Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

openSUSE 11.3 RC2 är ute!

Release Candidate 2 av openSUSE 11.3 är släppt och kan laddas ned från http://software.opensuse.org/developer/en . Som vanligt finns en lista med de mest irriterande buggarna i versionen släppt, kika på http://en.opensuse.org/Bugs:Most_Annoying_Bugs_11.3_dev .

openSUSE 11.3 RC2 är den sista versionen innan 11.3 släpps skarpt den 15 juli 2010.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

jontes bild

Den funkar bra. Det som krånglar just nu är Skype. I övrigt så upplevs den som rappare och har väckt en del funktioner till liv hos en laptop.

Installerad på 4 utav 6 burkar i drift här hemma.

Det jag gillar nu ännu mera med OpenSuSE är den möjligheten till rullande uppdateringar/uppgraderingar utav OS.

-> Allt söder om dalälven kallas för skåne Wink

IngeSvs bild

Har du provat att starta Skype från terminalen? Då får du reda på (i flera omgångar) vilka filer som fattas och kan installera dom med YaST, installera program, bocka för RPM provides och klistra in filnamnet. Kör du 64 bitar openSUSE ska du då även installera 32 bitars programmen eftersom Skype bara finns som 32 bitars till openSUSE.

IngeSvs bild

Jag vet inte vad det innebär, men kommer det inte en Goldmaster den 8 juli först.

jontes bild

Tackar för rådet och jag vet precis vilket biblotek som felar för skype. Vidare så var det var stört omöjligt att få igång Firefox under 64-bitars ver.. 32-bitars bara rullade. Numera är det efter uppdateringar helt ok med Firefox på 64. Ska testa Skype efter helgen.

-> Allt söder om dalälven kallas för skåne Wink

IngeSvs bild

Det verkar som om jag har fel och Jonas rätt - någon Goldmaster har jag inte sett till.

bittins bild

inte långt kvar till Stable

rodvitners bild

Den första dist jag testat under våren/sommaren som inte hittar det trådlösa av sig självt på min Dell minidator. Mycket skumt.

FoHs bild

Är nog egentligen inte så skumt. Min Dell Mini har chipset från Broadcom, och då krävs det ett stängt firmware för att det ska fungera, alternativt Broadcoms stängda drivare. Med Ubuntu laddas dessa ned när man sätter i nätverkskabeln, typ.

Så i ubuntu så måste du koppla upp dig med trådbunden anslutning först för att det ska fungera?

 

FoHs bild

Det är enklast så om inte annat (tycker jag). Men tydligen beror det lite på vilken drivare du är villig att använda. Om man kör med öppen källkod-drivaren så måste den ladda ned firmware som inte finns tillgängligt från installationsmediumet. Om man nöjer sig med Broadcoms drivare så finns det tydligen med på skivan, men det krävs lite pillande för att det ska installeras. Denna sida beskriver det hela: https://help.ubuntu.com/community/WifiDocs/Driver/bcm43xx#Top

Vad jag gör är att stoppa i nätverkskabeln, uppdatera paketlistorna och aktivera drivaren via Hardware Drivers. Edit: Poängen är väl hur som helst att med Ubuntu så torde den inte aktivera det trådlösa på en Dell Mini-dator så länge det är ett Broadcom-chipset, oavsett om man behöver internetåtkomst eller ej. Så borde inte vara något unikt för OpenSuSE

rodvitners bild

Hm. Ursäkta en novis på området: Ska jag tolka detta som att det är kört för opensuse på mini-pc? Varken ubuntu eller mint har gett några problem hittills. Installerar med trådbundet, sem meddelar maskinen snällt att det finns proprietära drivrutiner att ladda hem för det trådlösa. Mandriva gör det ännu enklare.

FoHs bild

Det tror jag inte. Skulle förvåna mig om Broadcom-enheter inte går att få igång i openSUSE. Däremot kanske det är lite krångligare än i några andra distributioner. Bör finnas information om det på openSUSEs hemsida, eller på nätet.

rodvitners bild

Jodå. Tog lite tid att hitta. Inte van med Suse och vart man ska leta. Därför lämnar jag ett länktips om fler skulle undra samma sak. Bara att installera, sen går det enkelt att lägga till sitt trådlösa:

http://software.opensuse.org/ymp/hom...ry=broadcom-wl

 

mikehers bild

Meddela gärna snarast om nån får igång bankid skräpet, Nexus Personal,  i OpenSuse. Senaste versionen av Nexus segfaultar bara as far as I know Sad :-(

 

 

Söderströms bild

 Kanske borde redigera inlägget och hänvisa till den senaste stabila utgåvan istället? Blev lite fövirad när inga länkar fungerade.

 

För övrigt så ser OpenSuse trevligt ut Smile