Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Nya PCLinuxOS-EXTON 2010 med KDE 4.4.2 och remastermöjlighet

På nya PCLinuxOS-EXTON 2010 LiveDVD finns de flesta och bästa av alla stabila linuxprogram. Bl a nya KDE 4.4.2, Firefox 3.6, Midori 0.2.2, aMSN 0.98.1, aMule 2.2.6, Samba (anslut till windowsdatorerna i ditt nätverk), Wine 1.1.37, OpenOffice.org 3.2, Scribus 1.3.5.1, Emacs 23.1.1, K3b 1.91.0, VirtualBox 3.1.4 OSE (OS-emulator) och Gimp 2.6.8. Vidare Compiz 0.8.4 för 3D-support. Nästan alla program är på svenska. PCLinuxOS 2010 är baserat på Mandriva 2010. PCLinuxOS har också en del inslag av Debian/Knoppix. (Bl a apt-get/Synaptic).

All "normal" hårdvara igenkänns och konfigureras under uppstarten. PCLinuxOS 2010 har samma förnämliga automatiska hårdvarukonfiguration som KNOPPIX v6.1 eller Ubuntu 9.10. Härtill bidrar bl a att PCLinuxOS 2010 använder kernel 2.6.32.10.

Systemspråket och så gott som alla program är alltså på svenska. Till några få program finns inte svenska översättningar att tillgå. Det gäller t. ex. Emacs och Beaver.

PCLinuxOS-EXTON 2010 kan remastras med ett enda kommando, som faktiskt också bara består av ett enda ord.

Min första version av PCLinuxOS-EXTON 2010 var klar redan 100323. Nu aktuell version innehåller uppdateringar av program i storleksordningen 300 MB. Den här versionen (100412) kan också laddas ner från Svenska Linuxföreningens server.

Unik/världsunik
Under åren 2008-2009 var mina remasters av Mandriva alldeles världsunika (såvitt jag vet). Remastermetoden mklivecd, som utvecklats av mannen (Bill Reynolds - Texstar) bakom PCLinuxOS (som alltså bygger på Mandriva/Mandrake), fungerade inte på Mandriva fr o m version 2008. Inte heller Mandrivas egen remastermetod fungerade. I och med tillkomsten av MCNLive Kris BETA och nya PCLinuxOS 2010 gäller inte längre det nyssnämnda. MCNLive har tagit över projektet mklivecd. I PCLinuxOS heter remastermetoden numera mylivecd.

Popularitet
Ubuntu är 1:a på distrowatch.coms "topplista" över världens just nu mest populära linuxsystem. PCLinuxOS ligger 4:a på samma lista, vilket bara kan betyda att linuxfolket ännu inte upptäckt vilket förnämligt linuxsystem nya PCLinuxOS 2010 är. Den som inte gillar PCLinuxOS gillar nog inte Linux överhuvudtaget.

Redigering 100426 betr. populariteten
PCLinuxOS ligger just nu tvåa (efter Ubuntu) på ovannämnd topplista.

Hämtning

ISO-filen hämtas på Svenska Linuxföreningens server.

md5sum för PCLinuxOS-EXTON 2010

Se en skärmdump av PCLinuxOS-EXTONS 3D-skrivbord HÄR. Läs mera HÄR.

Redigering 100413
Vissa faktarättelser. Korrekt installerad version av KDE är 4.4.2 istället för 4.4.1 t. ex..

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

tux-svens bild

Jag har nu provat PCLinuxOS 2010 lite grand - live på min Acer Aspire One.  Jag måste säga att den gav ett mycket positivt intryck. Det var inga problem att få igång det trådlösa nätverket, som tydligen kan vålla problem i Kubuntu 10.04.

Nätverksskrivaren gick åxå att få igång, men det krävdes mer handpåläggning än i Mint 8.

Vad jag däremot INTE lyckas få igång är Bluetooth-musen.  Jag får inte igång Bluetooth överhuvudtaget när jag kör live. Trots att jag lade till paketet "blueman".

Nu var det originalversionen jag provade, men kanske att blueman redan är installerad på Exton-varianten?  Jag har inte testat den ännu...

PCLinuxOS känns ovanligt moget och trevligt för att vara en KDE4-dist. Smile Det blir nog en riktig installation av detta på desktoppen såsmåningom..

Edit:  Det löste sig med Bluetoothmusen på ett busenkelt sätt. Under "Internet" i den vanliga startmenyn fanns "Bluetooth" att välja. Sedan anslöt man Bluetooth-enheter som vanligt.

 

 

---

Windows are for houses, Linux is for computers!