Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Ubuntu 9.10 nu i betastadiet!

Så har Ubuntu 9.10 hoppat ut ur alphastadiet och äntligen nått BETA-testningen. Med 27 dagar kvar till den officiella releasen så börjar det kanske rycka lite i fingrarna och du känner lusten att installera det redan nu för att få en bra bild av framtiden? Här är lite nyheter kring Ubuntu 9.10:

Ubuntu 9.10 kommer utrustat med det nya Gnome 2.28 som har en hel mängd med nyheter i sig, förutom det så har Ubuntu bytt pakethanterare i Gnome till Ubuntu Software Center vilket ska vara ett rejält lyft från gamla trotjänaren synaptic. En annan nyhet värd att nämna är att empathy har ersatt pidgin som meddelandeklient(men var lugn, pidgin finns såklart kvar i förråden!!!) samt att inloggningshanteraren GDM är omskriven från grunden för att ge dig en bättre och mer integrerad inloggningsupplevelse.

För att komma fram till den nya inloggningsupplevelsen så har man jobbat mycket på bootprocessen som ska vara både mycket snyggare(xsplash) och mycket snabbare än på de tidigare versionerna.

Det finns såklart mängder med fler nyheter och du kan läsa om dem allihopa på:
http://www.ubuntu.com/testing/karmic/beta

Sugen på att installera? Sugen på att uppgradera?
Först och främst - ta några djupa andetag och tänk efter. Klarar du dig inte utan att vänta? Det är mindre än en månad kvar tills den stabila versionen släpps och det kanske är värt att vänta istället för att slåss med buggar, instabila paket och ständiga uppgraderingar? Men om du inte kan hålla dig utan vill fingra på framtiden redan idag så finns det några sätt att prova:

1. Ladda ner betan från Ubuntus hemsida(Klick). Det finns flera olika cd-avbilder att ladda ner och du kan prova det du känner för.

2. Gör en distupgrade. Om du kör desktopversionen tryck alt+f2 och skriv update-manager -d och följ instruktionerna. Om du kör en serverversion så installerar du update-manager-core paketet, editerar /etc/update-manager/release-upgrades och sätter prompt=normal och kör sen sudo do-release-upgrade -d och följ instruktionerna. Det rekommenderas inte att köra en beta på en skarp server!

Lycka till!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

FoHs bild

Bra skrivet!

svenduss bild

Kamic Koalas installations program har snyggats till reält
och temaet samt desktop bilderna är helt OK klicka här för att se alla bilderna

---

Om det uttalas Linus eller Linux har ingen betydelse det viktiga är at du använder den Hälsningar Svendus

---

Svendus

kopelloss bild

Tjena!

Nån som vet hur länge version 9.10 kommer supporteras. Jag har för mej att Ubuntu supportar vissa versioner längre än andra.
Alltså att vissa versioner är lite som "mellan-uppdateringar", medans andra versioner är mer som "milestones".

Kommer tyvärr inte ihåg vad begreppen runt det hela kallas.

 

http://www.trangsund.com

svenduss bild

jelhs bild

LTS, long term support

FoHs bild

Här kan du se hur länge varje version har support: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Ubuntu_releases#Release_history

poka64s bild

Kommer nog hålla mig till 9.04 på min HTPC, kör med Asrock Nettop 330 och jag ser inga direkta anledningar att uppgradera. Enda anledningen till att jag skulle uppgradera vore om det kom något flash-plugin som enbart fungerar i 9.10 och som inte är helt värdelös.

Pettmans bild

Har provat betan och den ser lovande ut. Var lite trassel med den inte klarade av att ha laptopens inbyggda modem och ljudet igång samtidigt men modemet använder jag ändå aldrig så det var bara att plocka bort drivarna och sedan fungerade allt igen.
___________________________________
Förkortningar jag använder:
FOSS - Free (and) Open Source Software
to be continue...

___________________________________
För övrigt anser jag att CapsLock bör förgöras...