Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

EXTON-MAN 2010.0 KDE-4.3.3 LiveDVD

Jag har nu gjort klart en svensk remaster av Mandriva 2010.0 One KDE4, som släpptes den 4 november 2009. Jag kallar den EXTON-MAN 2010.0 KDE-4.3.3 LiveDVD. Det tog mig några dagar, eftersom Mandriva-folket tycks göra sitt bästa för att "förhindra" remasters av Mandriva. Remastermetoden mklivecd, som utvecklats av folket/mannen bakom PCLinuxOS (som bygger på Mandriva), fungerar inte på Mandriva fr o m version 2008. Inte heller Mandrivas egen remastermetod fungerar.

Inget ont som inte har något gott med sig dock. På grund av att det tog så lång tid för mig att klura ut remastermetoden så hann jag under tiden installera nya KDE 4.3.3 (från källa/source). Min remaster av Mandriva 2010.0 One är därmed unik/världsunik på ytterligare ett sätt.

Lika "bra" som originalet, men...

Min delvis nya remastermetod och installationen av KDE 4.3.3 innebär bl a att min remaster inte uppför sig precis som originalet. ("Gamla" EXTON-MAN 2009.1 Maxi LiveDVD uppförde sig exakt som originalet). Läs mera om skillnaderna på INFO-sidan.

Installerade program
De flesta vanliga (och några ovanliga) program är installerade. Bl a KDE 4.3.3, OpenOffice.org 3.1.1, Firefox 3.5.5, Gimp 2.6.7 och VLC 1.0.2. Du kan även "titta på tv" i Firefox med hjälp av en vlc-plugin för Mozilla. Så gott som alla program inkl. installationsprogrammet är på svenska.

Felmeddelanden och ev. "buggar"
I samband med att du kommer in i KDE 4.3.3 visas felmeddelanden om KDE-skrivdemon under någon minut. Gör ingenting så försvinner felmeddelandena automatiskt. Det kan tänkas att du också får upp ett meddelande om att KNotify kraschat. Stäng i så fall bara den rutan. Dessa felmeddelanden visas enbart när man kör systemet från skiva. D v s efter en hårddiskinstallation förekommer de inte. Sannolikt beror felmeddelandena/kraschen på att jag installerat KDE 4.3.3 och/eller min remastermetod.

Systemet kan lätt installeras till hårddisk (av den som så vill).

Hämtning

EXTON-MAN 2010.0 KDE-4.3.3 hämtas direkt på/från Svenska Linuxföreningens server.

md5sum för ISO-filen - läs HÄR om hur du bränner ISO-filer och använder md5sum.exe m m.

Se en skärmdump av skrivbordet HÄR. Läs mera HÄR.

Ursäkt?
Jag bör kanske be om ursäkt för att det lagts ut lite väl många "extonnyheter" här på Linuxportalen på senare tid. (Jag är medveten om att många medlemmar retar sig på det). Min förklaring är helt enkelt den att många stora linuxdistributioner släppt nya releaser ungefär samtidigt. Det betyder bl a också att openSUSE 11.2 och Fedora 12 står på tur att remastra.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

janneks bild

stannar vid "starting preload daemon"

?

(p4 3,0 ghz, 1g ram, nvidia6200)

 

 

l

 

extons bild

jannek!

Förutsatt att din hämtade ISO-fil är felfri och bränningen lyckats så kan det vara så illa att du behöver mera RAM. Särskilt om du inte har ett SWAP-utrymme på datorn.

LINUX.EXTON.NET

fredentofts bild

Underhåller du kde 4.3.3 på den också, så man får uppdateringar och patchar när det kommer sådana, för jag antar att de inte kommer in via de vanliga paketförråden då du kompilerat själv?

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

extons bild

fredentoft!

Nej, jag underhåller inte KDE 4.3.3. Med största sannolikhet kommer dock KDE 4.3.3 snart med i Mandrivas programförråd. Den som då installerat min remaster och finner att han inte kan uppdatera/uppgradera KDE (av olika skäl) har nog tyvärr inget annat val än att formatera och installera Mandriva i original. Eller också vänta på nästa Mandriva-release (för det fall Mandriva mot min förmodan inte tar med KDE 4.3.3 i programförrådet för 2010.0.)

Den som känner sig osäker på detta med uppgraderingar/installation kan nöja sig med att köra EXTON-MAN 2010.0 live.

Normalt ska det dock inte finnas någon särskild anledning att uppgradera KDE 4.3.3 inom överskådlig tid=ca 3 månader.

LINUX.EXTON.NET

jeffs bild

Normalt ska det dock inte finnas någon särskild anledning att uppgradera KDE 4.3.3 inom överskådlig tid=ca 3 månader.

Öööh, är det där sån där ironi som bara vi ungdomar förstår, eller är du helt omedveten om att KDE-projektet, för det första, släpper en buggfix-release varje månad, och för det andra, att distributioner ofta släpper nya versioner av sina egna paket, med någon optimering, någon intern buggfix och dylikt?

Du menar på allvar att det inte finns någon anledning att uppgradera din skrivbordsmiljö mer än var tredje månad, på en hemmasnickrad desktophobbydist?

------

extons bild

Jag skulle kunna modifiera min mening så här: Normalt ska det dock inte finnas någon större anledning att uppgradera KDE 4.3.3 inom överskådlig tid=ca 3 månader.

Du är väl medveten om att många linuxdistar fortfarande ligger kvar med KDE 4.1 - 4.2?

Återigen: Den som känner sig osäker kan nöja sig med att köra EXTON-MAN 2010.0 live (eller också helt strunta i disten).

Till saken hör (kanske) att jag givetvis kunde ha valt att behålla KDE 4.3.2 (som finns i originalet). Jag tyckte bara att det var lite (extra) roligt att få med KDE 4.3.3 i EXTON-MAN.

LINUX.EXTON.NET

fredentofts bild

Vad jag var ute efter att du inte uppmärksammar den oinsatte användaren i den risk det finns med att du har installerat egenkompilerade versioner av program, nämligen den att de inte kommer att få uppdateringar (framförallt då buggfixar och lagning av eventuella säkerhetshål) om man väljer att installera din dist.

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

extons bild

Ja, du har rätt iofs. Det borde jag kanske ha gjort. Å andra sidan kan alltså nya KDE 4.3.3 antas vara relativt "up-to-date" några månader framåt.

LINUX.EXTON.NET

fredentofts bild

javisst är det, men det bryr sig inte säkerhetshål om =)

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

extons bild

Ok, vi får väl hoppas att KDE 4.3.3 snart kommer med i Mandrivas paketförråd då. Jag har i vart fall inte bytt plats på alla libs m m. D v s jag har installerat allt på samma plats som i originalet. Alltså i huvudsak i /usr/lib. Det betyder (tror jag) att det inte ska behöva bli några problem med framtida uppdateringar av KDE-4.3.3 i EXTON-MAN 2010.0.

LINUX.EXTON.NET

fredentofts bild

Men då måste man ju installera manuellt, för det registreras väl knappast i paketdatabasen att du installerat...

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

extons bild

Man får sannolikt installera över allt. Det viktiga är att man inte får en dubbel uppsättning av viktiga filer. (På olika platser dessutom.)

LINUX.EXTON.NET

Om man bryr sig om en updaterad dist så kör man inte en live-dist då dessa inte brukar uppdateras.

Men vissa kan man installera och sedan använda paketförråden för att uppdatera, dock ska man inte glömma att det är en live-dist.

Vill man installera till hårddisk och använda disten över en längre tid så bör man använda orginalet istället.

 

hoths bild

Jag skulle faktiskt vilja sträcka mig så långt som att rekomendera alla användare av KDE 4.x att så snart som möjligt uppgradera till KDE 4.3.3 eftersom det har hänt väldigt mycket med program och användbarheten. Det finns inga fördelar med tidigare versioner av KDE 4.

----
Linux växer snabbast!