Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Skrivare utan drivrutiner

Jag läste att HP har lanserat några nya skrivare som man inte behöver installera drivrutiner på:

http://computersweden1.idg.se/2.2683/1.312080/skrivare-utan-drivrutiner

 

Frågan är om dessa funkar som "plug and play" under Linux också?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

mindlights bild

Garbage.

99% är detta precis som med 3G-modemen där första inkopplingen emulerar en CD-rom, när drivaren är installerar och körs skickar denne instruktionen till skrivaren att koppla ur den virtuella cd-romen och kommpla in skrivaren istället.

I HPs officiella material står inget om Linux. Mac CUPS stöds dock.

http://www.hp.com/hpinfo/newsroom/press_kits/2010/plugandprint/pdf/Smart...

 

I mina ögon har HP rasat otroligt den senaste tiden.

Inte p g a Linuxstödet, som för övrigt är omständigt i mitt fall, utan för deras ovilja att stödja befintliga skrivare i nya operativsystem.

Tjejens Photosmart droppade man stöd för när Vista kom. Helt ofattbart.

Samma gäller multifunktionsskrivaren (inbyggd scanner) HP G85. Droppad.

Man hänvisar till en sunkig universiell skrivardrivis som gör skrivaren till en färgskrivare helt utan de funktioner som man köpte den för från början.

Scannern är bara att slänga.

"Hemskt ledsen men vi tjänar inga pengar på dig längre och andra säljer bläckpatroner för under 1000kr/liter så bye bye... köp en ny skrivare eller håll käften."

 

I mina ögon kan det fan inte vara rocket science att skriva universiella drivisar (som täcker alla funktioner på samtliga skrivarmodeller i familjen) till skrivarfamiljer då man har hela blueprinten på produkten inhouse.

Så jävla unika kan inte var skrivare vara så att instruktionssätt m m är helt grekiskal.

 

nej... förbannad är vad man blir.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

FoHs bild

Inte p g a Linuxstödet, som för övrigt är omständigt i mitt fall, utan för deras ovilja att stödja befintliga skrivare i nya operativsystem.

Det är ju nackdelen med att ha leverantörer som inte har öppen källkod-stöd, och en av anledningarna till att man kanske väljer Linux istället. När morsan uppgraderade från XP till Vista (bytte dator) så fanns det inte några fungerande drivrutiner för scannern (HP), men den fungerar klockrent i Ubuntu så jag installerade det medelst Wubi. Fast nu är ju inte världen riktigt så enkel att alla kan gå över till Linux... Smile

Tror för övrigt att du har helt rätt angående drivaren. Tror det är CS som i sin strävan efter enkelhet har schablatt bort fakta. I materialet står det:

"Because the product drivers and other software reside in the printer/MFP, you can install them directly from the device, and won’t have to worry about losing or damaging the software CD."

emwiks bild

Eller så kommer tillverkarna överrens om ett gemensamt protokoll så kanske man klarar sig på drivrutinen som följer med i operativsystemet. Med ett bra utformat protokoll kan man bygga på det i lång tid framöver (om det nu ens tillkommer några nya funktioner i skrivare fortfarande).

fnurrs bild

postscript kanske?

joakimos bild

Postscript är bra Smile

håller hårt i min gamla HP Laserjet 4L, funkar alltid i alla tillfällen och det finns fortfarande toner att få tag på.

 

/Joakim