Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

DebEX-Mint 9 LiveDVD

DebEX-Mint 9 live dvd är en svensk remaster av Linux Mint 9 RC Isadora. (From freedom came elegance). Gnome 2.30 och kernel 2.6.32-21-generic (samma som i Ubuntu 10.04) används. Programinnehåll m m: Bl a OpenOffice 3.2, Thunderbird 3.0.4, Firefox 3.6.3, VLC 1.0.6, Gimp 2.6.8, win32-codecs och kompileringsverktyg för installation av program från källa/source. Alla program har uppdaterats till senaste tillgängliga stabila version per den 8 maj 2010.

Remaster av en remaster
Jag har tidigare sagt att jag aldrig ska göra en "remaster av en remaster". Linux Mint 9 är alltså en remaster av Ubuntu 10.04. Å andra sidan kan ju Ubuntu sägas vara en remaster av Debian o s v. Sannolikt kommer också Linux Mint snart att räknas som en s k självständig linuxdistribution. Mitt främsta skäl till att "tillverka" DebEX-Mint 9 var att systemet passar väl in på min Ubuntu multiboot-skiva EXTON 2010-1.4 Ubuntu MultiBootDVD, som snart blir klar.

Fördelarna med Linux Mint/DebEX-Mint
Ubuntu är linuxsystemet för dig som vill att "allting bara ska fungera" redan från start. Det gäller i ännu högre grad för Linux Mint. D v s om du inte har en mycket ovanlig dator och/eller alldeles speciell hårdvara så autokonfigureras allt under uppstarten av DebEX-Mint/Linux Mint från skivan. Det gäller även din anslutna skrivare. Dessutom finns alla nödvändiga codecs med. D v s du kan spela upp alla tänkbara mediafiler i Vlc, GNOME MPlayer, Totem och Rhythmbox.

DebEX-Mint 9 kan lätt installeras till hårddisk och/eller USB-sticka. Alla ändringar av systemet på USB-stickan sparas om man skapar ett "sparutrymme" på stickan i samband med installation till densamma. Om installation till USB-sticka skriver också medlemmen tux-sven.

Utrymmet på Svenska Linuxföreningens server är (egentligen) fullt, som jag skriver i detta blogginlägg, men jag lyckades ändå klämma in nya DebEX-Mint 9. Kanske beroende på att föreningen rensat upp på servern och/eller på att jag började med att radera min gamla version av DebEX-Mint.

Se en skärmdump av skrivbordet HÄR. Läs mera HÄR.

Åtkomst/nerladdning

DebEX-Mint 9 kan alltså hämtas gratis på Svenska Linuxföreningens server.

md5sum för ISO-filen som är på 1029 MB.

Redigering senare 100508
Förtydliganden och rättelser av div. skrivfel.