Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Spotify för Linux ute!

Idag släppte Spotify sin klient för Linux. Den finns som .deb redo att installera.

Linuxversionen planeras ha samma funktionalitet som de andra operativsystemens, men saknar i nuläget annonsvisning och uppspelning av lokala filer. Därför går den bara att använda med premium-konton.

Mer info här

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

pingus bild

Jag har aldrig riktigt förstått det här med Spotify?
En krånglig, svårtillgänglig tjänst för att lyssna på musik??
Ni som kör det, vad är det som är så speciellt med Spotify?

----------------------------
In Pingvino veritas!

http://www.tuxit.se
http://blogg.skuttungecity.se

FoHs bild

Vad jämför du med när du säger att det är svårtillgängligt? CD-skivor? Smile

leochingkwakes bild

 Jämför man spotify med en mp3spelare så är spotify väldigt svårtillgängligt. Och kommer vara så tills det kommer en bärbar spelare som kan ta emot streamad media (kostnadsfritt när det gäller sändningen)...

FoHs bild

Förstår inte tankebanan. Hamnar filerna automagiskt på mp3-spelaren eller? ;) Svaret på den retoriska frågan är så klart nej. Vi förutsätter naturligtvis att musiken ska vara laglig, och då måste du:

  • Köpa cd-skivan av artisten i fråga, rippa den med ett program du laddat ned, och föra över filerna till mp3-spelaren
  • Eller köpa dom på någon sida på internet, ladda ned, föra över filerna till mp3-spelaren.

Du kan så klart påstå att Spotify är svårtillgängligare än mp3-spelare men då under vissa premisser, som förmodligen är olika beroende på person. Du kan nog inte förneka att om den musik man är intresserad av finns på Spotify, så är det mer lättillgängligt att använda Spotify-klienten i exempelvis en Android-telefon. Kostnadsfrågan kan vi väl lämna därhän om vi pratar kommersiell musik, du har ju haft en kostnad för dina inköpa cd-skivor eller den musik du införskaffar framledes också.

leochingkwakes bild

 Jag lyssnar mest under arbetet och jag arbetar utomhus. Att betala en engångsumma är en sak. Att betala trafikavgift för streamad musik 6-7 timmar per dag lär knappast vara i samma prisklass.

Jag byter sällan musik på spelaren. Den har microsd så jag har förberett flera sådana sen tidigare och bär med mig dessa ifall jag vill byta. Varje sdkort är uppbyggt kring musikstil...

Ge mig ett exempel på där jag kan köra spotify på en mobil med ett kontantkort där jag tankar med 99kr per månad.  Och där jag lyssnar i genomsnitt 6-7 timmar per dag, 5 dagar i veckan. Färre timmar under ledighet då jag bara lyssnar när jag cyklar eller tränar i någon annan form...

Hemma så lyssnar jag ytterst sparsamt...

annes bild

Jag har Spotify på min mobil med kontantkort. Jag tankar kontantkortet på mobilen med max 200 kr per år, men Spotify premium kostar förstås 99 kr/mån. Jag använder Spotifys 'offline playlist' som jag laddar ner till min telefon via WLAN (hemifrån eller från biblioteket).

Är det ett bra exempel? ;) 

leochingkwakes bild

 Ok, det kostar 14.99kr/mb på det kontantkortet som jag använder. Jag har ett minneskort på 2GB så jag kan fylla det med kanske 1.7. Jag har aldrig tänkt på hur det ser ut med datamängd på streamad musik. Jag räknar bara vad det skulle kosta om jag tankade 1.7GB musik i mp3 format.

Jag gillar mobila lösningar. Jag surfar minst 2-3 timmar dagligen på mobilen. Kollar webben, epost, etc. Så jag är inte emot idén med streamad musik. Med det jag känner till så känns det som det skulle vara enormt mycket dyrare med detta idag än vad det kostar mig att använda min mp3spelare.

annes bild

Bara för att jag kanske var alldeles för otydlig förut så streamar jag ingen data alls, och genererar alltså ingen trafikavgift på telefonen, när jag använder Spotify för jag laddar ner musiken via WLAN istället, det är det som kallas offline playlists. Den enda kostnaden i trafikavgift som Spotify genererar är att den vill aktiveras och kontakta moderskeppet någon gång varannan månad sisådär men det går ju väldigt snabbt. Smile

FoHs bild

Nej, jag tänker inte ge dig något exempel, försöker inte sälja in Spotify till dig Smile Med dina premisser må Spotify vara mer svårtillgängligt, men dina premisser är inte allas premisser (jag vet att du inte påstått det). För andra som har andra premisser kanske Spotify är mer lättillgängligt. Eller förnekar du det?

leochingkwakes bild

 Nej jag förnekar inte det. Min mor använder spotify och gillar det. Men för henne så är det bara ett alternativ när hon sitter vid datorn. Annars så kör hon cd...

Mp3 är samma för alla. Spotify är olika för alla. 

FoHs bild

Vad menar du med att mp3 skulle vara samma för alla, och Spotify olika för alla?

pingus bild

Krävs inbjudan, krävs speciell programvara.

----------------------------
In Pingvino veritas!

http://www.tuxit.se
http://blogg.skuttungecity.se

FoHs bild

Krävs ingen inbjudan numera. Finns flera olika sätt du kan ta del av Spotify på. Krävs speciell programvara och/eller hårdvara om du ska lyssna på mp3:or också, och cd-skivor för den delen. Se även svaret till leo längre upp.

Ta nu inte detta som någon argumentation från min sida om att Spotify skulle vara lösningen på alla problem. Svarar bara på dina frågor :) För somliga är det helt klart det bästa svaret för musikkonsumtion, och jag kan definitivt förstå de som tycker det är lättillgängligt.

pingus bild

Men alltså, det finns många musiktjänster & musikförsäljare som inte kräver speciell programvara - se bara denna tråds rubrik "Idag släppte Spotify sin klient för Linux".
Jag är faktiskt bara nyfiken här, vad är det som är så speciellt med Spotify, som gör att folk (tidigare då tydligen) förtvivlat försökte få inbjudan och nu ivrigt väntar på affärens specialprogramvara?
Internet flödar ju över av musik, du kan köpa (legalt) utan krångel och det finns också massor av legalt fri musik.

Jag försökte köpa en viss låt för några veckor sedan - inte Spotify tror det var Itunes - och fick veta att jag var tvungen ladda ner & installera en programvara för att få handla - och nä den fanns inte för mitt system...
För mig känns det lite som en butik som har jättefina skyltar ute på gatan, och sedan en hinderbana för att hindra folk från att köpa??
Visst, grejen med inbjudning kan jag förstå, då känner man sig lite utvald liksom, bra reklamknep!
Och så får di folk att gå på det??
Eller vad är det jag har missat?

----------------------------
In Pingvino veritas!

http://www.tuxit.se
http://blogg.skuttungecity.se

FoHs bild

Anledningen till att man hade inbjudningar var nog dels anledningen du nämner, men kanske ännu viktigare att man kan kontrollera hur fort användarskaran växer. Man går ju inte från provstadiet till full produktion över en natt direkt Smile

Spotify hade väldigt tidigt instruktioner om hur du installerade det i Linux med hjälp av Wine. Med andra ord har det varit en tjänst som ganska snabbt funnits tillgänglig på alla stora plattformar. Det är inte direkt jämförbart med iTunes, som är en inlåsningsprodukt. Vidare var det ju inte förrän senare som Spotify även gett möjlighet till att köpa låtar, utan du har så gott som full tillgänglighet till hela deras katalog från "specialprogrammet". Det är alltså ingen affär.

Vad som är speciellt med Spotify är väl att musikkatalogen enligt väldigt många är oöverträffad inom branschen. Det finns inte allt där, men väldigt mycket. Ska du köpa musik någonstans kanske den affären bara erbjuder från en viss distributör, jag vet inte hur det fungerar. Ska du som konsument då hoppa runt mellan olika affärer för att få ihop till din samling? Du kliar dig i huvudet över varför somliga gillar Spotify, men är det inte ganska självklart att det är en rätt smidig lösning att prenumerera och få tillgång till "all" musik du vill ha, utan att ladda ned och kopiera filer? Finns ju en hel del mp3-spelare som kräver specialprogram för att överföra musiken till spelaren, och ofta finns de bara till Windows och Mac. Med Spotify har du din musik tillgänglig "överallt", eftersom den finns i molnet. Offline-sync är ju ett alternativ om du inte vill streama förstås, men annars kan du åka hem till en kompis, ladda ned Spotify där och logga in med ditt konto och ha tillgång till musiken. Kan man få samma funktionalitet med en mediaserver? Ja. Är det lika lättillgängligt? Nej Smile

fsns bild

Här är några saker som gör att jag gillar Spotify:

  • En musikkatalog som innehåller tillräckligt med musik som jag gillar, vare sig jag känner för att lyssna på electronica, medeltidsmusik, opera, indiepop etc. etc. Visst retar jag mig på att artister saknas, eller att skivor saknas, men fördelarna uppväger nackdelarna.
  • All musik är samlad och sökbar på ett ställe. Jag behöver inte hålla på med Google, PirateBay, osv., eller köpa CDskivor och koda av.
  • Jag behöver inte heller hålla reda på en massa GB med filer, vilket ju känns som något vi lämnade i slutet på nittiotalet. Musiken laddas ner när jag behöver den.
  • Ett lysande exempel på en fungerande molntjänst.
  • Det fungerar bra i min mobil. Visserligen måste jag synka min playlist, men det kan jag acceptera. Wifihotspots finns det lite här och var, så jag behöver inte köra Spotify över mobilnätet.

 

 

extons bild

Skaffa bra högtalare så kan ni gratis lyssna på (nästan) all slags musik dygnet runt på er stationära dator när ni är hemma och på laptopen när ni är borta. Är inte det fantastiskt?

Reklamavbrotten som kommer när man har ett gratiskonto är minimala. D v s de märks knappt.

Man behöver inte lyssna på musik via en mp3-spelare.

LINUX.EXTON.NET

leochingkwakes bild

 Att man inte tänkte på det. Laptops är ju portabla, speciellt om man har en så kallad netbook. Det är ju en fantastisk idé som passar alla oavsett yrken. Och för dom som är aktiva ute, som mig som cyklar regelbundet. Nu behöver jag bara hitta en hållare som gör att jag kan ta med mig min eeepc när jag cyklar i skogen.

Bra lösningar skall aldrig underskattas...

extons bild

Du har nog lite för speciella behov. Men för oss andra...

LINUX.EXTON.NET

leochingkwakes bild

 Jag utgår inte bara från mina behov, jag ser till hur folk i min omgivning beter sig. Släktingar, arbetskamrater, vänner, etc. Här är det en stor blandning på kategorier, som studenter, kostymnissar, "arbetare", etc...

Men jag förstår, det fungerar kanon för dig när du åker runt i golfbilen att ha med laptopen... Smile

extons bild

När jag spelar golf har jag inte ens med mig mobilen. Koncentration...

LINUX.EXTON.NET

andys bild

På min hemmabana så finns inte 3gtäckning vid klubbhuset eller restaurangen, otroligt bra tycker jag Smile

FoHs bild

Lustigt nog så såg jag faktiskt en annons om cykelhögtalare igår :D Kommer inte ihåg var det var. Skakade bara på huvudet.

leochingkwakes bild

Nåt i denna stil? Tongue

Har sett denna och denna tidigare vilka är roliga... Det är ju skönt ibland att ha musik med när man cyklar men sånt där känns ju bara fel. Smile

Laptopidén på cykel är ju inte otestad... En googlesökning visar att det finns flera som monterat laptopen på cykeln. En effekt av spotifys existens?

Makishs bild

Tycker Spotify är bra.

För dem som vill ha med sig det i mobilen och ha bättre ljudkvalitet får givetvis betala 99:-/mån, tycker faktiskt inte att det är blodigt.

 

 

Lyfangs bild

Despotify finns för Linux och har öppen källkod.

extons bild

Despotify går inte att jämföra med den klient denna nyhetspost handlar om.

LINUX.EXTON.NET

mikehers bild

För mig kostar det 59kr/månaden "telenor frisurf" kontantkort, streamar  radio med den utan problem. Finns ingen anledning att betala 14kr/gig byt abb. (med det menar jag inte bytt till telenor för det finns säkert andra med som har samma priser om man kollar efter.

Hur det e med spotify vågar jag inte svara på då jag ännu inte skaffat spotify. Eller rättare sagt jag hade spop innan men eftersom de inte hade stöd för linux och despotify för n900 var för buggifg förlängde jag inte abbet.

 

 

fredentofts bild

Vad jag vet är det bara Telenor som inte implementerat datamängdstak på sin fria surf.

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

leochingkwakes bild

 mikeher... Att byta abonnemang är inget alternativ för mig om jag någonsin skulle överväga streamat media. Jag har ett kontantkort där jag ringer utan minutkostnad till tele2 och telias nät (inkluderat deras billiga bolag). Det enda bolag som jag inte ringer utan minutkostnad till är telenor.

Jag använder min mobil till att ringa, smsa och surfa via gprs. Detta kostar mig minimalt. Det som får saldot att minska är smsskickandet. Jag gprssurfar flera timmar varje dag på mobilen och den surfning jag gör kostar nästan inget... Skulle jag byta så skulle det bli dyrare för mig eftersom jag inte hittat nåẗ annat kontantkort som ger en möjlighet att ringa utan minutkostnad till i stort sätt alla mobila nät.

danjeels bild

Dom har lagt ett påskägg i spotify linux Laughing out loud

kolla: /usr/share/spotify/theme/default

kattassens bild

Är det någon som kan komma med en liten hobbyanalys om varför just spotify river upp så mycket känslor så fort det kommer på tal? Det är ju ändå ett program (och en tjänst) som alla andra. Antingen så har man behov av det och använder det, eller så använder man det inte.

Jag kan inte komma på motsvarande disskussioner om andra programvaror (förutom möjligt den eviga gnome vs kde striden). Släpps det en ny gimp, vlc, open office etc. så blir det inte alls samma rabalder över hur bra eller dåliga programmen är eller varför man skall använda dem.

//Simon

tux-svens bild

@kattassen

*Ler och nickar instämmande* Wink

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

FoHs bild

Människor är flockdjur, de vill känna tillhörighet. Om de inte är med i något som är populärt så känner de sig hotade eller utanför Laughing out loud

Det är lite som vissa Windows-användare kan reagera när man nämner att man kör Linux, de liksom nästan kräver att man talar om varför och ska rada upp en massa fördelar.

leochingkwakes bild

Stämmer väl på dom flesta människor, det med tillhörighet...

mikehers bild

Jag skulle nog vilja påstå att spotify forfarande är broken. Hur svårt kan det vara att släppa protokollet som öppen standard? Finns inga argument i världen att inte göra det åtminstone för premium användare.

Men ändå är jag en av de som tycker Spotify, Growshark och liknande legala tjänster är på rätt vägg. Fullständigyt horribelt dock att det skulle ta 15 år innan skiv(t)bolagen fatta galoppen och inser att CD är dött punkt sluta! 

Det lär väl dock ta 20 år till innan motsvarande filmbranch får tummarnar och inser att DVD/Blueray crapmedia borde utrotas.

Men de för ju hellre krig med kidsen som piratrkopoierar än att ta fram ordenliga platformnsoberoende nätbaserade filmtjänster!

Sen  ska väl tillägas att jag fått känslan av att de som gnäller mest på spoitify ibland gnäller för att nu kan de inte längre försvara piratkopieringen och det ibland är därför de tjurar på samma patetiska sätt som vissa musiker gör genom att väögra spotify.

 

 

 

FoHs bild

/Avdelningen broken records Wink

extons bild

På tal om nätbaserade filmtjänster: Vad säger ni alla om Voddler? Själv använder jag det rätt regelbundet. Voddler blir bättre och bättre dag för dag. Gratisfilmerna är oftast bättre än de de vill ha betalt för.

LINUX.EXTON.NET

andys bild

Jag tyckte den såg lovande ut, men anser nu att den är oseriös.

Gillande inte deras klient samt ignoransen när användare ställer frågor.

 

Så jag Kör Headweb och kan kika i browsern.

Samt viasat on demand med windows, och fortsätter att fråga efter en linux / mac klient.

valdermans bild

Där tror jag du missförstått; privatkopiering (jag tror du stavade fel - du skrev piratkopiering) är ingenting som behöver försvaras av någon, då det är en självklar rättighet och t o m inskrivet i upphovsrättslagen.

F ö är mitt eget skäl att ogilla Spotify att det funkar så förbannat dåligt, att det har sämst utbud och att de är för efterblivna för att göra sin reklam kontextkänslig.

EDIT: och att de stjäl min upstream-bandbredd för sina egna kommersiella syften. Det uppskattas INTE!

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

extons bild

Vad är dåligt? Hittar du inte den musik du vill lyssna på menar du? Jag har själv ännu inte saknat någon låt jag vill lyssna på (och då har jag ändå en väldigt bred musiksmak).

Sannolikheten för att Spotify skulle gå i konkurs måste ligga på ca 0.01%. Om nu inte musikproducenterna/musikbolagen av någon anledning bestämmer sig för att bojkotta Spotify.

LINUX.EXTON.NET

valdermans bild

Det uppvisar olika bisarra buggar, vill inte ansluta ibland, etc. - både med Wine och Windows XP. Och därtill hittar jag inte det jag vill lyssna på. Spotify är så otroligt västcentrerat att man får ont i huvudet; lycka till med att hitta t ex Koji Kondo eller High and Mighty Color.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

FoHs bild

Det är väl inte direkt artister som lanseras i Sverige/väst. Närmaste man kommit Koji Kondos musik är väl spelmusikkonserterna i Stockholm. Poängen jag vill göra är att utbudet i Spotify är klart godkänt om man ser till vad som faktiskt lanseras på gamla sätt här i väst. Du har sannolikt behövt gå bredvid gängse kanaler för din musikkonsumtion, dvs importerat själv eller hittat någon specialaffär. Det hjälper förstås inte dig, finns ju ingen anledning att prenumerera på Spotify om du konsumerar "västmusik" i marginell utsträckning Smile

extons bild

Jag använder Spotify rätt flitigt. Jag stöter aldrig på "bisarra" buggar (eller andra "vanliga" buggar).

LINUX.EXTON.NET

leochingkwakes bild

Det är ju samma med Voddler egentligen. Dom flesta jag känner som har provat Voddler tycker att filmutbudet är väldigt dåligt. En del gillar filmerna som finns där, andra hittar inga att titta på. Vad jag hört så är det mycket gamla filmer.

extons bild

Per idag finns det 1235 filmer att titta på via Voddler...

Nyare filmer är väl inte automatiskt bättre än "gamla"? Utbudet är f ö rätt blandat.

LINUX.EXTON.NET

leochingkwakes bild

Jag vet inte vad det finns för filmer då jag inte kollat utbudet själv. Jag vet bara vad jag hört från bekanta som har voddler igång. Och dom använder sällan tjänsten då det är en blandning av riktigt dåliga filmer från alla möjliga årtionden...

 

extons bild

Voddlers utbud speglar ungefär utbudet på biograferna. Smaken är ju olika. Det är sant att det finns några riktigt "dåliga" filmer bland Voddlers utbud. Samtidigt finns det också många "kvalitetsfilmer". Dessa är f ö ofta gratis.

LINUX.EXTON.NET

Pettmans bild

Håller med om att det är irriterande att de inte har någon vettig algoritm för att anpassa reklamen efter vad man lyssnar på. Det kan vara extremt störande att mitt i en stor trave hårdrockslåtar få reklam för någon dålig hip-hop eller något annat åt det hållet, det kan väl iofs bero på att de inte har någon bra reklam att slänga in.

___________________________________
För övrigt anser jag att CapsLock bör förgöras...

valdermans bild

En stängd klient med samma funktionalitet som Despotify erbjudit en halv evighet, lagom till Spotifails konkurs? (Ja, konkurs. Anledningen till att de begränsat gratiskontona till 20 timmar i månaden är att ingen köper premium, och det kommer bara att leda till färre användare överlag.)

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん