Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Linux Mint Debian Edition har släppts!

Nu har den kommit, den Ubuntu-fria utgåvan av Linux Mint.  Det är det första provskottet med denna Debian-baserade utgåva, men den fungerar överraskande bra.  LMDE, som den heter är en rullande release så det är bara att tanka hem uppdateringarna så är man med den senaste releasen. 

Linux Mint Debian Edition är till utseendet väldigt lik LM 9 Main Edition. 

Jag har provat lite och installerat LMDE på en usb-sticka.  Det fanns det valet med i installationsprogrammet, så jag formaterade en 16 GB sticka med ext2 och gjorde en helt vanlig installation på stickan.

Installationen av programuppdateringarna går lite långsamt av någon outgrundlig anledning...  Det är det enda konstiga jag har märkt. Men det kanske beror på att jag har installerat på en sticka?

ISO:n är en live DVD. Mer info och download här: http://www.linuxmint.com/blog/

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

tux-svens bild

Jag kanske skall nämna att LMDE skall betraktas som en beta/pre-release eller något liknande.  Räkna inte med att den uppfyller alla krav för normal produktiv användning. Den är varken komplett eller färdigdesignad och det finnas en del återstående buggar..  Smile

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

bengan2s bild

jag provar debian mint jag med o hittills har allt funkat klockrent utom compiz men de e inte nödvändigt, verkar snabbare än mint 9

mvh bengan

tux-svens bild

Det är absolut snabbare.  Snabbheten vid uppstart beror nog på att man skippat Plymouth. 

Dessutom går det att starta LMDE problemfritt på min Acer Aspire One, på vilken jag hade jätteproblem med LM9.

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

hoths bild

Det låter klart intressant! Inte minst att ha en rullande uppdatering och slippa dessa ändlösa ominstallationer med regelbunden förlust av konfiguration och frustrationer. Äntligen!

Skall testa den, eventuellt om ett tag när den kan ha stabiliserat sig. Jag har inga lekmaskiner kvar, alla används skarpt...

----
Linux växer snabbast!

tux-svens bild

hoth, det går mycket enkelt att installera på en USB-sticka! Det alternativet erbjuds vid installationen, om du har stickan ansluten.

Det funkade som en vanlig HD-installation. Tips: Skapa bara EN parititon, gärna med ext2. Lägg GRUB på stickan åxå.

8 eller 16 GB kan vara lämplig USB storlek. (3.4 GB har gått åt totalt till min nuvarande installation på stickan.)

Smile

På så sätt får du en LMDE-installation att testa och leka med, utan att sabba din maskin. Wink

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

hoths bild

Bra tips!

Det skall jag testa, livrädd för att sabba mina skarpa maskiner...

----
Linux växer snabbast!

tux-svens bild

@ bengan2: Nu har jag fått igång även Compiz!

Det är lite pill.  (Helt olikt Linux Mint! Wink )

På denna länken hittar du hur man gör: http://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=143&t=54770

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

bengan2s bild

tux sven   tack för tipset ska prova när jag får tid

mvh bengan

extons bild

Ser helt klart intressant ut. Buggarna verkar inte vara alltför många/farliga. Jag ska testa skivan.

Edit lite senare
Nu har jag kört systemet i VirtualBox. Lite av en besvikelse. "Nya" Mint är fortfarande i väsentliga delar "bara" en remaster av Ubuntu. Uppbyggnaden av systemen är desamma. Nya repositories dock (givetvis).

Edit (igen) lite senare
Jag "glömde" nämna att jag tycker att Sidux 2010-1 är ett roligare linuxsystem och mera "debianlikt". Testa gärna det eller min svenska version av Sidux 2010-1 (uppgraderad per 100825) och jämför själv.

LINUX.EXTON.NET

tux-svens bild

Finns inget Ubuntu kvar i denna dist.  Så någon Ubuntu-remaster är det inte. Det är en ren Debian-remaster, precis som Ubuntu. Installeraren är helt nygjord, för Debian, av Mint-folket.

Kollar du på paketen i förrådet så ser du inte Ubuntu-paket, däremot Debian- och Mint-paket.

På några ställen finns det kvar rester från LM9 som man inte har  hunnit ändra än, men det här är ju bara en pre-release för närvarande. Smile

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

extons bild

Jag håller inte med dig. Det finns väldigt mycket Ubuntu-likt kvar. Om du t. ex. öppnar ISO-filen så ser du att uppbyggnaden av nya Mint är densamma som i Ubuntu. Så även uppstartsprocessen m m.

LINUX.EXTON.NET

tux-svens bild

Likheter kan ju bero på att båda bygger på Debian??
Uppstartsprocessen går f.ö. snabbare och problemfriare i LMDE än i LM9.
Men du får ha din uppfattning, jag har min. Wink

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

extons bild

Ok, vi må ha olika åsikter/uppfattningar om LMDE, men det beror nog mest på att jag ser disten ur ett "remasterperspektiv". Ubuntu, Mint9 och LMDE remastras på samma sätt p g a att uppbyggnaden av distarna är identiska. Ubuntu kom alltså först.

Se HÄR hur Ubuntu 10.04 (Exton-Lucid) och LMDE ser ut när ISO-filerna öppnats. Och se HÄR hur det ser ut när mappen isolinux öppnats. Lika som bär är vad de är.

 

LINUX.EXTON.NET

frilas bild

Är det viktigt att den inte har Ubuntu i sig?? 

tux-svens bild

Det är mycket viktigt att den inte BYGGER på Ubuntu. Ubuntu introducerear var 6:e månad flera nya oprövade saker, t.ex Plymouth och Grub 2 (som inte var släppt i skarp release ännu). Sedan har man så bråttom med nästa nya släpp att man inte hinner städa upp buggarna i den gamla releasen.

Det är bättre att bygga direkt på Debian och ha en rullande dist som inte är framstressad till ett visst datum.  Mint byggt på Debian var väldigt mycket önskat/efterfrågat bland Mint-användarna och har mötts med stor entusiasm.

Jag kunde själv inte ens starta min dator eftersom hela startmekanismen var omgjord (och defekt) i Ubuntu 10.4/Mint9.  Nu när bl.a  Plymouth är borta startar den som vanligt, dessutom mycket snabbare.

Det krävs lite mer handpåläggning för att få en fungerande LMDE men det fungerar mycket stabilt därefter.

 

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

FoHs bild

Min dator snabbare med Plymouth (Intel-grafik, öppen källkod-drivare).

Edit: Laptopen med nVidia och prop. drivare startar nog långsammare, eller åtminstone lika långsamt som innan Plymouth.

rodvitners bild

Har testat lite nu och det verkar helt OK rent tekniskt. Går som klockan. Har också en känsla av att det är snabbare än vanliga Linux Mint. Tyvärr är det bedrövligt fult. Men det är säkert ett problem av övergående natur.

valdermans bild

> Tyvärr är det bedrövligt fult.

QFT! Jag undrar vem som bär ansvaret för deras groteska "grått och illblått på svart bakgrund"-färgschema för Firefox...

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

leochingkwakes bild

 Jag har aldrig testat Linux Mint men jag tycker det är rätt spännande med en Debianversion. Kan bli riktigt intressant om saker går bra. Just nu kommer jag dock följa utveckligen på distans men kan tänka mig att testa längre fram.

valdermans bild

Hurpass stor skillnad är det mot Debian? Jag skulle inte ha något emot riktig Debian med en extra "just works"-faktor, och Ubuntu erbjuder verkligen inte den faktorn (jag fick spendera flera timmar bara på att ta reda på hur man får igång en egen X-session med .xinitrc eftersom Obongo, i sin outsägliga vishet och iver att göra allting "användarvänligt" hade tagit bort den möjligheten från varenda konfigurationsruta den någonsin funnits i - ironiskt nog krävdes det mer configfilhackande än jag ens upplevt med Gentoo innan skiten hostade igång.)

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

tux-svens bild

Jag undrar om det inte är LMDE som gjort att Linux Mint numera ligger 1:a på DistroWatch topp-lista.  Smile

Linux Mint ligger etta och har uppåtgående pil, Ubuntu ligger tvåa och har nedåtgående pil...

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

FoHs bild

Bör definitivt vara LMDE, men det hade förmodligen sett likadant ut oavsett vad Mint släppt för något. Det är väl allmänt känt att siffrorna drar iväg när en ny release kommer, det talar sitt tydliga språk att det är endast med tidsramen för de senaste 7 dagarna som Mint med knapp marginal gått om Ubuntu. Ställer man in det på någon annan tidsram handlar det om åtskilliga hundra fler träffar för Ubuntu, iaf på min dator Smile

Om några veckor när 10.10 släpps så lär Ubuntu hamna överst. Edit: Behövdes bara några dagar tydligen...

extons bild

Jag tänkte först inte göra någon svensk remaster av denna mintutgåva, men nu kommer ändå snart en sådan. Systemet är ju ändå lite nyskapande i och med att det löpande kan uppgraderas. Den som installerar LMDE får alltså hela tiden följa Debian (Debian Sids) utveckling.

LMDE live kan redan i original startas upp på svenska. D v s nästan alla program och menyer blir på svenska om det startalternativet väljs. Dock inte t. ex. Firefox och Openoffice. Dessutom är inte svenska standardspråket, som det blir i min remaster.

En liten fördel med min remaster blir att alla ingående program blir uppgraderade per idag/imorgon.

LMDE innehåller redan i original väldigt många program, men finns det något/några som någon saknar? D v s något/några program som jag skulle kunna lägga med på min svenska live-DVD?

LINUX.EXTON.NET

tux-svens bild

Det blir utmärkt med en remaster, ty det är en mängd uppdateringar man missar om man kör live nu.  Du skulle ju kunna lägga till "gThumb" som är ett lättarbetat program för fotohantering, som dessutom fått väldigt positiva omdömen.  Smile

Compiz Fusion icon kanske plus drivrutiner för Nvidia och ATI grafikkort så kanske det går att få igång Compiz även när man kör live???

EDIT:  Både ATI och Intel grafikdrivers ingår ju numera i kärnan.  Så egentligen kommer man nog ofta ganska långt med att bara lägga till lämpliga mesa- och Compiz paket

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

extons bild

Ok, jag har lagt till gThumb och konfigurerat skrivbordet för 3D, Compiz och Nvidia.

Inga ytterligare önskemål om extra program eller annat?

Jag planerar att kalla min remaster för DebEX LMDE. Kan du (eller någon annan) komma på ett bättre/lämpligare namn?
 

LINUX.EXTON.NET

tux-svens bild

Det namnet blir utmärkt.  Jo jag har själv lagt in Skype på min LMDE. Debian-versionen tagen från Skypes download-sida.  Det vore kanske inte så dumt att lägga till heller...   Smile

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

tux-svens bild

En recension från It Lure.  Den innehåller även lite användartips:

http://www.itlure.com/2010/09/distro-hoppin-linux-mint-debian-edition.html

Laughing out loud

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

extons bild

Min svenska remaster (DebEX-LMDE) av LMDE är nu klar.

Mina förändringar av originalskivan
Jag har:
1. Uppgraderat alla program per 100920 med kommandot apt-get upgrade.
2. "Installerat" scriptet xconf (taget från Slax) för att lättare kunna konfigurera X om autokonfigureringen skulle misslyckas.
3. Ställt om default systemspråk från engelska till svenska.
4. Installerat svenska versioner av Firefox 3.6.10 och Thunderbird 3.1.4.
5. Installerat svenska språkfiler för OpenOffice 3.2.1.
6. Konfigurerat Compiz m m för Nvidia för 3D-skrivbord.
7. Installerat Skype 2.1 BETA.

För övrigt fungerar DebEX-LMDE precis som originalet LMDE.

 

LINUX.EXTON.NET

pappaws bild

 Tackar för detta. Det är den första av "dina" remix" jag testar/testat och kan bara konstatera att den fungerar utmärkt men naturligtvis seg på min

Aone netbook.