Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Canonical ger sig in i data mining

Nästa Ubunturelease kommer att skicka användarens adressbok och och Tomboy-lappar till en central server. Man tänker dessutom göra sitt bästa för att övertala tredjepartsutvecklare att göra detsamma. Detta i ett försök att göra göra distributionen mer Cloud-aktig.

Källa: Canonicals Elliot Murphy via LWN

EDIT: Murphy utvecklade senare, att detta är fullständigt frivilligt. Värt att notera är dock att informationen inte krypteras innan den skickas till Canonical.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

valdermans bild

...och det var sista gången jag rekommenderade Ubuntu till någon, någonsin. Oavsett om den här idiotin blir nedskjuten eller ändrad till opt-in innan release eller ej kvarstår faktum att ett seriöst företag inte ens tänker tanken på att skicka runt sina kunders personliga data hit och dit utan att be om tillåtelse.

Microsofts WGA-påhitt är fullt resonligt i jämförelse; vad blir det nästa gång? "Säkerhetsuppdateringar" som slår på dylik funktionalitet för andra program?

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

ein.anderssons bild

Jag har inte sett någon tekniskbeskrivning i huvudtaget på hur detta fungerar. Verkar florerar rejält mycket rykten om allt ihopa.

Är detta frivilligt?
Vem har tillgång till informationen?

Något som låter extremt hemskt är just denna raden

by the time Ubuntu 9.10 is released on October 29th every single Ubuntu user will have an address book stored in CouchDB that replicates with one.ubuntu.com

Vilket jag tolkar som att jag inte har något som helst val. Jag vill inte dela med mig av mina kontakt-uppgifter till någon. Ännu mindre ubuntus utvecklare.

--
(Alla stavfel nu ser mig skriva är antagligen oavsiktliga eller avsiktliga, oavsätt så är dom där)

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig

abergmans bild

 Jag är lugn så länge det är en optional, jag kan tänka mig att man måste skapa ett användarkonto för ONE innan det fungerar, men hur som helst så ska man inte tivngas till att spara sitt shit i molnet.

 

 

polters bild

Det låter ju inte bra, men vi får se hur det faktiskt fungerar när 9.10 väl är släppt. Jag har iofs ett konto på one.ubuntu.com men inte var det automatiskt. Det krävdes ju registrering.

valdermans bild

Tyvärr verkar inte min edit, som medger att allting inte är så illa som det i förståne verkade, visas på framsidan. =(

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

polters bild

Ah jo, jag såg den men jag missförstod.

distens bild

Gillar igentligen inte Ubuntu. Men installerade senaste LTS på min kusins dator. Men nästa val kommer nog bli CentOS 6 + EPEL när det väl kommer ut. Seriöst så är inte Ubuntu så bra som alla tycker... Tycker jag blir besviken varje release. Kan kanske tänkas är jag är en riktig RPM nörd, men det är det jag kan bäst.. Smile

johnh3s bild

Jag tycker nog Ubuntu trots allt är bra. Den är enkel att installera och att använda. Den är ändå den största Linux disten och lär så förbli en lång tid framöver.

Är nog den enda som i någon mån kan konkurrera med Windows. De har ju en tydlig frontfigur som gör bra reklam (Mark Shuttleworth)

Att den sen kanske inte är bäst är nog av underordnad betydelse.

Annars gillar jag Pardus 2009, särskilt nu när de flesta buggar är fixade.

ekirs bild

Jag räknar med att det är optinall till motsatsen är bevisat. Kan inte tänka mig att de slår på det automagiskt utan att man äns måste tacka ja.

Sen måste de ju binda det till ETT KONTO så man kan hitta det igen. De kan inte binda det till ett konto utan att visa för användaren att den faktiskt gör det och till vad.

Om det visar sig att jag har fel, och den dataminar helt utan att fråga så ska jag nog också överväga ett byte Wink