Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

openSUSE 11.2 Milestone 8 är släppt

openSUSE-projektet annonserade ut den sista milestone-utgåvan av openSUSE 11.2 idag. Det är den sista utgåvan innan release candidate kommer.

Milestone 8 inkluderar den slutgiltiga grafiska designen och buggfixar sedan Milestone 7. Några versioner som kan vara intressanta är:

 • Linux kernel 2.6.31
 • GNOME 2.28 RC
 • OpenOffice.org 3.1.1
 • PulseAudio 0.9.17
 • Samba 3.4.1
 • postgresql 8.4.1
 • Skärmdumpar på det nya grafiska temat kan du se här.

  Notera att Milestone 8 är en version under utveckling och den är förenad med buggar. Det rekommenderas inte att du installerar Milestone 8 på en maskin som du använder dagligen. Om du vill prova Milestone 8 kan du ladda ner ISO-filerna här.

  Efter Milestone 8 kommer två Release Candidates (RC), varav den första kommer släppas den 15:e oktober 2009. Den skarpa versionen av openSUSE 11.2 kommer den 12:e november 2009.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

tux-svens bild

Jag har nyligen testat milestone 7 lite grand.  (KDE naturligtvis... {#emotions_dlg.wink})   Det ser mycket lovande ut.  Jag har bara kört live p.g.a att jag inte har lust att uppleva massa eventuellt krångel, precis som du nämner i ditt inlägg.

Jag har faktiskt en ledig partition på hårddisken som är dedicerad för kommande Suse 11.2.  {#emotions_dlg.smile}

  ---

Linux Mint - när Linux smakar som bäst!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

fredentofts bild

Då blir det till att uppgradera nu då, kör MS7 kde4 på jobblaptopen och är toknöjd. Enda "minuset" jag kan komma på är att kärnan är för ny för att köra vmware. Och att de missat att lägga med cryptomgr i initrd-n om man kör root-fs på en LUKS-device, men det var ju lätt fixat när man väl kollade "most annoying bugs".

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Argumentera aldrig med idioter. De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

chnaons bild

 

Kört MS7 sen den kom jag med och är mer än nöjd. Ett rejält lyft från 11.1 som jag varit överlag nöjd med. Framförallt prestandan tycker jag blivit mycket bättre jämfört med 11.1. Antar prestandaskillnaderna kommer från att kärnan numera kommer anpassad (om man så vill) för skrivbordet istället för serverbruk som de normalt kört med innan om jag förstått det rätt.

Saxat från Factory/News (http://en.opensuse.org/Factory/News - Changes between openSUSE 11.2 Milestone 4 and Milestone 5 )

"kernel-desktop flavor: disabled group scheduler and groups, disabled optimize for size, enabled full preemption, set HZ=1000"

 

Full preemption och HZ=1000 gör väl den stora skillnaden misstänker jag...

 

Även att zypper numera kan hämta hem alla nya paket innan den börjar installera är välkommet. Sänkte en av burkarna här hemma då nätet dog samtidigt som den höll på att uppdatera. Burken blev av misstag omstartad och vägrade boota upp igen.

Blir att uppgradera till MS8 imorgon och hoppas på att den är lika bra som MS7, då ser det väldigt lovande ut för kommande release....

pbs bild

Något som är extra intressant med 11.2 är att man återigen har KDE som förvald skrivbordsmiljö och att iso-filerna som publiceras är i hybridformat, dvs kan kopieras till både cd och minnesticka.

En presentation av de viktigaste nyheterna i 11.2:
http://en.opensuse.org/OpenSUSE_11.2