Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Nya EXTON-OpSuS

EXTON-OpSuS 11.2 KDE4 Maxi LiveDVD är en svensk remaster av openSUSE 11.2. EXTON-OpSuS 11.2 kan lätt installeras till hårddisk av den som så vill. Läs i så fall gärna först min installationsanvisning. openSUSE 11.2 släpptes av The openSUSE Project den 12 november 2009. KDE 4.3.1 släpptes den 1 september 2009.

Mina tidigare versioner av EXTON-OpSuS var unika/världsunika. Det fanns överhuvudtaget ingen annan "remaster" av något SUSE-system någon annanstans för nerladdning. Inte ens på engelska eller tyska. Det är nu lite osäkert hur det är/blir med EXTON-OpSuS 11.2. Opensuse.org har, som bekant lanserat Suse Studio. Såvitt jag förstår befinner sig projektet fortfarande på BETA-stadiet, varför det möjligen ännu inte går att remastra version 11.2 med/i Suse Studio. Jag  t r o r  också att min remastermetod ger lite mera flexibilitet. En nackdel kan dock vara att ISO-filen blir rätt stor. Kompressionen i Suse Studio är sannolikt bättre.

Installerade program m m
Massor. Jag kan särskilt nämna OpenOffice.org 3.1.1, Gimp 2.6.7, Firefox 3.5.5, Opera 10.10, aMSN 0.98.1, aMule 2.2.6, VLC 1.0.3, SMPlayer 0.6.8, FileZilla 3.0.3, ISO master 1.3.6, Scribus 1.3.3.13, Inkscape 0.46, GParted 0.4.7, alla win32-codecs, kernel-headers och utvecklingsverktyg för kompilering av program. KDE 4.3.1 och kernel 2.6.31.5 används. Alla program har uppdaterats till senaste version per den 4 december 2009.

EXTON-OpSuS 11.2 KDE4 Maxi
hämtas gratis på/från Svenska Linuxföreningens server.

md5sum för ISO-filen, som är på 1420 MB

Se en skärmdump av skrivbordet HÄR. Läs mera HÄR.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

andys bild

Vad skiljer din remaster från en vanlig standardinstallation av opensuse 11.2?

extons bild

Som jag har sagt så många gånger förut: Om man direkt avser att installera openSUSE till hårddisk är det kanske ingen större vits med att använda min skiva. Min skiva är till för folk som vill köra ett "fullständigt" openSUSE-system live på svenska.

Vissa fördelar finns ändå med att installera från min skiva. D v s några kanske tycker att det är bekvämt att få ett "fullständigt" svenskt system med en gång med alla "nödvändiga" repositories klara att använda.

LINUX.EXTON.NET