Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Nya SlackEX 13.1 med kernel 2.6.35 kan nu laddas ner gratis

Nya SlackEX 13.1 LiveDVD bygger på Slackware 13.1 och Slax. Kernel 2.6.35-exton-slack och Gnome 2.30.2 används. Jag har själv särskilt installerat Gnome. Systemet kan lätt installeras till hårddisk med hjälp av ett installationsprogram/script, som jag kallar Slack-Installer. Bäst är dock att installera SlackEX på en USB-sticka. Alla ändringar du gör av systemet kan sparas direkt på stickan.

Nyheter i version 100810 (jämfört med första versionen 100718)
Jag har bytt ut kernel 2.6.33.3-exton-gx2 mot kernel 2.6.35-exton-slack med stöd för "allt". Kernel 2.6.35 är senaste tillgängliga kernel på kernel.org. Vidare har jag installerat Nvidias egen grafikdriver 256.35 och uppgraderat Firefox till version 3.6.8. Även alla andra ingående program är uppgraderade till senaste version per idag (100810). Det viktigaste är dock att jag ordnat så att alla dina ändringar av systemet kan sparas även om du kör SlackEX från skiva eller USB-sticka. Om du kör SlackEX från USB-sticka kan alla dina ändringar sparas direkt på stickan. Det gör att du blir riktigt portabel. Vidare har jag ordnat så att nya SlackEX version 100810 kan laddas ner gratis från Svenska Linuxföreninges server.

Unik/världsunik
SlackEX 13.1 är (såvitt jag kunnat konstatera) unik. D v s det finns ingen annan remaster av Slackware 13.1, som innehåller Gnome/Gnome 2.30.2 och/eller senaste kernel 2.6.35 med stöd för "all" modern hårdvara. Härtill kommer förekomsten av Slack-Installer, autokonfigureringen av X (xconf), sparmöjligheten vid körning från skiva (DVD) och USB-sticka, Gslapt, Slackpkg, och Sbopkg. SlackEX är alltså ÄEUE - ännu en unik extondist.

Observera att SlackEX med fördel bör installeras på en USB-sticka på minst 2 GB. Systemet körs snabbare då plus att man slipper ljudet från skivan/cd-enheten. Observera också att bl a SlackEX 13.1 kan ses som gratisalternativ till Mandriva Flash (som kostar 50 Euro). Se HÄR hur du ska göra installationen till USB-sticka. Bl a också om hur du sparar alla dina ändringar av systemet direkt på stickan.

Konfigurering av X
X autokonfigureras under uppstarten från skiva/USB-sticka.

Körning i datorns RAM
SlackEX 13.1 har också vissa inslag av Slax, vilket bl a innebär att systemet kan köras i datorns RAM. Då går det snabbt/snabbare. Efter uppstart från skiva/USB-sticka kan densamma tas ut. RAM om minst 2 GB fordras för sådan körning. Startalternativ 3.

Standardspråk
För att lättare kunna sprida SlackEX i lite vidare kretsar är standardspråket (locale) satt till engelska. Du kan dock lätt ändra till bl a svenska på GDM:s inloggningssida. D v s innan du loggar in till Gnome (eller LXDE eller Fluxbox). De flesta program m m blir då på svenska.

Kommandot sudo

I Ubuntu/Kubuntu/Mint och i många andra s k nybörjardistar (och i andra linuxdistar) används kommandot sudo när man vill utföra något som fordrar root (superuser)-privilegier. Det behövs egentligen därför inget root-lösenord. "Exempelkommando": sudo mkdir /usr/MinMapp. Du kan också direkt bli root med kommandot sudo su. Läs HÄR om hur sudo fungerar. Jag har installerat programmet Sudo även i SlackEX 13.1. Det betyder bl a att vana Ubuntu-användare kan känna igen sig.

Beprövat system
Slackware
är det första allmänt utbredda linuxsystemet, som fortfarande utvecklas. Med version 13.1 visar Slackware (som funnits sedan 1993) att gammal är äldst.

ISO-filen är på 999 MB. Den ligger på Svenska Linuxföreningens server.

md5sum för ISO-filen.

Se en skärmdump av skrivbordet HÄR. Läs mera HÄR.

S k feedback
Slackware 13.1 är minst lika "bra" som t. ex. Ubuntu 10.04/Mint 9 och/eller OpenSUSE 11.3. Tycker jag. Berätta gärna vad du tycker om nya Slackware 13.1 i kombination med nya Gnome 2.30.2. I Slackware är alltså KDE annars standard. Jag är också intresserad av att höra om hur sparfunktionerna i SlackEX fungerar för dig. Det ska normalt inte vara några problem, men...

EDIT senare samma dag och 100813
Vissa förtydliganden.