Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Mint 9 (Isadora) RC finns tillgänglig (Gnome)

Jag har kört den live några timmar nu och jag tycker det funkar alldeles utmärkt. Allt som jag provat har fungerat som det skall. Laughing out loud

(Logga in på Nordea, Kolla på Youtube, Musik på Sveriges radio och Play på SVT, trådlöst nätverk, nätverksskrivare, Bluetooth, Compiz-effekter osv osv..  allt funkade direkt - "out of the box")

Linux Mint 9 Isadora RC:n finns tillgänglig  i både 32 och 64-bitars.

Releasen är baserad på Ubuntu 10.04.

http://www.linuxmint.com/blog/?p=1386

Edit: (Uppdaterade texten lite)

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

tux-svens bild

Det finns några käcka finesser i Mint 9:

Det ena är ett backuptool som inte bara kan backa up dina personliga filer utan även de programtillägg som du gjort från grundinstallationen av Mint 9.  (Softare Selection)

Detta kan bespara massa jobb vid nästa uppdatering (Mint 10 t.ex)

Den andra är ett verktyg att skapa bootbar USB-sticka med.  Till skillnad från UNEtbootin kan man här skapa en "levande" sticka.  Dvs alla uppdateringar och programinstallationer du gör sparas på stickan och finns med nästa gång du bootar.  Givetvis finns skapade och sparade filer med åxå.  Smile

Verktyget heter "usb-creator-gtk", men kallas konstigt nog för  för "Startup Disk Creator" i startmenyn..

Det var väl något sådant som Hoth eferlyste förra året?

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

FoHs bild

Startup Disk Creator har funnits med sedan Ubuntu 8.10 åtminstone. Namnet i menyn har tett sig lite olika, först hette det "Create a USB Startup disk" på engelska, och sedan "USB Startup Disk Creator" tror jag.

tux-svens bild

OK, det kanske bara är så att jag missat det. Shock

Eller har det verkligen fungerat på detta viset, att ändringar sparats, tidigare åxå?

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

FoHs bild

Kommer inte ihåg om funktionen fanns med i allra första versionen, men sedan 9.04 tror jag det funnits med iaf. Vet inte i vilken omfattning saker sparades, kanske bara var dokument först.

tux-svens bild

Nu har jag provat att göra en "levande" bootbar USB-sticka, innehållade Mint 9 RC, som jag först körde i min Acer Aspire One. Där skapade jag bl.a. ett mailkonto i Thunderbird.  Därefter har jag flyttat över stickan till min desktop.  I denna desktop har jag ett ATI Radeon HD 3650 som förorsakat många bekymmer tidigare.  (Det var först i Mint 8 jag fick det att fungera hyfsat - då med proprietära drivrutiner!)

Nu stoppade jag in stickan och startade.  Jodå det gick att snurra på Kuben och alla Compiz-effekter som jag konfigurerat i Acern fungerade här åxå.  Nu kollade jag vilka proprietära drivrutiner som fanns tillgängliga - det fanns mycket riktigt en proprietär drivrutin för ATI-kortet att installera om jag så önskade. Detta gjorde jag emellertid INTE!

Thunderbird med de tidigare gjorda mailinställningarna funkar helt normalt i desktoppen åxå. Smile

Nu installerade jag äver Google Earth.  GE funkar alldeles utmärkt utan proprietära drivrutiner. Laughing out loud

Detta måste betyda att de öppna drivisarna för ATI-kortet som finns i kärnan fungerar alldeles förträffligt för mina behov!  Det skall bli intressant att se hur KDE-releasen fungerar såsmåningom. Det ville alltid strula med de proprietära ATI-drivisarna ihop med kwin. Sad

Kanske ATI-problematiken är löst nu med de öppna drivisarna (äntligen)? Jag har sett på bloggen att det däremot finns problem med vissa Nvidia-kort.

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

johnh3s bild

Mina ATI problem verkar lösta med Ubuntu 10.04 LTS. Så det är kul.

Jag kommer nog att prova nya Mint också. Det mest intressanta verkar vara den nya programhanteraren de inför:

http://linuxmint.com/rel_isadora_whatsnew.php#mintinstall

 

Ett enormt utbud av program att välja på. På ubuntu saknas vissa populära paket. Google Earth exempelvis. Visserligen går det ändå installera den relativt enkelt men att ha allt samlat gör det enklare.

 

Lyfangs bild

För er med Windows 7 gick Linux Mint 9 “Isadora” RC utmärkt att installera på Windows 7 (betan) med mint4win. mint4win fungerar som Wubi http://www.linuxportalen.se/forums/2009/11/26/wubi-ubuntu-installerare-f-r-windows

tux-svens bild

 Jag tyckte att live-köriningen fungerade så bra att jag installerade LM9RC på hårddisken istället.  Nu har jag ersatt LM8 på Acer Aspire One med denna och det funkar mycket bra.  Den är klart snabbare än 8:an.

Jag använde /home från LM8 installatiionen vilket gick vägen - efter att jag tagit bort de gamla konfigurationsfilerna! 

Jag tyckte att Linux Mint 8 var mycket bra, men det här kommer att bli ännu bättre! Smile

"Programhanteraren" är lite långsam att starta upp, (Vilket kanske beror på att jag har dålig bandbredd?) men SEDAN uppenbarar sig en fantastisk värld med ca 30.000 programpaket som kan installeras men en knapptryckning.

Allt från bl.a. Skype, GoogleEarth, Chromium till över 1000 olika spel.  (Den vanliga paketinstalleraren Synaptic finns fortfarande tillgänglig i startmenyn!)

Igår installerade jag t.ex elektronik-ritprogrammet "Oregano", som jag inte ens hade hört talas om tidigare.

Det finns visserligen några detaljer i RC:n som inte är 100%, men för min del är den helt användbar som bruksinstallation redan. Laughing out loud

Den skarpa versionen skall komma senare i Maj.

 

---

Windows are for houses, Linux is for computers!