Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Nya EXTON-AR (ArchLinux) KDE 2011 med KDE 4.5.5

Nya EXTON-AR KDE 2011 LiveCD är en svensk remaster av Chakra (our main goal is provide a fast, user-friendly and extremely powerful Live CD and/or Linux distribution specially made for the award winning KDE Software Compilation and the beautifull Plasma desktop) som är baserad på Arch Linux. Archs devis är KISS (Keep It Simple Stupid). EXTON-AR/Chakra använder kernel 2.6.36-CHAKRA och KDE 4.5.5. EXTON-AR KDE 2011 kan lätt installeras till hårddisk. Efter en hårddiskinstallation kan den som vill använda min egenkompilerade kernel 2.6.37-ARCH. Kernel 2.6.37 släpptes 110105.

Nvidias m fl drivrutiner för grafikkort
Du kan redan vid uppstart av datorn från skivan välja att starta med proprietära drivrutiner (nonfree drivers). Se HÄR hur det ser ut när du ska välja.

Program

Alla ingående program inkl. KDE 4.5.5 har uppgraderats av mig per 110120. Du ta del av en lista över alla ingående program HÄR.

Svenska

Chakra i original finns inte live på svenska, men väl på t. ex. danska.

Ny version
Denna version av EXTON-AR KDE ersätter en tidigare version från år 2009

VARNING
När du startar upp installationsprogrammet Tribe får du en varning av Chakra-utvecklarna i röd text. This is Alpha Software, it could eat your hamster. Det är dock inga fel på den uppgraderade versionen av Chakra per 110120 eller i vart fall inte på min remaster. Originalet av Chakra släpptes 110110. Den versionen kunde jag inte installera till hårddisk. Det tog mig några timmar att komma underfund med att det var fel på initrd-filen (kernel26.img) och ytterligare några timmar att fixa felet. Originalfilen kernel26.img är på ca 2 MB. "Min" kernel26.img är på ca 8 MB. Efter en hårddiskinstallation minskar nyssnämnd fil till ca 2 MB igen. Skillnaden är nu bara att systemet kan startas från hårddisk. Med "originalfilen" kändes inga filsystem igen av systemet. D v s installationspartitionen "hittades" inte.

Min remaster fungerar på alla sätt. Den som inte litar på mig och/eller känner sig osäker kan göra en testinstallation i VirtualBox eller annat liknande program. Om du följer min utförliga INSTALLATIONSANVISNING kan du dock knappast göra fel. (I vart fall inga fel som du inte kan göra i vilket linuxsystem som helst). När detta nu är sagt är det ändå som vanligt: INGA GARANTIER (för nånting)!!!

Hämtning
ISO-filen hämtas gratis på Svenska Linuxföreningens server.
md5sum för ISO-filen som är på 714 MB.

Om bränningen till skiva
ISO-filen är alltså på 714 MB. Således rätteligen för stor för att rymmas på en CD. Du kan dock ändå bränna till CD om du använder programmet ImgBurn i Windows och kör på hastigheten 16x. ImgBurn upplyser dig i och för sig om att ISO-filen är för stor, men fortsätt ändå bränningen. Det fungerar!

Vem passar ArchLinux/Chakra/EXTON-AR för?
Mitt svar: Systemet passar den "avancerade" linuxanvändaren/entusiasten, som kan tänka sig att köra ett och annat kommando då och då. Eller den, som i likhet med medlemmen petowan, vill hoppa av "Ubuntu-tåget" och testa Arch. Min kommentar: Det är garanterat en lite roligare/intressantare upplevelse att köra Arch (jämfört med de flesta andra linuxsystem).

S k feedback
Jag efterlyser som vanligt körrapporter från intresserade medlemmar. Fungerar allt? Nyttan av den extra kerneln 2.6.37-ARCH? Vad tycks om nya KDE 4.5.5? Installationsprogrammet Tribe? Pakethanteraren CInstall jämfört med t. ex. Synaptic?

Se en skärmdump av skrivbordet HÄR. Läs mera HÄR.

Redigering 110121
Vissa förtydliganden och tillägg. Bl a en nerladdningslänk.