Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Nya Sidux-Exton med kernel 2.6.34 och KDE 4.4.5

Sidux-Exton 2010 LiveCD är en helsvensk remaster av Sidux 2010-01. What is sidux? - Debian Hot & Spicy! Sidux bygger alltså på utvecklingsutgåvan av Debian ”Sid”, med aliaset ”unstable” (”instabil”). Sidux-Exton är därför ett perfekt komplement till Lenny-Exton. Kernel 2.6.34 och KDE 4.4.5 används. Sidux-Exton kan lätt installeras till hårddisk och/eller USB-sticka. Ändringar av systemet kan sparas direkt på stickan. 

Sidux 2010-01 i original saknar stöd för svenska. Det finns däremot stöd för många andra språk, t. ex. danska och finska (!?).

Ersätter gammal version
Nya Sidux-Exton 2010 ersätter version 090222 av Sidux-Exton.

Viss "förbättring" av originalskivan

Jag tycker själv att jag har förbättrat originalet när jag gjort följande:
1. Uppdaterat KDE från version 4.4.4 till 4.4.5.
2. Installerat Wicd för lättare konfigurering av ett trådlöst nätverk.
3. Installerat det "oumbärliga" skrivprogrammet Nano.
4. Installerat programhanteraren Synaptic.
5. Uppgraderat alla program per idag 100825 med kommandot apt-get upgrade.
6. "Installerat" scriptet xconf (taget från Slax) för att lättare kunna konfigurera X om autokonfigureringen skulle misslyckas.
7. Ställt om default systemspråk från engelska till svenska. I originalet finns som sagt inte stöd för svenska.
8. Installerat svenska språkfiler i KDE 4.4.5.

För övrigt fungerar Sidux-Exton 2010 precis som originalet Sidux 2010-01.

Debian Sid och Linux Mint/Ubuntu m m
Det finns en del som talar för att framtida versioner av Linux Mint kommer att vara "direktbaserade" på Debian Sid istället för att som nu "gå omvägen" via Ubuntu. Intresserade kan ta del av en diskussion om den saken HÄR och HÄR. Passa på att testa Debian Sid (Sidux) live i svensk version så kan du (lättare) bilda dig en egen (välgrundad) uppfattning i nyssnämnd sak.

Hämtning av Sidux-Exton

Nya Sidux-Exton 2010 är en av 27 (av totalt 66) extondistar, som kan hämtas gratis. Bl a på/från Svenska Linuxföreningens server. Se min fullständiga CD/DVD-lista HÄR. Listan innehåller korta beskrivingar av alla 66 extondistar.

Sidux-Exton 2010 version 100825 kan laddas ner från filefactory.com. Klicka på nedanstående nerladdningslänk. ISO-filen är på 679 MB. Med "normalt" bredband tar det ca 60 min att ladda hem filen. Om du är s k premiummedlem på filefactory.com startar nerladdningen omedelbart och klaras av på ca 10 min. I annat fall får du vänta några sekunder innan nerladdningen påbörjas och stå ut med lite reklam. Antalet nerladdningar av Sidux-Exton per dygn är begränsat till 35. D v s begränsningen hos filefactory.com är 24 GB per dygn. Svenska Linuxföreningen har ännu inte löst sina serverproblem, varför jag alltså "tvingas" använda mig av Filefactory.com.

LADDA ner Sidux-Exton 2010

md5sum för Sidux-Exton 2010

Se en skärmdump av skrivbordet HÄR. Läs mera HÄR.

S k feedback
Autokonfigureringen av X, ljud och internetuppkoppling m m är enligt mina tester alldeles utomordentligt bra. D v s i klass med den i KNOPPIX och PCLinuxOS. Du kommer sannolikt inte att märka något av att Sidux baserar sig på Debian Sid (unstable). Jag har idag alltså uppdaterat alla ingående program till senaste version. D v s jag har kört kommandot apt-get upgrade utan problem. Det torde betyda att Sidux 2010-01 egentligen är att betrakta som stabil. Icke desto mindre är jag intresserad av körrapporter från alla aktiva medlemmar. Fungerar allt? Skriv här i form av en kommentar eller på LINUX.EXTON.NET.

Edit senare 100825
Jag har laddat upp en ny version av Sidux-Exton 2010 idag 100825 kl 21:00. I den nya versionen har jag rättat div. småfel.

Edit 100901
Rättelse av upptäckta "stavfel".

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

fredrikperssons bild

Jag skulle testa disten (som livecd) i dag, men lyckas inte logga in som användaren sidux, du nämner inget om i fall man behöver lösenord och vad det i såfall är. Versionen jag testade (försökte testa) är 100825.

//Fredrik

 

 

//Fredrik Persson

extons bild

Jo, jag skriver så här på infosidan.
Konfigurering av X
Om autokonfigureringen av grafikkort m m misslyckas så hamnar du i konsolläge inloggad som användaren sidux. Kör då kommandot sudo xconf följt av startx. Det kan också hända att du hamnar vid en inloggningsskärm (KDM). Välj då att gå i konsolläge - Konsollinloggning. Kör sedan kommandot startx för att komma in i KDE.

Det finns inget lösenord för användaren sidux. Användaren sidux skapas under uppstart från skivan. Precis på samma sätt som i Ubuntu. Lösenordet för root är stocksund (i Sidux-Exton).

LINUX.EXTON.NET