Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Linux Mint 8, Helena har släppts

Det är Gnome-versionen som släppts. 

Läs mer här:  http://www.linuxmint.com/blog/?p=1155

Om du vill att allt skall funka direkt, välj MAIN EDITION.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

tux-svens bild

Jag har installerat Helena på min stationära dator med ett ATI Radeon HD 3650 utan problem. Det går nu utmärkt att köra Compiz och GoogleEarth samtidigt.

Jag passade även på att pytsa in Helena i min eeePC900. Den funkar utmärkt där med.  Den blir faktiskt snabbare i responsen än när jag körde Suse 11.2. Det beror nog, gissningsvis, på att Gnome är lite mindre resurskrävande än KDE. Helena är även snabbare än Linux Mint 7 var på samma maskin.

Kan det vara att kärnan nu är kompilerad med Intel-anpassad kompilator kanske?

Pillande.....jo EN sak, det är nog nå't de missat för jag fick ställa om från irländskt (!)  till svenskt tangentbord, manuellt, i en meny.  Det är väl något som hör ihop med "språkpaketet" som laddas ned under installationen, så det rättas säkert till inom kort.   Wink

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

KDE är inte mera resurskrävande än gnome snarare tvärt om.

Däremot så är det något med ATI drivrutinen (den stängda) som gör att KDE kan kännas seg, men det har med en dålig grafikrutin att göra och inte KDE4

tux-svens bild

MEN, eeePC har inbyggd Intelgrafik, Mobile 915 GM.  Shock

 Jag installerar inte några proprietära dirivisar på eeePC alls.

Jag kunde i alla fall konstatera på processoranvändningen att systemet jobbade hårdare med KDE.

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

Jo det kan nog stämma helt orginal då nepomuk och strigi inte är avstängda.

interbastians bild

Mycket intressant, får jag lov att fråga kör du 32 eller 64 bitarsversion på maskinen där du gjort din Mint-installation?

Jag kör 64 bitars Karmic Koala och har väldigt svårt att få flash att fungera fullt ut. (Fungerar bara när den själv vill)

Har dessutom ingen lycka alls att få bankid att funka trots idoga försök och fin support från användare här på forumet bland annat.

Här kollat runt lite och det finns fler Ubuntu-besläktade distros som har som mål att få det att fungera "out of the box" Ubuntu.se har en sådan och så finns det SuperOS, har du kanske testat något av dem med?

I så fall vilket tycker du är bäst?

tux-svens bild

Hej, jag har inte testat de andra Ubuntusläktingarna.  Linux Mint 8 finns bara i 32-bitarsvarianten just nu, Jag har f.ö bara 32-bitarsmaskiner själv. Jag vet inte riktigt när de släpper 64-bitarsversionen. Mint har ju för vana att inte annonsera någon releasedag - de släpper den när de anser att de har gjort jobbet klart. 

Jag skulle gissa på ett par veckor.

Det är i alla fall samma gäng som bygger båda dessa. Wink

Jag kan se på bloggen att det är många som efterfrågar 64-bitarsversionen.  

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

johnh3s bild

Då har jag också testat Linux Mint 8. Den funkar fint för min del. Men jag ser ingen större skillnad mellan den och version 7. Om det är positivt eller negativt får var och en bedöma själv.

Men av alla Linux distributioner jag har testat så anser jag att det är bara Ubuntu, Linux Mint samt Pardus som håller måttet utan för mycket handpåläggning och pysslande. Lite grann med Ubuntun för att få dit alla mediacodecs. Men med de 2 övriga slipper jag det också.

tux-svens bild

Mint 8 rullar mycket snabbare på eeePC:n.  Och har man ett ATI 3650 så är det en mycket stor skillnad.  ATI kortet fungerar som det skall och alla konstgheter med att ljudet spökar är borta.  För mig är det en väldig skillnad.  Smile

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

gorgos bild

 får se nu, använder linuxmint apt paket? har för mig det

tux-svens bild

Japp,  precis som Ubuntu. Det går t.ex. att installera vilka ubuntupaket du vill i Mint..

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

1951s bild

Har testat Mint 8 Main edition lite grand. Dvd skivor funkade inte med Totem filmuppspelare.

Inte heller Mplayer funkade direkt men efter lite mekande fick jag igång det.

På samma dator har Mint 7 alltid funkat utan problem

tux-svens bild

Vad gjorde du för att få igång Totem o Mplayer då?

Har du skrivit nån felrapport?

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

1951s bild

Totem fick jag aldrig i gång.

Mplayer ändrade jag video out från xmga till xv

tux-svens bild

OK, jag provade med några videos jag hade på hårddisken: 

Totem funkade out of the box.

Gnomeplayer funkade åxå out of the box 

MPlayer fick jag åxå ändra från xmga till xv för att jag skulle få bild (inte bara ljud!)  Skall kolla om det finns nån bug rapporterad.

Tack för infot!  Smile

 

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

extons bild

Kan alla ni Mint8-användare köra flash player i fullskärmläge på t. ex. svtplay.se? Jag kan inte det. D v s Firefox (och) Opera kraschar. Samma sak i Ubuntu 9.10 i original. Jag  t r o r  inte att felet är datorrelaterat, efersom jag testat saken på olika datorer.

Ett tag trodde jag att felet hade att göra med Compiz och s k skrivbordseffekter. Efter avinstallation av Compiz kvarstår dock problemet.

Jag blev uppmärksam på saken av en medlem på min sajt.

LINUX.EXTON.NET

tux-svens bild

På eeePC:n hade jag det problemet till dess jag gjorde en riktig installation av Linux Mint 8.  På den andra datorn provade jag inte innan slutreleasen pga diskproblem. Nu fungerar i alla fall det som det skall.

 

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

interbastians bild

Installerade Mint och det funkar faktiskt, out of the box.

Jag är lättad och glad, och kan se fram emot att det blir ännu bättre när 64 bitarsverisonen av 8an kommer.

Fast det står skrivet att denna version också stöder 64 bits trots att den är 32.

Testade att spela svt play i fullskärm som en av användarna här hade strul med och det var inga problem för mig. (Gjorde en nyinstallation av 8an, då det är första gången jag testar Mint, ifall dett har någonting med saken att göra)

Spela ljud-CD var inte heller några problem. (Ett annat fourminlägg handlade om det)

Det där med bankid har jag inte testat på Mint än men kan efter att ha testat en hel del lösningar i olika Ubuntu varianter dragit slutsatsen att problemet ligger sannolikt hos min bank. De har nyligen ändrat inloggningsprocessen.

Tack så mycket för att du tipsade om Mint tux-sven!!!

Vilken version av flashplayer används?

I vissa äldre fick man stänga av hårdvaruaccelereing för grafikkortet för att helskärmsläget skulle fungera.

tux-svens bild

10.0.32

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

extons bild

Jo, det är alltså senaste version 10.0.32.

Just nu ter sig problemet rätt svårlöst. Jag ska testa saken på ytterligare en dator. Annars får jag ge upp. (Tills imorgon i vart fall).

När man googlar med sökorden ubuntu 9.10 2009 flash firefox crash får man massor med träffar. Inget förslag har dock hjälpt.

LINUX.EXTON.NET

tux-svens bild

Det finns 36 ytterligare uppdateringar efter din remaster...  Kanske något där?

Jag hade det problemet en gång tidigare när Compiz var aktiverat. Prova att gå in på Compiz manager -> Allmänna alternativ > Allmänt  "Omdirigera  Tilbaka Helskärmsfönster".  Är den avmarkerad?  (Skall vara det)

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

extons bild

Nej, som jag skriver i tråden på min sida så hjälper det inte att uppgradera till skarpa Mint 8.

Fliken "Omdirigera  Tilbaka Helskärmsfönster" har inte jag i Compiz Manager, men jag har ju som sagt t o m avinstallerat hela Compiz utan att det hjälpt.

Nu har det faktiskt blivit ännu underligare: På en av mina datorer fungerar saken utan problem i Ubuntu 9.10 och Kubuntu 9.10, men inte i Xubuntu 9.10 och (fortfarande) inte i Mint 8. Jag tror jag lägger ner mina undersökningar av saken. Så viktigt är det inte med flash i svtplay. Felet/kraschen kan bero på olika inställingar av Compiz i kombination med typ av grafikkort och flashversion m m m m. Tror jag.

LINUX.EXTON.NET

tux-svens bild

De inställningarna måste finnas Compz settings (inte i simple compiz settings)

Det gör det för alla.

Om du tar bort compiz utan att återinstallera det så måste felet ligga någonannanstans.  Återinstallerar du compiz så återanvänds .compiz, konfigurationsfilen, och samma inställning återuppstår.  Men det kunde du ju redan.  Wink

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

extons bild

Du har rätt. Jag hittade "Omdirigera tillbaka helskärmsfönster" nu. Det var dock redan avmarkerat.

LINUX.EXTON.NET

extons bild

tux-sven!

Nu har jag kommit lite längre. Jag kan nu konstatera att flash i fullskärm fungerar i Mint 8 original och Ubuntu 9.10 original samt i vissa av mina Ubuntu-9.10-remasters (på mina datorer). Dock inte i DebEX-Mint 8 av någon (fortfarande) dunkel anledning. När jag nu ändå hade Mint 8 igång så testade jag "Omdirigera tillbaka helskärmsfönster". Det visade sig inte ha någon betydelse. D v s om det var markerat eller inte.

Jag ber om ursäkt om jag förlett någon/några att tro att det är fel på flash i Ubuntu 9.10 original.

LINUX.EXTON.NET

tux-svens bild

Bra att allt har blivit klargjort att det inte var fel i Mint 8 nu.  Lustgt att inställningen i Compiz manager inte hade någon inverkan numera....

Men det är väl lika bra, för det finns väl knappast någon som kan ha behov av den funktionen.

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

FoHs bild

På vilket sätt har du installerat Flash? Min personliga erfarenhet är att det Flash-plugins som installeras via paketarkivet fungerar sämre än det man installerar själv. Jag kör nu med pluginet som jag hämtat från Adobes hemsida i form av en tar.gz-fil.

extons bild

Jag har installerat på båda sätten utan att det blivit någon skillnad.

LINUX.EXTON.NET

tux-svens bild

Man installerar inte Flash i Mint, det är med vid grundinstallationen.  Wink

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

extons bild

Ja, det är klart, men innan jag installerade flash från tar.gz-filen avinstallerade jag först det redan installerade flash. Detta för att inte lämna någon naturlig väg oprövad. D v s om flash inte fungerar som det ska tänker man (givetvis) först att det är något fel på programmet flash.

LINUX.EXTON.NET

Flash är minst sagt buggigt.

Om det gäller 32bit så kan du testa om det fungerar med nya betan (fungerar bra hos mig)

http://download.macromedia.com/pub/labs/flashplayer10/flashplayer10_1_p1...

 

FoHs bild

Åh, din "gamle" retsticka! ;) Som exton påpekar får man nog avinstallera det först för att det ska göra någon skillnad. För mig blev det en stabilare upplevelse hur som. Antar att det som är förinstallerat i Mint är samma version som i Ubuntu, bara det att paket är förvalt.

extons bild

Ja, så är det. Skillnaden mellan Mint 8 och Ubuntu 9.10 är minimal. Inte större än mellan Ubuntu 9.10 och Exton-Karmic Maxi t. ex..

LINUX.EXTON.NET

gorgos bild

 försöker fortfarande få ut skillnaden mellan ubuntu 9.10 och linux mint 8, är det bara codecs o lite paket som är skillnaden? 

FoHs bild

Ungefär. Mint har några egenutvecklade programvaror med, ganska många börjar det bli. Du kan läsa om dom här: http://en.wikipedia.org/wiki/Linux_mint#Mint_tools

gorgos bild

 aha, några sådana verktyg har inte ubuntu? kanske bara o prova o se vilket som passar bäst, är det något man går mist om om man byter mellan mint o ubuntu?

FoHs bild

Nej, du förlorar ingenting. Det är samma distribution under ytan. Du kan absolut köra med Mint istället för Ubuntu. De verktyg som finns i Mint är, i mina ögon, inte direkt nödvändiga. Funktionaliteten går att få i Ubuntu också. Den stora fördelen med Mint är det här med codecs och sådant, helt enkelt lite mindre handpåläggning.

gorgos bild

 aha, men tycker inte det är så extremt jobbigt att installera codecsen i ubuntu ändå. så egentligen finns det ingen andledning till att byta från ubuntu till mint?

extons bild

Nej, skillnaden visar sig i princip bara när man kör systemen live.

LINUX.EXTON.NET

gorgos bild

 då stannar jag nog kvar vid ubuntu ändå Smile har kollat lite på det via virtualbox, visst utseendet är lite finare i början, men det är ju så enkelt att ändra temat Smile

tux-svens bild

Om du är lite nyfiken och vill testa är det ju busenkelt att bränna en CD och prova live. Det som INTE funkar när du kör live är installation av sådana proprietära drivrutiner som kräver omstart av systemet.  (DVS sådana som påverkar Linuxkärnan.)

Språkstöd är begränsat när du kör live och svensk tangentbordslayout får du ställa in manuellt.  Annars funkar det mesta, likadant som i ett installerat system.

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

andys bild

Jag kör Ubuntu 9.10 och har inga problem att köra svt play i fullskärmsläget, har kikat på det i flera dagar.

tux-svens bild

Yes, det skall ju bara funka. Det kanske är något hårdvarurelaterat hos Exton. Vi får se vad han kommer fram till.

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

Kristians bild

Det finns en inställning under Compiz General settings som fixar problemet med att flash inte vill köra i fullscreen. Tux-sven tog upp det i en blogg

---------------------------------------

 

extons bild

Ok, men v g läs ovan.

LINUX.EXTON.NET

fingal12s bild

Exton, jag kör din version av mint-8 och har inga problem med att köra svtplay i fullskärmläge, det enda jag har gjort är att lägga till betan av flash som nämns i ett annat inlägg.

extons bild

 Härligt fingal12 och Nille! 

Äntligen en lösning som verkar hålla. Jag ska snarast testa själv.

Tillägg senare samma dag
Nej, tyvärr det blev bara värre med beta-flash. Nu kraschar Firefox så fort jag klickar på en flash-fil. Detta på en ati- och en intel-dator på vilka jag utan problem kan köra flash i fullskärmsläge i andra OS. Jag får ge upp (även om det bär emot) och trösta mig med att någon i vart fall kunnat använda flash fullt ut i DebEX-Mint 8. Det är förmodligen någon liten (förarglig) inställning som jag missat.

LINUX.EXTON.NET

fingal12s bild

Exton, kommer du göra en version nu när Mint 8 x-64 finns ute? Det skulle uppskattas, för din version av mint 8 som jag använder nu fungerar mycket bra, men vill gärna köra med x-64 nu när den finns.

extons bild

Roligt att det fungerar så bra för dig (och tack för att du skriver det), men jag kommer inte att göra en 64-version. Jag är trött på Ubuntu/Mint nu. Nya projekt väntar.

  Jag gör kanske en 64-version av DebEX-Mint 9 till våren...

LINUX.EXTON.NET