Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Julklappen: Linux Mint Debian Edition!

På självaste julafton släppte Clem & CO LMDE 201012.  Denna gången är det skarpt läge och LMDE finns i både 32 och 64-bitarsvariant.  Det är Gnome-miljö och utseendemässigt liknar den LM10 Gnome Edition.  MEN den är INTE byggd på Ubuntu utan direkt på Debian.  Dessutom är det en rullande dist, som alltså inte behöver ominstalleras var 6:e månad för att vara up to date!

http://blog.linuxmint.com/?p=1604

Nedladdningslänkar finns på samma sida!  Smile

Obs detta är inte primärt avsett som en nybörjardist, det kan vara lite svårare att managera vissa saker.  För nybörjare rekommenderas LM 10.

LMDE är åxå allmänt lite rappare än den Ubuntu-baserade varianten. Wink

EDIT

Pga ett fel i 32-bitarsvarianten, som märktes vid live-körning på viss hårdvara, har en re-spinn gjorts. (Har du redan fått igång din 32-bitars behöver du inte göra något alls!)

För info om detta och var den kan laddas ned se: http://blog.linuxmint.com/?p=1614

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

tux-svens bild

Den som vill ha igång Compiz gör så här: Tryck Alt+F2, skriv: "compiz --replace".  Om du sedan vill ha Compis snurrande som standard, så skapar du ett tillägg med samma kommando i  "Uppstartsprogram" (som du hittar i "Kontrollpanelen"). Laughing out loud

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

extons bild

Den som redan har Linux Mint Debian Edition (LMDE), som släpptes den 7 september 2010 eller DebEX-LMDE installerat på hårddisk kan lätt uppdatera systemet med kommandot apt-get upgrade. Det är alltså det som är hela vitsen med LMDE. (Inga ominstallationer ska krävas, varför det alltså egentligen är onödigt att hämta nya LMDE 201012). Per idag (101225) hämtas program om 584 MB vid en uppgradering till "skarp" version av LMDE. Inga problem uppstår under uppgraderingen, förutom ett känt sådant med Mint-Desktop. Efter uppgraderingen får du sannolikt ett felmeddelande om att nya Mint-Desktop inte kunnat installeras. Det åtgärdas så här:
# sudo rm /var/lib/dpkg/info/mintdesktop.prerm
# sudo apt-get install mintdesktop

Jag anser fortfarande att LMDE har inslag av Ubuntu. Den som vill köra ett "rent Debian edge" system rekommenderas att testa ExTiX 8 KDE version 101222 med KDE 4.5.3.

Så här ser sources.list ut i LMDE:
##################################################
deb http://packages.linuxmint.com/ debian main upstream import backport
deb http://ftp.debian.org/debian testing main contrib non-free
deb http://security.debian.org/ testing/updates main contrib non-free
deb http://www.debian-multimedia.org testing main non-free

##################################################

Så här ser sources.list ut i ExTiX KDE 101222:
##################################################
# Unstable (Sid)
deb ftp://ftp.uni-kl.de/debian-multimedia/ unstable main
##################################################
# Debian Sid:
deb http://ftp.nl.debian.org/debian/ unstable main contrib non-free
##################################################
## KDE experimental
deb http://qt-kde.debian.net/debian experimental-snapshots main
deb-src http://qt-kde.debian.net/debian experimental-snapshots main
##################################################

Den som känner för att experimentera lite kan byta ut sources.list (/etc/apt/sources.list) i LMDE mot "min" sources.list i ExTiX och sedan installera KDE 4.5.3 i LMDE. Skulle förvåna mig mycket om inte det fungerar alldeles utmärkt!

LINUX.EXTON.NET

tux-svens bild

Så här skriver Clem (chefsdesignern) på sin blogg:

  • LMDE is compatible with Debian, which isn’t compatible with Ubuntu.
  • LMDE is 100% compatible with repositories designed for Debian Testing or Debian Squeeze.

Vid uppdateringar kommer understundom frågan upp om man även önskar uppdatera konfigurationsfilerna. Jag svarar Nej emedan det eljest verkar som om LMDE  blir mer en ren Debian.. 

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

extons bild

Ja, som jag skrivit förut i en annan tråd så grundar jag (enbart) min uppfattning på att LMDE remastras på samma sätt som Ubuntu.

LINUX.EXTON.NET

tux-svens bild

En mycket glädjande detalj är att Grub är samma version som i Debian Testing. Detta innebär att RÄTT diskpartitioner pekas ut om man har multiboot av flera Linux-system. 

Man behöver således inte gå in  och editera i "grub.cfg" längre för att det skall funka. Smile Detta är fallet i både LM9 och LM10. Sad

Jag installerade LMDE på en USB-pinne och därifrån kan jag även starta mina båda Linux-distar på hårddisken, utan minsta tjafs. 

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

extons bild

Ja, det är mycket bra/praktiskt. Även ExTiX kan lätt installeras på en USB-sticka med hjälp av Debian Installer. Stickan kan sedan användas på vilken dator som helst.

LINUX.EXTON.NET

tux-svens bild

Nu har jag kört LMDE ett par dagar på prov. Min uppfattning är att den fungerar mycket bra.  Jag kör LMDE på min Acer Aspire One D250.

Den här "skarpa" releasen är mycket bättre och mer komplett än pre-releasen (som kom den 7 September).

LMDE jobbar på mycket snabbt och nästan alla program som finns till LM 10 finns åxå tillgängliga här. Nå'n känsla av att den bygger på Debian "Unstable" kan jag inte känna av, tvärtom verkar den mycket stabil!

Man har helt undvikit den grafiska uppstartaren Plymouth, vilket var ett ett mycket bra drag. Smile

Som jag nämnt tidigare är det grub2 i denna release åxå, men den heter "grub-pc 1.98+20100804-10" och DEN fungerar precis så bra som de andra borde ha gjort. Laughing out loud

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

extons bild

Jag kan inte annat än hålla med dig. Debian "unstable" är mera stabilt än de flesta andra linuxsystem i "stable"-version. ExTiX 8 KDE version 101222 bygger delvis på Debian "experimental". Jag upplever ändå systemet som stabilt.

LINUX.EXTON.NET

tux-svens bild

För mig har det funkat utomordentligt bra, men jag kan läsa att flera personer har haft problem med "svart skärm" när de kört 32-bitarsversionen. Det kommer en uppdaterad version i veckan.

Så här skriver Clem på sin blog:

"We’re currently addressing the “Black Screen of Death” bug and re-spinning the 32-bit ISO which is likely to be released sometime this week as “201101″ to avoid confusion with the current ISO. This bug is preventing many people from running the live CD."

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

Lyfangs bild

En Fujitsu Siemens dator har nu fått the Black Screen of Death vid en installation. 

tux-svens bild

Nu har det släppts en uppgraderad version av LMDE 32-bitars.

Info om den nya versionen 201101 och var den kan laddas ned se: http://blog.linuxmint.com/?p=1614

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

extons bild

LMDE is a "rolling distribution based on Debian Testing". Man undrar därför lite vad som är vitsen...

LINUX.EXTON.NET

tux-svens bild

Men om inte live-sessionen går att få igång så kan man inte installera och då kan man inte uppdatera heller....  Shock

Eller kanske man rent av kan säga att det är en form av moment 22...  Wink

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

extons bild

Ja, ok, jag ser nu att det varit problem med "svart skärm". Konstigt, eftersom det inte är några sådana problem med "vanliga" Debian live system. (Såvitt jag vet). LMDE skiljer sig minimalt från ett vanligt Debian live system. LMDE-utvecklarna har tagit fram en live-installer, som saknas i vanliga Debian. Förutom det är det bara lite "kosmetiska" förändringar i LMDE.

LINUX.EXTON.NET

tux-svens bild

Bara kosmetika....OM man helt bortser från de specifika Mint-verktygen.... Mint-menyn, Programhanteraren, Uppdateringshanteraren, Kontrollpanelen, Säkerhetskopieringsverktyget, Uppladdningshanteraren etc..

Hur är det förresten, har Debian med alla codecs out of the box?

Du börjar nästan låta som J.B....  Wink

Det ju är konstigt att användarna uppskattar Mint för bara sååå lite, de måste vara lite obegåvade - eller?   Mint har ånyo legat etta på Distrowatch över en vecka i alla fall. Laughing out loud

Jag tror att man måste ANVÄNDA en dist under en LÄNGRE tid, som NORMAL användare (utan root-previlegier) och köra på avsett ext4-system eller motsv. för att förstå styrkan och svagheterna i  Linux-systemet.Smile

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

ninnas bild

Howdy! Oavsett kosmetika eller inte. Normal användare (tror jag) eller inte *ler* så har jag tänkt testa L M D E och denna gången först att ha det på ett Kingston USB 16 GB. Förmodar att man installerar "som vanligt" men väljer USB-stickan istället för hårddisken? rätt, fel? 

Tar tacksamt emot goda råd som alltid! ExTix hittade jag anvisningarna för men det kanske inte är helt lika?  Kan tillägga att jag måste använda 32bitars versionen.

 

tux-svens bild

Du kan göra en helt vanlig installation till USB-stickan.  Formatera den till ext2 och bara en partition för hela installationen  (/). Aldrig någon swap på stickan!

OM du har ett linuxsystem på din hårddisk kan du använda dig av den swap-partitionen du har där. (Snabbar upp systemet märkbart!)

Man kan lägga till den efteråt i fstab, men det är ännu bättre att peka ut swapen redan vid installationen.

KOM  IHÅG ATT LÄGGA MBR på USB-stickan! (t.ex /dev/sdb) För då ligger ursprungliga MBR kvar på /dev/sda så starten funkar nomalt när du tar ur stickan igen.

/Sven

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

extons bild

De specifika Mint-verktygen hade jag inte lagt märke till. Men nu när du räknar upp dessa får jag nog ta tillbaka det jag sa om "kosmetika". Lite mer än så är det alltså med LMDE.

I ExTiX 8 (som är ett renodlat Debian live system) finns alla media codecs med från början.

JB tyckte väl (om jag inte minns fel) att det var onödigt med alla former av varianter på Ubuntu. Det kan då inte gälla LMDE, eller hur?

Obegåvade: Det vill jag inte direkt påstå.

Jag har svårt att använda samma linuxdist en längre tid. Det finns ju så många intressanta system att välja på. Det är "onödigt" att köra som root när nu programmet sudo finns. Det kan jag hålla med om. I ExTiX finns dock ändå möjligheten att logga in till KDE som root. (Jag är för valfrihet i alla dess former). 

 

LINUX.EXTON.NET

Lyfangs bild

 Jag hann installera Linux Mint 9 KDE, men tack ändå.

/ Lyfang

Lyfangs bild

Problem med UNetbootin LMDE 201012 USB-minne installation och GRUB

Starta UNetbootin LMDE 201012 live DVD:n och terminalen:

sudo fdisk -l
sudo mount /dev/sdaX /mnt (t.ex sda1)
sudo grub-install --root-directory=/mnt /dev/sda
sudo umount /mnt
sudo update-grub
sudo reboot

tux-svens bild

För mig fungerade det helt normalt att boota från den Unetbootin-skapade USB-stickan, och att installera från den.

Vad är det för slags problem du syftar på, gäller det 32 eller 64-bitars?

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

Lyfangs bild

32-bitars.

tux-svens bild

Är det problemet med svart skärm?

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

Lyfangs bild

 Är det problemet med svart skärm?

Nej.

frilas bild

Javisst! Så ska man ju göra så slipper jag bränna överhuvudtaget. Bara kolla md5sum och sen köra. Att jag inte tänkte på det Shy.

extons bild

Fattar inte varför du ska krångla med Unetbootin när det är så lätt att göra en vanlig installation av LMDE på en USB-sticka på minst 4 GB. Det är ju också så mycket roligare/mera användbart att ha en sådan sticka.

LINUX.EXTON.NET

frilas bild

Har testat att installera på sticka. Fungerade bra. Ser snyggt ut och känns bra förutom en allvarlig sak, jag tappar kontakten med router och LAN och WAN. Kan inte pinga något får time-out, även på lokala IP. Detta inträffar efter en viss tid vare sig jag är aktiv med datorn eller den 'vilar'. Det enda som funkar är att starta om maskinen. Synd Sad. Kan inte begripa vad det beror på men det är ju så allvarligt att det blir oanvändbart.

tux-svens bild

Mycket märkligt.  Jag kör från en sticka nu, och har gjort så sedan LMDE släpptes.  Jag använder WLAN hela tiden - inga som helst problem..  Shock

Det är inget problem jag har hört talas om heller..  Det är inte HW-fel???    Kanske glapp i USB:n??

EDIT:

Om vare sig LAN eller WLAN funkar vill jag snarare gissa att det är routern som spökar...  den är inte låst till någon speciell HW-konfuguration eller nå't?

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

frilas bild

Efter att ha gjort ALLA updateringar och startat om ett par gånger så fungerar nu allt som det ska. Ser bra ut. Ska utforskas! Jag saknar dock Ubuntu Tweak som jag tycker är ett utmärkt program för att slippa krångla med terminalen för att t ex rensa ut gamla paket och kärnor. Nå't motsvarande finns väl knappast till LMDE?

tux-svens bild

Jag undrar ändock om inte problemet finns någonstans i din kedja, framställning av media, USB-sticka, eller något sådant. Jag såg att du även hade krångel med Extons 9-OS....

Problemet med LMDE är inget som jag sett om på webben.

LMDE är INTE Ubuntu - det är Debian, därmed så det är fritt från Ubuntu-verktyg. Smile

Kollar man emellertid inställningar i Synaptic så är bl.a följande markerbart:

"Ta bort hämtade paket efter installation"

"Ta bort mellanlagrade paketfiler"

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

frilas bild

Det stämmer att jag har haft problem med brännaren på en av datorerna. Även med LMDE fast uppkopplingsproblemen kom under uppgraderingen via nätet inte under installationen.

Vad som däremot förbryllar mig är att LMDE-skiva 1 som krånglade hade rätt md5sum, verifierades efter bränningen och klarade 'integritetsprovet' som jag körde före installationen.

Skiva 2 som, fungerade med installationen, brändes på samma maskin som installationen skedde på med samma tester som skiva 1.

Varför fungerade inte skiva 1?? Vid närmare eftertanke brändes skiva ett med K3b medan skiva 2 brändes med Brasero.

FoHs bild

Hade det varit min dator så hade jag testat Ubuntu Tweak på LMDE också, och sett vad som hände. Jag tycker det borde finnas goda chanser att det fungerar även där, då det arbetar mot Gnome och APT snarare än något Ubuntu-specifikt (det kan ju finnas saker som är specifika för Ubuntu, exempelvis Compiz-inställningar om inte LMDE kommer med det, osv.). Just paketutrensningen är nog bara en "framände" för sudo apt-get autoremove/clean/etc.

tux-svens bild

Det enda Tweak som finns i paketförrådet är en hex-editor.  Det finns inga Ubuntu-paket där eftesom LMDE inte är kompatibelt med Ubuntu.

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

benzins bild

Då kanske man kan prova att installera själv.

Här finns källkoden:

https://launchpad.net/ubuntu-tweak/+download

 

 

tux-svens bild

Det verkade faktiskt som det fanns rena Debian-paket där. Frila, kanske värt att prova?  Smile

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

frilas bild

Funkar fin-fint Smile

FoHs bild

Ja, eller varför inte bara ladda ned deb-filen från ubuntu-tweak.com? :)

Edit: Vet för övrigt inte vad som åsyftas med "rena Debian-paket". Ubuntu använder .deb liksom. Så jo, om ett program inte använder några speciella Ubuntu-specifika saker så är de kompatibla med varandra. Skulle tippa på att en överväldigande andel av de paketen som finns i Ubuntus paketförråd kommer direkt från Debian (speciellt de som Canonical inte tillhandahåller support på).

tux-svens bild

Visst kan det fungera. Anledingen till mitt svar är det som Clem skrev på Mints blog-sida i samband med releasen:

FAQ
1. Is LMDE compatible with Ubuntu-based Linux Mint editions?

No, it is not. LMDE is compatible with Debian, which isn’t compatible with Ubuntu.

2. Is LMDE fully compatible with Debian?

Yes, 100%. LMDE is compatible with repositories designed for Debian Testing or Debian Squeeze.

Då utgick jag bara från att "all debian" borde funka. Smile

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

FoHs bild

Fast det "all" som står i filnamnet syftar på processorarkitektur, och inte Debian-distributioner. Skulle vara svårt att hålla koll på alla sådana och testa Smile

Jag tycker det är lite konstigt uttryckt av Clem. Han kanske tänker på förråden. Det är definitivt ingen bra idé att lägga till Ubuntu-förråd i Debian eller LMDE. Enskilda deb-filer som inte har beroenden av Ubuntu-specifika delar så som Ubuntu One eller Indicators tror jag inte ska vara några problem. Det använder samma pakethanterare och följer därför reglerna, och "allt" det gör är att kopiera rätt saker till rätt plats. Installationen av Ubuntu Tweak tror jag inte bjuder på några problem, om det inte har uttryckligt beroende på något ubuntu-specifikt paket. Dock kan det finnas inställningar i det som syftar till att ställa in saker som ser annorlunda ut i Ubuntu och det kan ju leda till oönskade resultat.

Joakim_Ws bild

 Trevligt med en uppdaterad version av Linux Mint. Jag brukar oftast rekommendera Linux Mint till nybörjare istället för Ubuntu just på grund av att så mycket redan är förkonfigurerat i systemet för att underlätta daglig använding av datorn. Ska testa LMDE Smile

-----
http://linuxbloggen.blogspot.com/

"Software is like sex: it's best when it's free"

Joakim_Ws bild

Efter att ha provat LMDE så gav jag upp Fedora 14 och känner äntligen att jag har hittat en distrobution som fungerar som det är tänkt.

-----
http://linuxbloggen.blogspot.com/

"Software is like sex: it's best when it's free"

hoths bild

Tänkte bränna ut denna och testa på nåon av mina andra datorer. Jag brukar rekomendera den när jag får frågan. Minst en av mina vänner har installerat den. Han installerade den på en liten Netbook, samma som både du och jag har.

Tycker om det där med att aldrig behöva installera ny version av ett OS. Har gjort det allt för många gånger genom åren. Alltid är det något som krånglar... (senast slutade min printer att fungera...)

----
Linux växer snabbast!

tux-svens bild

Tycker jag absolut du skall göra. Det lilla extra manuella pill som LMDE medför jämfört med LM10 är en baggis för en van Linuxanvändare som du!  Laughing out loud

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

hoths bild

Nu håller jag på och drar in den på min AspireOne! Den kände inte igen mitt tangentbord. Löste det sig när det blev installerat? 

----
Linux växer snabbast!

tux-svens bild

Valde du svenskt tangentbord vid installationen?  Installationsprogrammet borde föreslagit det, när du valt svenska som installationsspråk. 

Det är dessutom mycket enkelt att välja tangentbordslayout efteråt åxå.

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

extons bild

Detr kan kanske vara så illa att LMDE inte känner igen tangentbordet överhuvudtaget?

LINUX.EXTON.NET

tux-svens bild

På min Acer Aspire One var det inga som helst problem i alla fall.  Men det är inte exakt samma dator som hoth har, så man kan aldrig vara säker. Jag håller det emellertid för osannolikt och jag har inte heller hört att någon haft det problemet tidigare.

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

hoths bild

Själva tangentbordet i sig fungerade hjälpligt, undantaget "de blå knapparna". Alltså de som ligger på Fn-knappen. Men, installationen gick i alla fall bra. Väl installerad så letade jag vidare. Då hittade jag "Acer > Bärbar Acer-dator" och då fungerade de!

----
Linux växer snabbast!