Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Ubuntu dumpar GIMP, ersätter med F-Spot

Ars Technica rapporterar att Ubuntu plockar bort GIMP ur sin standardinstallation i och med version 10.04 och sannolikt ersätter bildmanipuleringsverktyget med F-Spot.

Du kan naturligtvis fortfarande installera det från en repo, men nya användare kommer att upptäcka att "Linux inte ens klarar av att ersätta MS Paint."

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

valdermans bild

Detta hade varit ett bra drag om det funnits en Paint-liknande ersättare för GIMP. Oturligt nog gör det inte det, eller om det finns så har Ubuntufolket inte hört talas om den saken, och istället ersätter man sannolikt GIMP med ett patetiskt verktyg som F-Spot, som inte ens är ett bildmanipuleringsprogram.

Idioti.

Kommentarerna på LWN är i vanlig ordning informativa och tänkvärda.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

polters bild

Att kalla F-Spot for patetiskt är löjligt. 

Det är ett alldeles utmärkt verktyg, och ett av de bättre bildhanteringsprogrammen, om inte ett av de bästa.

För övrigt så finns det troligen fler som har behov av att sortera sina bilder än att göra några större redigeringar av nämna bilder. Din protest verkar bero mer på att det är Ubuntu som gör detta än något annat.

valdermans bild

Nej, min protest beror på att man ersätter ett bildredigeringsprogram med ytterligare ett (ja, det finns redan ett) fotohanteringsprogram. Det är, för att använda den vanliga retarderade bilanalogin, som att ersätta sin bil med en glassmaskin och tre stetoskop.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

johnh3s bild

Det verkar ju som att  F-spot får mer tillkommande funktioner till 10.04? Jag har den till foton redan nu om jag använder Ubuntu 9.10. Helt okej med vanlig bildbehandling (röda ögon reduktion med mera). Läs vad det står:

 

"F-Spot for editing

Consensus emerged very quickly during the UDS session that GIMP does not belong in the default Ubuntu installation. The important question, however, is what to offer as a replacement for the most frequently used features of the GIMP. There doesn't seem to be an abundance of lightweight alternatives. The F-Spot photo manager has been identified as the most likely path to a viable solution. F-Spot, which is already included in Ubuntu, has basic editing features such as cropping and color adjustment. It also has popular photo fix-up capabilities like support for red-eye reduction.

The downside of using F-Spot as the primary image editor is that its management mode, where the editing features are accessible, is a bit too heavy for users who just want to do quick in-place editing of a single image. F-Spot has a special view mode that allows it to be used without the overhead of its iPhoto-like management tools. The editing features, however, were not previously accessible in this mode.

Fortunately, the F-Spot community has already stepped up and done the work. After learning of Ubuntu's plans for 10.04, F-Spot contributor Stephane Delcroix made it work in only an hour and a half of coding. He demonstrated the change in a blog entry published yesterday.

"I plugged the main F-Spot editors inside the single view mode. And that worked quite well," he wrote. "Of course, F-Spot editors are nowhere close to Gimp's, and don't even aim to. But they cover 90% of your daily usage and are (probably) simpler to use than Gimp. And even more, you can write (read contribute) some additional ones in very few lines of code."

Delcroix has made it possible to use the editing features directly from the lightweight viewing mode, making F-Spot into an ideal mainstream alternative to the GIMP for basic editing tasks. There are still a handful of important features—such as support for resizing, simple painting, and text annotation—that still need to be added, but the system itself is pretty solid and appears to be easy to extend. If they can improve it to the point where it is an effective tool to make lolcats, then I think that will indicate that it is good enough to support most mainstream use cases."

 

 

Använder jag nån KDE dist är det Digikam som gäller.

Gimp öppnar ju på ett speciellt sett med tre flikar. Dock läste jag att nästa version blir mer "Photoshop" lik:

http://www.idg.se/2.1085/1.255123/nasta-gimp-mer-likt-photoshop

 

Om den nu ändå kommer att ingå i Ubuntus programbiblioteket för att tas hem av dem som vill är det ju inte så stor grej. Det var ju även av praktiska skäl den ska tas bort, det ryms ju inte så mycket på en cd så man måste prioritera. Hur många har läst igenom hela artikeln?

 

 

 

 

valdermans bild

Jag har läst vad det står, och inget av det ändrar på det faktum att F-Spot inte ens är en seriös utmanare för MS Paint.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

pbs bild

Vill man ha en ersättare för Paint så kan man använda Kolourpaint eller Tuxpaint (finns säkert även fler alternativ).

Kristians bild

Nåväl, även om Mono upptar ett antal megabyte så tar i regel själva applikationerna mindre plats jämfört med program skrivna med säg Gtkmm. Nog tar en virtuell maskin mer minne än ett native program, men samma argument kunde föras på åttiotalet mellan ett program skrivet i assembler och ett skrivet i C. 

Visst borde man lagt med ett enklare ritprogram, det kan jag hålla med om. Frågan är vilka alternativ som passar in i Gnome-miljön? XPaint?

När användaren väl installerat systemet så är inte GIMP mer än två klick borta, så jag ser inte den ödesdiga konsekvensen.

---------------------------------------

 

valdermans bild

Där finns ingen ödesdiger konsekvens - behövs verkligen det för att ett beslut ska vara dåligt?

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

FoHs bild

Jag kan väl förstå tanken att bädda in lättare fotoredigeringsvertyg i F-spots fotovisare (eller vilken fotovisare man nu använder, det är ju rätt praktiskt att dom verktygen där), men ser ingen som helst anledning att ta bort ett mer kompetent program. Skulle användarna bli förvirrade för att det är för komplext? Då kanske man borde ta bort Remote Desktop Viewer och andra "power tools" också, Xsane bör ju definitivt stryka på foten.

poka64s bild

Handlar inte detta om att spara plats på en vanlig skiva också?

Folk som vill ha gimp kan installera det ganska snabbt ändå.

FoHs bild

Fast då undrar jag om inte Fedoras linje är vettigare, dvs att ta bort program som OpenOffice också till förmån för ett utökat språkstöd.

Jag skulle gärna se att själva installationen blir mer flexibel, dvs att man skulle kunna göra "avancerade" val under installation om vilka program (eller paket med program) som man vill ha extra och som då laddas ned och installeras. Eller att de laddas ned och installeras första gången en anslutning upprättas. GIMP och OpenOffice kunde vara exempel på sådana.

Många av "problemen" med ett övertal distributioner kan säkert lösas med hjälp av pakethanteringen. Exempelvis bör det inte vara några större svårigheter att omvandla ett Ubuntu till ett Kubuntu genom att installera ett paket. Canonical kanske borde satsa på att foga ihop några av de officiella derivaten under en MultiDVD eller med en Netinstall (där version väljs under installation). Det börjar bli lite väl oflexibelt med alla derivat och arkitekturer. Om man nu kommit till gränsen för vad som kommer med på en CD så kanske det snart börjar dyka upp DVD-versioner också...

ein.anderssons bild

 Jag skulle vilja att funktionen "copy to usb stick" var smartare, dvs den håller även reda på vilka program man installerat, och drar ner deb filerna till dom och lägger på usb stickan, på så sätt kan man göra sig en fin offline installation.

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig

leochingkwakes bild

I CentOS så kan man ju plocka lite bland paketkategorier under själva installationen och man kan därmed välja om man vill ha officepaket osv. Kanske nåt fler distar kunde titta på? Det ger ju inget nämnvärt extraarbete. Fedora hade väl detta förr också när dom körde med Anaconda. Har dock inte testat fedora på bra länge så jag vet inte hur det är nu.

pbs bild

Det där behöver man en "traditionell" installationsskiva för. På live-skivor finns det inga vanliga paket som man kunde välja mellan under installationen, utan hela rootkatalogen, som finns på en skivavbild, kopieras direkt till hårdskivan. Enda möjligheten att ändra på paketurvalet är att göra det efter installationen. T.ex. Mandrivas live-installationsprogram erbjuder en möjlighet att ta bort oanvända drivrutiner och språkpaket efter att rootkatalogen har kopierats.

Vill man alltså installera Fedora på samma sätt som CentOS så måste man använda dvd-skivan, de fem installations-cd-skivorna eller nätinstallations-cd:n.

leochingkwakes bild

Iofs, jag är så van vid den typen av installation att jag inte tänkte på hur det fungerar med livecds. Smile

FoHs bild

Jag ser gärna att det är lite "abstrakt". Personligen vill jag inte ha en återgång till detaljstyrningen av paket som det var på äldre Linuxdistributioner.

Det som ein nämner vore ju det bästa, om man kunde kopiera den anpassade LiveCD-miljön till hårddisken istället. Då skulle man kunna erbjuda enklare valmöjligheter under installationen, kanske att installera en "Deluxe"-variant som hämtar lite mer paket, eller whatever Smile

Kristians bild

"Boycot novell"-folket borde lägga fem minuter (och lite bandbredd) på något konstruktivt och att ta fram en live-cd utan Mono och med GIMP Smile

---------------------------------------

 

polters bild

Haha, precis som om dom verkligen kan göra något. Snacka är dom bra på dock.

mcnilss bild

Mycket dumt beslut. Det hade varit mycket bättre att spara plats genom att ta bort mono...