Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

YopEX LiveDVD med KDE 4.3.2 och kernel 2.6.31

YopEX LiveDVD är en svensk remaster av Yoper (Your Operating System) KDE4 BETA Latest Nightly Build 091018.

Yoper är en relativt okänd linuxdistribution. BETA-versionen har dock många förtjänster. Jag kan till exempel särskilt nämna, att
1. kernel 2.6.31 (absolut senaste stabila)
2. KDE 4.3.2 (absolut senaste) i mycket stabilt skick och
3. Smart Package Manager (framtidens programhantering?) används.

YopEX v1.0 är den första "extondisten" som kan betraktas som BETA. (BETA=Usually means "almost everything works but its still somewhat buggy"). Det gäller dock enbart om man väljer att köra systemet live (d v s direkt från skivan). När/om man installerar YopEX till hårddisk fungerar allt perfekt. Jag har 091029 lagt ut en uppgraderad version av YopEX.

Min utförliga installationsanvisning kan läsas HÄR.

Vem är YopEX/Yoper BETA lämpad för?
Distributionen är (borde vara) intressant för alla intresserade/nyfikna linuxanvändare. Även "nybörjare" kan köra (och ha nöje av) YopEX/Yoper.

Se en skärmdump av skrivbordet HÄR. Läs mera HÄR.

Ny version - v2.0 - av YopEX 091029
Den första versionen av YopEX släpptes 091025. Nu aktuell version 091029 har förbättrats/förändrats enligt följande:
1. YopEX kan köras utan problem i VirtualBox. D v s direkt från ISO-filen. YopEX kan också utan problem installeras i VirtualBox.
2. BETA-versionen av Nvidias driver har ersatts av den stabila driverversionen 190.42, som släpptes 091027.
3. Jag har installerat nätverksprogrammet Wicd. Det fungerar perfekt och är igång redan när man loggas in till KDE. Om du har en trådbunden internetanslutning blir du uppkopplad till Internet direkt. Om du har en trådlös anslutning behöver du i princip inte göra mera än att uppge ditt WAP- eller WEP-lösenord så är du ute på Internet.
4. Om du har en dator med ett Nvidia grafikkort kan du köra YopEX live (d v s direkt från skivan). Du kan också utan problem installera YopEX till hårddisk. V g läs mera härom nedan.
5. Om du har en dator med ATI/Radeon grafikkort kan du "bara" installera YopEX till hårddisk och dessutom enbart använda grafikdrivern Vesa. KDE:s plasma-skrivbord (Plasma Workspace) kraschar om du använder en annan driver.
6. Om du har en dator med Intel grafikkort eller annat grafikkort kan du tyvärr inte använda YopEX alls.

Sammanfattningsvis kan man säga att nya YopEX fungerar perfekt om du har ett Nvidia grafikkort i datorn. Du kan då även under live-körning byta till Nvidias senaste driver 190.42. Väldigt många (50 % ?) har Nvidia kort i sina datorer. Version 091025 av YopEX kunde köras live (och installeras) även på datorer med ATI- och Intel-kort. Detta dock inte utan visst besvär. Jag anser ändå att den nya versionen är avsevärt "bättre" av skäl som framgår ovan.

TILLÄGG 091105

Jag har nu lagt ut en stabil version av YopEX LiveDVD. Nu aktuell version 091105 - v3.0 - har förbättrats/förändrats enligt följande: YopEX kan köras live och installeras på alla datorer med Nvidia-, ATI- och Intel-grafikkort. YopEX kan också köras live utan problem i VirtualBox. D v s direkt från ISO-filen. YopEX kan även utan problem installeras i VirtualBox. YopEX är därmed inte längre att betrakta som en BETA-distribution. Originalet (Yoper BETA KDE4 091103) kan inte köras i VirtualBox på grund av att grafikdrivern fbdev används. Plasma Workspace i KDE4 kraschar då. I YopEX 091105 används drivern vesa.

Se en skärmdump av skrivbordet HÄR. Läs mera HÄR om nya stabila YopEX. 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

extons bild

En YopEX "stable" kan komma inom kort. Yoper-utvecklaren jobbar frenetiskt på att förbättra Xorg och ingående drivrutiner. Intresserade kan följa denna TRÅD på Yopers hemsida/forum.

LINUX.EXTON.NET

laves bild

Det vore jättetrevligt om du kunde berätta för den oinvigde var som är speciellt med yope[rx]. Det finns många andra betor med 2.6.31, 4.3.2 och smartpm också (t ex kubuntu 9.10RC). Varför skall jag titta lite extra på denna dist och inte slentrianmässigt installera 9.10 till helgen?

extons bild

Det var en bra fråga, som jag tyvärr inte har något riktigt bra svar på. D v s jag kan inte säga något i stil med att Yoper/YopEX är överlägsen alla andra linuxdistar.

Vilka "andra betor med 2.6.31, 4.3.2 och smartpm" (förutom Kubuntu 9.10RC) tänker du på?

Jag skulle dock kanske kunna svara så här: Jag upplever Yoper/YopEX som snabbare än de flesta andra likvärdiga linuxsystem, såväl live som installerat. Programförrådet som erbjuds via Smart Package Manager (smartpm) är välfyllt och det installerade KDE 4.3.2 känns stabilt. Smartpm kan testas även under körning från skiva.

F ö: Det tar ju inte så lång tid att testa YopEX live. Hämtning ca 15 min, bränning 5 min och uppstart ca 1 min. Om du har ett Nvidia-kort i datorn blir det lätt, annars måste vissa kommandon köras innan du kommer in i X/KDE. V g läs härom på INFO-sidan.

Sammanfattningsvis: Yoper/YopEX måste upplevas. Min (subjektiva) uppfattning är att det är ett väldigt bra linuxsystem.

LINUX.EXTON.NET

Lasps bild

Har tankat hem och bränt. Men jag får inte till det trots anvisningar utskrivna Faktum är att jag får en snygg entré med det vackra teknen för Hinduism eller Auohm.

Men sedan kommer ett antal röda stycken med Misslyckades. Testar ändå att trycka Ctrl-C enligt dina anvisningar och då går maskin ner helt Wink

Finns det någon som har kört in denna version här på LP?

extons bild

Lasp!
 
Har du ett Nvidia-kort i datorn? Om du har det "ska" det inte vara några problem alls att köra skivan live. I annat fall måste du noga följa mina anvisningar. D v s när rutan ("Purpose selection") med körningsalternativen visas så trycker du ENTER. Strax därefter blir rutan svart. Det betyder att autokonfigureringen av X har misslyckats. Tryck då snabbt på Ctrl- och C-tangenterna samtidigt så du får fram en root-prompt. Kör de kommandon som jag skriver om på INFO-sidan i tur och ordning. Bry dig inte om ev. felmeddelanden i rött. T o m om dessa synes "gå in" i kommandona.

Om du inte är "tajmar det hela" stänger systemet mycket riktigt ner. Det kan vara så att du måste trycka Ctrl + C precis innan rutan blivit svart. Om datorn stänger ner så provar du på nytt tills du lyckas få fram en root-prompt. Observera också att du inte får trycka Ctrl + C innan rutan Purpose selection visats. (Bootprocessen har annars inte hunnit tillräckligt långt).

LINUX.EXTON.NET

extons bild

På grund av de uppenbara svårigheter som finns med att få igång X/KDE i YopEX (om man inte har ett Nvidia-kort i datorn) har jag börjat undersöka möjligheterna att själv fixa till erforderliga drivers. (Det kan ta sin tid innan Yoper-utvecklaren gör det).

Om jag lyckas kommer en ny version av YopEX att läggas ut senare idag eller imorgon.
 

Samtidigt passar jag nog på att lägga till det excellenta programmet Wicd för att underlätta trådlösa nätverksuppkopplingar.

LINUX.EXTON.NET

fredrikperssons bild

Aha, det är bristen Nvidia kort som gjorde så att jag inte fick i gång YopEX i VirtualBox. "Kräver" YopEX Nvidia kort för att överhuvudtaget starta?

//Fredrik

 

//Fredrik Persson

extons bild

Nuvarande version av YopEX kan tyvärr inte köras live i VirtualBox. (YopEX kan dock installeras i VirtualBox).

YopEX kräver iofs inte ett Nvidia-kort, men det underlättar. V g se under rubriken Körning av YopEX live med ett ATI- Intel- eller annat grafikkort i datorn INFO-sidan hur du ska göra om du har ett annat grafikkort.

Tillägg 091028: Nu har jag fått fram en version av YopEX, som kan köras utan problem i VirtualBox. D v s direkt från ISO-filen. Dessutom har jag tagit bort BETA-versionen av Nvidias driver och istället installerat version 190.42, som släpptes igår. Härtill kommer att Wicd fungerar perfekt och är igång redan när man loggas in till KDE. Problemet är nu bara att denna version av YopEX går sämre på ati- och intel-datorer. Får se vad jag kan göra...

LINUX.EXTON.NET

extons bild

Fredrik!

Du kan nu testa nya YopEX i VirtualBox (om du vill). Skriv i så fall gärna något här eller på LINUX.EXTON.NET.

LINUX.EXTON.NET

fredrikperssons bild

Okej får väl lyda och skriva om min nya erfarenhet. Yopex fungerar nu utmärkt att köra Live i VirtualBox, med undantag att den virtuela skärmen i virtualbox blir större än min fysiska skärm. Men det problemet löser man lätt med KDEs skrivbordsinställningar.

Eftersom jag gillade det jag såg ville jag gå vidare och installera YopEX på en virtuel hårddisk i virtualbox, men här stötte jag på ett nytt problem. Jag lyckas inte välja installera i menyn där man väljer mellan att köra live eller installera. Live är förvalt, och när jag använder piltangenterna för att välja installera så startas livesystemet upp. Har provat ett flertal gånger med samma resultat.

//Fredrik

 

//Fredrik Persson

extons bild

Fredrik!

Om du läser på INFO-sidan om YopEX så ser du hur du kan göra. Lättast är att öppna en terminal och ge kommandot sudo init 1 så du kommer i konsolläge. Sen ger du kommandot yoperinstall så startas installationsprogrammet.

LINUX.EXTON.NET

fredrikperssons bild

Så då var första deltesten klar, det blev så mycket text att det fick bli ett eget blogginlägg i min blogg, Ett par intressanta problem uppstod längst vägen, bla  så försvan mitt svenska tangentbord vid ett par olika testtillfällen.

Läs allt här.

//Fredrik

 

//Fredrik Persson

extons bild

Tack för att du tog dig tid att testa YopEX (och skriva något om det). Det hela verkar ju ha gått bra. "Problemet" med tangentbordet efter installation till hårddisk beror på min speciella remastermetod.

LINUX.EXTON.NET

extons bild

Ny version av YopEX 091029
Den första versionen av YopEX släpptes 091025. Nu aktuell version 091029 har förbättrats/förändrats enligt följande:
1. YopEX kan köras utan problem i VirtualBox. D v s direkt från ISO-filen. YopEX kan också utan problem installeras i VirtualBox.
2. BETA-versionen av Nvidias driver har ersatts av den stabila driverversionen 190.42, som släpptes 091027.
3. Jag har installerat nätverksprogrammet Wicd. Det fungerar perfekt och är igång redan när man loggas in till KDE. Om du har en trådbunden internetanslutning blir du uppkopplad till Internet direkt. Om du har en trådlös anslutning behöver du i princip inte göra mera än att uppge ditt WAP- eller WEP-lösenord så är du ute på Internet.
4. Om du har en dator med ett Nvidia grafikkort kan du köra YopEX live (d v s direkt från skivan). Du kan också utan problem installera YopEX till hårddisk. V g läs mera härom nedan.
5. Om du har en dator med ATI/Radeon grafikkort kan du "bara" installera YopEX till hårddisk och dessutom enbart använda grafikdrivern Vesa. KDE:s plasma-skrivbord (Plasma Workspace) kraschar om du använder en annan driver.
6. Om du har en dator med Intel grafikkort eller annat grafikkort kan du tyvärr inte använda YopEX alls.

Sammanfattningsvis kan man säga att nya YopEX fungerar perfekt om du har ett Nvidia grafikkort i datorn. Du kan då även under live-körning byta till Nvidias senaste driver 190.42. Väldigt många (50 % ?) har Nvidia kort i sina datorer. Version 091025 av YopEX kunde köras live (och installeras) även på datorer med ATI- och Intel-kort. Detta dock inte utan visst besvär. Jag anser ändå att den nya versionen är avsevärt "bättre" av skäl som framgår ovan.

LINUX.EXTON.NET

extons bild

Jag har nu lagt ut en stabil version av YopEX LiveDVD. Nu aktuell version 091105 - v3.0 - har förbättrats/förändrats enligt följande: YopEX kan köras live och installeras på alla datorer med Nvidia-, ATI- och Intel-grafikkort. YopEX kan också köras live utan problem i VirtualBox. D v s direkt från ISO-filen. YopEX kan även utan problem installeras i VirtualBox. YopEX är därmed inte längre att betrakta som en BETA-distribution. Se f ö ovan i själva nyhetsinlägget.

LINUX.EXTON.NET