Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Nya Toorox-Exton 2011 LiveDVD - kör Gentoo utan att vara linuxexpert

Nu är Toorox-Exton 2011 LiveDVD på svenska utlagd för gratis nerladdning. Toorox-Exton är en remaster av Toorox, som är baserat på Gentoo Linux. Det bästa med Toorox/Toorox-Exton är den förnämliga autokonfigureringen av hårdvara och möjligheten att enkelt installera systemet till hårddisk och USB-sticka. Jag har f ö listat sju särskilda fördelar med Toorox/Toorox-Exton.

Toorox utvecklare har lånat vissa inslag från KNOPPIX för att få till stånd en riktigt bra autokonfigurering.

Toorox/Toorox-Exton innehåller också skrivbordsmiljön GNOME i senaste stabila version. D v s version 2.32.1. Använd kernel: 2.6.37-gentoo med stöd för "all slags" hårdvara. Övriga program: Bl a Xorg-Server 1.9.2, OpenOffice 3.2.1, IceCat 3.6.13, Thunderbird 3.1.7, Brasero 2.32.0, Gimp 2.6.11, Wine 1.3.11, Exaile 0.3.2.0, Audacious 2.4.3, Ardour 2.8.7, Kino 1.3.3 och Cinelerra 20101104. ISO-filen är på hela 1380 MB. (Så många fler program är installerade).

Sju särskilda fördelar med Toorox/Toorox-Exton LiveDVD
1. Toorox-Exton kan på 15 - 30 min installeras till hårddisk. Det innebär att alla ni som inte "orkat" genomföra en normal Gentoo-installation - som kan ta upp till ett par dygn - nu ändå har chansen att få in detta fantastiska linuxsystem på era datorer. Läs på INFO-sidan om hur installationen går till. Ett lättanvänt installationsprogram är installerat.

2. Autokonfigureringen är förnämlig, bl a därför att delar av KNOPPIX system härför används.

3. Toorox implementering av programhanteraren Portato är helyckad. Det är därmed synnerligen lätt att installera ev. saknade program. (Något som ibland kan vara besvärligt i Gentoo).

4. Toorox-Exton kan också lätt installeras till USB-sticka i live-läge. Det finns ett särskilt program för det.

5. Du kan enkelt installera systemet till USB-sticka även i ditt windowssystem (XP/Vista/7) direkt från ISO-filen. Detta genom Syslinux, som jag konfigurerat så det fungerar.

6. Det finns olika startalternativ när du startar upp datorn från skivan. Bl a kan du välja efter olika skärmstorlekar.

7. "Svenskheten" är ovanligt stor i Toorex-Exton. Originalet kan bara köras på tyska och engelska. Toorox-Exton kan bara köras på svenska. Det beror på att originalet var helt genomsyrat av tyska språket. Jag "tvingades" därför göra ett rätt stort översättningsarbete själv. Härtill kom att jag ville att Icecat, Thunderbird och OpenOffice skulle vara på svenska. När jag sedan testade att köra systemet på engelska visade sig att bl a nyssnämnda program fortfarande var på svenska! Jag skippade då engelska helt och hållet. Du som installerer systemet till hårddisk kan givetvis ändå ändra locale till engelska (om du föredrar det).

Vem passar Toorox/Toorox-Exton för?
Systemet passar den lite mera "avancerade" linuxanvändaren, som kan tänka sig att använda terminalen då och då eller "normalanvändare", som vill gå vidare och köra ett något roligare linuxsystem än t. ex. Ubuntu.

Se en skärmdump av skrivbordet HÄR. Läs mera HÄR.

EDIT 110222
Några smärre rättelser/förtydliganden.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

extons bild

Tidningen Datormagazin skriver

om Toorox/Toorox-Exton 110301

.

LINUX.EXTON.NET

svenduss bild

Bra jobbat  Arne

fungerarar det också att köra Toorox/Toorox-Exton Virtuellt ?

---

Svendus

extons bild

Tack!

Jo, Toorux-Exton kan köras Virtuellt. I vart fall i VirtualBox. (Det enda sätt jag själv testat).

Alla "extondistar" kan f ö köras/installeras i VirtualBox. I vissa fall måste PAE (Physical Address Extension is a feature to allow x86 processors to access a physical address space - including random access memory and memory mapped devices - larger than 4 gigabytes) aktiveras. Det görs i Menyn >> Inställningar >> System >> Processor. Det nyssnämnda gäller bl a SlackEX och CruxEX.

LINUX.EXTON.NET