Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

VirtualBox 3.1 är släppt

Sun har släppt version 3.1 av VirtualBox. Det är en större uppdatering (tidigare version var 3.0.12) och de stora nyheterna är exempelvis:

  • Teleportering (flytta en virtuell maskin "live")
  • Virtuella maskiner kan återställas från en godtycklig ögonblicksbild, att jämföra med att bara kunna återställa från den senaste som i tidigare versioner.
  • Förbättrad 2D-acceleration i Windows-gäster
  • Förbättrad USB-stöd i OpenSolaris
  • En tydlig prestandaförbättring med gäster som använder PAE eller AMD64 (endast på processorer med stöd i hårdvara för virtualisering)
  • Experimentellt stöd för EFI

Läs hela ändringsloggen här: http://www.virtualbox.org/wiki/Changelog

Ladda ned härifrån: http://www.virtualbox.org/wiki/Downloads

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Mysticsams bild

Det som saknar nu är templates att kuna göra avbilder på redan skapade virtuella maskiner för att kunna sätta igång direkt utan att man måste installera varje maskin en och en.

Plus möljigheten att öka hdd utrymmet "onthefly" och samma med ramminnet och antalet cpu:er

 

FoHs bild

Med "onthefly" menar du under tiden den virtuella maskinen körs, eller?

Vet inte riktigt vad du menar med templates, om det helt enkelt är en fråga om att klona en existerande virtuell maskin så kan man nog göra det väldigt enkelt genom att helt enkelt kopiera hårddiskfilen i ~/.VirtualBox/HardDisks och tilldela den till nästa virtuella maskin. Konfigurationsfilerna för maskinerna är fullt läsbara xml-filer som också ligger under ~/.VirtualBox-mappen. Fast om det är så enkelt borde det ju finnas en liten knapp för det kan man tycka Smile

Mysticsams bild

Det jag menar är just att den virtuella servern skall kunna vara igång utan problem när man ökar ram minnet eller hårdisken eller antal cpu:er och på så sätt växa utan krav på att server måste startas om.

Jag upptäckte lite senare att det finns möljighet att klona virtuella maskiner och virtuella hårddiskar genom konsollen dock så kan man bara göra en kloning i taget ,,,(vet att det går att skripta) men något som jag efter frågar är att genom det grafiska interfacet kunna säga " jag vill ha 25 st kopier av denna maskinen" och sen trycka ok så är det klart.

FoHs bild

Jag antar att man skulle kunna få en liknande effekt som den du efterfrågar, nu när de stödjer "live migration". Dvs man skapar en likadan virtuell maskin fast med fler cpu:er, mer minne etc och sedan utför en teleportering. Dock så säger manualen något om "minimal downtime": http://www.virtualbox.org/manual/UserManual.html#teleporting

Mysticsams bild

Jag kollade i manualen om det och tyvärr så går det inte för att maskinen måste vara exakt samma konfigration som den du flyttar med minne och hdd och antal cpu,,tyvärr Sad . Jag önskade att du hade rätt. Dock saknar jag hårdvara för att verkligen testa om det stämmer.

FoHs bild

Jo, du har rätt. Missade att det stod så :/

Mysticsams bild

Jag har upptäckt en mindre rolig sak angående att klona hårdiskarna. Nämligen att nätverkskortet på dom nya maskinerna måste ha exakt samma mac adress som den maskinen som man klonar ifrån. Frågan är om det är en bugg eller om det är en feature. Det som händer annars iallafall när det gäller Debian linux är att maskinen inte hittar något nätverkskort utan bara loopbacken fastän man har konfigurerat ett nätverkskort till maskinen.

Mysticsams bild

Jag testade lite mer och upptäckte att om jag ändrade mac adress på en oringal maskinen via gui i virtualbox så hittar inte linux längre nätverkskortet.

Mysticsams bild

Förlåt mig men jag känner mig så otroligt dum just nu.

Varför detta som jag tidigare beskrivit händer är för att när man byter mac adress i debian så ökar eth värdet med 1 och pågrund av att jag bara testade med eth0 så fungerade inte nätverket för att eth0 finns inte längre utan nu är det eth1 som gäller för att man har bytt mac adressen. J

ag hoppas att denna beskriving på detta icke-problem är till acceptabel ifall andra skulle hamna i samma situation som jag gjorde vilket jag personligen anser att jag inte borde ha gjort.

Ha nu en fortsatt trevlig jul helg på er allesammans.