Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Fedora 12 släppt

Fedora 12 släpptes idag.

Nya funktioner:

 • 2.6.31-kärna, KDE 4.3, Gnome 2.28, OpenOffice.org 3.1.1
 • Gnote istället för Tomboy och Empathy istället för Pidgin på Gnome-skrivbordet
 • Hybrid-skivavbilder för live-skivorna, samma iso-fil kan både brännas på cd och flyttas över till usb-minne
 • Bättre stöd för mobilt bredband och möjlighet att hantera en allt större del av de "traditionella" nätverksinställningarna via NetworkManager
 • Paketen kompilerade för i686 istället för i586, ger bättre prestanda
 • Delta-rpms (Presto) används som förval, när ett paket uppdateras så behöver inte hela paketet laddas ner på nytt utan endast en mycket mindre "diff-fil"
 • RPM-paketen använder XZ-komprimering (LZMA) istället för gzip, ger mindre filstorlekar
 • Ny förvalsinställning för datorer med flera skärmar, istället för att visa samma bild i varje skärm så används skärmarna för att skapa ett större skrivbord som breder sig ut över dem
 • Bättre stöd för webkameror, biblioteket libv4l används för att hantera olika proprietära videoformat
 • Kernel Modesetting-stöd även för NVIDIA, en allt större del av användarna kan starta upp och stänga ner systemet i grafiskt läge (Plymouth)
 • Nytt felrapporteringsverktyg (ABRT) samt en möjlighet att lättare än tidigare rapportera SELinux-fel till Bugzilla
 • Nya PackageKit-utökningar, möjlighet att installera program via knappar på webbsidor samt då när användaren ger ett kommando som inte kan hittas
 • Bluetooth-bakgrundstjänsten är på endast då den behövs, vilket sparar batteritiden och gör uppstarten snabbare
 • Skrivbordsmiljön Moblin samt GNOME Shell är tillgängliga via pakethanteraren
 • Ytterligare förbättrad volymkontroll, stöd för Bluetooth-hårdvara i PulseAudio
 • Möjlighet till att använda flera muspekare samtidigt
 • "Fedora Studio", multimediaprogram grupperade i mer lättillgängliga grupper
 • openfwwf, öppen firmware för vissa Broadcom-chipsets

Fedora kan installeras via Gnome- och KDE-baserade live-skivor, en installations-dvd, fem installations-cd-skivor eller en nätinstallations-cd.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Lasps bild

Så var det då dagen efter den stora släppdagen, jag tankade hem både Live och KDE versionen igår. Skulle inte göra något mera, men pga. frila´s problem var jag tvungen att testa mitt i natten, om det nu finns ett sådant begrepp för oss datanördar!

Under dagen idag har jag kört på ett antal installationer av de båda versionerna. Jag förstår inte varför det skall vara så olika om man väljer Gnome eller KDE.

Det finns knappt en sekvens som är lika när det gäller dessa installationer. Där borde man väl dra nytta av de gemensamma resurser som ändå måste finnas i botten av fedora kollektivet!

Jag förstår inte heller all hantering ikring språkbruket som jag vill skall vara på svenska.

I mina ögon kan aldrig en Linuxdist vara acceptabel om den inte klarar av en rak installation på valt språk.

Så hur länge skall jag behöva vänta? Och vilket tålamod behöver man för att få det att fungera?
Det är inte fel på våra maskiner eller fingrarna, varken hos frila eller Lasp. För då skulle ju inget annat fungera heller, eller hur?

Kanske är det så som tux-sven skriver, att det krävs en hängiven organisation, eller människa bakom distributionen.

Jag ser att fedora nu är på väg ut från skrivbordet. Kanske det bara finns LinuxMint och Pardus kvar med känsla! Mandriva måste man nog satsa pengar för att det skall kännas rätt. Jag är inte emot det heller, det är inte där det sitter hos mig, med engagemang för Öppen källkod och fria program.

Just nu är det nära att jag satsar ytterligare några år med MSDN, trots dessa rätt stora pengar för en pensionär Wink
Måste det vara så?

frilas bild

Jag har tidigare skarp gillat Fedora men nu åker den ut för gått Sad

När inte det mest grundläggande går att göra, d v s att boota på en LiveCD, på vilken maskin som helst (utan några Linuxkunskaper) då anser jag att det inte är värt att lägga tid och kraft på det. Att det dessutom inte finns stöd för ATIs proprietära (fglrx) drivrutiner gör saken bara värre.

Kamis bild

 

Gällande proprietära delar så kan man läsa på fedora projects wiki:

"Freedom represents dedication to free software and content. We believe that advancing software and content freedom is a central goal for the Fedora Project, and that we should accomplish that goal through the use of the software and content we promote. By including free alternatives to proprietary code and content, we can improve the overall state of free and open source software and content, and limit the effects of proprietary or patent encumbered code on the Project. Sometimes this goal prevents us from taking the easy way out by including proprietary or patent encumbered software in Fedora, or using those kinds of products in our other project work. But by concentrating on the free software and content we provide and promote, the end result is that we are able to provide releases that are predictable and 100% legally redistributable for everyone, innovation in free and open source software that can equal or exceed closed source or proprietary solutions, and a completely free project that anyone can emulate or copy in whole or in part for their own purposes."

Visst har det nackdelar att ha den filosofin men också naturligtvis fördelar. Innan man väljer dist är det ofta en bra idé att fundera över vad man själv är ute efter, i min mening är detta en av fedoras styrkor.

 

Att liveCDn inte fungerar är ju dock bara dåligt såklart...

 

 

frilas bild

Idealister! Filosofiskt korrekt kanske men föga funktionellt. Jag vill ha ett system som fungerar med min hårdvara. Har Fedora inte kapacitet själva att åstadkomma detta får de nog räkna med att man vänder sig till andra, precis som jag gör.

FoHs bild

Fast här är det väl ATi som är problemet, då det är deras stängda drivare som det gäller? De bestämmer väl vilka distributioner som det ska fungera på. Eller har Fedora gjort det omöjligt att få de att fungera på sin distribution?

Kamis bild

Det är inte omöjligt men det finns inte i fedoras vanliga paketkällor. Med några enkla tryck eller kommandon kan man dock installera källor som gör detta möjligt.

Fedora kommer inte med några delar som inte är ok att fritt sprida vidare, därför denna begränsning.

FoHs bild

Jasså var det bara det som var problemet, att det inte fanns direkt tillgängligt? Trodde det var att drivrutinen inte fungerade på Fedora 12, inte ens om man laddade ned den från ATi.

johnh3s bild

Jag har testat de flesta stora Linux distributioner. Men jag har numera begränsat mig till att endast använda Ubuntu, Linux Mint eller Pardus.

Med dem går det göra en  installation helt på det Svenska språket, utan att lägga till paket och krångla med det i efterhand. Men det beror även på att Linux Mint och Pardus funkar "out of the box" med mediacodecs förinstallerade. Ubuntu saknar dessa, men dessa är enkla att lägga till själv utan större krångel.

Lyfangs bild

Tänkte bara dela med den här länken:

Installera BankID på din dator med Fedora 12

Är det någon här som har provat BankID på Fedora 12?

/ Lyfang

pipecrawlers bild

Hej!

Jag har installerat bankid och det fungerade, jag har bara testat på 32 bitars system.

/Göran

Lyfangs bild

Tack för svaret!

/ Lyfang

benzins bild

Någon som kört Fedora 12 ett tag och är villig att skriva ner lite synpunkter?

/B

jonasbjorks bild

Jag har kört Fedora 12 sedan två veckor tillbaka. Jag laddade ner betan av 64-bit versionen. Vad har jag för synpunkter? Well, jag kör det fortfarande - vilket borde säga något Smile

Det var meck med att få in NVidia-drivaren för mitt kort, men det löste jag. NetworkManager vill inte starta ibland, men då loggar jag ut och in igen. Väldigt ofta får jag någon "automatic bug reporter" vid klockan som säger att kernelen har krashat, men datorn fungerar iaf.

När jag kör Spotify får jag kanske 40 VAC-fel från SELinux som gnäller på WINE och otillåtna instruktioner. Samma SELinux hindrar också Empathy (som ersatte Pidgin) att ens starta. Jag löste det genom att installera Pidgin och köra det.

Lite småmeck, men mitt 3G-modem (Huawei E180) fungerar (till skillnad från Ubuntu 9.10) och jag har en 64-bitars plattform med stöd för det jag behöver. Har dessutom valt att kryptera hela hårddisken vid installationen av Fedora. Det fungerar mycket bra!

Codecs för media (mp3 med flera) följer inte med, men finns i något repo jag hittade. Lite ovant med Fedora efter år med openSUSE/SLED/SLES och Ubuntu. Men kul är det!

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

benzins bild

Tack så mycket för ditt svar!

När man läser dina synpunkter får man känslan av att Fedora 12 inte är riktigt färdigt (iofs. vilken dist är det när den släpps.). Skulle väl vara Mint då? Eller vad säger du Tux-Sven? Wink

Konstigt det där med SELinux, tycker man borde fixat så Empathy fungerar utan gnäll.

Jag vet fortfarande inte vilken dist

jag skall köra.. Men vafan, det är ju triviala problem egentligen Smile

Mvh B

bosseps bild

Jag har vissligen inte gjort en ren installation av Fedora 12 utan en uppdatering av f11 till f12, uppdateringen i sig fungerade utmärkt. Dom problem som Jonas nämner är ingenting som jag har märkt av. NetworkManager fungerar glatt varje gång som jag loggar in, likadant med Spotify. Detta kan ju bero på att jag har disablat SELinux, jag fattar inte riktigt poängen med SELinux på en hemmadator. Enda problemet som jag har upptäckt är att KBreakOut inte riktigt avslutades i KDE, ikonen ligger kvar i panelen.

 

 

Några bra länkar för Fedora. Guider för mp3, dvd non-free matrial osv.

http://www.fedoraguide.info/index.php?title=Main_Page
http://www.my-guides.net/en/content/view/174/26/

http://dnmouse.org/index.html

jonasbjorks bild

 Poängen med SELinux är att skydda din dator, som en brandvägg för applikationer typ. Jag kör SELinux fortfarande och försöker lösa de hinder SELinux sätter för mig, istället för att stänga av det helt. Jag stänger ju inte av brandväggen för nätverket bara för att jag inte kommer åt min apache-server .. ;) 

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

jeffs bild

Sanningen att säga så är du nog ganska ensam om att köra SELinux på din desktop. Min erfarenhet är att många tillochmed stänger av den på servrar, för att den ställer till mer problem än den löser. Visst, det är inte bra, men samtidigt är SELinux lite för invecklat för att kunna underhållas enkelt.

------

jonasbjorks bild

 Då tar man sig lite tid och försöker förstå sig på det. Jag kunde ingenting om hur man hanterar SELinux när jag körde igång Fedora12. Jo, selinux=0 i menu.lst stänger av det. Det visste jag :) 

Nu har jag börjat få lite koll och tycker datorn fungerar rätt ok ändå. Med brandvägg och SELinux.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

jonasbjorks bild

 Det där med Spotify har jag iaf fått en förklaring till. Det verkar som om wine-preloader som laddar Spotify vill komma åt systemminnet på ett felaktigt sätt och SELinux hindrar detta (vilket den skall). Mer info finns på http://wiki.winehq.org/PreloaderPageZeroProblem .

Det går att stänga av felmeddelandena genom att ange kommandot:

# /usr/sbin/setsebool -P mmap_low_allowed 1

Men det är ju inget kul. SELinux skall ju skydda min laptop, den verkar vara ganska duktig på det ;) 

 

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .