Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Nya versioner av ExTiX - The Ultimate Linux System

Nya live-versioner av ExTiX (version åtta) baserade på utvecklingsutgåvan av Debian ”Sid”, med aliaset ”unstable” (”instabil”) är nu klara. En version med den "lätta" och snabba skrivbordsmiljön LXDE och en med "tunga" KDE 4.4.5. Från början var ExTiX baserad på KNOPPIX. Version 7 (föregående) var baserad på Paldo.

Nya ExTiX (version 8) bygger alltså på Debian Sid och inget annat. D v s det finns inga inslag av Ubuntu eller Linux Mint (eller något annat linuxsystem). ExTiX skiljer sig därmed från bl a Linux Mint Debian Edition (LMDE) och DebEX-LMDE.

Debians utveckling
Den som installerar nya ExTiX 8 till hårddisk kan genom uppgraderingar hela tiden följa Debians utveckling. D v s inga ominstallationer krävs för att man ska få senaste version av Debian Sid.

Standardspråk och tangentbordslayout - ändring till svenska
För att lättare kunna sprida ExTiX i lite vidare kretsar är standardspråket (locale) satt till engelska. Tangentbordslayouten är amerikansk i LXDE-varianten. För att få svensk tangentbordslayout så öppnar man upp en terminal och kör kommandot setxkbmap se. Om man vill få de flesta program på svenska så är det bara att logga ut från LXDE, ändra språk i GDM:s meny och logga in igen. I KDE-varianten är det bara att gå till KDE:s inställningscentral, ändra språk till svenska, logga ut från KDE och tillbaka in i KDE igen.

Den som vill kan installera båda versionerna av ExTiX till hårddisk.

Hämtning
ISO-filerna ligger på Filefactory.com för gratis nerladdning. ExTiX-LXDE finns dessutom på Sourceforge.net - Fast, secure and free downloads from the largest Open Source applications and software directory. Nerladdningen från Sourceforge.net går på ca 5 min.

S k feedback
Autokonfigureringen av X, ljud och internetuppkoppling m m är enligt mina tester alldeles utomordentligt bra. D v s i klass med den i KNOPPIX och PCLinuxOS. Du kommer sannolikt inte att märka något av att ExTiX baserar sig på Debian Sid (unstable). Jag har idag uppdaterat alla ingående program till senaste version. D v s jag har kört kommandot apt-get upgrade utan problem. Det torde betyda att ExTiX egentligen är att betrakta som stabil. Icke desto mindre är jag intresserad av körrapporter från alla aktiva medlemmar. Fungerar allt? Skriv här i form av en kommentar eller starta en forumtråd på LINUX.EXTON.NET.

Se en skärmdump av skrivbordet HÄR. Läs mera HÄR.

English
My English spoken readers can have a look at my short description of ExTiX's features HERE.

Tillägg 101017
Nya versioner av ExTiX-LXDE 8 och ExTiX-KDE 8 har färdigställts 101017. I de nya versionerna har jag rättat div. småfel samt lagt till programmet Wicd (i ExTiX-LXDE) för att underlätta trådlösa uppkopplingar. Dessutom innehåller nya ExTiX-LXDE och ExTiX-KDE en "bättre" version av Debian Installer. Så pass bra att programmet är helt "självinstruerande".