Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

EXTON-BLACK 2010 (blackPanther OS) LiveDVD

Mitt senaste utlagda linuxsystem kallar jag för EXTON-BLACK 2010 LiveDVD. Det är en svensk remaster av blackPanther OS 10.1, utvecklat av ungraren Charles Barcza. BlackPanther OS bygger i sin tur på Mandriva 2010 och PCLinuxOS. Eftersom blackPanther OS har egenutvecklade program/scripts för bl a hårdvaruigenkänning och egna repositories anser jag ändå att blackPanther OS bör betraktas som en s k självständig linuxdistribution.

Två alternativa kärnor
EXTON-BLACK
/blackPanther använder kernel 2.6.32.2 som standard och skrivbordsmiljön KDE 4.3.1. Efter installation till hårddisk kan man alternativt vid ev. behov använda min "specialkernel" 2.6.31.6-exton, som har ännu mera stöd för olika slags hårdvara. (D v s jämfört med "originalkerneln/standardkerneln").

Vad är särskilt bra med EXTON-BLACK/blackPanther OS?

1. Systemet bygger på Mandriva, som är ett mycket bra "grundsystem".
2. Du har efter installation till hårddisk två kärnor att välja på. Om någon speciell hårdvara inte fungerar med en kärna kanske den gör det med den andra.
3. Programhanteraren Smart med GUI är installerad. Smart fungerar alldeles otroligt bra.
4. Utöver Smart finns tre andra sätt att installera program på.
5. Installationen till hårddisk är synnerligen enkel och snabb. Installationen tar 2 - 5 min beroende på dator. Jag har skrivit en utförlig INSTALLATIONSANVISNING, som kan vara läsvärd.
6. Autokonfigurationen av hårdvara m m under uppstart från skiva är förnämlig. Skulle förvåna mig mycket om någon rapporterar att EXTON-BLACK inte kan köras på någon dator som har RAM på 1024 MB eller mera.
7. Du kan installera program under körning från skiva. (T. ex. Spotify). Om du sedan väljer att installera EXTON-BLACK till hårddisk så är dina programinstallationer och övriga ändringar av systemet kvar.
8. "Alla" win32-codecs är installerade, vilket betyder att du kan spela upp de flesta mediafiler med bl a VLC.
9. Senaste stabila version - 2.6.8 - av GIMP (Photoshopdödaren?) är installerad.
10. "Alla" nödvändiga kompileringsverktyg m m (inkl. kernel-headers) är installerade så att du kan installera program från källa/source (om det inte går att installera på annat sätt).

HÄMTNING/NERLADDNING
EXTON-BLACK 2010 hämtas gratis på Svenska Linuxföreningens server.

md5sum för ISO-filen, som är på 1009 MB.

Se en skärmdump av skrivbordet HÄR. Läs mera HÄR.