Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Danmark antar ODF som officiellt format

Det danska Folketinget har enats om att anta ODF som officiellt dokumentformat för att spara filer i. Det ska tas i bruk från och med april 2011. Allt som krävs är ett formellt beslut i riksdagen i tisdag nästa vecka.

Enligt H Online sällar sig Danmark till Belgien, Frankrike, Sverige och Litauen som också använder ODF.

Källa: H Online

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

FoHs bild

Som källan påpekar så innebär det inte en övergång till OpenOffice.org, utan snarare kommer man använda det ODF-plugin som finns för Microsoft Office. Förmodligen för att det blir kostsamt att utbilda personal i en annan Office-svit.

Men att Sverige gått över till ODF (eller beslutat om det iaf) visste jag inte. Någon som har källa på det?

pluckers bild

Troligtvis ett missförstånd. ODF är svensk standard (SS-ISO/IEC 26300:2008), men det är inte samma sak som officiellt format inom offentlig verksamhet...

/Micke

FoHs bild

Heh, ja förmodligen.

Edit: Skickade mejl till artikelförfattaren med din information får vi se vad han/hon säger.

mikehers bild

Det dröjer väl till 2100 att få sverige att gå över tillk öppna format. Sverige sitter ju redan i Microsoft knä med tanke på att tom. dataingenjörsutbildningarna och webdesignutbildningarna allt mer låser in sig i Microsoft produktporfölj Sad

Och sen kan man ju ibland undra vafan det e för studenter de tar in på skolorna med när vissa studenter klagar på att PDF "är för jobbigt att använda" när de ska lämna in rapporter.

Det enda folk uppenbart klarar av är Microsofts produkter både bland kommunfolket och framtidens "välutbildade" webbdesigner/dataingenjörer. Försöka få dem att använda OpenOffice eller PDF är som att lära en gammal hund sitta.

Nu när Microsoft bakat in sin egen PDF/PS ripoff i Windows7(vad den nu heter) kommer väl snart PDF också att försvinna med tiden.

 

FoHs bild

Du sprider FUD som vanligt Smile

Varför skulle PDF försvinna? PDF är ISO-standard och i princip alla myndigheter och dylikt använder det i Sverige. Ser inte riktigt var de skulle byta till något annat när deras rutiner för det är väl inarbetade, och att det dessutom är en fråga om öppenhet/tillgänglighet.

Att få Microsoft Office via MSDNAA är väl för övrigt inte ens möjligt? Iaf inte på den skolan jag går på, och jag har hört flera andra på andra skolor som påpekat att det inte finns med bland produkterna där. OOo-användandet går ju för övrigt uppåt, stöter på folk både här och där som använder det och det brukar inte vara några problem. Men för all del, folk kan fortsätta använda Microsoft Office så länge ODF-pluginet fungerar som tänkt. Det är allt som krävs för att de ska kunna spara i ODF. Med andra ord spelar det ingen roll om det finns någon riktigt inlåsningseffekt eller ej.

 

valdermans bild

Vad är det för lam skola du pluggar på om folk använder OOo? Hos oss är det antingen LyX eller ren LaTeX som gäller.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

valdermans bild

Med tanke på hur begåvade de dataingenjörer jag läser tillsammans med är, så förvånar det mig att de alls klarar av att använda något ordbehandlingsprogram överhuvudtaget.

Och att använda orden "webdesign" och "utbildning" i samma mening...

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

pluckers bild

I nuläget så ser det inte speciellt bra ut i Sverige. Enligt förvaltningslagen så måste myndigheter läsa e-post från medborgare, men de behöver inte hantera bilagor eller ens svara via e-post. Sveriges Kommuner och Landsting skriver följande i ett dokument som handlar om hur man ska hantera skräppost [1]

"Bifogade filer kan vara av en mängd olika format. För att underlätta kommunikationen med medborgarna när det gäller bifogade filer bedömer vi att det är rimligt att kommuner och landsting kan ta emot dokumentformat som följer erkända standarder som ISO (ODF och PDF/A) och andra format som är fastställda eller rekommenderade av ansvariga myndigheter."

och

"Det är inte acceptabelt att kommuner, landsting eller myndigheter begränsar formaten till att vara så applikationsspecifika att det behövs en viss produkt för att kunna kommunicera med myndigheten."

Verkligheten är dock annorlunda. 2008 så genomförde forskare på Högskolan i Skövde en undersökning bland samtliga Sveriges kommuner som visade att 80 % av kommunerna inte kan eller vill läsa dokument som är skrivna i ODF. I många fall efterfrågade man istället dokumentet i Microsofts format. [2]

Om e-delegationens betänkande Tredje generationens e-förvaltning [3] får någon effekt så kanske det finns mer hopp. I avsnittet som tar upp tekniska förutsättningar så har man som förslag att öppna standarder ska vara förstahandsval vid val av teknisk lösning och att öppen programvara alltid ska övervägas vid val av lösning.
I informationen angående remissvar så står det att Finansdepartementet använder ordbehandlingsprogrammet Word, men även andra format går bra, så om någon känner för att skicka in ett remissvar (senast den 16/2) så kan man ju alltid testa att skicka det som ODF Wink

/Micke

[1] http://brs.skl.se/brsbibl/kata_documents/doc39115_1.pdf
[2] http://www.opensourcesweden.se/2647
[3] http://www.edelegationen.se/node/254

jnylins bild

Intressant forskning från Högskolan i Skövde!

Jag sökte för något år sedan ett jobb där jag skickade in ansökan som två pdf-filer i ett zip-arkiv. Fick tillbaka ansökan med hänvisning till att de inte kunde läsa zip-formatet.

hoths bild

Här är någon som byter till openoffice!

http://opensource.idg.se/2.1014/1.286713/norsk-tv-byter-till-openoffice

Ett första steg inför eventellt byte är ju att börja använda formatet. Formatet har större tyngd än programmet. Det är därför det är så svårt att byta bort Word,. för alla dokumenten är ju i "word"-formatet...

----
Linux växer snabbast!