu inte tagits fram av Pardus-folket i Turkiet. (Det är lite skillnad på att köra live och att installera direkt till hårddisk).

Perfekt: Jag får väl förtydliga mig: Om man förmår/kan/orkar/vill följa min installationsanvisning så fungerar installationen perfekt.

Plasma har inte kraschat när jag kört EXTON-PAR 2009 på någon av mina fyra datorer, men jag kanske har haft tur. (Det har kraschat för mig i andra linuxsystem).


LINUX.EXTON.NET

leochingkwakes bild

Går det inte att "låna" installationsprogram från nån annan LiveCD som nån skapat? Alltså att du kollar bland dom som finns och ser vilken du gillar bäst och sen använder den till alla remasters du använder oavsett vad du gör remaster på? För att förenkla lite både för dig och dom som använder dina LiveCDs?

Visst skiljer det sig mellan dom olika distarna och hur man kan installera. Men hittar man en bra installer så kan man ju ta källkoden och anpassa den för den dist man grejar med. Fast det kanske blir extra arbete och krångel med det också... Smile

extons bild

leochingkwake!

Jo, det skulle kunna gå. Jag har t. ex. gjort så i SverEX v5 Linux LiveDVD. Just med Pardus blir det dock mycket svårt. "Uppbyggnaden" av Pardus skiljer sig nämligen väsentligt från andra linuxsystem. Pardus-folket har alltså själva ännu inte lyckats få fram ett program!


LINUX.EXTON.NET

leochingkwakes bild

Ok, trodde inte det var så extremt stor skillnad. Är rätt nyfiken på hur Pardus är uppbyggt då dom själva har problem med att fixa en installer. Sånt brukar ju inte vara så komplicerat annars...

extons bild

Åjo, lite komplicerat är det allt. Enligt min erfarenhet finns det faktiskt inte så stora likheter mellan de olika linuxsystemens installationsprogram.


 

LINUX.EXTON.NET

leochingkwakes bild

Beror ju på hur man ser det. Jag har studerat olika installers för olika distar och tyckte inte att det var så komplicerat. Inte mer än vad man kan förvänta sig. Sen är det mer hur själva installationen kan genomföras som jag tänkte på och inte hur installern är uppbyggd. I grunden så skall ju alla system installeras på ett ganska identiskt sätt. Formatering, kopiera filer osv Smile

extons bild

Ok, då kanske du kan göra Pardus/Pardus-folket en stor tjänst.


 

LINUX.EXTON.NET

leochingkwakes bild

Nja, jag har nog för mycket på g för att sätta igång med arbete med en dist jag inte använder. Jag är redan engagerad i Debian, Hurd och LFS. Plus att jag har kodprojekt som jag behöver fokusera på. Tror nog att Pardusfolket löser det till slut och på ett bra sätt.

extons bild

Förlåt, jag menade unik i hela universum.


 

LINUX.EXTON.NET

LAltinells bild

Nej nu är det fan dags att någon säger ifrån!!

 

Vad är det med er egentligen?? Exton har fått skit från alla möjliga håll sedan jag joinade linuxportalen. Kanske har en del kritik varit befogad, och Exton är kanske inte den bästa på att ta kritik, men jag är inte bättre! Jag har inte testat hans Exton distar, och jag bryr mig faktiskt inte så mycket. Jag trivs med mitt system. Det är inte det detta handlar om. Ser ni inte att han bidrar till linux världen? Var det inte variationen som vi värderade så högt? Vissa programerar, vissa översätter, vissa jobbar för att sprida linux, vissa driver portaler, vissa kommer med nyheter, vissa bidrar med att fylla bugrapporter, vissa hjälper till med support osv. Alla bidrar på något sätt, Exton har valt att göra remasters av olika distrubitioner. Oavsett kvallite (jag klagar inte på någon bristfällig kvallitet eftersom jag inte har någon erfarenhet) så borde vi väll hylla honom för att brinner med sådant engagemang och intresse, för att hjälpa linux-världen! Vi behöver engagemang och kunskap, vi behöver variation, vi behöver se helheten! Är det ni gör så himmla mycket viktigare? Om ni programerar, vill ni istället för tips och råd, få negativa kommentarer utan någon sorts konstruktiv kritik? Okej, Exton bokstavligen tapetserar nätet om sina Exton-distar, so what?! Han vill väll sprida sitt arbete? Är det så konstigt?

 

Eftersom ingen annan verkar säga det så säger jag det:

TACK EXTON!

--------------------------------------------------------------- www.selan.se -Lan i Borås!

leochingkwakes bild

Personligen så är jag splittrad när det gäller Extons remastringsarbete. Det är svårt att se vad det är som egentligen motiverar honom och varför han gör sina remasters. Ofta så känns det som att han gör dessa remasters enbart för sig själv, alltså att han vill se om han kan göra det.

Jag kan tycka att det är för många remasters för en person, att det bara blir ett arbete att snabbt göra en svensk remaster för diverse distar istället för att konsentrera sig på ett fåtal remasters och kanske få dessa att bli bättre. Att istället försöka bidra med att få bra svenska alternativ för ett fåtal Linuxdistributioner så att fler får smaka på Linux utan att bli överväldigade av alla dessa remasters.

Lite av det Exton gör är positivt i mina ögon, andra saker är det inte. Men så är det med allt. Och trots att jag ogillar vissa av hans åsikter och hur han beter sig så har jag ändå viss respekt för honom. Jag känner trots allt inte Exton personligen utan bara Exton i den skepnad han är på LP.

Ibland kan man tycka att det är mycket nyheter från Exton. Kollade för ett tag sen på Linux.nu och det var bara nyheter från Exton om hans remasters på framsidan. Men det är ju bara ett bevis på att Exton är den enda som tar sig tid att posta nyheter på den sidan. Och ja, även om det blir mycket ibland så tycker jag nog att Exton har full rätt att göra reklam där han kan. Jag har visat missnöje ibland kanske men trots allt så tycker jag att det är en rättighet.

LAltinells bild

Jag menade inte att vi inte får ge kritik, kritik är bra enligt mig! Men jag känner att det är mycket "Åh nej, inte exton! Nu blir vi negativa!". Dessutom tror jag inte direkt på att atackera sitt eget läger, om ni förstår vad jag menar. Jag håller med dig att det kan vara lite många distar ibland, men det är han som bestämmer över vad han vill bidra med, och hur!

leochingkwakes bild

Trodde jag inte heller, kände bara att jag ville ge min syn på det hela efter jag läst ditt inlägg. Jag har haft mina duster med Exton och tänkte att jag kunde ge en mer positiv tanke om Exton och hans arbete. Jag hoppas i alla fall att det blev ett positivt inlägg.

Självklart så får Exton göra precis vad han vill, hur han vill och när han vill göra det. Jag fick bara en spontan tanke på hur jag skulle tycka om jag kunde påverka Exton på minsta lilla sätt. Smile

extons bild

Har vi haft våra duster? Det har jag glömt/förträngt.


 

LINUX.EXTON.NET

jonasbjorks bild

Jag kan inte göra annat än att hålla med dig. Exton gör inget fel. Han gör det fri programvara handlar om, tar det som finns, förädlar det och ger ut sin förädling. Sen om den är bra eller dålig är det väl upp till användarna att avgöra. Själv är jag av den uppfattningen att jag håller mig till större distar, därför har jag inte ens provat originalet Pardus, eller den så hyllade Arch Linux heller för den delen. Smådistar är inget för mig helt enkelt. Extons distar faller in under "smådistar" i mitt filter.

Jag får ofta klagomål på Exton i privata meddelanden på LP och har hållt mig till linjen att han får publicera nyheter om sina distar. Anledningen är enkel: 1) Det är LINUX, 2) Han gör något (vad vet jag inte eftersom jag inte testat dem) med distarna som kanske är förbättringar och 3) jag vill absolut inte anklagas för censur Smile

Det medlemmar stör sig på mest är att Exton uppdaterar sina inlägg med jämna mellanrum och därigenom ses det som att han försöker höja inläggen i senaste inlägg för att få en så stor exponering som möjligt. Vilket alla som skapar något skulle vilja ha. Jag tror att om fler skrev vad de gjorde i och med Linux så skulle Extons inlägg drunkna i ett större informationsflöde och därigenom skulle hans uppdateringar av inlägg ses som mindre störande.

Jag utmanar alla medlemmar på LP! Skriv en blog om vad du gjort idag med Linux. Vad du installerade, varför du installerade det, vad du kom fram till och hur det löste ditt problem i livet... Varje dag. Det behöver inte vara artiklar på hög nivå, skriv av er - berätta för världen Smile. Hittade du ett sätt att få igång MS Office 2007 i WINE genom att konfigurera wine.cfg? Skriv ner hur du gjorde. Fyll LP med kunskap. Fyll LP med aktivitet och visa MS-världen att vi är så hjälpsamma som vi säger att vi är och att vi faktiskt visst kan lösa problem med Linux - tillsammans!

Så, vad gjorde du idag? Skapa ett blogginlägg genom att klicka här.

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

extons bild

Jonas!

Jag tror att du missminner dig lite. Du har bevisligen testat två av mina remasters. Nämligen LP Ubuntu Live Remix och Portable_Ubuntu_8.10_sv_exton. Du skrev ett blogginlägg/nyhet om testet av sistnämnda dist, men jag kan inte hitta det nu.


 

LINUX.EXTON.NET

salmiaks bild

Suck...

jonasbjorks bild

Jag vill ju inte vara känd som någon som testat dina distar Wink. LP Ubuntu Live gjordes ju på LP's begäran och ja, jag testade den. Portable Ubuntu var jag väl inne på ett tag och provade.. Du har rätt Laughing out loud

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .