Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Exton-MkLiveCD 2010

Vill du kunna skapa ditt eget linuxsystem? Det är nu enklare än någonsin. Du kan använda min senaste remaster Exton-MkLiveCD 2010 som "grund". Sen kan du förändra systemet helt och hållet och skapa en ny ISO-fil. Ditt eget skapade linuxsystem kan köras live (från skiva) och/eller installeras till hårddisk.

Exton-MkLiveCD 2010
är en svensk remaster av Mandriva 2010, PCLinuxOS och Unity Linux 2010 Beta1. I den ordningen (tror jag). Unity Linux strives to be a solid core for the mklivecd project. Det fina med Exton-MkLiveCD/Unity är att du själv mycket enkelt kan skapa en egen "skräddarsydd" Linux livecd med hjälp av programmet mklivecd. Jag har idag (091229) lagt ut en ny version av Exton-MkLiveCD med min "specialkernel" 2.6.31.6-exton. Den nya versionen av Exton-MkLiveCD har stöd för i princip all känd hårdvara.

HÄMTNING/NERLADDNING
Exton-MkLiveCD 2010 hämtas gratis på Svenska Linuxföreningens server.

md5sum för ISO-filen, som är på 406 MB.

En rolig/bra sak med detta linuxsystem är att man kan installera nya program under körning från skiva. (T. ex. Wine för att kunna köra Spotify). Om/när man sedan installerar till hårddisk är alla  förändringar (inkl. programinstallationer) kvar.

Se en skärmdump av Exton-MkLiveCD-skrivbordet HÄR. (Tack än en gång leochingkwake!). Observera att programmet mklivecd har ett GUI (som du ser på skrivbordsbilden). Läs mera HÄR. Du kan alltså bl a läsa om hur du enkelt skapar ditt eget mandrivasystem.

Edit senare samma dag och 091229
Diverse förtydliganden och ny länk till den nya ISO-filen.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

extons bild

Jag vet inte om ansvariga här på Linuxportalen förändrat något vad gäller textprogrammet. Det är nu nästan omöjligt att redigera ett inlägg utan att texten hamnar huller om buller.

LINUX.EXTON.NET