Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Ubuntu 9.10 VS FreeBSD 8.0

Mina damer och herrar, låt mig presentera de två stora kombatanterna i Phoronix stora benchmarktest för den här gången... I den ena hörnan, fast tillbakalutad mot en ständigt växande linuxkärna, halvårssläppcykler och en enorm bas av fanboys har vi den ständigt lika populära.. Team Ubuntu!!!! I den här matchen så har de ställt upp 9.10 Karmic Koala som hittils inte har särskilt många matcher bakom sig men som trots det redan har uppnått en stor popularitet och faktiskt surras det redan i media om det.

I andra ringhörnan har vi - ständigt iförd sina röda horn - djävulen från Berkeley och team FreeBSD fröken 8.0. Även hon är ny på spelplanen och har gått igenom vad vi i dessa sammanhang kallar Betaträning och kommer efter de här inledande matcherna att vara en officiell fighter på arenan inför hösten 2009. Konstigt nog verkar det som att domarna låter fröken 8.0 ta med en sidekick in på planen i form av lite mer erfarne herr 7.2...

7.2 kämpar på bra, men hinner verkligen inte hålla det tempo som Koalan håller. Ubuntuteamet har lyckats bra med 9.10 modellen som med moderna algoritmer och kompilerare lätt dansar sig igenom de första hindren. Men tätt bakom sig har han fröken 8.0 som kämpar på något djävulskt för att hinna med. Lite längre fram i testet händer det som Ubuntuteamet aldrig hade kunnat drömma om - Fröken 8.0 hoppar ledigt förbi i några av hindren och till och med gamla 7.2 hinner ikapp. Sida vid sida så slåss de på för att att vinna upploppet.

Team Ubuntu låter 9.10 jobba på hårt och det lönar sig - med väldigt korta tider på de slumpmässiga skrivningarna så drar 9.10 ifrån rejält.

I slutändan kan vi alla se att Ubuntu 9.10 i de allra flesta fallen faktiskt utmanövrerade FreeBSD och sprang ifrån ganska rejält.

För en lite mer vetenskaplig och betydligt mer teknisk beskrivning av samma tävling så rekommenderar jag stort Phoronix test av de olika operativsystemen. Det kan du läsa här

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Ciphers bild

Vad är vitsen med att jämföra två system som vänder sej till helt olika användare/uppgifter?

----------------------------------------
Archlinux.se | jlug.se | munix.se

----------------------------------------
Archlinux.se | jlug.se | munix.se

leochingkwakes bild

Min första tanke var att det var nog inte så kunniga människor som genomförde testet Wink

johnh3s bild

Jag skulle gärna se ett jämförelsetest mellan Ubuntu 9.10, Mandriva 2010 och Pardus 2009.1

De släpps ju ungefär samtidigt och vänder sig till samma målgrupp i stort sett.

ein.anderssons bild

Jag skulle nog vellat haft med ett test, där man har med Windows också. Hade vart skoj och se hur det står sig. Iaf jag har inte sett något oberende prestandatest på desktopsidan

--
(Alla stavfel nu ser mig skriva är antagligen oavsiktliga eller avsiktliga, oavsätt så är dom där)

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig

larsemils bild

phoronix ska göra ett världens största OS test snart. då kommer det säkert.

dopparns bild

Bra artikel, läste på Phoronix om detta test och tycker du sammanfattade bra.

Bry dig inte om de som inget bättre har att göra än "tycka" om allt. Jag säger som Anna Anka "Opinions are like assholes, everybody has one"

Kristians bild

Kul skrivet och det är alltid kul med benchmarks, men är denna post en neutral nyhet?

---------------------------------------

Open Source - because writing software doesn't make you a "traitor"

---------------------------------------

 

larsemils bild

vet ni vad. nu tröttnar jag. jag har försökt att skriva lite nyheter, tipsa om produkter som rör linux eller liknande - och alltid är det något fel eller något som inte är som det ska vara.

så eftersom kristian jeff och leochinkwake tycker så mycket om artiklar så överlåter jag från och med nu åt alla er att skriva istället.

adjöss och tack för fisken

leochingkwakes bild

Min tanke kring nyheter är att dom bör vara mer än bara nån rad och en länk. Dom bör vara genomarbetade och ge läsaren tillräckligt med information så att dom själva kan bestämma om dom vill läsa vidare på nån annan sida. Huruvida denna är en nyhet för framsidan har jag ingen åsikt om. Den är bra skriven och informativ dock Smile

Jag är sån med min egna blogg med. Har jag inget vettigt att säga så skriver jag inget. Jag ser ingen nytta med att skriva korta meningslösa inlägg som inte ger en nåt. Jag vill publicera inlägg som ger besökaren lite att läsa. Detta tycker jag borde vara så på fler ställen. Det är för mig lika meningslöst med korta blogginlägg på LP som med nyheter. Om man nu inte ens kan skriva ett litet stycke om vad det handlar om så kan det ju inte vara speciellt intressant från början. Vare sig det är ett blogginlägg eller en nyhet...

krippas bild

Kan inte du bara förstå, måste allt vara så ingående för dig, måste allt vara genomarbetande? Vem tror du att du e egentligen? Försök å hålla dig till ämnet istället å inte vara en sån jävla text-facist. Eller har du alltid varit en "Bror-Duktig"?

www.swedebian.se

Behöver du en erfaren snickare? Kontakta mig på 0735462046 eller maila larssons.byggtjanst@gmail.com

Kristians bild

Jag menar bara att det är skillnad på en nyhet och en blog. LP:s framsida är ingen planet (i alla fall inte i dagens läge) utan det som publiceras där är nyheter och tips kring evenemang/träffar. Man kan mycket väl uttrycka egna åsikter under en nyhet, men då ska det just vara som en kommentar, inte i själva nyheten i sig.

---------------------------------------

Open Source - because writing software doesn't make you a "traitor"

---------------------------------------

 

Ciphers bild

Jag har inget emot texten utan tycker att den var bra skriven. Det jag vänder mej emot är att jämföra två så olika system. Om man nu promt ska testa Linux emot *BSD så hade kanske PC-BSD varit ett bättre alternativ än FreeBSD som i första hand vänder sej till en annan kategori användare. Man tycker att Phoronix borde veta bättre.

Just nu så är det ungefär som om man jämför det grafiska i windows 95 med Vista...

----------------------------------------
Archlinux.se | jlug.se | munix.se

----------------------------------------
Archlinux.se | jlug.se | munix.se

jonasbjorks bild

Om det har någon som helst betydelse för dig så vill jag att du skall veta att iaf jag uppskattade att läsa ditt inlägg. Det var roligt skrivet och du refererar till ett test som du inte har gjort själv. Ändå bråkar de om rättvisan i att testa FreeBSD mot Ubuntu.. :/

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

larsemils bild

tack jonas. det betyder mycket.
du gör ett fantastiskt jobb med siten och alla andra projekt. det är inte vårat fel att vi blivit så IDG-kommenterings-inspirerade på det här forumet.

mikehers bild

"Team Ubuntu låter 9.10 jobba på hårt och det lönar sig - med väldigt
korta tider på de slumpmässiga skrivningarna så drar 9.10 ifrån rejält."

Sicket kvalificerat pladder. Vadå team Ubuntu.

Jag undrar just hur många Canonical och Ubuntu användare som jobbar med core Linux API eller KDE, gnome för den delen.

Trots jag e Ubuntu användare börjar jag bli trött på hur man glorifierar Ubuntu som om det var de som drev Linux utvecklingen framåt.

De må ha varit gigantiskt bra på att makrnadsföra Linux men jag tror knappast att det är de som gett mest till communityt i form av källkod och för den delen stabiltetet.

För där är det forfarande Suse, Redhat, Debian osv...