Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Bloggar om linux

Jag skrev något på ett linuxforum men alla var dumma mot mig
Ett numera känt citat. Men är det verkligen så? Vart ska man vända sig när man behöver hjälp?

Först och främst:
Linuxportalen.se såklart! Sveriges ledande community för linux, där Red Hat entrepenörer slåss mot Suse-pappor medans hard-core-jag-vägrar-köra-något-annat-än-linux-from-scratch och ordförande-i-svenska-linux-föreningen-och-kör-helst-något-glömt-os-på-en-pensionerad-stordator blandas. Jag vågar ledigt erkänna att på få platser i den svenska delen av internetvärlden är kunskapsnivån så hög som på linuxportalen. Här finns wiki, forum, bloggar, och dessutom en irc-kanal med så erfarna linuxrävar att självaste gudfader för längesedan besökt kanalen för att få hjälp med nätverksdrivrutiner. Amen.

Men det finns några flera sidor där ute, som inte fyller samma funktion som linuxportalen och som innehåller mängder med matnyttig information.

    Bossieman

Sedan Januari 2007 och Ubuntu Edgy så har Leif matat oss med guider, tweaks och hacks för att göra våran linuxupplevelse lite trevligare. Leif riktar in sig på ubuntu men många av hacken är gnomerelaterade och fungerar därmed på de flesta gnomedistrubitioner. Det är en helt fantastisk blogg som helt klart är värd att följa.
Klicka här

    Lathund.nu

När vi ändå pratar om bloggar som handlar om Ubuntu så är det helt klart värt att nämna Lathund.nu - kanske den snyggaste svenska ubuntubloggen? Det här började enligt Johan som driver bloggen först och främst som en sorts pastebin - ett ställe för honom att posta saker han behövde komma ihåg. Men efter det har den snabbt utvecklats till den fullsmäckade site med fantastiska guider som den är idag.
Klicka här

    Jonas Björk

Vår alldeles egna Jonas har en trevlig blogg. Ska man vara lite krass så skulle man önska fler artiklar, fler hack och fler guider - för Jonas gör det riktigt bra. Få människor i Linux-sverige slåss och kämpar så hårt som honom för att världen ska inse hur fantastiskt Linux är. Den här bloggen är inte fullsmockad av artiklar - men det den har håller en bra kvalitet. Intressant läsning!
Klicka här

Det finns många personer där ute som har ett kunnande utan dess like - som börjat blogga men sen inte riktigt orkar uppdatera bloggen. Det är synd. Det saknas bloggar som täcker terminalen, sourcedistar eller varför inte tiling windowmanagers. Kanske finns det? Kanske har jag bara missat? Skriv i kommentarerna!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

jonasbjorks bild

Oj, tack för de orden Smile Jag bytte publiceringssystem till Drupal förra veckan för min blogg och tanken är att jag skall skriva mer om Linux och Drupal (!) på den. Det var lite småmeck att flytta över den gamla bloggen (wordpress) till Drupal, men jag löste det enkelt. Jag har flera bloggar runt om på nätet med innehåll som jag ska kopiera in i den nya vart efter jag hinner. Och ja, jag kommer börja skriva nytt innehåll också. Utvecklar en brygga mellan jonasbjork.net och LP så jag kan posta samma inlägg på båda sidorna, ungefär som jag gjorde med Wordpress-pluginen cMe som jag skrev.

Jag försöker alltid hålla hög kvalitet på det jag postar och jag har väl fördelen av att vara pedagogisk, med nio år av lärarrollen i undervisning bakom mig. Jag tycker dessutom att det är roligt att skriva, så..

Nåväl, mitt aktuellaste projekt är att uppgradera LP, vilket aldrig verkar bli av. Jag körde en test i helgen och det krashade. Måste lösa det först, sen kommer LP bli lite coolare med fokus på Webb 2.ohyeah! Jag tror dock inte att LP kommer bli bättre av ny teknik och nya versioner. LP är det det är tack vare sina medlemmar. Inte för att vi har en massa häftig jQuery-kod i .js-filer Wink

Alla som vill kan skriva blog på LP, det kan vara en bra början. Om inget annat får man en massa kritik på inläggen man skriver. Tar man åt sig av den kritiken och lyssnar kan man bli en duktig bloggare.

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

hunds bild

Jag får tacka för dom vänliga orden! Smile

amelias bild

ordförande-i-svenska-linux-föreningen-och-kör-helst-något-glömt-os-på-en-pensionerad-stordator <- Oh, that must be me! Tongue

Även om jag inte är ordförende i Svenska Linuxföreningen sedan ganska länge tillbaka... men det är nog bara jag som varit det som kör konstiga saker på stordatorer... *fniss*

--

Amelia Nilsson 
Linuxchick, Unixtomte, IBM-fangirl, AS/400-munk, Ciscofrälst... o.s.v.
http://www.linuxchick.se

leochingkwakes bild

Är nyfiken på vad det där glömda os'et kan vara...?

abergmans bild

 Hon gillar stordatorer.. z/OS kanske?

 

 

amelias bild

Det är OS/400 och i (även kallat i5/OS) som åsyftas, som visserligen om man ska vara riktigt petig är operativsystem för minidatorer... men eftersom att alla nuförtiden tror att minidatorer är små söta bärbara datorer även kallade netbooks så kallar både jag och många andra dem för stordatorer, de är ju trots allt inte så långt därifrån idag.

--

Amelia Nilsson 
Linuxchick, Unixtomte, IBM-fangirl, AS/400-munk, Ciscofrälst... o.s.v.
http://www.linuxchick.se

abergmans bild

 Stordatorer låter ganska fult tycker jag:) De feta driftskillarna på Volvo ITs kallar dem mainframes:)

 

 

cryingfreemans bild

Vill man hitta andra bloggar/blogginlägg som inte bara är renodlade howto-bloggar så kan man ju titta på

http://bloggar.se/om/linux

http://bloggar.se/om/ubuntu

http://bloggar.se/om/opensuse

http://bloggar.se/om/fedora

osv.

Eller kolla in bloggplaneter som exempelvis

http://ubuntu-se.org/planet

http://gnuheter.com

http://live.softwarefreedomday.se

etc.

Från det ena till det andra:

Ett problem som jag ser det är att vi inom Linuxsverige har lite svårt att nå ut bortom vår egen sfär av nerdar och inbitna. Det ser säkert andra individer här som en feature, så delade meningar kan förekomma. Som aktiv förespråkare för Linux så väljer jag att se det som ett problem. Ett sätt att nå ut är att använda sig av http://knuff.se och http://nyligen.se, http://twingly.se och liknande lösningar för att exponera sin blogg lite varstans. Vem vet, det kanske finns fler människor som kan bli intresserade av rätt anledning om vi bara når dem med information.

_______________________________________

Software Freedom Day | 18 september 2010

http://softwarefreedomday.se

_______________________________________

linuxnyheter.se

leochingkwakes bild

Bloggtoppen och Bloggportalen fungerar rätt bra med. Även om bloggportalen tenderar att översköljas med meningslösa modebloggar.