Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Firefox 3.6 släppt

Så nu släpptes firefox 3.6 som skall vara snabbare ( tycker efter denna korta stunds användande att jag märker det ). Samt har stöd för något som kallas personas så browsern kan se ut som en skog en himmer eller en galax ( eller 35000 andra saker som fanns att välja ). Bättre prestanda för javascript. Native video kan spelas upp i fullskärm support för nya/fler html 5 taggar (bl.a nya drag o släpp funktioner) samt utökat cssstöd. Även stöd för att varna för utdaterade plugins som kan leda till buggar och säkerhetsproblem. läs mer www.mozilla.com/en-US/firefox/3.6/releasenotes/

ladda ned:

www.mozilla.com/en-US/firefox/all.html

 

Såklart kan ju vissa add-ons vara inkompatibla vilket kan vara en showstopper för vissa.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

poka64s bild

Vore bra om Mozilla kunde bestämma sig för att stödja h.264 i html5, som det är nu så verkar dom flesta stora sidor typ Vimeo och youtube enbart köra h.264.

Jag hade hellre sett att dom sidorna började stödja theora istället.

FoHs bild

Eller något bättre. Länkade denna till Poka64 tidigare idag, mycket intressant läsning: http://www.0xdeadbeef.com/weblog/2010/01/html5-video-and-h-264-what-hist...

Marcuss bild

 det kostar att dekoda h264, om du ska göra det rätt. Man måste licensiera sig med mpeglaa. 

FoHs bild

För den som testar den nya kontrollfunktionen för huruvida plugins är uppdaterade eller inte, och upptäcker att Flash inte är uppdaterat kan ni ladda ned 64-bitsversionen härifrån: http://labs.adobe.com/downloads/flashplayer10_64bit.html

Flytta filen till /usr/lib/mozilla/plugins (och ta bort gamla Flash-plugins förstås), sen rapporterar Firefox att pluginet är uppdaterat.

Gäller endast 64-bitarsversion, som halkat efter lite i utvecklingen (nspluginwrapper och 32-bitars Flash fungerar enligt min erfarenhet inget vidare).

FoHs bild

Är det någon mer än jag som upplevt problem med att posta inlägg i Firefox 3.6? Det verkar vara ett lotteri, ibland går det hur bra som helst och ibland blir det samma effekt av att trycka på Spara som att trycka på F5 eller Uppdatera (dvs sidan laddas om och inlägget är tomt, så man får skriva om).

FoHs bild

För de som vill testa FF3.6 i Ubuntu 9.10, kör:

sudo add-apt-repository ppa:mozillateam/firefox-stable

Följt av

sudo apt-get update && sudo apt-get install firefox-3.6

Då får ni den stabila versionen av FF3.6. Jag har som sagt dock problem med att posta saker, de försvinner ut i cyberrymden titt som tätt. Spelar ingen roll om jag kör FF i Safemode heller (dvs med plugins inaktiverade). Vore intressant om andra på Linux och Ubuntu har samma problem!

beowulfs bild

God kväll,

När jag skrev

sudo apt-get update && sudo apt-get install firefox-3.6

<br />

så klagade ubuntu på syntaxfel  när den oväntade symbolen ";&" som det stod i terminalen. Tog bort &amp; och då verkade den komma igång. Men när jag kollar på "om mozilla firefox" under hjälpmenyn i firefox så står det fortfarande 3.5.7. Skall jag ta bort gamla firefox först?

FoHs bild

Oops! :O &amp; är html-kod för &-tecknet, det ersattes helt enkelt när jag klistrade in kommandot. Det ska alltså stå "sudo apt-get update && sudo apt-get install firefox-3.6". Det är bara ett sätt att skriva de två kommandona på samma rad, dvs efter att det första kommandot utförts med lyckat resultat utförs även det andra. Om du uppdaterat paketkällorna så kan du bara skriva "sudo apt-get install firefox-3.6" så bör du ha senaste versionen installerad.

Edit: Du ska inte behöva ta bort gamla Firefox innan, den ska ersättas med den uppdaterade.

Jag har inte upplevt några som helst bekymmer med att posta inlägg med firefox 3.6

FoHs bild

Problemet verkar ha löst sig nu. Jag gjorde som så att jag skapade en ny profil och sedan dess verkar det fungera. Konstigt dock att problemet kvarstod i safe-mode tycker jag. Som tur är underlättar Weave när man vill byta profil Smile