Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Microsoft använder öppen källkod

Microsoft hamnade i blåsväder nyligen för att de utvecklat ett verktyg för Windows 7 med openSource komponeter utan att lägga ut källkoden för programmet.

Det trevliga är dock att de nu kryper till korset och lägger även ut källkoden för programmet på nätet då de har för avsikt att hantera alla licenser med full respekt. De säger också att det var en "tredje part" som gjort misstaget men att Microsoft tar på sig ansvaret då de borde hittat problemet vid granskning.

Skönt att en licenstvist för en gång skull inte behöver lösas med hjälp av domstol.

port25.technet.com/archive/2009/11/13/update-on-the-windows-7-download-tool-or-microsoft-to-open-source-the-windows-7-download-tool.aspx

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Jag är lite tveksam till om det är skönt att det löser sig utan en domstol.

Att dom postar koden är vad licensen kräver men när ett företag fuskat så brukar det ligga i uppgörelsen att projektet i fråga får en sponsring vilket Microsoft inte gjort (i alla fall vad jag vet och läst)

Detta är inte första gången det inträffat och inte heller då kunde jag läsa om att utvecklarna fått någon sponsring.

Den fina kärnrutinen för virtualisering från microsoft som dom skänkte till Linux var väl även det att dom fastnat med skägget i brevlådan och därför var tvungna att dela med sig av koden.

Att sedan släppa den när dom blivit påkomna och påstå att det är utav eget initiativ samt inte tala om hur koden ska underhållas eller om den ens ska det, gör mig tveksam.

Jag tycker det är jätte bra att Microsoft börjar släppa GPL kod men hade gärna sett att det skett på ett annat sett och utan mörkande.

I detta fallet var det GPL projektet ImageMaster (från codeplex) som drabbades när Microsoft lånade kod för tolkning av UDF.

Jag förstår även att detta kan slinka igenom alla kontroller men när det kommer fram så anser jag att man bör gå ut med det offentligt och sponsra projektet i fråga. (samt självklart se till att dom följer licensen)

 

*EDIT då länken till codeplex och imagemaster inte fungerar då det verkar helt borta från codeplex så postar jag en cache sökning från google.

http://google.com/search?q=cache:imagemaster.codeplex.com/Release/Projec...

valdermans bild

Det finns två invarianter som alltid håller för LP:

  1. "nyheterna" är alltid minst en halv vecka gamla, alternativt skräp från IDG, och
  2. illa informerat Microsoftbashande är en självklar del av varje tråd.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

FoHs bild

Microsoft klarar inte sin ursprungliga tidsplan för att öppna upp koden för detta verktyg, läs mer här: http://www.h-online.com/open/news/item/Microsoft-fails-to-open-source-Windows-7-USB-tool-867103.html

FoHs bild

Nu har man äntligen fått ut koden: http://www.h-online.com/open/news/item/Microsoft-finally-open-sources-Windows-7-USB-tool-881853.html