Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

ExLight - Ubuntu 10.10 med Enlightenment 17

ExLight LiveCD är en remaster av Ubuntu Maverick Meerkat 10.10. Skrivbordsmiljön Enlightenment 17 (Beauty at your fingertips) och kernel 2.6.35-22-generic används. Programinnehåll: Bl a AbiWord 2.8.6, Skype 2.1 BETA, Thunderbird 3.1.7, Firefox 3.6.13, Ubuntu TWEAK 0.5.7, mediaspelaren Exaile 0.3.2.0, Gimp 2.6.10 och GParted 0.6.2. Alla program har uppdaterats till senaste tillgängliga stabila version per den 16 december 2010.

Unik (igen)
Min nya remaster av Ubuntu tycks vara unik, trots att väldigt många remastrar just Ubuntu. ExLight ersätter min remaster av OpenGEU Luna Crescente, som jag kallar DebEX-OpenGEU. OpenGEU baserar sig inte längre på Ubuntu. Jag har hittat några andra Ubuntu/Enlightenment-projekt, men inget som baserar sig på Ubuntu 10.10.

Standardspråk och tangentbordslayout
För att lättare kunna sprida ExLight i lite vidare kretsar är standardspråket (locale) satt till engelska. Tangentbordslayouten är amerikansk. (Det kan givetvis ändras).

Hämtning
ISO-filen hämtas på Svenska Linuxföreningens server

md5sum för ExLight ISO som är på 687 MB

Se en skärmdump av skrivbordet HÄR. Läs mera HÄR.

To my English spoken readers
ExLight LiveCD is a remaster of Ubuntu Maverick Meerkat 10.10. The Desktop Environment is Enlightenment 17 (Beauty at your fingertips). Kernel 2.6.35-22-generic is used. Program content: AbiWord 2.8.6, Skype 2.1 Beta, Thunderbird 3.1.7, Firefox 3.6.13, Ubuntu Tweak 0.5.7, Media Player Exaile 0.3.2.0, GIMP 2.6.10 and GParted 0.6.2. All programs have been updated to the latest available stable version as at 16 December 2010. The system language is English. Read more about ExLight HERE (in English).

Download
The ISO file (exlight-e17-687mb-101216.iso) can be downloaded from the Swedish Linux Society server.