Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Nokias Iphone killer? Kanske inte men den kör Linux :-)

Okej nu är det bekräftat Nokia släpper sin första Linux telefon men samma MCU som BeagleBoard har: 

Spec:

TI OMAP 600Mhz CPU (ARM Cortex)

3.5" Touschscreen (sägs vara resistiv SUCK Sad :-( Sad

32Gb flashminne.

5mpix kamera med LED

Hade det inte varit för att den ska ha resistiv touschscreen kanske den varit en Iphone/HTC Magic/Hero dödare men icke...

http://arstechnica.com/gadgets/news/2009/08/nokia-evolves-away-from-inte...

http://www.nokia.se/hitta-produkter/produkter/nokia-n900#/main/landing

Jag hoppas nextgen Nokia smartphones kör Maemo/Linux och med bra HW, ordentliga touscreen, annars kan nog Nokia räknas som besegrade på smartphone fronten vilket vore synd.  Men de måste öka farten. Max ett halvår. Annars lär noig konukrrenterna släppt ordentliga Android mobiler. SE har ju en 1Ghz Android på gång....

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

hunds bild

Den är långt ifrån en iPhone killer oavsett skärm, ännu mindre en HTC Hero utmanare imho. Nokia riktar in sig på en helt annan marknad tycker jag, den känns ju lite stel.

Btw, konkurenterna har redan släppt ordentliga mobiler med Android. Wink

mikehers bild

Det beror på om du menar att det kommit bra Android "ungdomsmobiler" så kan jag hålla med Smile

Men jag skulle vilja se en proffessionel Android eller Maemo mobil. D.v.s. en mobil som jag inte har för aviskt att byta ut varje/vartannat år.

Där hoppas jag Nokia kanske kan komma före med Maemo om de ökar tempot. För HTC verkar ju mest inrikta sig på "trend/ungdomsmobiler" i dagsläget vad gäller deras Android segment årm.

Sony Ericsson har ju förvisso en Android på G också får väl se om den kan locka över de som vill ha en "proffsmobil".

Använder själv en HTC Magic och den känns i ärlighetens namn lite "plastig" den också och på ett sätt saknar jag tbordet ibland (där e jag iofs jäkligt kluven).

Men jag skulle exemplvis inte kunna rekomendera den till en "småföretagare" eller nåt i den stilen. Där är Iphone forfarande triumferande vare sig man e för den eller emot.

Jag menar de som har Iphone är 99% nöjd med sin. Jag är bara 90% nöjd med min Magic mest för den känns plastig och BT profilen e lite buggig  (men det blir väl bättre med tiden får vi hoppas)

 

hunds bild

Magic har jag ingen koll på så den kan jag inte uttala mig om. Men Heron har ju en stor fokus på sociala tjänster och molnet.

Vad är en professionell mobil för dig? En professionell mobil behöver ju inte vara stram och tråkig imho.

mikehers bild

Proffesionell:

 * Stöttålig ej plastig

* Ingen sladdrig joystick

* Stabilt OS där blåtand fungerar smärtfritt både vad gäller headset men även stöd för andra profiler som Obex/RFCom (Jo jag vet det kommer till android men frågan är när är inte ens säkert de är klart till 2.Innocent

* Kontaktlistan ska fungera bra och man ska kunna skicka ta emot kontakter utan en massa patchande. Den inbyggda i android är under all kritik.  HTC:s variant något bättre och ännu bättre i Hero vad jag förstått.

* Viktiga också att stabilitet och snabbhet går före blingbling. Jag testade en av HTC Hero rommarna på Magic som förvisso såg bra ut men definitivt inte var mogen vad gäller snabbheten och BT funkade ju inte alls på den (iofs är det HTC:s fel som inte släpps såsen så de fått ereverse enginera delar av ROM:en). HTC har ju lovat en uppgrade snart av Sense bara hoppas den är mycket snabbare för det behövs om det ska nå ut till vanligt folk och inte bara geeks/ungdomar Smile

Hoppas även de släpper Sense till Magic kosnadsfritt.

 

polters bild

Om Nokia satsar på att bygga en ordentlig community kring utveckling för Maemo så är det med i spelet igen. Vad jag har hört från folk som använder Maemo-enheter så är det en helt överlägsen plattform.

Jag skulle mycket väl kunna tänka mig att köpa en N900.

mikehers bild

"fjäska för communityn" är nog inte det primära för att de ska sälja mobilen. Det viktiga är att de släpper en stabil plattform som funkar Smile Den största delen som använder mobiler idag skiter nog i vilket OS det är i den och är heller inte uintresserade av att skriva program. Bara saker funkar och att den har modern HW och inte resistiv touschscreen som tyvärr drar ner n900 drastiskt.

Annars hade jag inte tvekat en sekund köpa den Smile och kanske tom rekomendera den till folk som inte är geeks Laughing out loud

 

 

mindlights bild

"annars kan nog Nokia räknas som besegrade på smartphone fronten vilket vore synd."

Vad baserar du den tanken på? Känns som att det där är värt att utforska närmare då Nokia inte är en flugskit på smartphonemarknaden efter vad jag har hört...

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mikehers bild

Hört talas om Iphone, HTC etc...?

Att Nokia inte kan slåss ut på vanliga mobilfronten är ju själkvklart men på Smartphone segmentet är de säkerligen hotade om de inte släpper fler proffslurar som håller måttet. Folk vill ha touchscreen och mer telefoner som mer och mer liknar en "miniPC".

S60 är föråldrat OS och det måste till ett nytt stabilt OS snabbt och förhoppningsvis är Maemo/Linux rätt väg.

Att Nokia har varit bra är inte samma som att de är det nu. HTC växer, Iphone växer och KInesiska tillverkare tar allt fler marknadsandelar. Så våra nordiska vänner, SE och Nokia, måste hänga med i ett allt hårdare mobilklimat.

 

polters bild

S60 5th Edition fungerar mycket bra på min Nokia 5800. De har portat Qt till S60 nu också, och det ser solklart ut att man inom en snar framtid kan koda för S60 i Python och Qt om man så vill, så jag ser inga problem alls med S60s framtid.

mindlights bild

HTC...hm... du menar de däringa Windows Mobile... som har en batteritid på typ 5 timmar om du har bluetooth, wifi avstängt och inte svarar när folk ringer?

Jodå, de har jag hört talas om... fast... försäljningsargumentet "Vår nalle funkar klockrent med Outlook" tunnas ju ut sen både SE och Nokia släppt ActivSync-stöd i sina businessnallar.

Touch?

Jag köper inte att touch is the shit. Fler och fler som precis skaffat sig touch inser att det var väldigt mycket hype och att onyttan slår ut nyttan med det. I första hand vill de flesta kunna ringa och svara och där suger touch något otroligt. Touch verkar också kräva lite flashiga effekter a la iPhone... och där verkar bara iPhone vara spelaren som håller måttet då de är de enda som satsat på processorkraft nog att få saker att flyta. Min tjej har en F480 och den... hackar i allt du vill göra.
Nokias voiceteknik är det enda som jag sett fungera bra och den lanserades för över 2 år sedan. Nästa generation kommer du kunna diktera sms och mail med... på riktigt alltså, inte något marknadsföringslöfte.

"HTC växer, Iphone växer och KInesiska tillverkare tar allt fler
marknadsandelar. Så våra nordiska vänner, SE och Nokia, måste hänga med
i ett allt hårdare mobilklimat."

Eh... Vad jag vet så sitter inte Nokia eller SE på latsidan. De har en imponerande flora av produkter som är påväg ut. Att nallen är billig i inköp betyder inte att man automatiskt får återvändande kunder och lågt pris går ofta hand i hand med nivå av kvalitet.

Självklart tar Kina, HTC och Samsung marknadsandelar på en marknad som bara växer och växer. Det är väl bara Siemens och Motorola som lyckats med konststycket att satsa helt fel hittills.

Ta Kina t ex. Att växa 1 procentenhet när du startar på 2% är betydligt billigare och enklare än om du sitter på 70% av marknaden.

Nokia sänkte sin vinst med 1% mellan 2008 och 2007. Då snackar vi om ett år där försäljningen fullkomligt dog sista kvartalet.

Att varna Nokia för att de kan komma att förlora marknadsandelar om de inte håller sig i framkant och producerar en typ av telefoner som de i princip var först med (Nokia Communicator, 1996) är inget fel i sig. Speciellt inte om Nokia hade stått still de senaste åren...

Men i ljuset av t ex E71 som är en enorm försäljningssuccé så är jag inte helt säker på att Symbian S60 är omodernt och jobbigare än t ex Windows Mobile.

 

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

leochingkwakes bild

Touch ala Iphone är skit. Mobiler som ger både touch och knappsats/tangentbord kan jag tro mer på. Men att ha bara touch är jobbigt i längden. Jag har en sådan mobil och jag använder den sparsamt. Använder hellre min nokia då den har knappsats.

FoHs bild

Beror ju lite på vad man är ute efter. Är det mer internet tablet/handdator-stuket så kanske det är bättre med tangentbord, men vill man i första hand ha en smidig telefon med "datorfunktioner" så kör jag hellre med telefonknappsats på touchskärmen. Det blir ju en smidigare enhet.

leochingkwakes bild

jag använder mina mobiler till att lyssna på musik, skriva sms, ringa, och liknande och då är touch inte smidigt... i alla fall inte när man skall skriva sms...

FoHs bild

Ptja, har inga problem med knappsatsen på min, eftersom den visar en telefonknappsats. Det blir tillräckligt stora knappar att träffa Smile Däremot är det en Windows-baserad mobil så själva sms-programmet i övrigt är inte anpassat för fingrar vilket gör det rätt jobbigt. Men som sagt, det beror ju på vad man har den till, skriver man väldigt mycket (eller åtminstone prioriterar det högt) så kanske ett tangentbord väger högre än volymen på telefonen Smile

leochingkwakes bild

Ok, på min blir det små "knappar" och touchfunktionen fungerar inte till 100% trots kalibrering. Blir ibland tecknet bredvid när man skall skriva...

jonasbjorks bild

Jag håller med dig. Den Nokia e71 jag fick genom jobbet i kommunen (tillsammans med Exchange Connector) var fantastisk. Jag hade allt jag behövde i den (och mycket mer). Så när mitt förtroende för Sony Ericsson dog under våren. Jag köpte en SE C905i och herre gud säger jag, vilken kamera! 8 megapixel med riktigt bra kvalitet i mobilen! Det var great. Synd att det inte var en telefon också. Köpte den i februari 2009 och bytte ut den i juli 2009. Under tiden hade den varit in på service, den hade krashat, den hade lyckats radera alla mina kontakter och massor av annat som jag inte vill uppleva med en telefon. Så jag började titta på ... iPhone! Som alla andra. Tuff telefon. Men jag gillar inte inlåsning och skall jag förespråka öppenhet och frihet får jag ju försöka att leva upp till det jag lär ut. HTC Magic, HTC Hero... Android! Wow! Läste på. Verkade intressant. Men, låsa in mig till Google? De vet redan mer om mig än jag vet själv. Sneglade på Nokia, var ju rätt nöjd med e71:an.. Touch med Nokia? Deras första, 5800 XpressMusic. Symbian S60v5 (tror jag det heter). Symbian är inte dött! Jag är nöjd (iaf till 90%, saknar en del saker) med telefonen. Jobbigt som tusan med touch. Försök att köra bil och slå ett nummer och träffa rätt första gången! Det är klurigt som attans. Upptäckte röstkommandon och skall prova att styra den med rösten. Kanske blir roligare? Jag gillar Symbian, jag gillar Nokia och jag gillar det Nokia gör med Qt och mobiltelefoner. Det tror jag är en möjlighet. Btw, Nokia har också en egen AppStore / Android Market som kallas Ovi Store. Och Nokia Maps gillar jag skarpt! Skall bara fixa en hållare till bilen så telefonen kan agera GPS åt mig på riktigt. Kan skriva massor om Nokia som jag gillar, men inser att folk kommer skriva "Nokia suger, Sony Ericsson RULEZ!!" iaf.. Smile Synd de inte har SPINNAHN CJUBZEN också.. Wink

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

mindlights bild

Kolla in Nokia SportsTracker... Perfekt när man ska hålla kolla på flåset.

 

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

jonasbjorks bild

använder redan. Dessutom varit i kontakt med Nokia om API för att hämta information från Sports Tracker för publicering av det på t.ex. Twitter/Facebook. Nokia har dock inte svarat än Sad

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

mikehers bild

Ehh okej, vad gäller HTC syftade jag förvisso på HTC Android mobiler. Inte WinMobiler skräpet de är uträcknade det har ju t.o.m. Microsoft insett...

Att folk bara vill ringa håller jag inte med om. Jag vill kunna ha en vettig kalender och reminder betala med mobilen osv... Tyvärr har ofta dagens mobiler varit totalt värdelösa på att införa fungerande API och gränssnit för det. Vad man än tycker om Iphone så har det åtm. satt igång lite nytänkande som förhoppningsvis leder till bättre kombinerade mobiler/smarthones för att att nyttja till det mesta istället för att man ska bära med sig exempelvis bilnycklar, femtielva kort eller accesskort. Naturligvis är det en lång väg dit men ändå.

Bling blinget kan man väl vara utan förståss.. Men att dömma ut touschscreen e nog att ta i. Skulle gärna se det på minilaptops med. För är det nåt som är 1900 tal så är det den där förbannade musen/touschpaden. Tangentbordet kommer man dock inte kunna ersätta på ett tag ännu förståss Laughing out loud

Så vore nog dumt dömma ut Iphone som en hype även om jag inte har en själv.

Och vad gäller Noikia så hoppas jag de öppnar upp som sagt för det vore trevligt med en konkurrens mellan Android, Nokia (vad de nu väljer) och Iphone.

 

ekirs bild

Vad betyder resistiv? Jag googlade på det, men jag hittade inga bra träffar som förklarade Tongue.

chnaons bild

Mobil.se har en artikel som förklarar rätt bra skillnaden mellan resistiva och kapacitiva skärmar.

http://www.mobil.se/ArticlePages/200708/06/20070806152002_MOB502/2007080...

 

mikehers bild

kort kan väl sägas att resistiv kräver  ett verkligt "tryck" på skärmen medan kapasitiv tar du bara "på ytan". En klar förbättring och troligen slits skärmen avsevärt mindre skulle jag tro. Finns säkert nackdelar med kapasityiv med som med allt...

polters bild

Jag föredrar verkligen Nokia touch-skärmar jämfört med Apples motsvarighet.

vfrs bild

Nackdelen med kapacitiv touch är att den kräver ett verkligt finger. Eller väldigt nära iallafall. Det går normalt inte med pennor eller finger med handske på.

iaidokas bild

Jag hoppas på ÅÄÖ på tangentbordet. Då blir det uppgradering för mig.

Det är mer än ett år sedan som jag började bevaka mobilmarknaden för att hitta en ersättare till min Nokia 9300i, utan att hitta något. De communicator-mobiler som de släppt på sistone har varit riktade mot den amerikanska marknaden och har inte haft fullständigt tangentbord

 

Test.

jeremiahs bild

This phone will blow you away - I promise. And, it will give the iPhone a run for its money. It is really open, more than any other phone. This is going to be a huge draw for developers. Developers create apps, apps draw users. Users make the platform successful. Check out http://maemo.nokia.com and check out http://maemo.org. The community is already huge (16,000 apps already for the maemo platform).

And it runs debian!

jeffs bild

Fördelen med den är att det är superenkelt att kompilera om alla Debians ARM-paket till Maemo. Ett enormt programutbud och massiva möjligheter för utvecklare att göra häftiga grejor med standardiserade libbar kommer innebära succeé iallafall bland nördarna. Om den inte bara var så dyr...

______________________________________

------