Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

DebEX-Mint 8 LiveDVD

DebEX-Mint 8 live dvd på svenska är nu klar. Systemet är en remaster av Linux Mint 8 RC1 Helena. (From freedom came elegance). Gnome 2.28.1 och kernel 2.6.31-14-generic används. Programinnehåll: Bl a OpenOffice 3.1.1, Thunderbird 2.0.0.23, Firefox 3.5.5, VLC 1.0.2, aMSN 0.97.2, Wine 1.0.1, aMule 2.2.6 (fildelning), Gimp 2.6.7, SMPlayer 0.6.7, Totem 2.28.2, win32-codecs och kompileringsverktyg för installation av program från källa/source. Alla program har uppdaterats till senaste tillgängliga version per den 19 november 2009.

Betydelsen av RC1
Linux Mint 8 finns ännu inte i skarp version. Jag har dock ändå uppgraderat DebEX-Mint 8 med alla ändringar/tillägg fram till idag 091119. De "buggar" som kvarstår är så obetydliga att de kan ignoreras. Såvitt jag kunnat konstatera fungerar också allt perfekt. Den som installerar DebEX-Mint 8 till hårddisk kan mycket lätt få systemet lika med Linux Mint 8 i skarp version när det släpps. Allt som behövs är att köra kommandot sudo apt-get update följt av sudo apt-get upgrade. Klart!

Remaster av en remaster
Jag har tidigare sagt att jag aldrig ska göra en "remaster av en remaster". Linux Mint 8 är alltså en remaster av Ubuntu 9.10. Å andra sidan kan ju Ubuntu sägas vara en remaster av Debian osv. Sannolikt kommer också Linux Mint snart att räknas som en s k självständig linuxdistribution. Mitt främsta skäl till att "tillverka" DebEX-Mint var att systemet passade väl in på min Ubuntu multiboot-skiva EXTON 2009-2.4 Ubuntu MultiBootDVD, som blir klar om någon dag. Den skivan ska innehålla Exton-Karmic 9.10, DebEX-Kubuntu 9.10, DebEX-Xubuntu 9.10 och DebEX-Mint 8.

Fördelarna med Linux Mint/DebEX-Mint
Jag har tidigare sagt att Ubuntu är linuxsystemet för dig som vill att "allting bara ska funka" redan från start. Det gäller i ännu högre grad för Linux Mint. D v s om du inte har en mycket ovanlig dator och/eller alldeles speciell hårdvara så autokonfigureras allt under uppstarten av DebEX-Mint/Linux Mint från skivan. Det gäller även din anslutna skrivare. Dessutom finns alla nödvändiga codecs med. D v s du kan spela upp alla tänkbara mediafiler i VLC, SMPlayer, GNOME MPlayer, Totem och Rhythmbox. Jag har alltså också installerat Wine, vilket innebär att du kan köra många windowsprogram i DebEX-Mint, bl a Spotify (som ju är ett "måste" för alla musikälskare). Du kan hämta spotify.exe HÄR. Lägg programmet på skrivbordet (eller var som helst). Högerklicka sedan på spotify.exe och välj att öppna programmet med wine. Sedan är det bara att spela upp vad du vill (förutsatt att du har ett konto hos företaget Spotify). Observera: Det nyssnämnda kan du göra även under körning från skiva.

Åtkomst/nerladdning
DebEX-Mint 8 kan hämtas gratis på Svenska Linuxföreningens server.

md5sum för ISO-filen, som är på 900 MB

Se en skärmdump av skrivbordet HÄR. Läs mera HÄR.

Tillägg 091121
Installationsprogrammet i Mint/Ubuntu är egentligen självinstruerande, men eftersom dessa distar bl a riktar sig till nybörjare så har jag förtydligat min "installationsinstruktion". Så här skriver jag på INFO-sidan om DebEX-Mint 8:
Installation till hårddisk
Installationsprogrammet är på svenska! Observera att du i förväg (för säkerhets skull) bör skapa en partition på ca 5 GB för DebEX-Mint och ett SWAP-utrymme på dubbla storleken av din dators RAM-minne. Installationsprogrammet i Mint/Ubuntu är annars "självinstruerande". Välj manuell partitionering och markera den partition du skapat i förväg. Så HÄR ser det ut då. Sätt den partitionen till / och markera att du vill formatera den. Så HÄR ser det ut då. SWAP-utrymmet upptäcker installationsprogrammet automatiskt. Bry dig inte om det här med home- och boot-partititioner. Det krånglar bara till det hela (i onödan). GRUB installeras i MBR (/dev/sda) vare sig du vill det eller inte. Om du t. ex. har Windows XP/Vista/7 och ett annat linuxsystem sedan tidigare på hårddisken/hårddiskarna så upptäcker dock installationsprogrammet det och lägger in startdata i GRUB så att även dessa system kan startas efter en omstart av datorn. Observera: Fr o m Ubuntu 9.10 och Mint 8 används starthanteraren Grub 2, som (i mitt tycke) är lite mera komplicerad än "gamla" Grub. Å andra sidan fungerar "igenkännandet" av andra installerade OS utomordentligt bra med Grub 2.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

leochingkwakes bild

Är det inte bättre att säga att spotify är ett riktigt bra sätt att njuta av musik och inte att det är ett måste? Låter fel på nåt sätt i mina öron, men det kanske är för att jag älskar musik men inte ser spotify som ett fungerande alternativ.

I alla fall, tänker faktiskt testa denna Exton-utgåva. Smile

extons bild

"måste"

LINUX.EXTON.NET

leochingkwakes bild

Jo det är väl som med alla andra måsten... Som att alla måste åka pulka när snön har kommit. Eller som att  alla måste ha jordnötsmör på knäckebrödet... osv...

Lasps bild

Tack, har laddat ner och även vidarebefodrat länken:

http://www.webforum.nu/showpost.php?p=1488699&postcount=5

Accepterat svar Wink

 

Lasps bild

Har nu bränt och blåst en disk på 80Gb.

Kör installation under Desktop. Det hela stannar vid 67% installerat. Har jag bränt fel?

extons bild

Du har knappast "brännt fel" om du kan starta upp datorn från skivan och köra live.

Tillägg senare 091121
Installationsprogrammet i Mint/Ubuntu är egentligen självinstruerande, men eftersom dessa distar bl a riktar sig till nybörjare så har jag förtydligat min "installationsinstruktion". Så här skriver jag på INFO-sidan om DebEX-Mint 8:
Installation till hårddisk
Installationsprogrammet är på svenska! Observera att du i förväg (för säkerhets skull) bör skapa en partition på ca 5 GB för DebEX-Mint och ett SWAP-utrymme på dubbla storleken av din dators RAM-minne. Installationsprogrammet i Mint/Ubuntu är annars "självinstruerande". Välj manuell partitionering och markera den partition du skapat i förväg. Så HÄR ser det ut då. Sätt den partitionen till / och markera att du vill formatera den. Så HÄR ser det ut då. SWAP-utrymmet upptäcker installationsprogrammet automatiskt. Bry dig inte om det här med home- och boot-partititioner. Det krånglar bara till det hela (i onödan). GRUB installeras i MBR (/dev/sda) vare sig du vill det eller inte. Om du t. ex. har Windows XP/Vista/7 och ett annat linuxsystem sedan tidigare på hårddisken/hårddiskarna så upptäcker dock installationsprogrammet det och lägger in startdata i GRUB så att även dessa system kan startas efter en omstart av datorn. Observera: Fr o m Ubuntu 9.10 och Mint 8 används starthanteraren Grub 2, som (i mitt tycke) är lite mera komplicerad än "gamla" Grub. Å andra sidan fungerar "igenkännandet" av andra installerade OS utomordentligt bra med Grub 2.

LINUX.EXTON.NET

leochingkwakes bild

A jo, det är ju kul att ha en swap på 16GB om man har 8GB ram... Väldigt nödvändigt också...

extons bild

Som alltid (med Linux och annat) måste man använda sunt förnuft.

LINUX.EXTON.NET

leochingkwakes bild

Hur skall en ny användare kunna göra det som inte ens vet vad swap är och som sitter med just 8GB ram?

extons bild

Du underskattar "nybörjarna". Jag tror att vem som helst förstår att det är orimligt med ett SWAP-utrymme på 16 GB när installationspartitionen är på 5 GB. Det allmänna rådet om "dubbla storleken av RAM" hänger kvar sedan det var normalt med 128/256/512/1024 MB RAM i datorerna. Den som inte förstår det bör nog inte syssla med Linux (eller datorer överhuvudtaget). Jag kan f ö inte skriva mindre avhandlingar om allt. Jag tycker jag skriver rätt mycket redan på mina INFO-sidor om varje dist.

LINUX.EXTON.NET

FoHs bild

Du skulle ju kunna skriva "Om du har 2GB eller mindre i RAM skapar du en swap-partition på 2GB" eller något sådant. Minst lika lite av en avhandling, och i mina ögon täcker det in alla scenarion mer eller mindre bra. Även för dom utan sunt förnuft Smile

För övrigt kan ju GRUB installeras på andra ställen, om man vill. Man hittar det alternativet under knappen Avancerat i slutet av installationsförfarandet. Inget du vill upplysa nybörjare med kanske Smile

extons bild

FoH!

Ang. SWAP: Du har rätt. Bra förslag på skrivning. Ska jag anamma. Mitt försvar för tidigare "skrivning/förklaring/råd" är att utvecklingen vad gäller bl a RAM har varit snabb.

GRUB: Enklast är att installera i MBR. Det är också default i alla installationsprogram. Jag undviker i princip alltid de ovanliga/krångliga lösningarna.

Knappen "Avancerat": Den knappen finns mycket riktigt under en installation av Ubuntu/Kubuntu/Xubuntu. Dock inte vid en installation av Linux Mint (vad jag kunnat se).

Tillägg lite senare
Så här skriver jag numera på INFO-sidan om saken: Observera att du i förväg (för säkerhets skull) bör skapa en partition på ca 5 GB för DebEX-Mint och ett SWAP-utrymme på dubbla storleken av din dators RAM-minne. D v s om du har RAM på 1024 MB eller mindre. Om du har RAM på 2 GB eller mera så räcker det med ett SWAP-utrymme på 2 GB.

Klart som korvspad. Eller?

LINUX.EXTON.NET

FoHs bild

Ja, det tycker jag Smile

Lasps bild

 Nu har jag plockat upp CD´n ur papperskorgen för att testa igen!
Kör då skivtestprogrammet  Check the integrity of the CD och får meddelandet:

Check finished: errors found in 3 files!

Skall det vara så för det första?

Lasps bild

Denna gång gjorde jag en manuell installation av partitionstabellen och installationen stannade på 67% igen!

Måste man köpa Exton skivor för att vara säker?

extons bild

Nej, inte alls. V g se mitt förra svar (med förslag om hur du kan göra).

"Manuell installation av partitionstabellen"? Gör inget konstigt. Använd installationsprogrammet bara och följ mina anvisningar.
 

LINUX.EXTON.NET

extons bild

Vet inte. Kan tänkas, eftersom det alltså inte är fråga om originalskivan.

Förslag: 1) Testa med md5sum så att du är säker på att du hämtat en felfri ISO-fil (om du inte redan har gjort det). Om du får ok så bränner du till skiva igen.
2) Av ditt förra inlägg att döma kan du dock ändå starta upp datorn från skivan och köra systemet live. Då borde ISO-filen och skivan vara felfria. Du kanske vill göra ett nytt installationsförsök. Följ i så fall då mina installationsanvisningar - se ovan.

LINUX.EXTON.NET

fredentofts bild

Även om det går att starta från skivan kan det ju vara så att något fel smugit sig in i en del av skivan som inte används förrän vid installationen.

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

extons bild

Ja, det är tänkbart. Man kan gardera sig genom att alltid kolla ISO-filen med md5sum och sedan alltid använda ImgBurn vid bränningen.

Sen kan man kanske ändå ha sån otur att det är något fabrikationsfel på skivan. Det har faktiskt hänt mig några gånger.

LINUX.EXTON.NET

FoHs bild

Tänkte vara lite dryg och fråga om man måste ha Windows för att bränna skivorna pga att du nämner ImgBurn, men vid närmare kontroll så står det att "WINE officially supported". Så nu måste jag fråga om det är så att du använder det via WINE? Vore intressant att höra hur det fungerar Smile

extons bild

FoH!

Man kan givetvis med bra/säkert resultat också använda t. ex. K3b och Brasero.
Jag använder dock själv oftast ImgBurn i Windows 7. (Jag använder alltså inte ImgBurn via Wine).

För den som ev. undrar: Jag spenderar ca 50 % av min datortid i Windows (och jag gillar nya Windows 7).

ImgBurn är ett mycket "bra" program. Det är iofs också K3b och Brasero.

LINUX.EXTON.NET

FoHs bild

Absolut Smile Gillar tanken på att utvecklare aktivt tänker på WINE och får saker att fungera via det. Nu känner jag inte riktigt något behov av att använda ImgBurn iofs, då Brasero fungerar alldeles utmärkt för min del. Men ImgBurn kanske har lite fler säkerhetsfunktioner...

Lasps bild

Men kan någon vänlig själ som har liveskivan köra skivkontrollen för att se om det blir tre (3) fel som jag får här?

Annars skall jag tanka ner igen och bränna med annat program säger Lasp Wink

extons bild

Lasp!

Framgår det vilken typ av fel det är? Har du testat originalskivan för att se om du då får samma felmeddelanden?

Jag har bara lagt till svenska språkfiler, VLC 1.0.2, aMSN 0.97.2, Wine 1.0.1, aMule 2.2.6, SMPlayer 0.6.7 och win32-codecs. Dessa förändringar kan inte påverka möjligheten att installera till hårddisk. Jag har f ö själv utan problem installerat DebEX-Mint 8 på tre datorer av olika typ.

LINUX.EXTON.NET

Lasps bild

Kan någon annan vara snäll och köra skivtestet för att se om det också får tre (3) fel bland programmen?

tux-svens bild

Du har rätt Lasp,  "Errors found in 3 files"  Men jag har faktiskt inte märkt något...  Kör bara live iofs. 

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

Lasps bild

Hjärtligt tack för testet tux-sven. Jag tycker att det skall vara klart och tydligt, gillar inte den där typen av felmeddelanden.

Det får bli något annat än Exton diskar då!

extons bild

Lasp!

Om nu "felen" finns även på originalskivan (vilket de sannolikt gör) behöver du väl inte skylla på mig?

Under alla omständigheter så hindrar inte aktuella fel dig från att installera DebEX-Mint 8 till hårddisk.

LINUX.EXTON.NET

Lasps bild

Det är ju något som jag inte vet, var felen kommer ifrån. Om det uppstår i din skiva, vilket det gör, kanske du borde ha en rad om det i installationsanvisningarna. Där står inget om detta! Testa själv.

extons bild

Jamen, "felen" har ju inget med installationen att göra säger jag ju!

Du kan ju dessutom testa också originalskivan för att se om samma fel finns på den. Om inte (eller under alla förhållanden) kan du ju installera originalsystemet till hårddisk liksom tux-sven tydligen har gjort.

LINUX.EXTON.NET

Lasps bild

Om du skickar ut en skiva så anser jag att du har hela ansvaret för innehållet! Eller är det bara för dina varumärken? Har du testat att köra verifieringen själv?

extons bild

Ok, nu först förstår jag vad du menar. Du har kört "Check integrity of CD" i samband med uppstart från skivan. Har jag någonsin sagt att man ska köra en sådan test av en "extonskiva"? Alla sådana test ger med nödvändighet fel/felmeddelanden, eftersom jag bl a inte plockat bort originalsystemets md5sum. Den md5sum, som jag uppger gäller min remastrade skiva/ISO-fil! Kolla din hämtade ISO-fil mot den istället så ska du se att allt blir bra. Om det inte blir det så måste du hämta om ISO-filen. (Det är inget fel på den ISO-fil som ligger på Svenska Linuxföreningens server.)

Jag har ju hela tiden sagt att du ska göra som jag säger (vad gäller "extondistar"). Försök inte hitta på något eget. Det blir bara fel.

LINUX.EXTON.NET

tux-svens bild

Är MD5 korrekt?  För mig stämmer det inte?  Annars får jag tanka ned den igen...

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

extons bild

md5sum är korrekt. Jag har själv kollat. (Det gör jag alltid).

LINUX.EXTON.NET

tux-svens bild

OK, då tankar jag ned en gång till...  Sad

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

benzins bild

Denna skall genast testas. Känner att jag har ett trevligt dilemma, jag vet inte vilken dist jag skall köra. Valet står mellan: Ubuntu 9.10, Fedora 12, Opensuse 11.2rc och ev denna dist.

mmm, trevligt,trevligt.

 

/B

fredentofts bild

Varför 11.2 rc när den kommit i skarp version?

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

benzins bild

bra fråga.. det var den senaste versionen jag hade hemma. Om jag installerar den och uppdaterar systemet så har jag väl "current"?

 

fingal12s bild

 Hej Exton, har ev upptäckt en bugg i mint 8 rc1, och det är att filen libxine1-ffmpeg inte är installerat från början, har du lagt med den på din version?

extons bild

fingal12!

Eftersom VLC är installerat i DebEX-Mint 8 så finns libxine1-ffmpeg med.

LINUX.EXTON.NET

fingal12s bild

Ok tack för svaret då vet jag att det är i orginalet som den fattas, då ska jag ta och installera din version och hoppas också att vlc fungerar bättre än vad den gör nu.

tux-svens bild

För information:  libxine1-ffmpeg finns åxå att installera direkt via synaptic i std Mint 8.   Wink

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

fingal12s bild

Jo det har jag gjort, men enligt Husse på mintforum så kan det vara en bugg att den inte är med från början.

tux-svens bild

OK, "Husse" är mycket väl insatt.   Han bor f.ö. i Sverige kan jag tala om.  Wink

F.ö är ju inte Mint 8 releasad skarpt ännu, det är bara RC1.  Det kanske kommer med i slututgåvan.

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

extons bild

Jag t r o r inte att det är fråga om en bugg. libxine1-ffmpeg med beroendeprogram/libs blir så pass stort att originalskivan hamnar över 700 MB.

LINUX.EXTON.NET

tux-svens bild

Jag gjorde en bootbar USB som jag stoppade i min eeePC.  Det funkar mycket bra.  Det blir nog Mint 8 på den, för då verkar allting fungera bäst, även om Suse 11.2 snurrar överraskande bra åxå och även den hittar all hårdvara.

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

extons bild

La du in min remaster på din bootbara sticka, eller? Du kanske har lust att i så fall kort beskriva hur du gjorde? Det kan/borde vara intressant för de flesta medlemmar. Jag misstänker att du använt programmet Unetbootin, men...

LINUX.EXTON.NET

tux-svens bild

Jag formaterade om stickan till FAT32 igen.  Det var FAT32 innan åxå, men det går iinte så bra om man bara försöker radera innehållet på den.  Formatera om stickan - så strular det inte!

Det går inte att anväda samma USB-sticka till annan lagring samtidigt.  Gör du den till en bootbar sticka så är den bara en bootbar sticka t.v.

Sedan använde jag UNetbootin som du sa.  Finns att hämta i Synaptics paketförråd om du kör en Ubuntu (Debian?) baserad dist.  Annars finns den att hämta på nätet åxå, men observera det finns ytterligare stödpaket som måste vara med för att det skall funka.

Det är bara att peka ut den lokala vägen till DebEX-Mint-iso:n, kolla att det hamnar på USB-enheten och starta.  Det tar en stund, men det vill gärna bli bra.   ;) 

 

 

 

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

leochingkwakes bild

Unetbootin finns inte i repot för Debian 5.0.3... (som svar på ditt frågetecken vid Debian) :)

FoHs bild

När du säger formatera, innebär det att du tar bort och skapar partitionen igen? Vet nämligen att jag haft problem med det där du nämner, att bara radera innehållet. Funderar lite på vad det kan bero på, måste ju ligga någon "rest" kvar i partitionstabellen isf?