Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Small Business Server "Clear OS"

I Linux Magazine skrivs det om en ersättare för Microsoft SBS. I detta segment har Linux länge fattats en konkurrerande produkt.

För att windowsanvändare skall kunna använda en sådan programvara skall den vara transpirant och kunna erbjuda samma sak som SBS. Outlook, AD, Kalender, etc etc, utan att det märks att det körs på en annan mjukvara.

ClearOS säger sig kunna erbjuda allt detta nu. Enligt artikel är det moduluppbyggt och kan lätt integreras med t ex thunderbird. Nedan lite vad det erbjuder,

Centralized Authentication (LDAP)
Primary Domain Controller (Samba)
File and Print Services (Samba and CUPS)
Mail (SMTP, POP, IMAP, Webmail)
Calendaring (Kolab groupware)
Webserver (Apache)
Firewall plus intrusion protection (iptables, Snort)
Antimalware (Clam Antivirus, Antiphishing, Antispyware)
Antispam (Spamassassin)
Database (MySQL)
Virtual Private Network (IPSec, OpenVPN, PPTP)
Web Proxy (Squid)

länk till artikel Linux Magazine

länk ClearOS nerladdning

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Lasps bild

Bra start på året jentin. Men hur kommer vi ut till de mindre företagen med en sådan lösning?

Var sätter man upp en demo?

Jag tror att det måste finnas en fungerande "live" installation där man utan problem kan ta med sig andra intressenter och köra full demonstration.

Vi måste också ha ett bra material när det gäller utbildning ikring övergången.

Hur kommer man igång!  Jag är gärna med och bidrager på mitt sätt säger Lasp

jentins bild

Nerladdad idag. Skall installeras o testas i helgen. Fungerar det som det skall och verkar stadigt är detta en lösning som jag kommer börja jobba med direkt.

SBS 2008 är ett skämt, och jag vill inte installera detta till småföretagarna.

benzins bild

Låter smidigt detta med ClearOs. Vill gärna höra dina intryck efter lite test.

 

/B

jentins bild

Blev en buzy helg, men kom igång med installation ivf. Mycket lätthanterligt installation, där man valde tjänster inställningar mm. Efter installation var klar ställde man in dns / namn / etc  etc. Startar om server, o ett skitsnyggt gränssnitt möter en.

Skapade en domänserver på 10 sekunder med en testutdelning. Har testat åtkomst mm från en linuxklient, men skall testa o skapa o intergrera med windowsnätverk i veckan, samt outlook etc.

Än så länge verkar det mycket lovande.

Återkommer

EDIT! Lennart, det e på svenska :=)

 

jentins bild

Lite update,

Gjorde en domänanslutning från en XP klient funkade direkt, och även loginscriptfilen aktiverades o jag mappades automatiskt till min hemma katalog.

Aktiverade intern mail o kopplde mot outlook express, mest för att testa o den fungerade. Skall flytta server och göra en mx-pekning från en domän i veckan o ansluta outlook mm.

Mycket lättkonfigurerat, ett ypperligt gränssnitt för att skapa användare/grupper etc. Det bästa gui jag sett. När man aktiverar windowsnätverket får man välja om man ha en fildelningserver eller PDC. Som sagt allting väldigt smidigt och lätt.

När jag har hundra kolla på allt o vet vad som gäller kommer jag lägga upp en lite mer utförligt beskriving av allt om nån e intresserad.

benzins bild

Det är jag väldigt intresserad av Smile Helst hur man konfar Windows klienterna Wink

/b

jentins bild

Nu har jag skapat en mailserver, tog cirka 15 minuter så var allt på plats. Använder än så länge pop3 nerladdning till mailservern. Mailservern sköter nu alla mailhantering till påloggade klienter. Webmail/push kommer jag ge mig in på senare ikväll.

Angående ovan, om windowsklienter, så tänk windows så fungerar det. Från windowssidan ser du ingen skillnad vad jag kunnat se än så länge. Klientuppläggning på serversidan görs antingen via gui i servern eller via webgui från en klient.

until next event

jentins bild

Ahh det är så kul att jag kunde inte hia mig. Ställde in lunchen o fokuserade på webmail. 15 sekunder så var den igång, o jag loggade in.

Väl mött av

mail,adressbok,kalender,filter,uppgifter,

Kanon helt enkelt. Låter kanske lite dumt, men jag har ingen dator med Office så jag kan inte testa Outlook försen senare.

E jäkligt intresserad av hur kalendern integreras med outlook.

WPoohs bild

 Jentin, hur har det gått med testet? Stött på patrull? Kalendern? Är mycket nyfiken och potentiellt intresserad att byta serverplattform.

 

 

 

jentins bild

Tjena, mycket på jobb så man hinner inte med. Kalendern fungerar, via web. Vill man t ex köra Outlook mot servern måste man köpa moduler för att dela kalender etc. Tror priserna landade på 500$ per 5 klienter eller något, inte säker, men det står på deras hemsida om du vill ha exakt pris.

Vill man enbart köra sin mail via outlook är det naturligtvis inga problem, men kalendern fungerar bara via web utan betalning.

 

sm0rgms bild

Låter mycket intressant som ett alternativ till SBS. Jag ska definitivt göra en testinstallation när jag får en lucka de närmaste dagarna. Det vore intressant att höra era reflektioner när ni testat. Framförallt - är det någon funktionalitet som får stryka på foten med en ClearOS-lösning kontra SBS?

Stefan

---
Stefan - king of nerdia.net

tlagrens bild

Hej, är det någon som har gjort några ordentliga tester av denna produkt. Någon som har kollat på backup/restore funktionerna?

/Tomas