Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Toorox-Exton LiveDVD - kör Gentoo utan att vara linuxexpert

Nu är Toorox-Exton 2010 LiveDVD utlagd för gratis nerladdning. Toorox-Exton är en svensk remaster av Toorox, som är baserat på Gentoo Linux. Det bästa med Toorox/Toorox-Exton är den förnämliga autokonfigureringen av hårdvara och möjligheten att enkelt installera systemet till hårddisk och/eller USB-sticka. Toorox utvecklare har lånat vissa inslag från KNOPPIX för att få till stånd en riktigt bra autokonfigurering.

Installerade program
Toorox/Toorox-Exton innehåller skrivbordsmiljön KDE i senaste stabila version. D v s version 4.3.4. Använd kernel: 2.6.32 med stöd för "all slags" hårdvara. Övriga program: Bl a IceCat (Firefox 3.5.6), OpenOffice 3.1.1 (senaste), VLC 1.04, Wicd 1.7, Thunderbird 2.0.0.23, Gimp 2.6.8, Kino 1.3.3, Wine 1.1.34 och Cups. ISO-filen är på hela 1750 MB. (Så massor med program är installerade).

Sex särskilda fördelar med Toorox/Toorox-Exton
1. Toorox-Exton kan på 10 - 15 min installeras till hårddisk. Det innebär att alla ni som inte "orkat" genomföra en normal Gentoo-installation - som kan ta upp till ett par dygn - nu ändå har chansen att få in detta fantastiska linuxsystem på era datorer. Läs på INFO-sidan om hur installationen går till. Ett lättanvänt installationsprogram (med GUI) är installerat.

2. Autokonfigureringen är förnämlig, bl a därför att delar av KNOPPIX system härför används.

3. Toorox implementering av programhanteraren Portato är helyckad. Det är därmed synnerligen lätt att installera ev. saknade program. (Något som alltså ibland kan vara besvärligt i Gentoo).

4. Toorox-Exton kan också lätt installeras till USB-sticka. Det finns ett särskilt program (med GUI) för det.

5. Du som har ett nyare Nvidia-kort i datorn kan använda Nvidias egen driver 190.53 (som jag installerat) och därmed enkelt få 3D-skrivbordseffekter med Compiz.

6. Det finns olika startalternativ när du startar upp datorn från skivan. Bl a kan du välja efter olika skärmstorlekar.

HÄMTNING
Toorox-Exton 2010 LiveDVD
hämtas på Svenska Linuxföreningens server.

md5sum för ISO-filen, som är på 1750 MB

Se en skärmdump av skrivbordet HÄR. Läs mera HÄR.

Redigering 100114
Ett par förtydliganden och en rättelse av en felaktig länk.