Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

MCN-Exton :: Skapa ett eget Mandriva 2010-system på ca 20 min!

Om du vill ha ett lite roligare "linuxliv" än vad du får genom att köra Ubuntu och liknande kan jag rekommendera min nya svenska remaster av MCNLive Kris BETA. "Kris" är namnet på kvinnan bakom MCNLive. Jag kallar min remaster/live-skiva för MCN-Exton 2010 LiveCD. Systemet innehåller bl a KDE 4.4.0. MCNLive bygger i sin tur på Mandriva 2010 och PCLinuxOS. ISO-filen är på 595 MB, vilket bl a innebär att du kan köra systemet i RAM (om du har minst 1024 MB). Jag vet inte varför Kris väljer att beteckna sin dist "BETA". Allt fungerar perfekt.

Vad är den stora vitsen med MCNLive?
Du kan direkt under körning av systemet från skiva skapa en ny ISO-fil med dina egna programinstallationer m m. Det hela behöver inte ta mer än ca 20 minuter. Själva remasterprocessen (mkhotremaster) tar bara ca 5 minuter! Läs mera härom på INFO-sidan. Din egen dist fungerar sedan precis som originalet. D v s du kan skapa nya ISO-filer baserade på din dist och du kan installera densamma till hårddisk m m.

Unik/världsunik

Under åren 2008-2009 var mina remasters av Mandriva alldeles världsunika (såvitt jag vet). Remastermetoden mklivecd, som utvecklats av mannen (Bill Reynolds - Texstar) bakom PCLinuxOS (som bygger på Mandriva/Mandrake), fungerade inte på Mandriva fr o m version 2008. Inte heller Mandrivas egen remastermetod fungerade. I och med tillkomsten av MCNLive Kris BETA och nya PCLinuxOS 2010 gäller inte längre det nyssnämnda. MCNLive har tagit över projektet mklivecd. I PCLinuxOS heter remastermetoden numera mylivecd.

HÄMTNING/NERLADDNING
MCN-Exton 2010 hämtas gratis på Svenska Linuxföreningens server.

md5sum för ISO-filen, som är på 595 MB.

Tillägg 100319
Jag har nu upptäckt att det också går alldeles utmärkt att installera nya MCN-Exton 2010 till en USB-sticka på minst 4 GB. Om du vill göra det ska du läsa detta blogginlägg.

Tillägg 100330
Jag har idag lagt ut en ny version av MCN-Exton med ännu bättre svenskt språkstöd och stöd för trådlösa nätverkskort med Atheros chipset. Dessutom passade jag på att installera Samba så att du kommer åt dina windowsdatorer i ditt nätverk.

Se en skärmbild av skrivbordet HÄR. Läs mera HÄR.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

noxxiks bild

Man får inget roligare "linuxliv" av det du nämnde. Vil man ha det riktigt roligt ska man istället ta och utveckla en distribution från grunden och verkligen gotta ned sig i varenda liten smådetalj för att få allting som man vill ha det.

extons bild

Jasså, tycker du det. Inte ens lite roligare?

LINUX.EXTON.NET

leochingkwakes bild

Då använder man LFS som bas om någon dist överhuvudtaget... Wink

frilas bild

Är det utveckling av distar från grunden som är roligt? Det är väl att använda systemen där någon annan gjort grovjobbet och se att alla kul grejer funkar (i bästa fall).

leochingkwakes bild

Det är tur att alla inte tänker så, för då hade vi ju inte haft några distar Wink

frilas bild

Oj, tänkte inte på det... Wink

tux-svens bild

Men käre "Leo", du brukar ju ondgöra dig över att det finns för många distar!! Wink

Hur bra är det nu EGENTLIGEN...?

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

leochingkwakes bild

Tvärtom...

extons bild

Jag har nu upptäckt att det går att installera nya MCN-Exton 2010 till en USB-sticka på minst 4 GB och sedan spara alla ändringar av systemet (inkl. nya programinstallationer) direkt på stickan. Du kan därmed bli riktigt portabel, eftersom stickan alltså sedan kan köras på alla datorer var som helst.

Om du vill göra en sådan installation ska du läsa detta blogginlägg.

Tillägg 100330
Det finns också ett annat synnerligen enkelt sätt att installera MCN-Exton 2010 till USB-sticka. Kör bara kommandot dd if=mcn-exton-kde44-595mb-100330.iso of=/dev/sdX bs=8M && sync

Läs närmare härom i slutet på detta blogginlägg (så att du inte av misstag raderar hela din hårddisk).

LINUX.EXTON.NET