Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Gnome 3.0 skjuts upp

Under den pågående GNOME-utvecklarkonferensen GUADEC har man kommit överens om att skjuta upp version 3.0, denna gång till mars 2011. I september kommer man istället släppa version 2.32 med flera nyheter och en förhandsversion av 3.0. Det ger utvecklarna sex månader extra att försöka få nya GNOME stabil samt få återkoppling från användare som testar förhandsversionen. Ursprungligen var 3.0 tänkt att släppas i mars i år.

Version 2.32 kommer erbjuda bland annat färghantering (color management) och UPnP (Universal Plug and Play), tillsammans med de brukliga buggfixarna och prestandaförbättringarna.

Pressrelease

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

FoHs bild

Visst är det tråkigt att nyheterna skjuts på framtiden, men samtidigt så är det säkert rätt val. Förhoppningsvis gör det släppet av 3.0 extra stabilt och kommer låta andra program vara fullt utvecklade för den nya versionen.

johnh3s bild

Det blir väl den andra gången Gnome 3.0 försenas? Det börjar kännas som om KDE4 plattformen har börjat få ett så stort  försprång som Gnome aldrig hinner ikapp så att säga.

KDE 4.4 är ju stabil nu. Så de distar som har valt den plattformen som huvudalternativet kanske har gjort ett bra val.

KDE 4.5 hinner också komma ut innan Gnome 3.0:

http://www.omat.nl/2010/04/12/kde-4-5-release-schedule-ready/

Visst är det bra att satsa på stabilitet men samtidigt börjar Gnome kännas väl så gammalt i jämförelse med KDE. Det är ju lite oroväckande för Ubuntu om de nu har ambitioner att vara Linuxhuvudalternativet istället för Mac OS och Windows 7.

 

Det börjar snarare kännas som PCLinuxOS blir det istället. Även Pardus 2011 som får KDE 4.5 i december.

leochingkwakes bild

Tycker det känns bra att man tar det lugnt och inte stressar fram funktioner bara för att behaga användare som vill att ens dator skall blinka med alla möjliga nya funktioner...

Gnome erbjuder ett bra alternativ även om dom som alla andra har brister i hur arbetet utförs. För mig är KDE inget alternativ då jag inte alls gillar hur det fungerar och hur det ser ut.

johnh3s bild

Visst är det en risk att stressa fram för fort. Dock tycker jag den senaste KDE 4.4 känns väldigt stabil. Mycket bättre Gadgets/Widgets än det som finns tillgängligt (Screenlets) med Gnome exempelvis. Finns det ens någon vädergadget anpassat för Sverige i Gnome? Jag har inte hittat nån som funkar.

Nepomuk också:

http://nepomuk.semanticdesktop.org/xwiki/bin/view/Main1/

 

Sammantaget tycker jag nog att KDE har gått fram mycket medan Gnome har stagnerat.

Smile Smile

 

leochingkwakes bild

Jag använder inte widgets då dom bara är i vägen, eller i alla fall känns det så för mig. KDEs stabilitet har jag inte ifrågasatt. Jag ser KDE som ett vettigt alternativ för dom som vill ha dom funktioner som KDE erbjuder. Det är dock inte vad jag vill ha av en miljö.

Dom enda deskletvarianterna jag känner till är gdesklets och adesklets och jag har bara testat dessa sporadiskt.

Jag kör Gnome på en av mina datorer och kan inte säga att jag saknar något. Har inga stabilitets- eller funktionsproblem. Alla mina datorer använder sig huvudsakligen av GTK och jag är jättenöjd.

johnh3s bild

Jag har en burk med Ubuntu 10.04 LTS och den funkar bra också. Den andra har PCLinux OS 2010.7

Men jag tror nog många som har sett framemot Gnome 3.0 kanske blir besvikna och byter till nån KDE dist.

Eller vad säger Tux Sven som har varit en inbiten Mint/Gnome användare?

leochingkwakes bild

Lämnar man Gnome för en sådan sak så har man ju troligen varit missnöjd med saker och då är det ju inte säkert att man blir nöjd sen heller. Och det är också ganska troligt att dessa användare inte kommer vara nöjda med KDE. Det är lätt att hitta "fel" och/eller "brister" om man hela tiden söker efter dom. Det är också troligt att dom som byter kanske skulle kört KDE från början.

tux-svens bild

johnh3,  jag är egentligen inbiten KDE 3.5-användare sedan lång tid tillbaka.  När sedan KDE 4 började ställa till det så tröttnade jag. ( KDE 3.5 saknade i stort sett underhåll och applikationerna hamnade någonstans mellan KDE3.5 och KDE 4.)  KDE:s kraschhanterare såg jag mycket av. Sad

Mint med Gnome kändes för mig nästan lite som KDE 3.5 tyckte jag. Smile

Gnome i Suse-världen ser ut på liknande sätt men Suse innebar för mycket strul med mitt grafikkort. Jag blev väldigt förtjust i MInt och tyckte Gnome fungerade utmärkt.

Även när jag har kört Gnome har jag dock installerat vissa KDE-program som saknar motsvarighet i Gnome.  T.ex Digikam och K3b.  En sak som jag åxå gillar i KDE är klippbordet som gör att man kan kopiera många poster innan man börjar att klistra in dem.

Att KDE 4 strulade innebar att jag tvingades över i Gnome - och fann att Gnome var en trevlig miljö och började tycka tiktigt bra om den. Dess enkelhet är lysande - i Mints tappning i alla fall.  Wink

För närvarande kör jag blandat PCLOS (KDE)på 10-tummaren och Multiboot på Desktopen, där Mint 8 (Gnome) är själva basinstallationen. Jag hade Mint 9 (Gnome) på 10 tummaren ett tag, men det var för mycket strul ihop med den maskinvaran.

Åt bekanta som vill prova Linux  rekommenderar  jag alltid Mint 8 Gnome.

PCLOS och KDE 4.4 fungerar mycket stabilt och bra som du säger och för egen del  är jag helnöjd. 

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

mcnilss bild

Man kan köra kde 4 utan widgets på skrivbordet. De som jag använder ligger i panelen.
Jag har tagit bort taskbaren och ersatt den med en plasmoid som listar alla fönster istället.
Det jag försöker säga är att allt med kde 4 inte är snygga gränsnitt utan det finns mycket bra som gör arbetsflödet enklare.

FoHs bild

Gnome har inget sikte på att "hinna ikapp" KDE. De kör sitt eget race. Finns inte direkt mycket i Gnome 3.0 som konkurrerar med funktionerna i KDE 4.x, så även om Gnome 3.0 släpptes för ett år sedan så skulle det inte "hinna ikapp" KDE. Det enda man "hinner ikapp" är uppdateringen av versionsnummer, och det är ju verkligen meningslöst.

johnh3s bild

Angående KDE 3.5 så ska ju Pardus Corporate ha det.

http://trixon.se/2010/05/pardus-corporate-2-alpha/

Jag tyckte det var mycket strul med de tidigare KDE4 versionerna. Men nu med KDE4.4 så känns det bra.

Fast nog tycker jag ändå det är mycket "KDE4" i Gnome 3.0:

http://www.linux.com/news/software/applications/326989-gnome-3-the-futur...

Det är väl allt det som tar tid att implementera.

Michaeliss bild

Min första distro var Debian och i den körs, som bekant, GNOME. I dagsläget kör jag gNewSense, GNOME även här, vilken är en distro som rekommenderas av FSF p.g.a. att den är helt fri från proprietära mjukvaror. Jag tycker att GNOME är enkelt och stabilt och innehåller all den funktionalitet jag önskar mig.

Jag har aldrig prövat en distro med KDE installerat. De bilder jag har sett av KDE-miljön tycker jag är allt för "pråliga". KDE erbjuder säkerligen samma funktionalitet som GNOME, och kanske mer därtill, men för mig är ledorden stabilitet och enkelhet.

Utöver detta så handlar det även om tycke och smak. Jag själv imponeras inte det minsta av grafiska underverk. Men jag har all respekt för dem som gör det.

Sist men absolut inte minst så får vi absolut inte glömma bort det viktigaste av allt - fri och öppen mjukvara åt folket!

- Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem. Det är vad lagen och profeterna säger. (Matt 7:12)